Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Ν. 4495/17] Διάφορες περιπτώσεις αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

3 ώρες πριν, Pavlos33 said:

.... Επομένως, γιατί να μη γίνει σήμερα μια υπαγωγή στο ν. 4495 και να "μαζέψεις" και ό,τι άλλο υπάρχει από μικροαυθαιρεσίες (συνήθως έχεις αλλαγές όψεων κλπ) και να έχεις μια κάτοψη υφιστάμενης κατάστασης, έτοιμη για κάθε χρήση.

Ακριβώς!

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Απαντήσεις 251
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλημέρα συνάδελφοι. Σε ένα διώροφο κτίριο με οικοδομική άδεια του 1968 (στο οποίο κάνω τακτοποίηση τις διάφορες αυθαιρεσίες που έγιναν προ του 1975) ο ιδιοκτήτης έχει κατασκευάσει στον ακάλυπτο (κήπο) ένα λυόμενο σπιτάκι 5χ2,87 = 14,35 τ.μ. και ύψος 2,40 στο ψηλότερο (ακουμπάει στο κτίριο) και 2,10 στο χαμηλότερο. Η τακτοποίηση σε αυτό γίνεται με ΥΔ (κανονικά)?

DSC_3320.JPG

Link to comment
Share on other sites

@Lorenzo 

Εάν το αυθαίρετο κτίσμα είναι αποθήκη, μπορεί να ενταχθεί στην Κατηγορία 3 ως αποθήκη μέγιστης επιφάνειας 15 τ.μ. και μέσου ύψους έως 2,50 μέτρα.
Αλλιώς, το πρόστιμο υπολογίζεται κατά τα γνωστά.

Edited by Enigmatic
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα στο φόρουμ.

Θα ήθελα τα φώτα σας στο εξής:

Έχω περίπτωση τακτοποίησης σε οικόπεδο εντός σχεδίου εντός του οποίου υπάρχει 1 πολυκατοικία (που στην ουσία είναι 2 ενωμένες με άδεια ως 1) και οριζόντιες ιδιοκτησίες με 4 ιδιοκτήτες στο σύνολο.

Σήμερα οι ιδιοκτήτες, όλοι μαζί θέλουν να προβούν σε τακτοποιήσεις ώστε να μπορέσουν να μεταβιβάσουν.

Ξεκίνησα δήλωση που αφορά όλες τις Ο.Ι. και κοινόχρηστους χώρους. Το θέμα είναι, πως θα επιμερίσω τα πρόστιμα ανάλογα την Ο.Ι./Ιδιοκτήτη αν η δήλωση είναι μια για το σύνολο του οικοπέδου/Ο.Ι.?

π.χ. Υπάρχει Ο.Ι. υπογείου που από ΒΧ/αποθήκη έχει μετατραπεί σε κατοικία -το πρόστιμο αυτού αφορά εν προκειμένω ένα ιδιοκτήτη και όχι όλους. Αντίστοιχα υπάρχουν και άλλες αυθαιρεσίες.

Επίσης, το οικόπεδο, ύστερα από κυρωμένη πράξη εφαρμογής, έχει μειωθεί ως επιφάνεια. Οι τακτοποιήσεις θα γίνουν βάσει του οικοπέδου πριν τη πράξη εφαρμογής, σωστά? 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Θα διευκρινίσεις αυτό που αναφέρεις στην αρχή. Πως ακριβώς οι δυο πολυκατοικίες είναι "ενωμένες". Έχουμε περίπτωση μικτής κάθετης ή οποία στην πράξη έχει αναιρεθεί διότι δεν φρόντισαν κατασκευαστικά να διαχωρίσουν τον φέροντα οργανισμό της κάθε πολυκατοικίας;

Αν και ο νόμος επιτρέπει να γίνεται κοινή δήλωση Ο.Ι πολλοί συνάδελφοι δεν το κάνουν και δεν το συνιστούν (μεταξύ αυτών και ο γραφών) διότι ελλοχεύουν προβλήματα από τέτοιες δηλώσεις. 10+ χρόνια αυθαιρετονόμων και καμία εγκύκλιος δεν έθιξε το θέμα υπολογισμού συντελεστών προστίμου και γενικότερης αντιμετώπισης σε κοινές δηλώσεις Ο.Ι. Αυτό κάτι θα πρέπει να μας λέει...

 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Παύλο!

Όσον αφορά το 2ο κομμάτι - μου προτείνεις δηλαδή να κάνω μια δήλωση ανά ιδιοκτήτη ή ανά Ο.Ι.? Και σ' αυτή τη περίπτωση γίνεται μια μαζική μόνο για τους κοινόχρηστους χώρους?

Υπάρχει και λάθος στη σύσταση (λάθος χιλιοστά στις οριζόντιες) που μετά τις τακτοποιήσεις (και πριν τις συμβολαιογραφικές πράξεις) θα γίνει καινούριος πίνακας χιλιοστών. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα ως προς τις μεμονωμένες δηλώσεις τακτοποίησης?

