Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε εξ' αδιαιρέτου ακίνητα


Recommended Posts

Τώρα συμφωνούμε απόλυτα.  Άρα παίρνω συναινέσεις και απλά ο πελάτης μου θα πρέπει να πληρώσει και να τακτοποιήσει όλες τις αυθαίρετες κατασκευές στο δώμα ακόμα και αυτές που κατασκεύασαν οι συνιδιοκτήτες. 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 943
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Στην δήλωση ρύθμισης που αντιστοιχεί στην ιδιοκτησία του, εντάσσονται μόνο όσα του ανήκουν.
Δεν γίνεται να τακτοποιήσει τις αυθαίρετες κατασκευές που ανήκουν στους άλλους.
Αφού εξασφαλιστεί η απαραίτητη συναίνεση και τακτοποιηθούν οι αυθαιρεσίες που έχει κάνει αυτός, μπορεί να γίνει η μεταβίβαση του διαμερίσματός του (και των παρακολουθημάτων του στο δώμα).

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

- κατ' αρχας μπορει να μεταβιβασθει η ΟΙ χωρις καμμια αναφορα στο δωμα και στα αυθαιρετα που υπαρχουν εκει.

-Παρακολουθηματα δεν ειναι αυτα, αφου δεν αναφερονται πουθενα κατα την συσταση. Ειναι αυθαιρετες κατασκευες στο κοινοχρηστο δωμα.

-Αυτες οι αυθαιρεσιες θα φανουν αργοτερα κατα την ΗΤΚ της οικοδομης.

- Αν γινει τακτοποιηση, ωστε να αποκτησουν "ταυτοτητα" οι  αποθηκες  -με μαλλον το 50%- θα χρειαστει τακτοποιηση ολων των αποθηκων

και τροποποιηση της συστασης.

- Ουτε μπορει να εφαρμοσθει η παρ. 4   του αρθρου 98, αρα δεν μπορει να πληρωσει ο "ενας" για ολους και να αναζητησει τα εξοδα,  αφου "δεν ειναι συνιδιοκτητες σε ΟΙ",

αλλά,  καθε ενας εκανε απο μια αποθηκη ανεξαρτητη.

                                   

 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Καλησπέρα και Καλή χρονιά

Σε οικόπεδο με διώροφη οικοδομή , το οποίο είχαν εξ' αδιαιρέτου 50-50 ο σύζυγος με την γυναίκα του (χωρίς σύσταση οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας), μπορεί μόνο ο ένας εκ των 2 να υποβάλλει αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.4495/17. (η σύζυγός του έχει πεθάνει προ εξαμήνου και δεν έχει γίνει ακόμη δημοσίευση διαθήκης για αποδοχή κληρονομιάς). 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

μπορουν,

-  ο επιζων συζυγος

- με τους νομιμους κληρονομους....οταν αυτοι κανουν αποδοχη  για το μεριδιο της αποβιωσασης.

Μεχρι την αποδοχη, δεν εχεις νομιμους ιδιοκτητες για το 100%.

Μετα απο 6 μηνες,  εάν υπαρχει διαθηκη το γνωριζουν

Αρα, κληρονομουν εξ αδιαιρετου.

Πολυ το καθυστερησαν...

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα σε όλους τους συναδέλφους. Μου έχει τύχει μια περίεργη υπόθεση και θέλω τα φώτα σας.

