Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Ν. 4495/17] Αυθαίρετη κατεδάφιση κτίσματος


Recommended Posts

Σωστά τα λες, θα κάνεις υπαγωγή και στο φύλλο καταγραφής όπου θα βάλεις την επιφάνεια, στις ειδικές συνθήκες θα το βάλεις ως "κατεδαφισμένο". Για αποδεικτικό, εφόσον δεν έχεις το Ε9 πλέον, κοίτα με καμιά α/φ να τεκμηριώσεις ότι υπήρχε εκει παλιότερα το κτίσμα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • Απαντήσεις 101
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Την βοήθειά σας παρακαλώ.

Ισόγεια κατοικία με άδεια 50τμ. Έγιναν προσθήκες 83τμ πριν το 2011. Εντάχθηκαν από συνάδελφο στον 4495/17, χωρίς όμως ποτέ να ολοκληρωθεί η διαδικασία... (Έμεινε σε αρχική υποβολή)

Εκ των υστέρων, και συγκεκριμένα το 2020, όλα τα παραπάνω κατεδαφίστηκαν αυθαίρετα, ενώ ξεκίνησαν και εργασίες νέας οικοδομής.

Έγινε καταγγελία στην πολεοδομία και βεβαιώθηκαν πρόστιμα

1. ανέγερσης και διατήρησης (με αναλυτικό) για τις αυθαίρετες κατασκευές

2. εφάπαξ πρόστιμο 500 ευρώ για την αυθαίρετη κατεδάφιση.

 

Τί άδεια κατεδάφισης πρέπει να βγει, ώστε να "νομιμοποιηθεί" η αυθαίρετη κατεδάφιση και να κατεδαφιστούν οι εκ των υστέρων εργασίες???

Στο σύστημα, έχω βάλει την προέγκριση για άδεια κατεδάφισης του 4759/20, αλλά μου ζητάει δήλωση 4495/17. Η οποία όμως επί της ουσίας δεν υπάρχει....

Βλέπω να καταλήγω στην έγκριση εργασιών για την κατεδάφιση των αυθαιρεσιών και εκεί να εντάξω και την αυθαίρετη κατεδάφιση που ήδη έχει συντελεστεί...

 

Edited by pk10gr
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα πρόκειται να γίνει τακτοποίηση σε γήπεδο όπου υπάρχει ένα παλιό βουστάσιο για μετατόπιση του κτιρίου για το οποίο εκδόθηκε άδεια το 1982 και για ένα κτίσμα προσθήκη, 55 τμ, την ίδια περίοδο ώστε να μετά να βγει και μετά μικρής κλίμακας για περίφραξη. Η ιδιαιτερότητα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι έχει γένει απαλλοτρίωση 20 χρόνια μετά την κατασκευή των κτιρίων με αποτέλεσμα να πάρει τμήμα του γηπέδου αλλά κι επίσης η ρυμοτομική να κόβει μια μύτη του κτιρίου 3 τμ, που σ αυτό το σημείο βέβαια υπάρχει ένας παράδρομος από χώμα. Οι ιδιοκτήτες θέλουν να ρίξουν αυτό το μικρό τμήμα από τσιμεντόλιθους  και να πληρώσουν την κενή διαγώνιο πάλι με τσιμεντόλιθους χωρίς άδεια, ώστε να κάνω εγώ την αυτοψία μετά.

1.Αν εγώ λοιπόν δω το τελικό αποτέλεσμα κατά το οποίο δεν έχουμε κάτι εκτός ρυμοτομικής, μπορώ να προχωρήσω στην τακτοποίηση και στην άδεια μικρής κλίμακας που προανέφερα ή θα υπάρχει κάποιο κόλλημα εξαιτίας αυτής της κατεδάφισης.

2.Πρέπει να χρησιμοποιήσω το άρθρο 106 απ΄τη στιγμή που έχει ήδη κατεδαφιστεί αυτό το κομμάτι χωρίς να προυπάρχει κάποιο πρόσθιμο.

3. Άσχετο με τα προηγούμενα. Στο είδος χρήσης βάζουμε υπηρεσίες ή μπορούμε να βάλουμε και μεταποίηση πρωτογενούς τομέα απ τη στιγμή που τώρα είναι παρατημένο σαν εγκατάσταση?

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Καλησπέρα. Σε οικοδομική άδεια του 1987 για διωροφη οικοδομή φαίνεται και παλαιά αποθήκη η οποία κατεδαφίζεται χωρίς άδεια το 2013. Σήμερα θέλω να τακτοποιήσω αυθαίρετες κατασκευές πριν το 2011 και να εκδώσω ΗΤΚ. Από ΥΔΟΜ μου είπαν ότι πρέπει να εκδοθεί άδεια για νομιμοποίηση της κατεδάφισης (άρθρο 94 του 4495), εφόσον έγινε μετά το 2011 και το κτίσμα ήταν νομίμως υφισταμενο. Το ερώτημα είναι αν το πρόστιμο υπολογίζεται βάσει επιφάνειας ή με αναλυτικό.. Έχει κάποιος αντίστοιχη περίπτωση? Γιατί στην ΥΔΟΜ απαντούν με αινίγματα...

