Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 5 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

1.   Αυθαίρετες  κατασκευές  και  αλλαγές  χρήσης  της  Κατηγορίας  5  του  άρθρου  96  του  ν.4495/2017  (Α167)  που  είναι προγενέστερες της 28ης.7.2011 υπάγονται στις διατάξεις του ν.4495/2017 για αναστολή κυρώσεων, εφόσον αφορούν σε : 

β.   ακίνητα που αποκτώνται κατόπιν κληρονομικής διαδοχής, εφόσον η αίτηση υπαγωγής υποβληθεί εντός ενός (1) έτους από την προθεσμία του άρθρου 1847 του Αστικού Κώδικα και το αργότερο μέχρι τις 31.12.2025,.....

....Ακίνητα των περ. α΄- δ΄ της παρ.1, για τα οποία το γεγονός από το οποίο εκκινεί η αντίστοιχη προθεσμία υπαγωγής έχει συμβεί κατά το τελευταίο έτος πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, υπάγονται στις διατάξεις του ν.4495/2017 για αναστολή κυρώσεων, εάν η αίτηση υπαγωγής υποβληθεί εντός ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος. 

Η προθεσμία της παρ 1 σε εξ αδιαθετου κληρονομιά είναι επιπλέον ένας χρόνος στους 4 μήνες από την ημερομηνία θανάτου, ενώ σε εκ διαθήκης κληρονομιά, ένας χρόνος επιπλέον στους 6 μήνες από την δημοσίευσή της.

Πότε συντελέστηκε ο θάνατος του κληρονομούμενου και η κληρονομιά ήταν εξ αδιαθέτου ή εκ διαθήκης;

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

24/7/2018 απεβίωσε η ιδιοκτήτρια, στις φωτιές στο Μάτι, άνευ διαθήκης. Η αποδοχή κληρονομιάς έγινε στις 16/7/2020 και πέρασε το ακίνητο στις 2 κόρες της.

Ποια θεωρείται ημερομηνία αναφοράς?

Το σύστημα δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε δήλωση κατηγορίας 5 πριν από μία συγκεκριμένη ημερομηνία αναφοράς.

Αν στα εξ αδιαθέτου είναι 1 χρόνος και 4 μήνες επιπλέον της ημερομηνίας θανάτου η ημερομηνία αναφοράς τότε από τις 24/7/2018 πάμε στις 24/11/2019 και αν βάλω αυτή την ημερομηνία το σύστημα βγάζει το μήνυμα: - Η Ημερομηνία αναφοράς (αρθ. 128, Ν.4759/2020) δεν μπορεί να προγενέστερη της 9/12/2019. Άρα δεν μπορώ να κάνω δήλωση αυθαιρέτου κατηγορίας 5?

Άρθρο 1847 - Αστικός Κώδικας - Αποποίηση:

Ο κληρονόμος μπορεί να αποποιηθεί την κληρονομία μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών που αρχίζει από τότε που έμαθε την επαγωγή και το λόγο της. Στην επαγωγή από διαθήκη η προθεσμία δεν αρχίζει πριν από τη δημοσίευση της διαθήκης.

Αν ο κληρονομούμενος είχε την τελευταία κατοικία του στο εξωτερικό ή αν ο κληρονόμος έμαθε την επαγωγή όταν διέμενε στο εξωτερικό, η προθεσμία είναι ενός έτους.

Η προθεσμία αναστέλλεται από τους ίδιους λόγους που αναστέλλεται και η παραγραφή.

"που αρχίζει από τότε που έμαθε την επαγωγή και το λόγο της".

Αυτό πώς αποδεικνύεται?
 

Η έκθεση απογραφής κληρονομιάς που μου έχουν δώσει αναφέρει ότι ο θάνατος προκύπτει από την προσαρτώμενη ληξιαρχική πράξη θανάτου από την 1/8/2018.

Edited by pipakos
Link to comment
Share on other sites

Ο νόμος 4759/20 έλαβε ΦΕΚ στις 9/12/2020. Η τροποποίηση του Ν. 4495 για την κατηγορία 5 μέσω του άρθρου 128 του ν. 4759 αναφέρει στο τελευταίο εδάφιο ότι, ...Ακίνητα των περ. α΄- δ΄ της παρ.1, για τα οποία το γεγονός από το οποίο εκκινεί η αντίστοιχη προθεσμία υπαγωγής έχει συμβεί κατά το τελευταίο έτος πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, υπάγονται στις διατάξεις του ν.4495/2017 για αναστολή κυρώσεων, εάν η αίτηση υπαγωγής υποβληθεί εντός ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος. 

