Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απαλλαγή αμοιβών


Recommended Posts

Άρθρο 3 παρ. 3 εδαφ.2 του Β.Δ. της 30/31-5-56 '' απαλλαγή από την υποχρέωση προκατάθεσης αμοιβής''

1)Απευθύνεσαι στο ΤΕΕ της περιοχής

2)Βάσει του εντυπου- αίτησης του ΤΕΕ υπάρχουν 6 περιπτώσεις απαλλαγής απο την προκατάθεση αμοιβής

3)Εαν σου αντιστοιχεί μία από αυτές

Συμπληρώνεις αίτηση που θα αναφέρεις τους λόγους απαλλαγής και επισυνάπτεις τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (απλό αντίγραφο τίτλου ιδιοκτησίας,απλό αντίγραφο προϋπολογισμού του έργου, δήλωση του ν. 1599/1986 ότι εξακολουθείς να είσαι μηχανικός και κύριος του οικοπέδου εαν σου αντιστοιχεί η περίπτωση αυτή....κ.τ.λ.)

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 105
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ele1984 ψάξε αν και τι υπογράφεις πρώτα από τις μελέτες που απαιτούνται. Η απαλλαγή είναι δευτερεύον προς εξέταση θέμα.

 

Συνάδελφε έχω παρατηρήσει οτι στις περισσότερες από τις δημοσιεύσεις σου είσαι ιδιαιτέρως προσεκτικός και ακριβής στις διατυπώσεις σου και βρίσκω αφορμή αυτό το θέμα για να σε συγχαρώ.

 

Στο προκείμενο τώρα: Και εγώ θα πρότεινα στην ele1984 να ελέγξει πρώτα το κατά πόσο έχει δικαίωμα υπογραφής και αν ναι, σε ποιές από τις μελέτες που απαιτούνται και μετά να ψάξει τον τρόπο απαλλαγής από αυτές.

Link to comment
Share on other sites

Μα νομίζω ότι το θέμα αυτό είναι καίριο! Αν δεν υπογράφει π.χ. Η/Μ; Αν έχει περιορισμό για τα στατικά; Αν απαιτείται συνυπογράφή για αρχιτεκτονικά; Αν δεν έχει γενικά δικαίωμα υπογραφής; Θα μπούν αναγκαστικά και άλλοι Μηχανικοί στην ομάδα έργου με συντελεστές επί των αμοιβών που σημαίνει δεν υπάρχει "παίρνω απαλλαγή" έτσι γενικά! Θα πάρει απαλλαγή μόνο για το ποσοστό που συμμετέχει ο ίδιος υπογράφοντας. Και είναι μάλλον βέβαιο ότι δεν υπογράφει τα πάντα.

Link to comment
Share on other sites

Ότι ισχύει για τους πτυχιούχους των ΤΕΙ ομοίως και για τους πτυχιούχους της πρώην ΣΕΛΕΤΕ και τωρα ΑΣΠΑΙΤΕ...συνυπογραφές και απαλλαγή για το ποσοστό συμμετοχής όπως ανέφερε πολύ σωστά ο tpanag!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Γνωρίζει κάποιος τί δικαιολογητικά απαιτούνται για να παραιτηθεί μηχανικός από την αμοιβή αδείας? ο λόγος είναι βαθμός α συγγένειας.

χρησιμοποίησα την αναζήτηση αλλά δεν βρήκα κάτι.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι παραίτηση, αλλά απαλλαγή.

Και την έχεις (αν δεν κάνω λάθος) μόνο για τον εαυτό σου και τους γονείς σου, στο ΤΕΕ μου είχαν πει οτι τα αδέλφια δεν είναι α' βαθμού συγγενείς.

Αν δεις στο φόρουμ στο θέμα για την απαλλαγή αμοιβής του Ν.3843 θα πάρεις πολλές απαντήσεις. (αν και επειδή οι γνωμες διίστανται γαι διάφορα ζητήματα, όπως τι θα γίνει μετά με το ΦΕΜ, κτλ, καλό θα ήταν να πας μια βολτίτσα από το ΤΕΕ)

Link to comment
Share on other sites

Δεν πρόκειται για γραμματική διόρθωση, αλοίμονο! απλώς έτσι όπως το έθεσες το κατάλαβα αρχικά ως παραίτηση από άδεια. :wink:

Link to comment
Share on other sites

ο λόγος είναι βαθμός α συγγένειας.

 

Δωρεά αμοιβής μπορείς να κάνεις. Όπως σου είπε και η nisorvani, τα αδέρφια έχε υπόψη σου ότι είναι β' βαθμού συγγένεια (αν πρόκειται για αδερφό/αδερφή), βέβαια και σε β' μπορεί να γίνει δωρεά από όσο έμαθα (ίσως έχει κάποιο φόρο δωρεάς μεγαλύτερο απλά).

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει νομοθεσία που να αναφέρει το αν η αμοιβή από μελέτη μηχανικού που αφορά κτίριο ιδιοκτησίας του(οχι κατοικία),αποτελεί έσοδο ή όχι (εφ΄όσον έχει γίνει η διαδικασία απαλλαγής αμοιβών). Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα από τις συζητήσεις στο forum και από τις οδηγίες του ΤΕΕ, ότι δεν είναι (η κ. Πέρου λέει ότι δεν μπορεί να αποτελέσει εισόδημα η παροχή υπηρεσιών για τις οποίες δεν υπάρχει εισόδημα!). Παρ΄όλα αυτά

η απάντηση που έδωσαν από το υπουργείο οικονομικών είναι ότι εφ΄όσον δεν υπάρχει νομοθεσία επί του θέματος, η αμοιβή αυτή θα φορολογηθεί κανονικά σαν εισόδημα. Σε ένα πιθανό έλεγχο που μπορούμε να βασιστούμε?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.