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Η παλαιά αποθήκη κατεδαφίστηκε αν κατάλαβα σωστά και όχι όλα τα κτίρια.

Προσωπικά έχω αντίθετη άποψη από την ΥΔΟΜ.  Θα μπορούσε για παράδειγμα ένα κτίριο να έχει καταρρεύσει από ένα σεισμό, ή ένα παλιό κτίριο (πχ λιθοπλινθόχτιστο) να έχει καταρρεύσει λόγω κακής συντήρησης και παλαιότητας. Από την στιγμή που δεν έγινε καταγραφή αυθαίρετης κατεδάφισης και δεν βεβαιώθηκαν πρόστιμα  γιατί εκ των υστέρων να πας και να ορίσεις αυθαιρεσία;

Στην ΗΤΚ καταγράφεται η υφιστάμενη κατάσταση. Δεν έχεις κατασκευές αυθαίρετες, όπου στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε να κάνεις είτε υπαγωγή (προ 2011) είτε νομιμοποίηση (μετά το 2011). Εφόσον δεν έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης σε κτίσμα που κατεδαφίστηκε αυθαίρετα, κατά την άποψή μου, η διαδικασία της υπαγωγής είναι περιττή.

Επικαλούμαι το σκεπτικό των παραγράφων του άρθρου 105 . Στη παρ. 4 αναφέρεται ως προϋπόθεση ότι έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης στην αρμόδια φορολογική αρχή (αφορά κατεδαφίσεις προ 28/7/2011). Άρα, αν δεν έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης γιατί να γίνει υπαγωγή αφού δεν υπάρχει η ανάγκη να σβήσουν τα πρόστιμα και να διαγραφεί το ακίνητο από τον κατάλογο.

4.   Αυθαίρετες κατασκευές πριν από τις 28.7.2011, που έχουν κατεδαφιστεί από τους  ιδιοκτήτες και για τις οποίες έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης στην αρμόδια φορολογική αρχή και δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση για την κατεδάφισή τους ή για τις οποίες έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση για την κατεδάφισή τους, αλλά έχουν ανεγερθεί προ του β.δ. της 9ης.8.1955 και βρίσκονται σε ανταλλάξιμο ακίνητο του Δημοσίου, υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος με την καταβολή παραβόλου ποσού πεντακοσίων (500) ευρώ. Για την υπαγωγή υποβάλλεται αίτηση, τεχνική έκθεση μηχανικού και αποδεικτικά στοιχεία για την κατεδάφιση, δεν απαιτούνται πρόσθετα στοιχεία και σχέδια και εφαρμόζεται η διαδικασία διαγραφής ανείσπρακτων βεβαιωθέντων προστίμων, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος. 

Παραθέτω την παράγραφο 2 και τις οδηγίες που δόθηκαν μέσω της εγκυκλίου (σχόλια με μπλε χρώμα)

2. Κατεδάφιση : 
Είναι δυνατή (όχι υποχρεωτική) η υπαγωγή στον ν.4495/17 αυθαιρέτων κατασκευών προς κατεδάφιση με καταβολή του παραβόλου της παρ. ι του άρθρου 99, εφ’ όσον δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση για την κατεδάφισή τους και προκειμένου να ισχύσουν και γι’ αυτές οι ρυθμίσεις του νόμου περί διαγραφής ανείσπρακτων βεβαιωθέντων προστίμων. Η υπαγωγή μπορεί να αφορά είτε 
κατασκευές που έχουν ήδη κατεδαφιστεί αλλά εκκρεμούν γι’ αυτές πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης (και εδώ μας μιλάει για αυθαίρετες κατεδαφίσεις για τις οποίες όμως εκκρεμούν πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης), είτε κατασκευές που πρόκειται να κατεδαφιστούν. Στην περίπτωση που η κατεδάφιση έχει συντελεστεί  δεν εκδίδεται  σχετική έγκριση εργασιών, υποβάλλονται στοιχεία για την απόδειξη της κατεδάφισης και αντί προστίμου καταβάλλεται παράβολο πεντακοσίων (500) ευρώ. 
Επισημαίνεται  ότι  στις  περιπτώσεις  κατεδαφίσεων  δεν  εξετάζεται  η  τήρηση  των  προϋποθέσεων  του  άρθρου  89  του  νόμου, δεδομένου ότι έχει ή πρόκειται να προστατευθεί το περιβάλλον με την κατεδάφιση. 
Η δυνατότητα υπαγωγής στο πληροφοριακό σύστημα εξασφαλίζει την καταβολή του σχετικού παραβόλου, την ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος και τη δυνατότητα διαγραφής των επιβληθέντων προστίμων (ξανά και εδώ το κίνητρο για την δυνατότητα διαγραφής προστίμων) 
Για τη σύνταξη μεταβιβαστικής συμβολαιογραφικής πράξεως, που αφορά κατασκευή για την οποία εκδόθηκε πράξη έγκρισης εργασιών κατεδάφισης ή υποβάλλεται υπαγωγή για έγκριση εργασιών κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών με καταβολή του παραβόλου  της  παρ.  ι  του  άρθρου  99  θα  πρέπει  πριν  την  συμβολαιογραφική  πράξη  να  έχουν  κατεδαφισθεί  οι  αυθαίρετες κατασκευές. 

