Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση! Ως προς την πολεοδομία κλπ, υπάρχει περίπτωση να σταματήσει κάτι από αυτούς;

Δημοσιεύτηκε

Εσεις θα εχετε βγαλει τις σχετικες αδειες.

Τυχον καταγγελια στην ΥΔΟΜ θα κριθει

α] ως προς το δικαιωμα εκ του κανονισμου

β] Αν οι σχετικες μελετες και η αδεια "καλυπτει" τις πολεοδομικες εργασιες  που θα γινουν

Καλη συνεχεια

 

 

 

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας λεβέντες...

Εγώ διαφωνώ με αυτή τη λογική! Είναι άλλο "πράγμα" ο διαχωρισμός μιας ΟΙ σε δύο κι άλλο η διάνοιξη πόρτας σε κοινόχρηστο χώρο!!!

Ή βρίσκεται άλλη ενδεδειγμένη "κατασκευαστική λύση", ή επιδιώκεται η συναίνεση των συνιδιοκτητών!

 

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Με τον ΝΟΚ που προβλέπει την μη προσμέτρηση του καθαρού χώρου των κλιμακοστασίων και διαδρόμων στον ΣΔ, οι τοίχοι των Ο.Ι. προς τον διάδρομο και το κλιμακοστάσιο, προσμετρώνται πλέον ολόκληροι στην Ο.Ι. που περιβάλλουν. 

Υπάρχει δε και θέμα για τον εξωτερικό τοίχο του κλιμακοστασίου, ο οποίος μετράει στον ΣΔ και για μένα θα πρέπει να προστεθεί αναλογικά στα εμβαδά των Ο.Ι. του ορόφου. 

Καλό είναι βέβαια αυτά να αναφέρονται ρητά ως παρατηρήσεις για τον υπολογισμό του εμβαδού των Ο.Ι. στον Πίνακα Ποσοστών. 

Γενικά όμως επειδή η ζωή αλλάζει και οι ανάγκες αλλάζουν, θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει νομική διάταξη που θα επιτρέπει μονομερώς με την έκδοση αδείας μικρής κλίμακας και την αναγκαία επίβλεψη μηχανικού, τον διαχωρισμό ή την συνένωση οριζοντίων ιδιοκτησιών και βέβαια την δυνατότητα της διάνοιξης πόρτας στον διάδρομο. 

Ισως εκεί να ήταν δυνατή η συναίνεση του 51 % των ιδιοκτησιών του συγκεκριμένου ορόφου. 

Επειδή έχουμε και πρόβλημα κατοικιών προς μίσθωση ή πώληση και επειδή υπάρχουν πολλά μεγάλα διαμερίσματα άνω των 100-120 τμ που σήμερα δεν είναι εύκολο να νοικιαστούν, ιδίως σε παλιές πολυκατοικίες του κέντρου της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων, θεωρώ αναγκαία την νομοθετική λύση του προβλήματος, ώστε να μην μπλοκάρονται λύσεις που εξυπηρετούν την κοινωνία, από προσωπικές κόντρες ή εμμονές. 

Πρόσφατα χρειάστηκε η συναίνεση όλης της πολυκατοικίας σε διαχωρισμό μεζονέτας, η οποία είχε ήδη τις εισόδους και δεν άλλαξε κάτι στα κοινόχρηστα ή στα κοινόκτητα, αλλά ο κανονισμός το απαιτούσε.

Η εμπειρία μου δεκαετιών στο θέμα αυτό και οι συζητήσεις που είχα κάνει με παλαιούς συμβολαιογράφους πριν 40 χρόνια, είχαν καταλήξει στο αποτέλεσμα ότι η διάταξη που απαγορεύει μονομερώς τον διαχωρισμό και αυτή που απαγορεύει την ενοικίαση ανά δωμάτια, ήταν διατάξεις που είχαν μπει στις αρχές της δεκαετίας του 50 για να μην περάσει στις τότε μοντέρνες πολυκατοικίες της εποχής, η λογική των ταινιών "Ο θησαυρός του μακαρίτη" που νοίκιαζαν τότε δωμάτια.

Ε 75 χρόνια μετά μπορούμε να επανέλθουμε στο αυτονόητο και στην κοινή λογική.

Μάλιστα με την υπογεννητικότητα και την εμφάνιση πλέον πολλών οικογενειών 1-2 ατόμων, θα μπορούσαν να εμφανιστούν και λογικές διαμερισμάτων 30-45 τμ με κοινή κουζίνα ανά 1-4 διαμερίσματα.  Αλλωστε σύμφωνα με τις νέες μετρήσεις ελάχιστοι μαγειρεύουν στα σπίτια τους, δεν είναι τυχαίο που μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ δημιουργεί εταιρεία που θα φτιάχνει 250000 μερίδες κάθε μέρα έτοιμου φαγητού, αφού ήδη πουλάει αρκετές στα καταστήματα της. 

Σκεφτείτε λοιπόν ένα διαμέρισμα 160 τμ στην Κυψέλη που σήμερα παραμένει άδειο, να μπορεί να γίνει 3 διαμερίσματα 45 τμ και 25 τμ κουζίνα και διάδρομο και γενικά εσωτερικό κοινόχρηστο των 3 ιδιοκτησιών χώρο. 

Edited by BAS
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Το θέμα θα λυθεί όταν αποσαφηνισθεί, με βάση τον κανονισμό, αν οι τοίχοι που βλέπουν στο κλιμακοστάσιο και στον διάδρομο είναι κοινόχρηστοι/κοινόκτητοι.