Λοιπόν, ένας πελάτης μου μένει σε ένα οικόπεδο 1 στρέμματος στο οποίο οικόπεδο η μητέρα του έχει τα 2/3 εξ' αδιαιρέτου και το άλλο 1/3 εξ' αδιαιρέτου το έχει ο θείος του πελάτη μου (αδερφός της μητέρας του). Στο οικόπεδο που ανέφερα παραπάνω υφίστανται 2 ισόγειες κατοικίες. Η μια απο τις 2 κατοικίες είναι προ του 1955  (πλίθινη) ενώ η άλλη κατοικία είναι προ του 1975 και μέχρι το 2013-2014 ήταν αποθήκη (με τσιμεντόλιθο). Το 2013-2014 ο πελάτης μου αποφάσισε να μετακομίσει μόνιμα στο χωριό και μετέτρεψε την αποθήκη (παράνομα) σε κύριο χώρο, δηλαδή την έκανε σπίτι και κατοικεί εκεί μέσα εδώ και 8-9 χρόνια μαζί με την γυναίκα του. Η μητέρα του που έχει τα 2/3 εξ' αδιαιρέτου του είπε πως μπορεί να μένει εκεί χωρίς κανένα θέμα. Η ισόγεια κατοικία προ του 1955 είναι ακατοίκητη καθώς δεν συμφωνούσε ο θείος που έχει το 1/3 να μείνουν εκεί μέσα (δεν έχουν καλές σχέσεις). Που είναι το πρόβλημα τώρα; Ο θείος χωρίς να έχει πάρει την έγκριση απο την αδερφή του φτιάχνει σπίτι μέσα στο οικόπεδο ακριβώς στην μέση του οικοπέδου χωρίς άδεια χωρίς τίποτα. Ο πελάτης μου θέλει να τον καταγγείλει για την αυθαίρετη κατασκευή αλλά φοβάται επειδή και ο ίδιος μένει σε ένα σπίτι που ήταν αποθήκη και δεν φαίνεται πουθενά στα χαρτιά. Η μητέρα του και ο θείος του στο Ε9 έχουν περασμένο μέσα το οικόπεδο και την ισόγεια κατοικία προ του 1955 με ποσοστά 66,67% και 33,33% αντίστοιχα. Ο πελάτης μου εδώ και αρκετό καιρό είχε προτείνει στον θείο του να πάει να χτίσει το σπίτι του στην άκρη του οικοπέδου και να πάρει εκεί το δικό του 1/3 αλλά αυτός για σπάσιμο νεύρων αποφάσισε να το χτίσει ακριβώς στην μέση και τους απειλεί απο πάνω ότι αν πουν κάτι θα τους πετάξει έξω απο εκεί που μένουν καθώς θα διεκδικήσει το δίκό του 1/3 όπου γουστάρει. Τι μπορούμε να κάνουμε στην αυτήν την περίπτωση? Να αναφέρω επίσης πως η αποθήκη που μετατράπηκε σε σπίτι και η ισόγεια κατοικία προ του 1955 βρίσκονται πολύ κοντά το ένα με το άλλο. Υπάρχει κάποια λύση σε αυτό? Μεταξύ τους δεν τα βρίσκουν. Ο πελάτης μου θέλει απλά την ησυχία του και να μην αγχώνεται για το αν θα τον πετάξει έξω απο σπίτι που κατοικεί. Πήγε σε δικηγόρο και ο δικηγόρος τους είπε να καθίσουν να τα βρουν μεταξύ τους, μόνο αυτή η λύση υπάρχει είπε. Εγώ σκέφτηκα να διορθώσει η μητέρα του το Ε9 της και να δηλώσει την αποθήκη που μετατράπηκε σε κατοικία με ποσοστό 100% και χρονολογία προ του 1975 καθώς η αποθήκη είναι όντως πολύ παλιά. Και αφού η μητέρα του πελάτη μου μπει στην διαδικασία νομιμοποίησης να κάνουν καταγγελία στο θείο μετά για αυθαίρετη οικοδόμηση.

Τι λύσεις προτείνετε; Περιμένω τα φώτα σας. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Υ.Γ Παρακάτω θα επισυνάψω ένα σκαρίφημα του οικοπέδου με τα κτίρια και μία ορθοφωτογραφία απο το google για να έχετε μια ιδέα. 

ortho.jpg

skarifima.jpg

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

αφού είναι εξ αδιαιρέτου όλο το οικόπεδο (είναι εντός σχεδίου??) τότε και ότι έχει κατασκευαστεί επ αυτού ανήκει εξ αδιαιρέτους και στους 2 με βάση τα ποσοστά που έχουν....

Τι φωτισμό αναζητάς? Δεν το κατάλαβα?

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Σε τι δεν αρεσε  σε καποιον η απαντηση του διδονη και εβαλε αρνητικη;;;

ας πει σε τι διαφωνει...

Κατα τα λοιπα ως προς το ολο θεμα

"Μου έχει τύχει μια περίεργη υπόθεση και θέλω τα φώτα σας. "

Δεν υπαρχουν περιεργες υποθεσεις...υπαρχουν περιεργοι ανθρωποι...Εισαι σε οικοπεδο, εντος σχεδιου, εξ αδιαιρετου, με καποια αυθαιρετα.

Δικαιουσαι να τα τακτοποιησεις με το αρθρο 98 παρ. 4

και μονον τα "παληα" ακινητα.

Για το "νεο αυθαιρετο" κανεις μια εξωδικη και μια καταγγελια και ας τρεχει ο αλλος να τα σωσει.

Μιλας με τον μηχανικο σου. Και -ξανά- με τον δικηγορο σου.

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, dimitris GM said:

... και εβαλε αρνητικη;;;

..

μα δεν βλέπω καμία αρνητική .... 

(δεν ξέρω αν είναι στις δυνατότητες του φόρουμ κάποιος να αλλάζει μόνος το + ή - που έχει βάλει ο ίδιος)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.