Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλλαγή χρήσης παταριού καταστήματος


Recommended Posts

Συνάδελφοι παρακαλώ τη βοήθειά σας στον παρακάτω μπελά μου.

 

Ισόγειο κατάστημα εσωτερικών διαστάσεων 11,20mΧ6,65m με πατάρι 5,30mΧ6,65m, σύμφωνα με οικοδομική άδεια του 1980 και τις τότε κατόψεις ισογείου και ημιορόφου αντίστοιχα. Ο ιδιοκτήτης κάποια στιγμή επέκτεινε το πατάρι κατά 26m2 με σιδηροκατασκευή και κατασκεύασε σ’ αυτό WC 2m2. Το 1995 έγινε αυτοψία της πολεοδομίας και επιβλήθηκαν πρόστιμα τα οποία συνεχίζουν να τρέχουν. Στην παρούσα φάση έχει καθαιρεθεί ένα τμήμα της επέκτασης του παταριού με αποτέλεσμα σήμερα η κατάσταση να έχει ως εξής: κλειστό πατάρι εσωτ. διαστάσεων 7,30mΧ6,65m, ύψους 2,55m (παίζει ρόλο;), όπου πλέον ένα τμήμα του λειτουργεί ως παρασκευαστήριο-βοηθητική κουζίνα της κύριας κουζίνας του ισογείου (το κατάστημα λειτουργεί ως πιτσαρία για διανομή φαγητού σε πακέτο, χωρίς τραπεζοκαθίσματα), το WC έχει κλειστεί με γυψοσανίδα και ο υπόλοιπος χώρος δεν έχει κάποια ιδιαίτερη χρήση. Ο ισόγειος χώρος στο τμήμα κάτω από το πατάρι έχει ύψος 2,75m. Στην ιδιοκτησία πέρα του ισογείου και του παταριού ανήκει κ υπόγειο. Πώς γίνεται η τακτοποίηση με το Ν.4178/2013;

1)      ΥΔ ΒΧ για όλο το κλειστό πατάρι; Με τη έννοια ότι σύμφωνα με την άδεια του 1980 το πατάρι φαινόταν ανοιχτό, άρα υπάρχει ΥΔ αφού έκλεισε. Παίζει ρόλο η χρήση του ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί κατά τον ίδιο τρόπο; Δλδ, μήπως η κουζίνα πρέπει να πάει ως ΚΧ;

2)      Η μεταλλική σκάλα επικοινωνίας πρέπει να υπολογιστεί έξτρα;

3)      Χρειάζεται πουθενά αλλαγή χρήσης;

4)      Ως χρόνο κατασκευής μπορώ να βάλω το 1995, αφού κατά την τότε αυτοψία της πολεοδομίας καταγράφηκε η επέκταση του παταριού και μάλιστα αυτό είχε τότε μεγαλύτερη επιφάνεια από την τωρινή (αφού μετέπειτα καθαιρέθηκε τμήμα του);

5)      Στα συμφηφισθέντα πρόστιμα θα μπει κ το ποσό που έχει πληρωθεί για το τμήμα που καθαιρέθηκε, αλλά που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει αίτηση-δήλωση ότι το τμήμα αυτό καθαιρέθηκε κ δεν υφίσταται πλέον;

6)      Θα πρέπει να εξεταστούν ως προς τη νομιμότητα και τα 3 επίπεδα, υπόγειο-ισόγειο-

πατάρι;

7)      Το κατάστημα βρίσκεται σε 7όροφη πολυκατοικία. Τι επικρατούσα χρήση θα μπει κατά την τακτοποίησή του;

 

Τι λέτε; 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα! Καμιά άποψη επί του θέματος παραπάνω; Πρέπει να το προχωρήσω κ έχω κολλήσει με τον υπολογισμό του προστίμου του παταριού.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλημέρα,

 

σε μεταλλική βιοτεχνία με οικοδομική άδεια του 2007 τα ισόγεια γραφεία, έγιναν διώροφα. Μπορεί ο επάνω χώρος να θεωρηθεί πατάρι (ύψος 2,50). Και αν ναι μπορώ να το κάνω με αναλυτικό?

Link to comment
Share on other sites

Μόνο αν είσαι εντός του νόμιμου όγκου του ισογείου και τηρούνται και οι προυποθέσεις του ορισμού του παταριού κατά ΝΟΚ. Το πιο πιθανό όπως το διαβάζω είναι να έχεις κανονικό όροφο. Αναλυτικός δεν επιτρέπεται εφόσον η παρανομία αντιστοιχεί σε επιφάνεια χώρου.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι θέλω να θέσω ένα ερώτημα που το είχα κάνει παλιότερα και δεν είχα βγάλει άκρη. Στο 4014 υπήρχανε πατάρια που είχανε πάει σαν βοηθητικοί χώροι  παρότι δεν είχανε το χαρακτηριστικό του "εσωτερικού εξώστη" όπως τα περιγράφει ο 4178 στους χώρους με μειωτικό συντελεστή για το λόγο ότι καλύπτανε όλη την κάτοψη του ισογείου και ήτανε "κλειστά" σαν πατάρια.

 

Τώρα στην μεταφορά των δηλώσεων από τον 4014 στον 4178 πως τα βάζουμε αυτά? με μειωτικό συντελεστή ή όχι?

