Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επαγγελματικά δικαιώματα Μηχανικών Έργων Υποδομής


Recommended Posts

Δικαίωμα για τοπογραφικά από ΤΕΙ έχουν οι τοπογραφοι, έργων υποδομης, δομικών έργων. Ένας περιορισμός υπάρχει αλλά δεν θυμάμαι ποιος.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 157
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Oι δομικοί έχουν γιά το τοπογραφικό του κτιρίου που κάνουν , οι έργων υποδομής ανάλογα .

Ακριβώς δεν γνωρίζω .

Link to comment
Share on other sites

Nαι πολύ σωστά,οι δομικοί έχουν γιά το τοπογραφικό του κτιρίου που κάνουν .Οι εργων υποδομής όμως όχι.δέν έχουν.

Link to comment
Share on other sites

@papanagnos

 

Εσύ που γνωρίζεις γιατί δεν τεκμηριώνεις την άποψη σου; Έχει ενδιαφέρον να μάθουμε και εμείς...

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με το ΒΔ 769/1972 Α-223 τα δικαιώματα υπογραφής τοπογραφικών εργασιών των πτυχιούχων των Ανώτερων Σχολών ,Πολιτικών Υπομηχανικών περιορίζονται όταν πρόκειται για τοπογραφικές εργασίες που απαιτούν τριγωνισμούς δηλαδή όπως σαφώς αναφέρεται στην παρ 5 του άρθρου μόνου του ανωτέρω ΒΔ, οι απόφοιτοι ανώτερων σχολών έχουν δικαίωμα υπογραφής εξαιρέσει των περιπτώσεων που απαιτείται τριγωνισμός. (ο οποίος είναι αναγκαίος όταν πρόκειται για σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων σε προβολή ΕΓΣΑ 87)

 

Στη συνέχεια ο Ν 651/77 βάσει του ανωτέρω ΒΔ 769/1972 δίνει το δικαίωμα σύνταξης τοπογραφικού διαγράμματος που προσαρτάται στα συμβόλαια μεταβίβασης των ακινήτων στους πολιτικούς υπομηχανικούς.

 

Με το ΠΔ 906/1979 Α-254 καθορίζονται εκ νέου τα επαγγελματικά Δικαιώματα των Τεχνολόγων Μηχανικών Ανωτέρω Σχολών (καθόσον οι πολιτικοί υπομηχανικοί έχουν εξελιχθεί σε Τεχνολόγους Μηχανικούς και μάλιστα έχουν διαχωριστεί σε τρεις (3) ειδικότητες)

 

Έτσι το ανωτέρω ΠΔ δίδει το δικαίωμα σύνταξης τοπογραφικών εργασιών εις μεν τους πτυχιούχους ειδικότητας Δομικών Έργων μόνο σε ότι αφορά τα υπ αυτών μελετώμενα έργα (δομικά δηλαδή έργα),για τους πτυχιούχους ειδικότητας Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων δεν αναφέρει καν για δικαίωμα σύνταξης Τοπογραφικών διαγραμμάτων, για δε τους Τεχνολόγους ειδικότητας Τοπογράφου αναφέρει όσα δικαιώματα σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων είχαν οι Πολιτικοί Υπομηχανικοί και επί πλέον ότι τοπογραφική εργασία αφορά τα μελετώμενα υπό των άλλων δυο ειδικοτήτων έργα (με τους περιορισμούς που αναφέρει το ΒΔ 769/1972)

 

Δηλαδή με το παρών ΠΔ τα ενιαία δικαιώματα των πολιτικών υπομηχανικών «διασπώνται» στην αντίστοιχη ειδικότητα και κάθε ειδικότητα περιορίζεται στα του αντικειμένου της μόνο, με μικρή εξαίρεση τους τεχνολόγους δομικών έργων που πέραν του δικαιώματος σύνταξης μελετών που αφορούν το αντικείμενο τους έχουν και δικαίωμα τοπογραφικών αλλά σαφέστατα μόνο σε ότι αφορά απλά τοπογραφικά που αφορούν τα δομικά έργα που μελετούν.

 

Στη συνέχεια σύμφωνα με το ΠΔ 318/1994/ ΦΕΚ Α-167 τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων των Τμημάτων

α) Πολιτικών Δομικών Έργων

β)Πολιτικών Έργων Υποδομής

γ)Τοπογραφίας σχετικά με την σύνταξη μελετών καθορίζονται και περιορίζονται, όπως είναι ευνόητο και στοιχειωδώς λογικό, με την χαρακτηριστική φράση «μελέτες έργων και εργασιών της ειδικότητας τους», δηλαδή κινείται πάνω στο πνεύμα του προηγουμένου ΠΔ.

Έτσι αν και με το παρών ΠΔ το αντικείμενο τους αυξάνεται ουσιαστικά σε ποσότητα , εν τούτοις εξακολουθεί να περιορίζεται αυστηρά σε ότι αφορά την ειδικότητα τους.

 

Και εδώ δηλαδή τα παλαιά ενιαία δικαιώματα των Πολιτικών Υπομηχανικών κατανέμονται στις τρεις ειδικότητες (Δομικών-Έργων Υποδομής και Τοπογράφους ) με την κάθε ειδικότητα να έχει δικαίωμα μόνο στα σχετικά με τον τομέα της ειδικότητα της.

Έτσι δικαίωμα σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων κατά την έννοια του Ν 651/77 που είχαν οι Πολιτικοί Υπομηχανικοί με το ΒΔ 769/72 τώρα έχουν μόνο οι Τεχνολόγοι Τοπογράφοι και πτυχιούχοι Τοπογράφοι Μηχανικοί ΤΕ (με το δε ΠΔ 318/1994 δεν υπάρχει πλέον ο περιορισμός του τριγωνισμού, ο οποίος ισχύει για τους παλαιούς πολιτικούς υπομηχανικούς όχι όμως για τους πτυχιούχους Τοπογράφους Μηχανικούς ΤΕ.

