Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Συνήθως οι χάρτες με κλίμακα 1/5000 έχουν για την κλίμακά τους αρκετές λεπτομέρειάς. όταν υπάρχει πρανές σχεδιάζεται. αν δεν υπάρχει δεν σχεδιάζεται. 

Επειδή οι χάρτες αυτοί έχουν πάντα ισοϋψείς γραμμές (καμπύλες). Με τις ισοϋψείς ένα καλό και έμπειρο μάτι θα δει που είναι η Β.Γ. (πάντως αυτή σχεδιάζεται πάντα νωρίτερα και πριν τις ισοϋψείς) ή αν θα υπάρχουν πρανή.

Καμία σχέση πάντως με οριοθέτηση ή όχι του ρέματος. Αυτό θέλει αλλού  ψάξιμο.

• Like 1
Δημοσιεύτηκε

Ούτε καλό, ούτε έμπειρο μάτι χρειάζεται. Απλώς βασικές γνώσεις...

όσο για την οριοθέτηση, νομίζω πως αναφέρεται σε τεχνικό έργο οριοθέτησης (π.χ. τοιχία)

• Like 1
Δημοσιεύτηκε

Τον τελευταίο καιρό με αυτά που βλέπω (ακόμη και εδώ στο φόρουμ) κρατάω ένα πολύ μικρό καλάθι.

Αν και οι γνώσεις που παίρνουν σήμερα οι νεότερο συνάδελφοι από τις σχολές τους  είναι περισσότερες, εκτιμώ πως, λόγω ιντερνετ, πιστεύουν πως εκεί θα βρουν πολύ εύκολα και χωρίς κόπο την πληροφορία που αναζητούν.  

Δεν το πίστευα πως θα έμπαινε εδώ μία και μία τέτοια ερώτηση (με όλον τον σεβασμό στον συνάδελφο που έθεσε το ερώτημα και πολύ καλά έκανε και το έθεσε. Ζητώ συγνώμη που θέτω έτσι το θέμα).

• 2 months later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα,

έχει κανείς το Τοπ. Διαγρ. 1/5000, 6446/8 (Παλλήνη - Λεωφ. Μαραθώνος) ?

Ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε
On 13/8/2025 at 7:00 ΜΜ, nbr said:

Τον τελευταίο καιρό με αυτά που βλέπω (ακόμη και εδώ στο φόρουμ) κρατάω ένα πολύ μικρό καλάθι.

Αν και οι γνώσεις που παίρνουν σήμερα οι νεότερο συνάδελφοι από τις σχολές τους  είναι περισσότερες, εκτιμώ πως, λόγω ιντερνετ, πιστεύουν πως εκεί θα βρουν πολύ εύκολα και χωρίς κόπο την πληροφορία που αναζητούν.  

Δεν το πίστευα πως θα έμπαινε εδώ μία και μία τέτοια ερώτηση (με όλον τον σεβασμό στον συνάδελφο που έθεσε το ερώτημα και πολύ καλά έκανε και το έθεσε. Ζητώ συγνώμη που θέτω έτσι το θέμα).

Η ερώτησή μου δεν είχε να κάνει με οριοθέτηση ρέματος, (γραμμές πλημύρας κτλ)  για να σας ανακουφίσω λίγο. Όπως μου έδωσαν απάντηση τα άλλα μέλη του  φορουμ, και ξέχασα να τους απαντήσω και να τους ευχαριστήσω πιο παλιά,  έχει να κάνει με τη διαφορά μεταξύ των δύο αναπαραστάσεων. Το πώς θα χρησιμοποιήσω αυτή την πληροφορία που έλαβα στο έργο που έχω αναλάβει, χωρίς να το περιγράψω εδώ, δεν ξέρω, είναι αγενές, όπως κάνω τώρα που γράφω λέξεις άσχετες με τον τίτλο του θέματος;  

