Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απαλλαγή αμοιβών


Recommended Posts

Αν κόψεις ΑΠΥ στον εαυτό σου (όπως λανθασμένα επιμένουν να υποστηρίζουν πολλοί συνάδελφοι ότι πρέπει να γίνεται), προφανώς και θα αποτελέσει εισόδημα. Αν κόψεις ειδικό στοιχείο αυτοπαράδοσης (όπως και πρέπει), δεν αποτελεί εισόδημα γιατί πολύ απλά το ποσό που αναφέρει αυτό το παραστατικό, είναι ποσό δαπανών και δεν προσμετράται στο εισόδημα. Αμοιβή δεν υπάρχει (πήρες απαλλαγή) πες στο υπουργείο οικονομικών. Άρα δεν υπάρχει και θέμα συζήτησης.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 105
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Aυτό μπορούμε να το βρούμε σε κάποιο νόμο? Πχ για τη περίπτωση που κάνουμε δωρεά τις αμοιβές σε τρίτους, λέει η ΠΟΛ.1372/7-12-93 ξεκάθαρα ότι το ποσό της αμοιβής δεν αποτελεί εισόδημα (βέβαια η ίδια ΠΟΛ λέει ότι στις περιπτώσεις εκπόνησης μελέτης και επίβλεψης από μηχανικό δικής του οικοδομής δεν απαιτείται καν έκδοση φορολογικού στοιχείου αξίας..). Νομίζω ότι δεν είναι ξεκάθαρη η περίπτωση αυτή, αν και αυτο που λες φαίνεται να είναι το αυτονόητο.

Link to comment
Share on other sites

Ο ΚΦΕ, ο ΚΒΣ και ο κώδικας περί ΦΠΑ είναι οι νόμοι που ψάχνεις. Έχουν αναφερθεί τα ΦΕΚ τους στη συζήτηση περί απαλλαγής. Το τι είναι ιδιοκτησία του Μηχανικού και τι όχι, δεν αφορά τη φορολογία. Αφορούν το αν θα πάρει αυτός απαλλαγή από αμοιβή ή αν μπορεί να κάνει δωρεά αυτής και το θέμα αυτό το αποφασίζει το ΤΕΕ. Άπαξ και αποφασίσει το ΤΕΕ και εκδώσει το κατάλληλο απαλλακτικό το θέμα μετακυλίεται πλέον στο "εισπράχθηκε, δεν εισπράχθηκε ή δωρίστηκε η αμοιβή" και ισχύουν όσα είπα.

Link to comment
Share on other sites

Το βρίσκω απολύτως λογικό αυτό που λες απλά η θέση υπαλλήλου από το τμήμα

εισοδήματος του υπουργείου οικονομικών είναι ότι η απαλλαγή του ΤΕΕ δεν συνδέεται

με το αν η αμοιβή αυτή αποτελεί έσοδο ως προς τη φορολογία. Μάλλον δεν θα το δηλώσω

σαν έσοδο γιατί δεν με ικανοποιεί η λογική του να πληρώσω μόνο και μόνο δεν υπάρχει

γραμμένο το αυτονόητο. Όσο κι αν η λογίστριά μου συμφωνεί με τη θέση του υπουργείου οικονομικών και δεν το δέχεται λέγοντας ότι συνυπογράφει τη δηλωσή μου.. ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Link to comment
Share on other sites

Αν ο υπάλληλος είναι ζωντόβολο και δεν καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει αμοιβή για να θεωρηθεί όχι μόνο ως "εισόδημα" αλλά ως οτιδήποτε στην περίπτωσή σου, μιλάς με τον έφορο. Αν είναι και ο έφορος ζωντόβολο (συνήθως δεν είναι αυτοί-άλλα κουσούρια έχουν), στέλνεις γραπτό ερώτημα στο Υπ. Οικ. Τη λογίστριά σου απλά την απολύεις και βρίσκεις καμία με μυαλό στο κεφάλι της. Όπως και να έχει, αυτά σε 1,5 μήνα πέρίπου τελειώνουν οριστικά. Ας έρχονται να μας ζητάνε μετά έγγραφα συμφωνητικά ...με τον εαυτό μας σε τέτοιες περιπτώσεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Είχα ρωτήσει παλαιότερα τι ακριβώς πληρώνουμε σε περίπτωση που ήμαστε οι μηχανικοί του έργου αλλά και κατασκευαστές αυτού με την μέθοδο της αντιπαροχής.

Όπως πολύ καλά προείπαν πολλοί συνάδελφοι με τα απαραίτητα δικαιολογητικά πάμε στο ΤΕΕ για το θέμα της απαλλαγής.

Έπειτα όμως τέθηκε αν πληρώνουμε ή όχι ΦΕΜ. Τελικά πληρώνουμε κανονικά το 10% για το ΦΕΜ και όπως θα διαβάσατε από το αρχείο που επισυνάπτω πληρώνουμε και 15% του συνόλου των αμοιβών μας για αυτοτελώς.

‘Όπως το καταλαβαίνω εγώ τελικά, όλα είναι τα ίδια απλά αντί για 23% ΦΠΑ θα πληρώσουμε 15% τον πρώτο Ιανουάριο του επόμενου έτους από την ημερομηνία πώλησης του πρώτου διαμερίσματος.

 

υ.γ σχετικά με τον αν πρέπει να κόψουμε ΑΠΥ γνωρίζω πως απλώς να αναγράφεται ότι πρόκειται για αυτοπαροχή η οποία και θα αφαιρεθεί από την τριμηνιαία.

 

Αν κάποιος γνωρίζει κάτι άλλο ας μας ενημερώσει.

post-1089-131887269362_thumb.jpg

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Καλησπέρα.

Ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικό με την απαλλαγή από αμοιβή σε έργο για συγγενικό πρόσωπο α΄βαθμού.

Είμαι αρχιτέκτονας μηχανικός και θέλω να κάνω μια τακτοποίηση για κάποια επιπλέον αυθαίρετα τμ σε οικεία που ανήκει στην μητέρα μου. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή είμαι στο εξωτερικό και δε ξέρω αν θα μπορέσω να γυρίσω μέχρι την ημερομηνία που λήγει η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής (30/11).

Υπάρχει τρόπος να πάει η ίδια στο τεε ή κάποιος άλλος εκτός από εμένα και να κάνει την απαλλαγή? Και αν ναι τι χαρτιά χρειάζονται;

Σε περίπτωση που δε γίνεται, μπορώ να πάρω την απαλλαγή μετά από την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης για το αυθαίρετο??

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Συνάδελφοι,

 

παραπέμπω στην παρακάτω έκδοση του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Καλύπτει νομίζω αναλυτικά όλες τις απορίες που δημιουργούνται σε θέματα φορολογίας μηχανικού, περιλαμβανομένων και των απαλλαγών. Φύσικα επισημαίνω ότι η έκδοση αυτή είναι προγενέστερη από τον νόμο 3842/2010 με τον οποίο καθιερώθηκε πλέον ο λογιστικός προσδιορισμός του καθαρού εισοδήματος. Κατά τα άλλα είναι εξαιρετικά βοηθητική.

 

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/TEE_EVOIAS/Book%20Boskou_1.pdf

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.