Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τακτοποίηση ν.4495 και μονομερής τροποποίηση Π.Σ.Ο.Ι


Recommended Posts

Οταν λέω ντουλάπες, φανταστείτε στην κάτοψη ένα Π που εισέρχεται απο το κάθε διαμέρισμα στο άλλο, ακολουθώντας το περίγραμμα. Θα μπορούσε να θεωρείται και κενός χώρος, δηλαδή, να μην υπάρχει κάποια ντουλάπα εκεί, απλά έτσι έγινε η ελμετάλλευση.

Επίσης, το οτι συμβαίνει και στους τρείς ορόφους το ανέφερα στο αρχικό μου ποστ:

 

Edited by salaxi
Link to comment
Share on other sites

δεν το έχω καταλάβει καλά Σαλάχι, δηλαδή έχεις τα εγκεκριμένα σχέδια της άδειας και σου δείχνουν το ένα διαμέρισμα 60τμ και το άλλο 60τμ σε κάποιες θέσεις σε κάποιο όροφο και τα σχέδια της σύστασης και σου δείχνουν πάλι το ένα διαμέρισμα 60τμ όπως το μέτρησες και το άλλο 60τμ όπως το μέτρησες αλλά στην μεσοτοιχία τους κοντά βλέπεις μια διαφορά σε σχέση με τα σχέδια της οικ. άδειας βλέπεις τον κοινό τοίχο όριο να μπαίνει λίγο στο ένα διαμέρισμα ώστε στο "Π" που δημιουργείται να φτιαχτεί μια ντουλάπα (το ότι φτιάχτηκε ντουλάπα δεν μας ενδιαφέρει προς το παρόν) και παρομοίως στο άλλο διαμέρισμα ο τοίχος ο κοινός τους, η μεσοτοιχία δηλαδή των δυο σπιτιών να μπαίνει στο άλλο σπίτι για να φτιαχτεί και σε αυτό μια ντουλάπα και συ μέτρησες το εμβαδόν που κατάλαβε το ένα σπίτι στο άλλο και βρήκες ότι πήρε και έδωσε το καθένα το ίδιο εμβαδόν στο άλλο? 

Link to comment
Share on other sites

@Arche: Μάλιστα. Έτσι είναι, το 60 είναι παράδειγμα. Όπως και να χει, αυτό είναι το σενάριο. Ίδια τετραγωνικά, διαφορετικό περίγραμμα στον κοινό τοίχο. Και το όλο σενάριο είναι καρμπόν και στους 3 ορόφους απο ανεγέρσεως.

Δεν επηρεάζονται ούτε κοινόχρηστοι,  ούτε χιλιοστά επι οικοπέδου, ούτε κάτι άλλο.

Φανταστείτε (χονδρικά) μία τέτοια διαφορά: 

 

διαφορα.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα!

Βάση του Ν.4759/2020, κεφ Ζ, άρθρο 81, παρ.9 είναι δυνατή η μονομερής τροποποίηση οριζόντιας ιδιοκτησίας με 500+1 των χιλιοστών, κτιρίων εν σειρά σε αγροτεμάχιο, εφόσον οι υπερβάσεις αυθαιρέτων, οι οποίες έχουν τακτοποιηθεί πλήρως, αφορούν και κατάληψη κοινόχρηστου χώρου?

Σας παρακαλώ πολύ για την απάντηση σας!

Link to comment
Share on other sites

 

 - εχεις γηπεδο εκτος σχεδιου, εχει κτισθει  με αδεια  του ετους....

ενα συγκροτημα κατοικιων, εχει γινει συσταση ΟΙ

[εχει γινει και συσταση καθετων; εχει γινει καθορισμος αποκλειστικων χρησεων;]

Τι αυθαιρεσιες "υπερβασεων"  εχουν τακτοποιηθει,  και απο ποιούς;

Ρωτησες τον μηχανικο σου με βαση ποιες διαταξεις εκανε τις τακτοποιησεις;

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ,

  1. Άδεια του 1994.
  2. Δεν έχει γίνει σύσταση καθέτων.
  3. Έχει γίνει καθορισμός αποκλειστικών χρήσεων.
  4. Οι υπερβάσεις είναι κατηγορίας 5.
  5. Έχουν τακτοποιηθεί πλήρως όλες οι οριζόντιες ιδιοκτησίες που είναι εν σειρά σε αγροτεμάχιο.
  6. Οι τακτοποιήσεις έγιναν με τον Ν. 4178/2013 και όπως είπα υπάρχει κατάληψη κοινόχρηστου χώρου.

- Αν υποθέσουμε πως το συγκρότημα καλύπτει κάθε άλλη επιταγή παραγράφου, Νόμου κλπ και θέλαμε να ερμηνεύσουμε μόνο τη συγκεκριμένη παράγραφο 8 και 9 του άρθρου 98 του Ν.4495/2017 ο οποίος τροποποιήθηκε με τον Ν. 4759/2020 και είναι :

 

"8. Επί αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετων αλλαγών χρήσης που έχουν εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε οριζόντια ή κάθετη συνιδιοκτησία και εντός τμημάτων αποκλειστικής χρήσης αυτών, εφόσον κατά τη σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους ως αποκλειστική χρήση, για την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος δεν απαιτείται συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών. Ειδικώς, όταν αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης, που εξυπηρετούν τη συνιδιοκτησία έχουν εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε παράρτημα οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να προβαίνει μονομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της πράξης σύστασης οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, προκειμένου το παράρτημα να αποκτήσει το χαρακτήρα κοινόχρηστου και κοινόκτητου χώρου της συνιδιοκτησίας. Στην περίπτωση αυτήν, η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών τεκμαίρεται.