Στη δική σου περίπτωση ο θάνατος έγινε1/8/2018  οπότε ακόμη και αν προσθέσεις τους 16 (4+12) μήνες  πηγαίνεις 1/12/2019 Συνεπώς δεν βρίσκεσαι ένα χρόνο πριν την έναρξη ισχύος του ν. 4759 (9/12/2019) για να μπορείς να υποβάλλεις δήλωση κατηγορίας 5.

Οι θάνατοι που συνέβησαν μετά την ημερομηνία 9/12/2020 εμπίπτουν σην περίπτωση 1. β  δηλαδή έχουν τις προθεσμίες 4+12 ή 6 από τη δημοσίευση +12 ή περίπτωση κάτοικου εξωτερικού 12+12 κλπ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μια λεπτομέρεια που δεν έχω αναφέρει, γιατί κι εγώ τώρα ψάχνω τυχόν παραθυράκια, και δεν γνωρίζω αν παίζει κάποιο ρόλο, είναι ότι εδώ έχουμε κληρονόμους επ ωφέλεια απογραφής. Επισυνάπτω και σχετικό απόσπασμα της αποδοχής κληρονομιάς που το αναφέρει.

Από αναζήτηση στο διαδίκτυο βρήκα αυτό:

Ποιες οι προθεσμίες και η διαδικασία για την αποδοχή της κληρονομιάς με το ευεργέτημα της απογραφής.

Ο νόμος τάσσει ιδιαίτερα αυστηρές – διαδοχικές αποσβεστικές προθεσμίες ως προς την υλοποίηση του. Για την διευκόλυνση του αναγνώστη διαχωρίζουμε την διαδικασία σε 4 στάδια, ώστε να καταστεί εύληπτη.

  • Μέσα σε τεσσερις (4) μήνες από το θάνατο του κληρονομούμενου, ο κληρονόμος θα πρέπει να δηλώσει στη γραμματεία του δικαστηρίου της κληρονομίας την αποδοχή της κληρονομιαίας περιουσίας με το ευεργέτημα της απογραφής (AK 1902).
  • Από την κατάθεση της ως άνω δηλώσεως ξεκινά νέα τετράμηνη (4) προθεσμία εντός της οποίας ο κληρονόμος καταθέτει αίτηση ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου (AK 1903). Η αίτηση εξετάζεται εν συνεχεία από τον Ειρηνοδίκη, ο οποίος εφόσον την κάνει δεκτή θα διατάξει την απογραφή της κληρονομίας από έναν συμβολαιογράφο και δύο πραγματογνώμονες. Εφόσον το έχει αιτηθεί στην αρχική του αίτηση, την επιλογή των αρμοδίων προσώπων για την διενέργεια απογραφής μπορεί να την κάνει και ο ίδιος ο κληρονόμος.
  • Εντός της ανωτέρω τετράμηνης προθεσμίας θα πρέπει να ολοκληρωθεί η απογραφή της κληρονομίας, να γίνει δηλαδή καταγραφή της. Αυτή ενσωματώνεται σε έκθεση, η οποία αποτελεί επίσημο συμβολαιογραφικό έγγραφο.
  • Συντάσσεται ξεχωριστή συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής που μεταγράφεται στο οικείο υποθηκοφυλακείο

Όπου εδώ σε περιπτώσεις κληρονομιάς επ ωφέλεια απογραφής δίνει 4 μήνες προθεσμία παραπάνω. Εμένα μου λείπουν λίγες μόνο μέρες, οπότε το επιπλέον τετράμηνο, αν ισχύει (γνωρίζει κάποιος??), με υπερκαλύπτει. Θα μπορούσα πιστεύετε να πατήσω πάνω σε αυτό και να προχωρήσω τη δήλωση? Θα ήθελα να το συζητήσουμε.

Scan_0001.pdf Scan_0002.pdf

Link to comment
Share on other sites

Δεν δινει "επι πλεον"  4μηνο ο νομος

Η αποδοχη με ωφελεια απογραφης, ανατρεχει στον χρονο θανατου

και γινεται εντοις 4 μηνων απο τον θανατο, με δηλωση  στην Γραμματεια του Δικαστηριου..

