Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Ν. 4495/17] Τακτοποίηση αυθαιρέτων με καταπάτηση όμορης ιδιοκτησίας


Recommended Posts

Καλησπέρα.

Σε οικοδομή η οποία κατασκεπάστηκε με το σύστημα της αντιπαροχής , πήγα να ρυθμίσω αυθαίρετα σε Ο.Ι. Α' ορόφου. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι  το πίσω όριο το οποίο είναι σε επαφή με το δομημένο όμορο οικόπεδο, το έχει καταπατήσει με συνολικό εμβαδόν καταπάτησης ανα όροφο 7 μ2. Καθώς η πίσω αλλά και η πλαϊνή πλευρά του κτιρίου είναι ελεύθερη και κατάφερα να μετρήσω με ακρίβεια , είμαι σίγουρη για την καταπάτηση. Το κτιριο κατασκεπάστηκε το 2001.

Το ερώτημα είναι το γνωστό !  καθώς πρόκειται για αντιπαροχή και η καταπατησή αφορά όλο το κτίριο ( ο πελάτης ουτε που γνώριζε ολο αυτο το θέμα όταν αγορασε) και έχουν παρέλθει 20 χρονια, μπορεί να ρυθμίσει  και να αντιμετωπιστεί το θέμα σε πιθανή μεταβίβαση ως χρησικτησία?

Link to comment
Share on other sites

δλδ.

ολοκληρη η δικη σου οικοδομη εχει μετατοπισθει  κατα 7 μ. μεσα  στο όμορο οικοπεδο

 χωρις αυξηση των δικαιουμενων τμ.

[εδω υπαρχει και ενα θεμα με την νομιμοτητα του διπλανου, δλδ αν αυτος ειχε ηδη  χτισει με βαση τα τμ που αυτος γνωριζε αλλα που μετεπειτα απομειωθηκαν λογω της επεκτασης.

Εκτος εαν εχτισε μετα, αλλα  εβγαλε αδεια σε αυτο που ειδε, χωρις τα 7 τμ.

ή,  ισως,  πηρε σαν βαση εσενα και μετα "εσπρωξε" το διπλανο κατα 7 μ...και εγινε.... ο σπρωξας του σπρωξαντος μεχρι τον γωνιακο...

Δες στο ΕΚ τα ΚΑΕΚ..θεωρητικα πρεπει να υπαρχει επικαλυψη

 με τον διπλανο...

αναλογα με τα  ευρηματα  τα λεμε

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη ευχαριστώ για την αμεσότητα. Το κτίριο στο οποίο θέλω (και δεν ξερω αν μπορω) ρυθμίσω, έχει την ιδια καταπάτηση σε όλους τους ορόφους όπως σωστά είπες. στην Ο.Α. φαινόταν το πίσω όριο ευθεία και κατέληξε με σπάσιμο το οποίο ξεκίνα στη ,μια πλευρά των συνολικών 9,00μ. πίσω όψης από "+0,30 cm εως +0,60. "Kλέβει" δηλαδή από τον ακάλυπτο χώρο του όμορου οικοπέδου. Αποδεικνύεται ότι έχτισαν πρωτοι οι όμοροι και ολοκληρωσαν την πολυκατοικία τους την περίοδο που χτιζόταν το δικό μου. Στο ΚΑΕΚ φαινονται όλα οκ.δλδ σα να μην έχει γινει καταπατηση. Το εμβαδόν του οικοπέδου μου είναι ιδιο με την Ο.Α. ενώ του όμορου είναι μικρότερο (απο 180 μ2. του τίτλου σε 165 μ2.). Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο σ΄χεδιο (τοπογραφικό , διάγραμμα κλπ) όπου να εμφανίζονται τα όρια του οικοπέδου σε σχέση με τους δίπλα και αρχίζω να τρελαίνομαι! 

Τι μπορω να κανω? το θέμα της χρησικτησίας είναι δυνατό? Ο άνθρωπος θέλει να ρυθμίσει πριν υπάρξουν προσαυξήσεις προστίμου. Παρακάτω δείχνω τι εχω απο Ο.Α. και από το ΚΑΕΚ Η επέκταση έγινε Βόρεια.

er.jpg

gfτg.jpg

Link to comment
Share on other sites

δεν εχει σχεση με το "σε ολους τους οροφους"

Εσυ εχεις περίπτωση οπου μπηκε μια οικοδομη στο διπλανο οικοπεδο.

