Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θέση κτηρίου στο οικόπεδο


Recommended Posts

9 μηνες ειναι 9 μηνες.....δεν μετρανε οι αργοποριες ουτε οτι μερικες φορες σου κλεινουν ραντεβου ανα 1 μηνα

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

ακούστε και αυτό το οποίο μου έκανε εντύπωση,

 

συνάδελφος πήρε προφορική διαβεβαίωση από πολεοδομία πως μπορεί

να αφήσει απόσταση μικρότερη του Δ από το πίσω όριο του οικοπέδου

προκειμένου η διάσταση του κτιρίου (το βάθος) να βγαίνει 9μ σε κάθε

περίπτωση και ανεξάρτητα από το αν ο όμορος έχει χτίσει με ΓΟΚ '85 ή

ΓΟΚ '73. Έχω διαβάσει πολύ καλά το άρθρο 9 παράγραφος 3 και δεν

μπορώ να καταλάβω από που προκύπτει αυτό...

 

3.α Αν υπάρχει σε όμορο οικόπεδο κτίριο με χρήση κατοικίας, προσωρινή διαμονής, υγείας και κοινωνικής πρόνοιας και εκπαίδευσης, το οποίο έχει ανεγερθεί μετά την ένταξη της περιοχής σε σχέδιο και με τις διατάξεις που ίσχυαν πριν από την ισχύ του Ν-1577/85 ή κτίριο που έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο σε περιοχή που ίσχυε το πανταχόθεν ελεύθερο ή το ασυνεχές σύστημα δόμησης και σε απόσταση από το κοινό όριο ίση ή μεγαλύτερη του 1,0 μ το υπό ανέγερση κτίριο τοποθετείται υποχρεωτικά σε απόσταση τουλάχιστον Δ από το κοινό όριο, όπως αυτή ορίζεται στην παρ.1. Εάν στο οικοδομήσιμο τμήμα του οικοπέδου δεν εξασφαλίζεται εξαιτίας της υποχρέωσης αυτής διάσταση κτιρίου 9,0 μ το κτίριο τοποθετείται σε απόσταση από το κοινό όριο τουλάχιστον ίση με αυτή του κτιρίου που προϋπάρχει στο όμορο οικόπεδο, εφόσον η απόσταση αυτή είναι μικρότερη από Δ προκειμένου να εξασφαλισθεί η παραπάνω διάσταση κτιρίου. Εάν και στην περίπτωση αυτή δεν εξασφαλίζεται ελάχιστη διάσταση κτιρίου 9,0 μ η απόσταση από το όριο μειώνεται τόσο, όσο απαιτείται για την εξασφάλιση της διάστασης των 9,0 μ στο οικοδομήσιμο τμήμα του οικοπέδου. Εάν για την εξασφάλιση της ελάχιστης αυτής διάστασης, η απόσταση από το κοινό όριο καθίσταται μικρότερη του 1,0 μ το κτίριο κατασκευάζεται ή σε επαφή με το όριο του οικοπέδου κατά το τμήμα τούτο ή σε απόσταση τουλάχιστον 1,0 μ.

β. Αν η υποχρέωση να τηρηθεί η απόσταση σύμφωνα με την περίπτωση α, ισχύει και για τα δύο εκατέρωθεν όρια του προσώπου του οικοπέδου και εφόσον τηρούμενης της απόστασης Δ και από τα δύο όρια δεν είναι δυνατή η εξασφάλιση διάστασης κτιρίου 9,0 μέτρα, το κτίριο με διάσταση το πολύ 9,0 μέτρα τοποθετείται σε θέση ώστε να ισαπέχει από τα όρια αυτά. Αν δε για την εξασφάλιση της διάστασης των 9,0 μ οι αποστάσεις από τα όρια του οικοπέδου καθίστανται συνολικά μικρότερες από 1,0 μ το κτίριο κατασκευάζεται ή έρχεται σε επαφή με τα όρια κατά το τμήμα τούτο ή σε απόσταση τουλάχιστον 1,0 μ. 'Οταν η παραπάνω απόσταση είναι συνολικά μικρότερη από 2,0 μέτρα, επιτρέπεται η επαφή του κτιρίου με ένα από τα δύο όρια, χωρίς να γίνεται υπέρβαση της διάστασης των 9,0 μ.

γ. Ο ακάλυπτος χώρος που προκύπτει από την εφαρμογή των διατάξεων των περιπτ.α και β είναι υποχρεωτικός ακάλυπτος χώρος.

δ. Τα παραπάνω εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις που ίσχυε το συνεχές ή το μικτό οικοδομικό σύστημα, για το τμήμα του κοινού ορίου των οικοπέδων που αντιστοιχεί σε μία εκ των θέσεων όπου επεβάλλετο να αφεθεί ο υποχρεωτικώς ακάλυπτος χώρος βάσει προϊσχυουσών διατάξεων.

ε. Αν σε οικόπεδο που έχει ανεγερθεί κτίριο με τους περιορισμούς της παραγράφου αυτής έχει αφεθεί απόσταση από το όριο μικρότερη του Δ, σε περίπτωση επέκτασης ή εκ νέου κατασκευή κτιρίου στο όμορο οικόπεδο (όπου το προϋπάρχον κτίριο), έχουν επίσης εφαρμογή οι διατάξεις της παραγράφου αυτής.