Link to comment
Share on other sites

Ναι μόνο η αποθήκη κατεδαφίστηκε. Εάν έχω καταλάβει σωστά, το άρθρο 104 παρ. 4 αναφέρεται σε αυθαίρετες κατασκευές πριν το 2011 οι οποίες κατεδαφίστηκαν και πριν το 2011. Εγώ αρχικά δεν έχω αυθαίρετη κατασκευή εφόσον υπήρχε στην άδεια η αποθήκη και επιπλέον η κατεδάφιση (που είναι η αυθαιρεσία) έγινε μετα το 2011. Άρα θεωρώ πως δε μπορώ να κάνω χρήση αυτού. Το θέμα είναι πως αντιμετωπίζω στην ΗΤΚ ένα νομίμως υφιστάμενο κτίσμα που σήμερα δεν υπάρχει? Δεν αποτελεί παράβαση η κατεδάφισή του χωρίς άδεια? Και αποδεδειγμένα από google maps μετά το 2011? Εγώ εν μέρει συμφωνώ με την άποψη της ΥΔΟΜ, διαφωνώ όμως στον τρόπο υπολογισμού του προστίμου.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Καλησπέρα σε όλους,

Νέος μηχανικός εδω και με προβληματίζει η εξής περίπτωση.

Σε διορωφο κτίριο με πολλαπλες οριζόντιες ιδιοκτησίες (καταστήματα, κατοικίες) αλλα ένα μόνο ιδιοκτήτη, έχει καθαιρεθεί κυκλική μεταλλική σκάλα (το 2020), η οποία ήταν νόμιμα τοποθετημένη στον ακάλυπτο και κατέληγε στο δώμα. Επίσης έχει καθαιρεθέι WC 1.03 m2 (στατικά ανεξάρτητο) το οποίο είχε κατασκευαστεί στον ακάλυπτο και ήταν ρυθμισμένο με το ν. 4495/2017.

Πως μπορώ να νομιμοποιήσω την υφιστάμενη κατάσταση, δηλαδή τις δύο κατεδαφίσεις για τις οποίες δε βγήκε καμία άδεια?

Για το WC, με καλύπτει άραγε Έγκριση Εκτέλεσης Εργασιών, δεδομένου ότι η κατασκευή είχε υπαχθεί στο ν. 4495/2017 (βάσει 4495/2017 αρ. 29 παρ. 4(γ))? Μπορεί αυτό να γίνει εκ των υστέρων, ενώ έχει ήδη κατεδαφιστεί η κατασκευή, για το σκοπό της νομιμοποίησης?

Περισσότερο με προβληματίζει η μεταλλική σκάλα που ήταν εξ'αρχής νόμιμη.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για όποια βοήθεια μπορείτε να μου προσφέρετε.

 

Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. akis73

Edited by akis73
typo
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, γίνεται αυτό που λες, όχι όμως με έγκριση εργασιών αφού αφορά κτίσματα προς κατεδάφιση και όχι κατεδαφισμένα. Διάβασε προσεκτικά το άρθρο 106 περί ήδη κατεδαφισμένων, ουσιαστικά βάζεις τις επιφάνειες στα φύλλα καταγραφής ως "κατεδαφισμένα άρθ. 106" και πληρώνεις παράβολο.

Όμως εδώ υπάρχει ένα θέμα καθότι ήδη έχει προηγηθεί δήλωση του Ν.4495/17, δεν ξέρω αν έχεις πρόσβαση στη συγκεκριμένη δήλωση. Προφανώς θα πρέπει να τροπ/θούν πλέον τα φύλλα καταγραφής με ότι αυτό συνεπάγεται.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση και τις διευκρινήσεις akis73!

H διαδικασια που προτείνεις αφορά σε αυθαίρετες κατασκευές προ 2011 που έχουν κατεδαφιστεί, σωστά?

Τι γίνεται όμως όταν μια νόμιμη κατασκευή (μεταλλική σκάλα, υπάρχει κανονικά στα σχέδια της άδειας) έχει κατεδαφιστεί χωρις άδεια κατεδάφισης πρόσφατα (2020)? Πως νομιμοποιούμε την απουσία της? 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.