Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε κοινόκτητο ή κοινόχρηστο χώρο


Recommended Posts

Δημήτρη (χρόνια πολλά για την γιορτή σου), αν δεις στην κάτοψη, προβλέπονταν κλειστός χώρος σε λειτουργική συνέχεια με το κοινόχρηστο πλατύσκαλο και στον τοίχο του προβλεπόμενου αυτού χώρου, ενώνονταν ο εξώστης του διαμερίσματος.

Αυτός ο χώρος δεν έγινε και  η πλάκα δαπέδου (εξώστης) προσαρτήθηκε στο διαμέρισμα. Άρα, το διαμέρισμα κατέχει εξώστη που αφορά κοινόκτητο τμήμα. Είναι σαν μια περίπτωση αυθαίρετης αποθήκης στον ακάλυπτο την οποία την κατέχει και την χρησιμοποιεί κάποιος και τακτοποιείται όχι ως κοινόχρηστη, αλλά ως φερόμενη ιδιοκτησία του αυθαιρετούχου.

Σωστά επισήμανες το σχόλιό μου ότι αν η πόρτα υπάρχει, η λύση πλέον είναι τοποθέτηση διαχωριστικού και έτσι δεν υπάρχει πλέον καμία "κατάληψη" Κ.Χ

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

H γνώμη μου είναι ότι, η συγκεκριμένη αυθαιρεσία δεν αφορά στην Οριζόντια Ιδιοκτησία!

Έχει σχέση με τους κοινόχρηστους χώρους του ακινήτου και δύναται να ρυθμιστεί μόνο και αποκλειστικά μέσω δήλωσης, που θ' αφορά στο σύνολο των κοινόχρηστων χώρων αυτού.

Δηλαδή, πρόκειται για μια συγκεκριμένη αυθαιρεσία στους κοινόχρηστους χώρους, την οποία εκμεταλλεύεται (εμμέσως) μια ΟΙ προς όφελός της. Θέση όλων μας πάντα οφείλει να είναι το ότι, δεν ασχολούμαστε με "ντόμινο" παραβάσεις στους αυθαιρετονόμους!

 

  • Thanks 1
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πως δεν  έχει σχέση με τους κοινόχρηστους όταν το διαμέρισμα έχει καταλάβει τον εξώστη που προβλέπονταν κοινόχρηστος κλειστός χώρος; Τα αναλύω στα δυο προηγούμενα ποστ αν τυχόν δεν έχεις προλάβει να διαβάσεις την συζήτηση από την αρχή. 

Με την ίδια λογική, παραθέτω παράδειγμα αποθήκης στο οικόπεδο που κάποιος την χρησιμοποιεί και είναι φερόμενος ιδιοκτήτης.  Στην περίπτωση αυτή την αποθήκη την κάνουμε υπαγωγή, όχι στα κοινόχρηστα, αλλά στο όνομα του φερόμενου ιδιοκτήτη.

Δεν έχουμε εδώ παράβαση ντόμινο.

Edited by Pavlos33
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους. Χρόνια πολλά Δημήτριε !!

Να αφήσουν ήσυχη την πρόβλεψη του κατασκευαστή για κοινόχρηστο ανελκυστήρα, μέχρι να βρουν οι ιδιοκτήτες χρήματα για να την υλοποιήσουν.

Η Ο.Ι. δεν μπορεί να "προσαρτήσει" τίποτε αν δεν θέλει να μπλέξει. Να απλώνει το ποδαράκι της μέχρι την άκρη του στρώματος και μόνο.

 

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πάααρα πολύ όλους για τις απαντήσεις σας! Με καλύψατε πλήρως. Παύλο αντιλαμβάνομαι ακριβώς αυτό που λες, τις έκανα κι εγώ αυτές τις σκέψεις αλλά στην προκειμένη περίπτωση που είναι κτίριο που ανήκει σε δύο αδέλφια και δεν μπλέκεται κάποιος ξένος να τους δημιουργήσει θέμα, θα προτιμήσω να πάω με το συλλογισμό των υπολοίπων. Ευχαριστώ και πάλι!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα σας.

Σε οικοδομή με Ο.Α. του 1970 υπάρχει η εξής περιπτωση. Το διαμέρισμα βρίσκεται στην β’ εσοχή της πολυκατοικίας και συνορεύει με ακόμα εάν διαμέρισμα στον όροφο. Στο διαμέρισμα το οποίο είναι προς τακτοποίηση, εκ κατασκευής έχει γίνει μετατόπιση ανοίγματος στον διάδρομο του κλιμακοστάσιου με αποτέλεσμα να έχει γίνει επέκταση του διαμερίσματος και να θεωρείται χώρος κυρίας χρήσης (κατάληψη τμήματος κοινοχρήστου χώρου περίπου 7 τ.μ.). (όπως φαίνεται στο σχέδιο) επίσης στο διαμέρισμα έχουμε και ΥΔ στην πίσω όψη του κτιρίου καθώς και εάν τμήμα στην κυριά όψη.

Η ερώτηση μου σχετικά με την κατάληψη κοινοχρήστου διάδρομου έχει ως εξής και θα ήθελα την βοήθεια σας σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης :

1)      ΥΔΚΧ και αλλαγή χρήσης

2)      ΥΔ.

3)      Αναλυτικός

4)      Διαφορετική διαμερισμάτωση

5)      Θα χρειαστεί τροποποίηση της σύστασης οριζοντίου με συναίνεση συνιδιοκτητών 50%  η μπορεί να γίνει μονομερώς τροποποίηση από τον ιδιοκτήτη βάση της παρ.5 του άρθρου 98 του ν.4495/2017 καθώς και της παρ.9α του  άρθρου 98 του ν.4495/2017οπου δεν απαιτείται συναίνεση των ιδιοκτήτων

Το δικό μου συμπέρασμα σχετικά με την αντιμετώπιση του θέματος είναι πως ΥΔ δεν είναι για τον λόγο ότι το κλιμακοστάσιο μετρούσε στην δόμηση, αναλυτικός δεν είναι μόνο αν θεωρήσουμε ότι είναι στην κατηγορία από βοηθητική χρήση σε βοηθητική η κυριά χρήση σε κυριά, και είμαι αναμεσά σε ΥΔΚΧ και διαφορετική διαμερισμάτωση κατηγορίας 3 παρ. ιειε , αν και στην δεύτερη δεν έχουμε τροποποιήσεις στα μηχανολογικά και στις λοιπές εγκαταστάσεις βάσει της παρ. 8 του άρθρου 100 του 4495.

ΚΑΤΟΨΗ.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Σε ακίνητο άδειας του 79 και σύστασης του 79 έγινε κατα την κατασκευή προσθήκη Ερκερ σε έναν όροφο, και κατόπιν αυτοψίας ενημερώθηκε και ο φάκελος της πολεοδομίας με τη νέα κάτοψη (το 1980). Η σύσταση όμως και οι μετέπειτα τίτλοι δεν ενημερώθηκαν με το νέο σχέδιο (η διαφορά τετραγωνικών είναι 1.5). Ενώ δηλαδή το ακίνητο πολεοδομικά είναι οκ υπάρχει αυτή η ασυμφωνία μεταξύ τίτλου και άδειας . Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση με την έκδοση της ταυτότητας ? Πως αντιμετωπίζεται η διαφορά στα τετραγωνικά του διαμερισματος ώστε να μπορεί να γίνει η μεταβίβαση ? Τι γίνεται με το Κτηματολόγιο κλπ που επηρεάζονται με αυτή τη διαφορά του 1.5 μ2.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.