Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (Άδεια Μικρής Κλίμακας) - Από Μάϊο 2020


Recommended Posts

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα, 

Θα ήθελα να ρωτήσω αν γίνεται να αλλάξουμε κάτοψη στα αρχεία μετά την έκδοση άδειας μικρής κλίμακας.

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,4k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

4 ώρες πριν, Pavlos33 said:

Νομίζω ότι η περίπτωσή σου γίνεται μέσω αναθεώρησης της Ε.Ε.Δ.Μ.Κ. 

Ευχαριστω για την απαντηση. δηδ με αναθεώρηση  μπορούμε να αντικαταστησουμε τα σχεδια, σωστα; 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, ήθελα να ρωτήσω αν μία αλλαγή χρήσης μπορεί να γίνει με ΕΕΔΜΚ αντί για Ο.Α. 

Αλλαγή χρήσης ισόγειας υποχρεωτικής θέσης στάθμευσης σε κατοικία.

Αρχικά υπήρχε ισόγεια κατοικία που κτίστηκε σε όλο το μήκος προσώπου του οικοπέδου. Κατά την έκδοση άδειας για προσθήκη α' ορόφου, προέκυψε η υποχρέωση για μια θέση στάθμευσης η οποία δεσμεύτηκε στο ισόγειο με αλλαγή χρήσης τμήματος της κατοικίας σε γκαράζ. Αυτό έγινε γιατί όπως προανέφερα, το κτίριο καλύπτει όλο το πρόσωπο του οικοπέδου με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δίοδος προς τον ακάλυπτο του οικοπέδου ώστε να δεσμευτεί εκεί το γκαράζ.

Υπάρχει η επιθυμία για αλλαγή χρήσης αυτού του γκαράζ σε κατοικία και ήθελα να δω αν μπορεί να γίνει με ΕΕΔΜΚ αφού κατά τα φαινόμενα τηρούνται οι προϋποθέσεις:

α) Ο φέρων οργανισμός δε θα επηρεαστεί.

β) Τα η/μ δε θα διέλθουν από κοινόχρηστο χώρο.

γ) Τα στοιχεία του Δ. Κ. (δόμηση, κάλυψη, ύψος, απόσταση από όρια, θέση στάθμευσης) δε θα αλλάξουν. Όσον αφορά τη θέση στάθμευσης, επειδή αυτό το γκαράζ που θα αλλάξει χρήση είναι το ένα και μοναδικό του οικοπέδου και υποχρεωτικό όπως προκύπτει από το Δ.Κ., για να συνεχίσει να υπάρχει μία θέση στάθμευσης μετά την αλλαγή χρήσης, θα γίνει εξαγορά πριν την έκδοση της ΕΕΔΜΚ. Με την εξαγορά λοιπόν θα εξακολουθήσει να υπάρχει μία θέση στάθμευσης, άρα δεν μεταβάλλεται το Δ.Κ. ως προς το στοιχείο των υποχρεωτικών θέσεων στάθμευσης ?

δ) Η κατηγορία σπουδαιότητας ήταν και παραμένει Σ2.

ε) Τα φορτία σχεδιασμού δεν μεταβάλλονται προς το δυσμενέστερο αφού από 2,5 ΚN/m2 πάμε σε 2 KN/m2. Σε αυτήν την περίπτωση ως φορτία λαμβάνουμε μόνο τα μεταβλητά φορτία ή και τα μόνιμα ?

Γιατί αν λαμβάνουμε υπ' όψιν και τα μόνιμα, τότε τα φορτία αλλάζουν προς το δυσμενέστερο μιας και θα γίνουν ορισμένες οικοδομικές εργασίες στην πρόσοψη και το δάπεδο του γκαράζ που θα αυξήσουν τα μόνιμα φορτία.