Μετα εχει 4 μηνες για να καταθεσει αιτηση στο Ειρηνοδικειο για απογραφη ...με δικαστικη αποφαση.

Η καταθεση της αιτησης διακοπτει το 4μηνο [λογικο, αφου η συζητηση και η εκδοση παιρνον πολυ παραπανω], αλλά ειναι αλλου ειδους προθεσμια.

 Δεν θυμαμαι να ξανασυζητησαμε τις υποχρεωσεις του εξ απογραφης κληρονομου, ως προς την  υποχρεωση ή οχι, προς τακτοποιηση αυθαιρεσιων της κληρονομιας.

Κατα την εννοια οτι,  ο εξ απογραφης κληρονομος διαχειριζεται "ιδιαν" κληρονομια, ευθυνομενος ως προς την "διατηρηση" της, υποχρεουται σε τακτοποιηση.

Θελει συζητηση και ψαξμο

Αλλά, στην  δικη σας περιπτωση, εχουν περασει  "πολλα" τετραμηνα εκτοτε...

με πιθανολογηση οτι εχουν απωλεσει το εξ απογραφης δικαιωμα..

[συζητειστε με τον δικηγορο σας τα θεματα αυτα]

Τεσπα

τυπικα, οπως ειπε και ο παυλος, για 17 μερες ειστε εξω απο τις προθεσμιες προς τακτοποιηση.

Οπότε,  περιμενετε νεα ρυθμιση.

 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Τι να πω...

Τόσο καιρό το ψάχνω και το παλεύω, το έχω μετρήσει κιόλας και σήμερα θα έδινα τα παράβολα για πληρωμή, και πάλι καταλήγω σε αδιέξοδο.

Τι παραπάνω θα μας πει και ο δικηγόρος? Αφού από ό,τι καταλαβαίνω δεν προβλέπει η νομοθεσία κάτι διαφορετικό για την υπόθεσή μου, πέραν του ό,τι ισχύει για όλους.

Link to comment
Share on other sites

Το ακίνητο είναι στο Μάτι και καταστράφηκε μερικώς στις πυρκαγιές του 2018. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν αφορούν αυτά που συντελέστηκαν το 2020?

Edited by pipakos
Link to comment
Share on other sites

εγω διαβαζω αυτο

 

Ακόμα μία ευκαιρία δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος  στους ιδιοκτήτες, για την τακτοποίηση των εξ ολοκλήρου αυθαιρέτων, καθώς και των αντίστοιχων με μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις, με νομοθετική ρύθμιση, που περιελήφθη στο νομοσχέδιο για την πανδημία και ψηφίστηκε στη Βουλή, προβλέποντας οριζόντια παράταση ενός έτους, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής.

 

 https://ecopress.gr/ayuaireta-kathgoria-5-paratash/

 

ν. 4876/21 αρθρο 73


2. Οι προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής
των ακινήτων της περ. ε ́ και του τελευταίου εδαφίου
της παρ. 1 του άρθρου 128 του ν. 4759/2020 (Α ́ 245)
στις διατάξεις του ν. 4495/2017 (Α ́ 167), παρατείνονται
από τη λήξη τους και για ένα (1) έτος

Edited by dimitris GM
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Άρα Δημήτρη αυτό που καταλαβαίνω ότι γράφεις είναι από τις 5 επιλογές που μου δίνει το πληροφοριακό σύστημα για να μου επιτρέψει να προχωρήσω δήλωση κατηγορίας 5, να αγνοήσω την επιλογή «ακίνητα που αποκτώνται κατόπιν κληρονομικής διαδοχής», για την οποία όπως αποδείχθηκε δεν πληρείται η προϋπόθεση της ημερομηνίας αναφοράς, και να προχωρήσω τη δήλωση με την επιλογή ακίνητα περιοχών κηρυγμένων το 2020 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, με την αιτιολογία ότι το Μάτι είχε κηρυχθεί από τότε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας και το 2020 δεν «ξεκηρύχθηκε». Όπως το σκέφτομαι δεν μπορώ να κάνω και κάτι άλλο. Ας το προχωρήσω έτσι και ό,τι γίνει… Αν πληρούσα τις απαιτήσεις της επιλογής της κληρονομικής διαδοχής σαφώς θα την προτιμούσα αλλά…

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.