Δημοσιεύτηκε

Ακόμα και αν θεωρούνται ιδιόκτητοι αυτοί οι τοίχοι στο κλιμακοστάσιο, θα πρέπει να αποσφηνισθεί αν θεωρείται και η όψη τους ιδιόκτητη ή κοινόχρηστη... Προς το παρόν αντιμετωπίζεται ως κοινόχρηστη όψη, όπως και του φωταγωγού, οπότε προσωπικά όταν με ρωτάνε ιδιοκτήτες, τους λέω ακριβώς αυτό που αναφέρει και ο @ΙΑΣΟΝΑΣ παραπάνω για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε (edited)
On 11/2/2026 at 12:39 ΜΜ, Pis said:

....Ο κανονισμός πολυκατοικίας προβλέπει ρητά ότι επιτρέπεται ο διαχωρισμός με μονομερή τροποποίηση.....

On 12/2/2026 at 7:13 ΜΜ, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

....Εγώ διαφωνώ με αυτή τη λογική! Είναι άλλο "πράγμα" ο διαχωρισμός μιας ΟΙ σε δύο κι άλλο η διάνοιξη πόρτας σε κοινόχρηστο χώρο!!!...

φίλε Ιάσωνα αυτή την φορά διαφωνώ με την διαφωνία σου....

κι αυτό διότι, ναι πράγματι άλλο "πράγμα" ο διαχωρισμός και άλλο η διάνοιξη πόρτας.... Όταν όμως ο διαχωρισμός είναι σε όροφο και όχι σε στάθμη εδάφους και όταν ο μοναδικός τρόπος πρόσβασης εισόδου είναι ο κοινόχρηστος διάδρομος είναι εκ του ουκ άνευ ότι έχεις και το δικαίωμα να ανοίξεις πόρτα πρόσβασης από τον κοινόχρηστο διάδρομο.... Στην τελική άλλος τρόπος δεν υπάρχει μέχρι να ανακαλύψουμε την τηλεμεταφορά 

Επικουρικά δε..... "το ρητά το προβλέπει ο κανονισμός" το γράφει χρήστης που δηλώνει ότι είναι νομικός και όχι απλά ιδιώτης. Άρα θεωρώ έχει δει αν υπάρχουν ειδικοί όροι και προϋποθέσεις.

Πιο πολύ προβλέπω να έχουν προβλήματα με τον διαχωρισμό του διαμερίσματος αν δεν υπάρχουν  κάθετες στήλες (από "εύκολα" περάσματα) για τους σωλήνες απορροής για την νέα κουζίνα και τουαλέτα 

Αλλά αυτό θα το δει ο Μηχανικός τους (κι ας το τσεκάρουν πριν αρχίσουν τους καβγάδες)

Edited by Didonis
Δημοσιεύτηκε (edited)
On 16/2/2026 at 12:30 ΜΜ, Didonis said:

................Όταν όμως ο διαχωρισμός είναι σε όροφο και όχι σε στάθμη εδάφους και όταν ο μοναδικός τρόπος πρόσβασης εισόδου είναι ο κοινόχρηστος διάδρομος είναι εκ του ουκ άνευ ότι έχεις και το δικαίωμα να ανοίξεις πόρτα πρόσβασης από τον κοινόχρηστο διάδρομο.... Στην τελική άλλος τρόπος δεν υπάρχει μέχρι να ανακαλύψουμε την τηλεμεταφορά ....

Όχι φίλε μου @Didonis αυτά τα "πράγματα" δεν γίνονται , ούτε με τηλεμεταφορά, ούτε με τσαμπουκά, αλλά απλώς με μια απλή συναίνεση του συνόλου των συνιδιοκτητών! 

Και για να το προχωρήσω περισσότερο (γιατί μάλλον προσπαθείς να μου κάνεις πλάκα) αυτή η συναίνεση του συνόλου των συνιδιοκτητών οφείλει ν' αποτυπωθεί και σε συμβολαιογραφικό έγγραφο, μέσω τροποποίησης της Σύστασης Οριζόντιας Ιδιοκτησίας, η οποία (προφανώς και για λόγους κόστους - συμβολαιογραφικής αμοιβής κ.λπ.) αναμφισβητήτως θ' απαιτητηθεί και για την απονομή/ανακατανομή των χιλιοστών των Οριζόντιων Ιδιοκτησιών (εδώ μονομερώς).

Όποιος δε διαφωνεί με αυτό, δεν έχει παρά να το δοκιμάσει κι ο "στραβός" συνιδιοκτήτης του να τον σύρει στο δικαστήριο για να βεβαιωθεί περί του ορθού!

 

Υ.Γ.1. Ο @dimitris GM (νομικός2) και ο φίλος που αρχικώς αναφέρει το θέμα (επίσης νομικός) απλώς λένε ότι, ο διαχωρισμός επιτρέπεται βάσει του κανονισμού! Τελεία! Φυσικά, εφόσον ο κανονισμός δεν αναφέρεται (άρα δεν επιτρέπει) τη διάνοιξη νέας πόρτας σε κοινόχρηστο χώρο απαιτείται η συναίνεση!!! Μάλλον δεν κατάλαβες ή δεν διάβασες κάτι προσεκτικά....

Υ.Γ.2. Θυμίζω καλοπροαίρετα ότι, το παραπάνω έχει άμεσες συνέπειες και στη ρύθμιση αυθαίρετων κατασκευών ιδίου είδους κ.λπ.

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.