Και τέλος, τι εννοείς να διευκρινίσω πως οι δυο πολυκατοικίες είναι ενωμένες? Ως προς το Φ.Ο.? Δηλαδή θα πρέπει ο Φ.Ο. να είναι διαχωρισμένος? Λογικά θα είναι αφού η 2η πολυκατοικία κατασκευάστηκε 5-10 χρόνια αργότερα!

Link to comment
Share on other sites

Να κάνω μια ερώτηση ως αφελής, άπειρος και νέος συνάδελφος (δεν είμαι, αλλά βοηθάει στο σενάριο);

Η αμοιβή που ζητάω για μία δήλωση (απλή περίπτωση) ας πούμε ό,τι είναι π.χ. 800 ευρώ καθαρά. Ας υποθέσουμε ότι, η περίπτωση του συναδέλφου αφορά σε π.χ. 10 αυτόνομες κι ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες κ.λπ. Οπότε θεωρητικά μιλάμε για 11 ξεχωριστές δηλώσεις υπαγωγής... Δηλαδή, για περίπου 11Χ800=8.800 συνολικά, αν τις έκαναν 10 διαφορετικοί μηχανικοί....

Προσωπικώς, αν αναλάμβανα μια τέτοια συνολική εργασία, όντως θα έκανα, χωρίς άλλη συζήτηση, 11 ξεχωριστές δηλώσεις υπαγωγής κ.λπ. και θα έκανα π.χ. έκπτωση της τάξης του 50% στη συνολική εργασία.... Δηλαδή, θα ζητούσα 4.000 ευρώ καθαρά περίπου....

1. Πόσα ζητάει ένας συνάδελφος για να κάνει μια δήλωση για όλα;

2. (Επειδή πάνω κάτω το γνωρίζω) για ποιόν λόγο ακριβώς το κάνει;

3. (Επειδή κατά την ταπεινή προσωπική μου άποψη δεν υπάρχει απολύτως καμία πιθανότητα στο εκατομμύριο να γίνει μια τέτοιου είδους δήλωση ορθά και νόμιμα, παράγοντας με μεγάλη σπουδαιότητα ειδικά όταν μελλοντικώς έχουμε μεταβιβάσεις κ.λπ. κι ελέγχους από έτερους μηχανικούς των αγοραστών κ.λπ.) γνωρίζει την ουσιαστική ευθύνη που αναλαμβάνει;

Link to comment
Share on other sites

@ΙΑΣΟΝΑΣ θα έκανες 11 διαφορετικές δηλώσεις επειδή είναι το πιο σωστό ή επειδή δεν θα μπορούσες να επιμερίσεις το πρόστιμο που αναλογεί στο κάθε ιδιοκτήτη?

Επομένως ο αριθμός των δηλώσεων θα είναι βάσει αριθμού Ο.Ι. και όχι βάσει αριθμού ιδιοκτητών, σωστά? Δηλαδή αν ένας ιδιοκτήτης έχει 2 Ο.Ι.  αυτές υποχρεωτικά τακτοποιούνται σε ξεχωριστή δήλωση, σωστά?

Και οι κοινόχρηστοι χώροι του οικοπέδου σε μια κοινή δήλωση από όλους τους ιδιοκτήτες?

Φυσικά και υπάρχει ευθύνη σε κάθε περίπτωση.

 

Edited by the_topo
Link to comment
Share on other sites

8 λεπτά πριν, the_topo said:

....θα έκανες 11 διαφορετικές δηλώσεις επειδή είναι το πιο σωστό ή επειδή δεν θα μπορούσες να επιμερίσεις το πρόστιμο που αναλογεί στο κάθε ιδιοκτήτη?

Επειδή είναι το ορθότερο.

8 λεπτά πριν, the_topo said:

....Επομένως ο αριθμός των δηλώσεων θα είναι βάσει αριθμού Ο.Ι. και όχι βάσει αριθμού ιδιοκτητών, σωστά?

Κατ' εμέ ολόσωστα.

8 λεπτά πριν, the_topo said:

....Δηλαδή αν ένας ιδιοκτήτης έχει 2 Ο.Ι.  αυτές υποχρεωτικά τακτοποιούνται σε ξεχωριστή δήλωση, σωστά?

Κατ' εμέ ολόσωστα.

8 λεπτά πριν, the_topo said:

....Και οι κοινόχρηστοι χώροι του οικοπέδου σε μια κοινή δήλωση από όλους τους ιδιοκτήτες?

Ναι.

 

Υ.Γ. Σε καλή μεριά το ...."μπικικίνι"!

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ!

Μέσα σε όλα σκέφτηκα πως το γεγονός μεμονωμένων δηλώσεων έχει συν τοις άλλοις το εξής πλεονέκτημα:

Αν κάποιος θέλει να πληρώσει εφάπαξ για να εκμεταλλευτεί το 20% της έκπτωσης του προστίμου μπορεί! Ούτε καν δεσμεύεται χρονικά (ιδίως αν θέλει να προβεί σε συμβόλαια) για την αποπληρωμή του προστίμου από το σύνολο των συνιδιοκτητών!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.