Δημοσιεύτηκε

@aquar Καλημέρα. Δεν είναι σαφές το ερώτημά σου (δεν γνωρίζω αν έχεις κάνει κάποιο άλλο ερώτημα σε προγενέστερο χρόνο). Αν αυτό αφορά οριοθέτηση ρέματος γραμμές πλημμύρας κλπ, υπάρχουν θέματα στο φόρουμ για ζήτημα αυτό. Το παρόν θέμα αφορά το υπόμνημα των χαρτών της Γ.Υ.Σ. Παραμένουμε εντός του θέματος.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Η ερώτηση μου έρχεται μετά από μια σειρά γεγονότων που μαζεύονταν τόσο καιρό στο μυαλό μου με αποτέλεσμα να μπει το κερασάκι στην τούρτα το καλοκαίρι με μια υπόθεση, που με έκανε να θέσω αυτό το ερώτημα στο φόρουμ. Πρέπει κατά τη σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος δικαιοπραξίας, να βεβαιώσω εάν το γεωτεμάχιο συνορεύει ή είναι κοντά σε ρέμα. Κάποιες φορές αυτά τα σχέδια είτε μαζί είτε με άλλους μηχανικούς οι ιδιοκτήτες, τα πάνε προς έκδοση οικοδομικής άδειας η οποία προαπαιτεί οριοθέτηση ρέματος. Κάποιες φορές αναλαμβάνω να κάνω εγώ την αποτύπωση της οριοθέτησης. Λοιπόν, σε μια περίπτωση, βλέπω στο πεντοχίλιαρο, απεικόνιση χειμάρρου, με τη διακεκομμένη γραμμή και τα πρανή. Στην πραγματικότητα, είναι ένα ρυάκι σε σχετικά επίπεδο έδαφος, με λυγαριές κυρίως ως παραποτάμια βλάστηση,  όπου η διατομή του μαξ να πιάνει το 0,60μ καθαρά σε πλάτος και αντίστοιχο βάθος έχει αρκετές δεκάδες μέτρα μήκος, το περνάς με ένα μεγάλο βήμα. Πάω στην διεύθυνση υδάτων και μου λένε ότι πρέπει να κινήσω εγώ ή ο υδραυλικός, διαδικασία για αποχαρακτηρισμό ρέματος ή οτι προβλέπει η οριοθέτηση ρέματος.  "Αλλά πρόσεχε" μου λένε, "πολλές φορές αυτά τα ξερολάγκαδα τα μπαζώνουν οι βοσκοί για να περνάνε με τα αγροτικά ή να περνάνε εύκολα τα ζώα" και μπορεί να γυρίσει η υπόθεση σε μπάζωμα ρέματος που θα επιβαρύνει τον τελευταίο ιδιοκτήτη του γεωτεμαχίου. Πήγε για προσωρινή οριοθέτηση ρέματος, εγώ έκανα την αποτύπωση, δεν ξέρω τι κατάληξη είχε. Παρ'ολα αυτά στο 1/5000 φαίνεται ως χείμαρρος και όχι ως μισάγγεια  και δεν φαίνεται σε αρκετές δεκάδες μέτρα να υπάρχει κάτι που να αντιστοιχεί στον χάρτη της ΓΥΣ. Και πάω σε άλλη περίπτωση όπου έχω ένα ρέμα πλάτους περίπου 1μ-2μ κάπως απότομο που έχει αριστερά και δεξιά ξερολιθιές όμορων και στο πεντοχίλιαρο έχει και αυτό χαρακτηρισμό χειμμάρου. Τελειώνουν οι ξερολιθιές κάνει πάλι κάτι ζιγκ ζαγκ μέσα από τα χωράφια και ξεκινάει το φαράγγι, το οποίο έχει πάλι 1-2μ πλάτος αλλά κατεβαίνει γύρω στα 5μ βάθος και πάει περίπου 50μ. Αυτό το φαράγγι ενώ οι ισοϋψείς συγκλίνουν και δείχνουν ότι υπάρχει απότομη αλλαγή κλίσης, δεν έχει τα χαρακτηριστικά δοντάκια του πρανούς παρά μόνο τη διακεκομμένη γραμμή. Πάω σε άλλη περίπτωση όπου ο χείμαρρος του πεντοχίλιαρου είναι μια αποστραγγιστική τάφρος 50μ που έχει δημιουργηθεί εξεπίτηδες από τους όμορους για ξενέρισμα των χωραφιών και καταλήγει σε ένα μεγάλο ρέμα 6-7 μέτρων πλάτους.  Ρέματα που φαίνονται μόνο με διακεκομμένη γραμμή, μεταγενέστερα έχουν γίνει εργασίες από τον Δήμο για τοιχία αντιστήριξης χωρίς να έχει γίνει οριοθέτηση...και άλλες ιστορίες έχω και εγώ και εσείς. Δεν προσπαθώ να εκμαιεύσω κάποια εύκολη λύση, γιατί όπως διαβάζετε οι προβληματισμοί μου είναι γενικοί και όχι για κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, απλώς, αναρωτιέμαι γιατί αλλού δείχνει ρέμα με συμβολισμό πρανών και ας μην έχει γκρεμό αλλού δείχνει ρέμα μόνο με τη διακεκομμένη γραμμή και ας έχει απότομη κλίση. Είχε ο συμβολισμός κάποια άλλη σημασία; Ότι το νερό είναι κατευθυνόμενο με φυσικό ή τεχνητό τρόπο και όχι ότι εκεί υπάρχει απότομη κλίση; 

Edited by Pavlos33
Δημοσιεύτηκε

Οι συμβολισμοί στους χάρτες ΓΥΣ είναι ενδείξεις για το τι θα πρέπει να αναζητήσει κανείς επιτόπου ώστε να ολοκληρώσει την μελέτη που έχει αναλάβει. Το βασικό με τα ρέματα παραμένει ο κίνδυνος πλημμύρας και ο Μηχανικός που συντάσσει Τοπογραφικό πρέπει να υποδείξει αν αυτό πρέπει να εξεταστεί ή όχι.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.