9. Για την υπαγωγή στον παρόντα των υπόλοιπων περιπτώσεων οριζόντιας ιδιοκτησίας πλην των περιπτώσεων της παρ. 8, που αφορούν σε κατάληψη κοινόχρηστου χώρου ή αυθαιρεσίες επί κοινοχρήστων, απαιτείται η συναίνεση άνω του πενήντα (50) τοις εκατό των συνιδιοκτητών. Με το ίδιο ποσοστό συναίνεσης είναι δυνατή η αντίστοιχη τροποποίηση της πράξης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας."

- Θα λέγαμε πως είναι δυνατή η τροποποίηση με 50%+1?

Link to comment
Share on other sites

Lowprof, Μην παραθετεις τους νομους χωρις λογο

- το 8 εδ. α' αφορα μια ΟΙ η οποια εχει  μεν αυθαιρεσιες αλλά  στηριζει την υπαγωγή στην αποκλειστικη χρηση που εχει, αρα δεν χρειαζεται τπτ αλλο.

- το 8 εδ. β' αφορα οπου τα κοινοχρηστα μπηκαν στην ΟΙ,

πραγμα που δεν εχεις εσυ.

Εν τελει,  αφου εχεις ήδη συσταση ΟΙ και αποκλειστικες χρησεις, τι αυθαιρεσιες κατ. 5 εχεις και πού;

Δεν αντιλαμβανομαι  τι τροποποιηση να κανεις;

Ξαναδες τα....

καλημερα ιασονα

 

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα κ. Ιάσονα,

Όπως ζητάτε περισσότερες πληροφορίες για να απαντήσετε καλό θα ήταν να απαντάτε και με περισσότερη πληροφορία. Το "όχι δεν είναι!" το εκλαμβάνω σαν "Καλημέρα Lowprof!"! και μετά έλα αγόρι μου γιατί έχουμε και δουλειές.

κ. Δημήτρη πατάω και κοινόχρηστα τα οποία τα έχω νομιμοποιήσει γι αυτό! Ίσως να μην το ανέφερα πριν, συγγνώμη.

Το 8 το παρέθεσα επειδή το 9. αναφέρεται σε αυτό. Το 9. είναι το point. Γι αυτό ζητάω μια ερμηνεία. Λέει το 9. (εκτός όλων των άλλων που μπορεί να περιλαμβάνει), πως εφόσον μια οριζόντια ιδιοκτησία που αφορά σε κατάληψη κοινοχρήστου χώρου μπορεί να κάνει τροποποίηση της ορ. ιδ με το 50%+1 ή όχι?

Link to comment
Share on other sites

Καλέ μου κύριε ή καλό μου "αγόρι" (όπως θέλεις πάρτο), το "Όχι δεν είναι" απαντάει ακριβώς στο ερώτημά σου "είναι δυνατή η τροποποίηση με 50%+1", στο οποίο καταλήγει η παράθεσή σου... Απλό, λιτό, εύπεπτο (αν και στενάχωρο για κάποιους)... Περισσότερες πληροφορίες λυπάμαι αλλά δεν ζήτησα!!!

Όχι, καλέ μου κύριε η τροποποίηση μιας Σύστασης Οριζόντιας Ιδιοκτησίας απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη του 100% των συνιδιοκτητών ενός ακινήτου!!! Ή με άλλα λόγια, όποιος υπήγαγε στο νόμο π.χ. 4495 αυθαιρεσίες και πλήρωσε το πρόστιμο που αναλογεί σε αυτές κ.λπ. πέταξε τα λεφτά του!!! Ποτέ δεν θα μπορέσει να τις "ενσωματώσει" στις Οριζόντιες Ιδιοκτησίες του!!! Κι όχι μόνον αυτό αλλά, αν ξυπνήσει κάποιος συνιδιοκτήτης και στραφεί νομικά εναντίον του, πάρα πολύ εύκολα, θα καταφέρει να εκπέσει η δήλωση υπαγωγής και να σας αναγκάσει να τα κατεδαφίσετε και να επαναφέρετε το χώρο στη πρότερη κατάσταση!!!

Προτείνω λοιπόν, αν θέλετε να μην συμβούν όλα τα παραπάνω, να τα βρείτε με τους συνιδιοκτήτες, να τους δώσετε ακόμα και το "δωράκι" τους και να τους πείσετε να συμφωνήσουν στην τροποποίηση της ΣΟΙ (της οποίας εσείς θ' αναλάβετε τα έξοδα).... Η' γκρεμίστε τις αυθαιρεσίες σας νύχτα....

Σας ευχαριστώ για την επικοινωνία.... Λυπάμαι για την ειρωνεία που σας προκάλεσα.... Αλλά όπως και να το κάνουμε "η αλήθεια πονάει".... Κι όχι δεν ήθελα να σας ξεφορτωθώ, αντιθέτως έχω βαρεθεί να συνδιαλέγομαι με εξυπνάκηδες ή έστω άπιστους Θωμάδες.... 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.