 

 

άποψη μου είναι πως ο υπάλληλος κάνει λάθος και πως καλό θα ήταν

να το ζητήσει γραπτώς, αλλά ζητάω και την γνώμη των πιο έμπειρων.

Link to comment
Share on other sites

στην περίπτωση που ο μετα 85 άναγκάστηκε να αφήσει υποχρεωτικό ακάλυπτο

μπορείς να εφαρμοσεος το 9μετρο

 

ε. Αν σε οικόπεδο που έχει ανεγερθεί κτίριο με τους περιορισμούς της παραγράφου αυτής έχει αφεθεί απόσταση από το όριο μικρότερη του Δ, σε περίπτωση επέκτασης ή εκ νέου κατασκευή κτιρίου στο όμορο οικόπεδο (όπου το προϋπάρχον κτίριο), έχουν επίσης εφαρμογή οι διατάξεις της παραγράφου αυτής.

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνοι, αλλά αυτό σίγουρα είναι μια περίπτωση η οποία περιγράφεται σαφώς. Αλλά αυτό

από την άλλη δεν μπορεί να σημαίνει ότι το 9μετρο ισχύει ούτως ή άλλως όπως ισχυρίζεται ο υπάλληλος (!;!) δίκιο δεν έχω;

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνάδελφοι έχω την παρακάτω περίπτωση και θα επιθυμούσα την άποψη σας:

Κτίσμα με Ο.Α. 80' σε πανταχόθεν ελεύθερο σύστημα εμφανίζει στα εγκεκριμένα σχέδια σε πρόσωπο 12,80μ με απόσταση από τα πλάγια όρια 2,40μ εξίσου (με ΓΟΚ 73 είχε δικαίωμα ο μηχανικός να αφήσει απόσταση < 2,5μ από όρια ώστε να εγγράφεται πρόσωπο κτίσματος 8μ). Στην αποτύπωση παρατηρείται η μία απόσταση 2.25 και η άλλη 2.52μ οπότε και δεν τηρείται το όριο από την μία πλευρά. Το κτίσμα έχει υπόλοιπο Σ.Δ. , Π.Κ. και ζητείται προσθήκη καθ' υψος ελαφριάς μεταλλικής κατασκευής. Είναι απαραίτητο να προχωρήσω σε εξαίρεση από κατεδάφιση της λωρίδας των 0,15μ που είναι εντός του Δ πριν την προσθήκη ή υπάρχει άλλος τρόπος που μου διαφεύγει αποφυγής προστίμου? (ο ιδιοκτήτης στην περίπτωση αυτή πληρώνει πρόστιμο εφάπαξ?).

Το νόμιμο περίγραμμα στο οποίο θα περιορίζεται η προσθήκη θα είναι αυτό της κάτοψης πλην της λωρίδας που θα εξαιρεθεί από κατεδάφιση?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για οποιαδήποτε βοήθεια.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Kαλησπέρα συνάδελφοι, στην παρακάτω εικονα το οικόπεδο μου ειναι το Α. Επειδη η Ο.γ. αχρηστευει το μισό οικόπεδο θέλω να κολλήσω στο πίσω όριο (και λόγω θέας). Απο όσα διάβασα στο ΓΟΚ νομίζω οτι μπορώ εφόσον όλα τα όμορα ειναι προ ΓΟΚ 85. Θα μπορούσα επίσης να εφαρμόσω το 9 μετρο αφού ο δίπλα κολλάει και δεν έχω χώρο? Ευχαριστω

1108model.jpg

Link to comment
Share on other sites

Το μόνο σημείο που έχει πρόβλημα το σχέδιο σου και δεν υπάρχει περίπτωση να το δεχτεί η πολεοδομία , είναι το γωνιακό τμήμα του οικοπέδου σου, που συνορεύει με τα οικόπεδα Β και Γ και ειδικότερα στο σημείο που το κτίριο του οικοπέδου Β δεν εφάπτεται του ορίου . Στο συγκεκριμένο τμήμα, μπορείς να εξασφαλίσεις διάσταση κτιρίου 9,00 μ. , οπότε ή θα κολλήσεις ή θα αφήσεις απόσταση Δ .

Link to comment
Share on other sites

Αν αφήσεις Δ από το όριο, τότε ο υποχρεωτικός ακάλυπτος παραμένει "ακάλυπτος". Δεν αναφέρει κάτι επιπλέον ο ΓΟΚ για Δ από τη γραμμή του υποχρεωτικού ακαλύπτου, οπότε ερμηνεύω ότι το Δ παραμένει ως εξ' ορισμού, δηλαδή μετράται από το όριο.

 

 

με αφορμή αυτό

όταν οικόπεδο συνορεύει με υποχρεωτικό ακάλυπτο ή παιδική χαρά ή πάρκο κλπ

τότε έχουμε όριο οπότε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε Δ;;;

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

παρακαλώ όποιον συνάδελφο γνωρίζει να μου απαντήσει στο εξής : εσοχή στο κτίριο με βάθος 0,60μ. και πλάτος 1,20 μ. προσμετράται στη δόμηση ή μονο στην κάλυψη ?? παραθέτω και σκίτσο

post-33482-0-67395200-1341224127_thumb.jpg

Edited by kostaskappa
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.