Έτσι οι Τεχνολόγοι Τοπογράφοι και πτυχιούχοι Τοπογράφοι Μηχανικοί ΤΕ με το ΠΔ 318/1994 αποκτούν μόνο αυτοί δικαίωμα σύνταξης εξηρτημένων τοπογραφικών διαγραμμάτων.

Το δικαίωμα όμως αυτό ακυρώνεται με την 678/2005 απόφαση του ΣτΕ ).

 

 

 

Έτσι βάσει των ανωτέρω εξάγεται το σαφές συμπέρασμα ότι οι Πτυχιούχοι των Τμημάτων

α)Πολιτικών Δομικών Έργων

β)Πολιτικών Έργων Υποδομής

δεν έχουν δικαίωμα σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων κατά την έννοια του Ν651/77 ,πολύ δε περισσότερο δεν έχουν δικαίωμα σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων εξαρτημένων στο ΕΓΣΑ 87 και προοριζόμενων

για διόρθωση ορίων στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Link to comment
Share on other sites

Καλό θα είναι όλοι οι συνάδελφοι αντί να κοιτάμε να παίρνουμε ο ένας του άλλου το ίδιο κομμάτι της εργασιακής πίττας να βρίσκουμε τρόπους να την μεγαλώνουμε , όπως κάνουν οι δικηγόροι και υπάρχουν τρόποι γιά αυτό .

Παράσταση στα συμβόλαια , ΜΗΚΙΕ , κατάργηση της αυτεπιστασίας και άλλα πολλά .

Στο κάτω - κάτω αντί οι ιδιώτες να τα δίνουν στα καζανάκια και στα πόμολα , ας τα δίνουν σε μιά πλήρη μελέτη -επίβλεψη - κατασκευή που θα πιάσει τόπο και μεγάλο μέρος της δαπάνης τους θα την πάρουν πίσω είτε από την χρήση , είτε από την υπεραξία που δίνει ένα σωστό έργο .

 

Θα μου πείτε τώρα , όνειρα θερινής νυκτός , αλλά δεν πειράζει , άμα κατανοήσουμε εμείς πρώτα κάποια πράγματα , θα τα κατανοήσουν και οι άλλοι αργότερα .

Link to comment
Share on other sites

Μετά από πολλούς ενδοιασμούς αποφάσισα να επισημάνω για ακόμα μια φορά ότι μετά την απόφαση 678/2005 του ΣτΕ έχει δημιουργηθεί νομικό χάος επί του θέματος. Η απόφαση καταργεί την 2η παράγραφο του 1ου άρθρου του ΠΔ318/94 στο οποίο αναλύονταν τα επαγγελματικά δικαιώματα. Παραμένει όμως εν ισχύ το υπόλοιπο ΠΔ που στην 1η παράγραφο του άρθρου 1 αναφέρει ότι οι Μηχανικοί ΤΕ Δομικών Έργων, Έργων Υποδομής και Τοπογράφοι έχουν δικαίωμα αυτόνομης άσκησης του επαγγέλματός τους. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ούτε το εν λόγω ΠΔ αλλά ούτε και η απόφαση του ΣτΕ αναφέρουν ότι οι ως άνω Μηχανικοί εξακολουθούν να δεσμεύονται από τα Ε.Δ. των Υπομηχανικών αφήνει ένα κενό το οποίο ο καθένας μπορεί να το εκμεταλλευτεί κατά το δοκούν. Επαναλαμβάνω για ακόμα μια φορά: η ακύρωση μιας μόνο παραγράφου δεν σημαίνει και ακύρωση όλου του ΠΔ.

Link to comment
Share on other sites

@parist43

 

Εγω βλεπω οτι μπορω να κανω τοπογραφικα αλλα δε μπορω να κανω τριγωνισμο ωστε να κανω εξαρτηση τοπογραφικου. Να ομως που η τεχνολογια με βοηθαει και με ενα gps δε χρειαζομαι τον τριγωνισμο.

 

Επισης συναδελφοι δε μπορω να καταλαβω πως γινεται να μπορω να κανω αποτυπωση μιας περιοχης για εργο οδοποιιας και χαραξη δρομου και να μην μπορω να αντιμετωπισω θεματα απλων τοπογραφικων.

Link to comment
Share on other sites

δεν τα διαβάζεις σωστα.δες τα ένα ένα τα διατάγματα που αναφέρω και θα καταλάβεις.Δεν μπορεις να κάνεις τοπογραφική αποτύπωση για μελέτη οδοποιιας.Πρέπει να καταλάβεις ότι ο νομοθέτης διαχώρισε τα επαγγ δικ των παλαιών υπομηχανικών στις τρεις ειδικότητες.Οι δομικοί πήραν τα κτιριακά.(και κατεξαίρεση τοπογραφικο μόνο

για τα κτίρια που μελετούν.Οι τοπογράφοι πήραν την τοπογραφία με τους περιορισμούς

που είχαν οι παλαιοι υπομηχανικοί.Και οι έργων υποδομής τα έργα υποδομής(κατουσία μονο την κατασκευή τους βεβαια)την τοπογραφικη αποτύπωση για προμελέτη οδοποιιας αν είναι ανεξαρτητη μπορεί να την κάνει ο τοπογράφος ΤΕ .αν δεν είναι ο τοπογραφος ΠΕ.Διάβασε προσεκτικά ολους τους νόμους (αφου τους βρης) που ανέφερα και θα καταλάβης

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.