 

Link to comment
Share on other sites

Να τα πάρουμε με τη σειρά. Κάποτε εκδόθηκε μια Ο.Α με μια εκ των προϋποθέσεων να δεσμευτεί θέση στάθμευσης. Αυτή η θέση, ως αναφέρεις παραπάνω, δεσμεύτηκε μέσω αλλαγής χρήσης ισογείου και εκδόθηκε η άδεια. Αν θα πας για αλλαγή χρήσης καταργώντας την άδεια, αυτομάτως δεν καθιστάς άκυρη την προυπάρχουσα άδεια; Δηλαδή μπορεί κάποιος να καταργεί θέσεις στάθμευσης εξαγοράζοντάς τες; Δεν ξέρω αλλά κάπου αυτό που γράφεις μου φαίνεται εκτός πνεύματος νομολογίας για την δημιουργία θέσεων. 

Link to comment
Share on other sites

.....ή να ξαναδουμε το ερωτημα με τα εξης δεδομενα:

   Εκδοθηκε αδεια το ετος.....[δεν λεει] για ισογεια οικια, εγινε συσταση ΟΙ [;;;;;;] για ισογεια οικια με "αερα"...

Δεν ζητηθηκε ΘΣΑ  τότε...δξ γιατι....παντως, θεωρητικα,  και, αν θυμαμαι καλα, 

στην πρωτη προσθηκη κατοικιας μεχρι 100 τμ. δεν απαιτειται...

  Μετεπειτα [δεν λεει πότε] εκδοθηκε  αδεια προσθηκης οροφου και  χρειασθηκε μια ΘΣΑ, οπότε  εγινε τροποποιηση του ισογειου αρα και της συστασης   και δημιουργηθηκε μια ΘΣΑ παιρνοντας τμημα της αρχικης ισογειας κατοικιας.

    Η ΘΣΑ αυτη εχει αλλαξει χρηση αυθαιρετα  σε κατοικια,

οπότε διερευνουμε την πιθανοτητα τακτοποιησης της αυθαιρεσιας, οπότε,

  μσλλον ετσι διασωζουμε και την αδεια προσθηκης.

[να ξεραμε τον ιδιοκτητη αν ειναι ο ιδιος ή γιατι δεν ζητηθηκε με την αρχικη αδεια μια ΘΣΑ και την ζητησαν μετα...ή γιατι δεν αιτηθηκαν εξαγορα.... θα βοηθουσε]

εχει δρομο η υποθεση

παυλε τις καλησπερες μου

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας,

Όταν υπάρχει ΕΕΔΜΚ σε ισχύ σε ένα ακίνητο και έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ,για διαφορετική ΕΕΔΜΚ στο ίδιο ακίνητο για άλλες εργασίες εκδίδω κανονικά νέα πράξη ? Ή θα πρέπει να ακολουθήσω κάποια άλλη διαδικασία ?

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Link to comment
Share on other sites

Είναι εντός προθεσμίας ενός έτους από την έκδοση; Αν ναι μπορείς να κάνεις αναθεώρηση και να εισάγεις νέες εργασίες και επιπλέον το νέο προϋπολογισμό εργασιών (για παλιές και νέες εργασίες).

Link to comment
Share on other sites

Ολόκληρη η ιστορία της πιο πάνω περίπτωσης είναι η εξής, την οποία δεν ανέφερα προηγουμένως για μην φορτώσω το μήνυμά μου με περισσότερες πληροφορίες.

Η περιοχή είναι εκτός Αττικής. 

Με άδεια του 1978, έγινε ισόγειο κτίριο που περιλάμβανε κατοικία-κατάστημα. (δηλαδή κτίριο προϋφιστάμενο του Ν. 960/1979)

Το 2008 έγινε αναθεώρηση της άδειας ως προς την αλλαγή χρήσης του καταστήματος σε κατοικία. Έγινε έλεγχος στο Δ.Κ. [(κατοικία + κατάστημα προς αλλαγή χρήσης) /250] και προέκυψαν 0 θέσεις στάθμευσης.