 Συγκρινεις τα οικοπεδα

Δεν λες αν εχει χτισει ο διπλανος.

Θεωρω οτι εχεις μια επεκταση του αρθρου 1010 του ΑΚ..

Μιλας με τον πελατη και τον δικηγορο του..

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα,

Η διπλανή ιδιοκτησία (σε διαφορετικό οικόπεδο)  έχει 'βγάλει' μπαλκονόπορτα - αυθαίρετο εξώστη και σκαλοπατάκια (κατασκευής 90) στον δεύτερο οροφο,για να μπαίνει στο δώμα του ομορου (μονοκατοικία) σε τμήμα μαλιστα αποκλειστικής χρήσης (με κατοχύρωση αποκλ. χρήσης με συμβολαιογραφική πράξη το 2005). Η ιδιοκτήτρια αυτης της αποκλειστικής χρήσης του δώματος έχει κερδίσει δικαστική αγωγή για την απόδοση της χρήσης αυτής (συγγνώμη αν κάτι δεν μεταφέρω καλά ως προς το νομικό πλαίσιο).

Το ερώτημα μου είναι αν η κάτοχος της αποκλειστικής χρήσης έχει [το ιδιοκτησιακό καταρχάς] δικαίωμα να προβεί σε διαδικασίες κατεδάφισης της αυθαίρετης κατασκευής; Πατάει δηλαδή πάνω στο τμήμα της δικής της αποκλειστικής χρήσης δωματος, ένας εξώστης πραγματοποιημενος από όμορο ιδιοκτήτη.

ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Edited by sour
Link to comment
Share on other sites

Αν και δεν είναι κατανοητό το πρόβλημα σου, δεν υπάρχει κανένα δικαίωμα κατεδάφισης ιδιοκτησίας δεν του ανήκει.

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, jbosdas said:

Αν και δεν είναι κατανοητό το πρόβλημα σου, δεν υπάρχει κανένα δικαίωμα κατεδάφισης ιδιοκτησίας δεν του ανήκει.

Κατανοητό για τη διατύπωση.

Ισως αν το θέσω πιο συνοπτικά σε αποκλειστική χρήση δώματος του πελάτη, αν η διπλανή οριζόντια (που τυγχάνει συνεπιπεδη, από το ομορο ομως οικόπεδο), αποφασίσει να επεκταθεί με κάποια κατασκευή πάνω στο δώμα αυτο για να βγαίνει, τι γίνεται;

Η κατασκευή ειναι ένας εξώστης με σκαλάκια στην άκρη, που πατάει εξολοκληρου πάνω στο δώμα για να έχει πρόσβαση σε αυτό.

Ποιος έχει το δικαίωμα ή την υποχρέωση να κατεδαφίσει την αυθαιρεσία;

Ανήκει στο διπλανό αυτή η κατασκευή(που πατάει πάνω σε αναγνωρισμένη συμβολαιογραφικά αποκλειστική χρήση αλλού οικοπέδου);

Ελπίζω να έγινε λίγο πιο ξεκάθαρο, ευχαριστώ για όποια απάντηση.

 

Link to comment
Share on other sites

Έτσι περιγραφικά μόνο ο Δημήτρης τα καταλαβαίνει, κάνε ένα σκαρίφημα μπας κ συνεννοηθούμε (αν κ μάλλον στο Δημήτρη θα σε παραπέμψουμε!)

Link to comment
Share on other sites

@sourεχεις δυο ισουψεις οικοδομες, εν επαφη, χτισμενες σε ξεχωριστα οικοπεδα.

Στο δωμα της μιας εχει αποκλειστικη χρηση ο "Α"...

Ποιος πατησε ποιόν,  χωρις δικαιωμα... με τι σκαλακια και άλλες αυθαιρεσιες;;;

[μηπως εισαι Μυκονο ή, γενικωτερα, στις Κυκλαδες;]

 

 

 

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.