Μετάβαση στο περιεχόμενο

Fespa - Μοντελοποίηση, ανάλυση, διαστασιολόγηση


skan

Recommended Posts

Γεια χαρα

Σχετικα με την φερουσα ττοιχοποιία στο Fespa.

Πως μπορω να δώσω τα πρέκια, τα τμήματα δηλαδη πάνω από τα ανοίγματα ως τοιχοποιία.

Κατέβασα τις συνοπτικες οδηγίες απο την σελιδα . Εκει λέει να δώσουμε πάνω απο τους πεσσούς , τις δοκους. Οι δοκοι όμως για υλικό ΔΕΝ έχουν τοιχοποιία αλλα σκυρόδεμα, ξυλο, χάλυβας. (βασικα στο μενου της διατομης για δοκους έχει επιλογη τοιχοποιία αλλά δεν το πέρνει)

Τι μπορω να κανω? Μηπως υπάρχει άλλος τροπος?

Link to comment
Share on other sites

Αν καταλαβα καλα θελεις στο μοντελο σου να συμπεριλαβεις ολη την οψη της τοιχοποιας αφαιροντας τα ανοιγματα.

Το Fespa λειτουργει με τη "μεθοδο των πεσσων" συμφωνα με την οποια λαμβανονται υπ οψη μονο οι πεσσοι μεταξυ ανοιγματων (βλ. βιβλιογραφια) μεθοδος αρκετα ικανοποιητικη για κοινα κτισματα.Αν θελεις να συμπεριλαβεις ολη την οψη (δηλαδη και τα πρεκια πανω απο τα ανοιγματα) πρεπει να καταφυγεις στη "μεθοδο των πεπερασμενων στοιχειων" που το Fespa δεν υποστηριζει απ οτι ξερω.

Αυτο που λεει το Fespa για δοκους ειναι στην ουσια τα οριζοντια σεναζ.στην ανω σταθμη του οροφου .

Edited by KF
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για να μην τρελλενεσαι κιολας

Η μεθοδος των πεσσων ειναι μια αρκετα αξιοπιστη λυση για κοινες κατασκευες.Χρονια δοκιμασμενη με αρκετη επιτυχια.Γιαυτο περιεχεται και σε συγχρονους κανονισμους.

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

Οπως χτιζουν στην Ελλαδα (αργολιθοδομη κτλ) μαλλον δεν καλυπτονται οι κατασκευες απο κανεναν κανονισμο.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

...Η μεθοδος των πεσσων ειναι μια αρκετα αξιοπιστη λυση για κοινες κατασκευες...

 

Ο ΕΚ-6 προϋποθέτει ότι οι τοίχοι είναι "πεσσοί" δισδιάστατης λειτουργίας: Είναι τοιχεία που ξεκινούν από την θεμελίωση και ανεβαίνουν προς τα πάνω, όπως περίπου τα τοιχώματα Ω/Σ.

 

Ο ΕΚ-6 προτείνει την μέθοδο των πεσσών, και κατά τον ΕΚ-6 οι πεσσοί συμμετέχουν μόνο κατά τον ισχυρό τους άξονα. Επίσης κατά τον ΕΚ-6, οι πεσσοί είναι "πρόβολοι", δηλαδή έχουν μία στήριξη στο έδαφος και δεν σχηματίζουν πλαίσια ροπών με τις ζώνες των ανωφλιών, παρά μόνο όταν συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Κι αν ακόμη συμβεί να έχουμε ανάπτυξη ροπών στης ζώνες των ανωφλιών, θέλει προσοχή ο ικανοτικός των πεσσών και η παραμόρφωση να είναι καμπτικού συστήματος και όχι διατμητικού.

 

Επειδή αυτά δεν διδάσκονται (εξ όσων ξέρω) σε καμία σχολή, θέλει προσοχή: Όταν μορφώνουμε έναν φορέα από φέρουσα τοιχοποιία, να τον μορφώνουμε κατά τα πρότυπα του ΕΚ-6 και όχι να φτιάχνουμε ο,τι νά 'ναι και να το λύνουμε απλώς με ΕΚ-6.