Link to comment
Share on other sites

Ή περιμένουμε ή αν δεν μπορεί να γίνει αυτό καλύτερα να τα βάζουμε χωρίς μειωτικό για να είμαστε πρώτα καλυμμένοι εμείς. Αν βέβαια επιλέξουμε να τα αφήσουμε ως έχουν καλό είναι να το αιτιολογήσουμε στην τεχνική έκθεση (π.χ. λόγω αλλαγής των δεδομένων εκ των υστέρων και παραβίασης των όρων που ίσχυαν την ημερομηνία της πρώτης δήλωσης). Απαραίτητη όμως προυπόθεση να είναι σωστή η δήλωση σύμφωνα με τις διατάξεις του 4014 και να μην έχουν γίνει και εκεί αλχημείες.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Σύμφωνα με Helpdesk πατάρι εντός του νόμιμου όγκου του υποκείμενου ορόφου δικαιούται μειωτικό συντελεστή σε κάθε περίπτωση (από ό,τι κατάλαβα ακόμα κι αν έχουμε υπέρβαση ύψους αλλά μέρος του παταριού είναι εντός όγκου. Άμα η υπέρβαση ύψους είναι πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα όλο το πατάρι να βρίσκεται εκτός όγκου τοτε "είναι στην κρίση του μηχανικού"). Μόνο στην περίπτωση που δεν υφίσταται νόμιμος όγκος υποκείμενου ορόφου (όροφος πλήρως αυθαίρετος) πρέπει να εξετάζουμε αν ο "εσωτερικός εξώστης" έχει άνοιγμα και "κοιτάει" τον κάτω όροφο, για να μπορεί να χαρακτηριστεί ως τέτοιος.

Edited by pipakos
Link to comment
Share on other sites

Περίπτωση 1: Μεταλλικό πατάρι ισόγειου καταστήματος που έχει ρυθμιστεί με τον 3843/10 με υπαγωγή και ολοκλήρωση το φθινόπωρο του 2011. Στην αυτοψία μου διαπιστώνω ότι οι διαστάσεις του είναι λάθος ως προς το περίγραμμα, δεν έχει λάβει υπόψην τους τοίχους, και έχει "έρθει μέσα" κατά περίπου 80εκ όπουμάλλον υπήρχε γυψοσανίδα. Το υπόλοιπο λοιπόν το λαμβάνω ως ΥΔΚΧ. Μπορώ να το δηλώσω? Με τίποτα δεν μπορώ να αποδείξω ότι έχει κατασκευαστεί πριν από 28-7-2011.

 

Περίπτωση 2: Μεταλλικό πατάρι σαν πασαρέλλα, για το οποίο δεν έχω κανένα επίσημο στοιχείο ότι προϋπάρχει της 28-7-2011 (άσχετα εάν γνωρίζω ότι προϋπήρχε). Το "καίω"?

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά

Edited by timosm
Link to comment
Share on other sites

1) Καλά έκανε και δεν έλαβε υπόψη τους τοίχους. Η έκταση που προκύπτει από τα 80εκ που έχει έρθει μέσα πρέπει να δηλωθεί ως ΥΔ με μειωτικό συντελεστή ή να δηλωθεί όλο το πατάρι με μειωτικό συντελεστή από την αρχή με συμψηφισμό των προστίμων και να ανακληθεί η δήλωση του 3843, αν αυτό συμφέρει καλύτερα. Η παλαιότητα μπορεί να μπει μετά το 2004 χωρίς να απαιτείται καμία απόδειξη.

2) Ομοίως βάζεις παλαιότητα μετά το 2004 εφόσον το κτίριο υπήρχε πριν την 28-7-2011.

Link to comment
Share on other sites

1) Καλά έκανε και δεν έλαβε υπόψη τους τοίχους. Η έκταση που προκύπτει από τα 80εκ που έχει έρθει μέσα πρέπει να δηλωθεί ως ΥΔ με μειωτικό συντελεστή ή να δηλωθεί όλο το πατάρι με μειωτικό συντελεστή από την αρχή με συμψηφισμό των προστίμων και να ανακληθεί η δήλωση του 3843, αν αυτό συμφέρει καλύτερα. Η παλαιότητα μπορεί να μπει μετά το 2004 χωρίς να απαιτείται καμία απόδειξη.

2) Ομοίως βάζεις παλαιότητα μετά το 2004 εφόσον το κτίριο υπήρχε πριν την 28-7-2011

Συνάδελφε, ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Σημειωταίον, και συγνώμη που δεν το ανέφερα προηγουμένως, ότι το κτίριο είναι από οπλ. σκυρόδεμα. Άρα δεν προκύπτει πουθενά η συνέχει ατου Φ.Ο. Είναι όντως έτσι? Οι απόψεις είναι μάλλον διχασμένες. Το help desk λέει όχι, και να πω την αλήθεια δεν με έπεισαν.

Όσον αφορά τον 3843, εκτιμώ ότι δεν συμφέρει να κάνω συμψηφισμό. Απλά για να είμαι σωστός δηλώνω τα 80εκ ως ΚΧ για να έχουν όλοι ήσυχο το κεφάλι τους (ενημερώνω σχετικά και ιδιοκτήτη γι αυτό).

Edited by timosm
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.