Το 2011 βγήκε άδεια προσθήκης κατοικίας α' ορόφου 123 τ.μ. και παράλληλα αλλαγής χρήσης τμήματος της ισόγειας κατοικίας σε θέση στάθμευσης, επειδή στο Δ.Κ. έγινε υπολογισμός [(ισόγειο + α' όροφος) /250] και προέκυψε 1 θέση στάθμευσης και επειδή το κτίριο είναι χτισμένο σε όλο το μήκος προσώπου του οικοπέδου, οπότε δεν υπήρχε δίοδος προς τον ακάλυπτο ώστε να δεσμευτεί εκεί η 1 θέση στάθμευσης.

Ένα ερώτημα που δημιουργήθηκε και σε εμένα είναι γιατί δεν έγινε τότε εξαγορά θέσης στάθμευσης αντί για αλλαγή χρήσης τμήματος κατοικίας σε υποχρεωτικό γκαράζ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και στον όροφο έχει υλοποιηθεί μόνο ο φέρων οργανισμός. Η θέση στάθμευσης συνεχίζει έως τώρα να έχει αυτή τη χρήση βάσει άδειας παρόλο που δε χρησιμοποιείται για στάθμευση. Είναι δηλαδή ένας κενός χώρος.

Συνεπώς εκτός από το δίλημμα Ο.Α. ή ΕΕΔΜΚ για την αλλαγή χρήσης, σίγουρα ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι αν μπορεί να γίνει αλλαγή χρήσης της δεσμευμένης με συμβολαιογραφική πράξη θέσης στάθμευσης, σε κατοικία, όπου η θέση στάθμευσης θα εξασφαλιστεί με εξαγορά. Αυτή η σκέψη δική μου είναι την οποία δεν έχω επιβεβαιώσει στην Πολεοδομία.

Edited by dadabook
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, ALCHEMIST23 said:

Όταν υπάρχει ΕΕΔΜΚ σε ισχύ σε ένα ακίνητο και έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ,για διαφορετική ΕΕΔΜΚ στο ίδιο ακίνητο για άλλες εργασίες εκδίδω κανονικά νέα πράξη ?

2 hours ago, Pavlos33 said:

Είναι εντός προθεσμίας ενός έτους από την έκδοση; Αν ναι μπορείς να κάνεις αναθεώρηση...

Έχω την υποψία ότι ο συνάδελφος ρωτάει για το αν υπάρχει δυνατότητα για το αντίθετο. Δηλαδή αν μπορεί να μην κάνει αναθεώρηση και να εκδόσει νέα ΕΕΔΜΚ.

Προσωπικά δεν γνωρίζω αν υπάρχει διάταξη που να απαγορεύει αυτή τη δυνατότητα, αλλά θεωρώ το σκεπτικό αντιφάσκει έμμεσα με την παρ.4 του άρθρου 5 της απόφασης 1843/2020, όπου γράφει

Quote

Σε περίπτωση που εντός του χρόνου ισχύος της έγκρισης εργασιών ο ιδιοκτήτης προτίθεται να εκτελέσει νέες εργασίες που εμπίπτουν στην παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 4495/2017, η έγκριση αναθεωρείται και υποβάλλεται από τον μηχανικό συνολικός προϋπολογισμός των εργασιών (παλαιών και νέων) προκειμένου να ελεγχθεί το ανώτατο όριο προϋπολογισμού των είκοσι πέντε χιλιάδων ευρώ (25.000)

Χρόνος ισχύος δεν ξέρω αν θεωρούμε το ένα έτος ή τα 2 έτη κατά τα οποία υπάρχει η δυνατότητα παράτασης ισχύος.

Βέβαια έχω και μια αμφιβολία μήπως το παραπάνω έχει εφαρμογή μόνο όταν δεν έχουν εκτελεστεί οι εργασίες και άρα έχει δηλωθεί η ολοκλήρωσή τους. Ειδάλλως, είναι σαν με αυτό το "τέχνασμα" να ακυρώνουμε την προϋπόθεση του ανώτατου προϋπολογισμού.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.