 

Όπως οι Φ/Ο από Ω/Σ μορφώνονται βάσει συγκεκριμένων κανόνων, έτσι και οι Φ/Ο από τοιχοποιία.

 

Τα γράφω αυτά, επειδή η συζήτηση περί καταλληλότητας προγραμμάτων και μεθόδων μου ακούστηκε λίγο εξωπραγματική...

Edited by AlexisPap
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα,

 

ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος έχει εφαρμόσει radier σε fespa διότι δεν καταλαβαίνω τα σφάλματα που δίνει και η υποστήριξη δεν με βοήθησε αρκετά.

έχω ένα διώροφο χωρίς υπόγειο 100μ2/ όροφο που θα θεμελιωθεί πάνω σε φερτά υλικά μέσα στη θάλασσα και σκέφτηκα να προτείνω γενική κοιτόστρωση. Επειδή το κάνω πρώτη φορά μήπως κάποιος θα μπορούσε να μου δώσει τάξη μεγέθους για την πλάκα και τον οπλισμό (έβαλα 35αρα με Φ10/10 πάνω κάτω, τη στιγμή που το φέσπα προτείνει κάτι Φ8/25 κάτω και Φ10/20 πάνω  κτλ). Επιπλέον το φεσπα προτείνει πεδιλοδοκούς ανεστρ Τ (δλδ τα ΥΣ πατάνε σε δοκούς όχι απευθείας στην πλάκα, οπότε ακολούθησα αυτή τη λύση και για αποφυγή διάτρησης) το θέμα είναι ότι δεν καταλαβαίνω τις διαστάσεις που θα είναι τυπικές για μία τέτοια πλακοδοκό. Θα είναι ίδιες με την περίπτωση εσχάρας πεδιλοδοκών?

Επειδή βγάζει την ειδοποίηση "αρνητική τάση εδάφους" αύξησα και το ύψος στην πεδιλοδοκό μέχρι 1.50, αλλά έχει λογική αυτό?

 

Συγνώμη αν κούρασα, ευχαριστώ πολύ.

(ειμαι σίγουρη οτι θα εχει συζητηθει πολυ το θεμα radier αλλα παντα βλεπω πολυ εξειδικευμενες ερωτησεις και οχι κπ θεμα fespa και γενικοτερο)

Link to comment
Share on other sites

Aν δεν χρησιμοποιείς πεπερασμένα, το fespa για κοιτόστρωση θεωρεί την εσχάρα πεδιλοδοκών με ενιαίο πέλμα. Οπότε, απλώς χρησιμοποιείς την εμπειρία σου σε πεδιλοδοκούς. 1,50μ πάντως, μου φαίνεται ψηλό.

Για το κλασικό radier (αποκλειστικά σχάρα άνω - κάτω, καβαλέτα οπλισμός διάτρησης) , θα χρειαστείς σίγουρα πεπερασμένα.

Edited by Athan
Link to comment
Share on other sites

elenbrok,

 

Είτε για να λύσεις την κοιτόστρωση, είτε για έλεγχο των αποτελεσμάτων σου μπορείς να κάνεις το εξής:

 

Οσον αφορά το μοντέλο σου στο FESPA θεωρείς στηρίξεις στο κάτω άκρο των υποστυλωμάτων σου, πακτώσεις στην περίπτωση σου.

 

Όσον αφορά την επίλυση της κοιτόστρωσής σου:

 

1. Εμπερικά θα σου έλεγα οτι μια κοιτόστρωση 600mm είναι αρκετή.

2. Θεωρείς την κοιτόστρωση σου αναστραμένη, δηλαδή μια πλάκα 600mm με στηρίξεις στα σημεία που εδράζονται τα υποστυλώματα σου.

3. Εφαρμόζεις ομοιόμορφο φορτίο (UDL) ίσο με την επιστρεπόμενη τάση του εδάφους σου (50kN/m2? κάτι τέτοιο θα υπέθετα, εκτός και αν έχεις την πραγματική από γεωτεχνική μελέτη).

4. Λύνεις την πλάκα και οπλίζεις με βάση τη παραπανω φόρτιση.

 

Τέλος.

Edited by Topap
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.