Jump to content

Δασικό περίπου το 60% της ελληνικής επικράτειας


Engineer
 Share

Recommended Posts

Η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών καταδεικνύει ότι αυξήθηκαν οι πράσινες εκτάσεις στην Ελλάδα – Αρνητικό πρόσημο είχε η Αττική, τα δάση της οποίας συρρικνώθηκαν κατά 44,12%.

Οι αναρτήσεις των πρώτων 29 αναμορφωμένων Δασικών Χαρτών (οι οποίοι καλύπτουν κάτι λιγότερο από το 50% της ελληνικής επικράτειας) αναστρέφουν την επικρατούσα εικόνα ότι οι πράσινες εκτάσεις στην Ελλάδα διαρκώς συρρικνώνονται. Με εξαίρεση την Αττική, την Πιερία, την Αιτωλοακαρνανία, τη Ζάκυνθο και τη Ροδόπη, όπου δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις έχουν περιοριστεί σημαντικά, στους υπόλοιπους νομούς της χώρας διαρκώς επεκτείνονται.

Όπως παρουσιάζει η δημοσιογράφος Μάχη Τράτσα στο “Βήμα της Κυριακής”, επί της συνολικής έκτασης (ήτοι 60,5 εκατ. στρέμματα) που καταλαμβάνουν οι 29 Δασικοί Χάρτες που είχαν αναρτηθεί έως την περασμένη Πέμπτη, τα δάση καλύπτουν σήμερα το 60% ενώ το 1945 το 55,4%, με τη διαφορά να «μεταφράζεται» σε επιπλέον 2.774.456 στρέμματα… υψηλού πρασίνου. Οσον αφορά τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, αναπτύσσονται σήμερα στο 1,8% (από 0,24% το 1945) και έχουν αυξηθεί κατά 944.000 στρέμματα.

Ειδικότερα, οι δασικές εκτάσεις αυξήθηκαν κατά 35,4% (ή κατά 52.000 στρέμματα) στη Λευκάδα, 20,5% (500.000 στρέμματα) στην Αρκαδία, 19,3% (160.000 στρέμματα) στη Φλώρινα, 19% (191.000 στρέμματα) στην Καστοριά, 17% (88.000 στρέμματα) στην Κεφαλλονιά, 14% (106.000 στρέμματα) στο Λασίθι, 12,6% (17.600 στρέμματα) στην Κέρκυρα, 11,4% (54.000 στρέμματα) στη Σάμο, 10,7 (69.000 στρέμματα) στη Λέσβο, 10,6%  στα Δωδεκάνησα (162.000 στρέμματα) και 10,6% στη Φωκίδα (163.000 στρέμματα).

Συρρίκνωση στην Αττική

Αρνητικό πρόσημο είχε η Αττική, όπου τα δάση της τα τελευταία 76 χρόνια συρρικνώθηκαν κατά 44,12% και οι χορτολιβαδικές εκτάσεις κατά 99,5%.

Ωστόσο, για την περιοχή του Λεκανοπεδίου εκκρεμεί η ανάρτηση του χάρτη της Ανατολικής Αττικής, ο οποίος θα δώσει τη συνολική εικόνα.

Εντυπωσιακά είναι τα νούμερα που προκύπτουν για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς από το 1945 έως σήμερα σε ορισμένες περιοχές αυξήθηκαν πάνω από 1.000%.

Ειδικότερα, στον νομό Λέσβου από 27.028 στρέμματα το 1945 αυξήθηκαν σε 340.213 στρέμματα (ήτοι αύξηση 1.158,7%), στον νομό Φωκίδας από 206 στρέμματα φθάνουν σήμερα τα 2.926 στρέμματα (1.320%) και στον νομό Σάμου τα 1.044 στρέμματα έγιναν 12.000 στρέμματα (1.045%).

Συνολικά, στους 29 Δασικούς Χάρτες οι χορτολιβαδικές εκτάσεις αυξήθηκαν κατά 652%. Δηλαδή από 144.870 στρέμματα το 1945 φθάνουν σήμερα τα 1.089.467 στρέμματα.

Οι εκπλήξεις για Κρήτη και Δωδεκάνησα

Οι Δασικοί Χάρτες έκρυβαν ιδιαίτερες εκπλήξεις στις περιοχές όπου αναρτήθηκαν για πρώτη φορά.

Για παράδειγμα, οι πολίτες του Λασιθίου διαπίστωσαν ότι, από το σύνολο των 1,7 εκατ. στρεμμάτων του νομού, τα δάση καταλαμβάνουν σήμερα το 50% (από 44% το 1945) και οι χορτολιβαδικές το 12% (από 2%). Ηδη οι θιγόμενοι, κυρίως αγρότες, έχουν ξεσηκωθεί, με τους αρμοδίους των δασικών υπηρεσιών να αναφέρουν ότι οι διαφορές θα επιλυθούν μέσω της διαδικασίας των αντιρρήσεων.

Οι μεγάλες καλύψεις γης από δάση ήταν αναμενόμενες π.χ. στη Φωκίδα (80%), στη Δράμα (78%), στα Γρεβενά (73%), στην Εύβοια ή στην Καστοριά (70%), ωστόσο είναι αξιοπερίεργο ότι στα Δωδεκάνησα το 65% καλύπτεται από δασικές εκτάσεις και το 8% από χορτολιβαδικές. Και αν για λόγους οικονομίας αθροιστούν δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις διαπιστώνεται μια αύξηση με την πάροδο των ετών (από το 1960 που υπάρχουν πρώτες αεροφωτογραφίες των Δωδεκανήσων) από 59% σε 73%.

Οπως εξηγούν στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας, αυτό οφείλεται εν μέρει στη δάσωση αγροτικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, εξαιτίας της εγκατάλειψης των χωραφιών με τη σταδιακή στροφή στον τουρισμό ή τη μετανάστευση των ντόπιων, αλλά και λόγω των τοπικών εδαφοκλιματικών συνθηκών στο Αιγαίο που ευνοούν τη γρήγορη ανάπτυξη φρυγανικής και θαμνώδους δασικής βλάστησης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στα Δωδεκάνησα (κυρίως σε Πάτμο, Σύμη, Αρκιούς) το ζήτημα είχε αναδειχθεί ήδη από τα μέσα του 2019, οπότε το υπουργείο Οικονομικών είχε αποστείλει εκατοντάδες αγωγές σε ιδιοκτήτες γης διεκδικώντας τις περιουσίες τους, καθώς στα συγκεκριμένα νησιά ισχύει το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου. Τότε, το ΥΠΕΝ είχε εκδώσει απόφαση, κάνοντας αποδεκτή γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών, ώστε οι θιγόμενοι να μπορούν να απευθύνονται στις Επιτροπές Δασολογίου ή στις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) για τους κυρωμένους και αναρτημένους χάρτες αντίστοιχα, αν και, όπως αναφέρουν τοπικοί παράγοντες, ελάχιστοι έχουν κάνει χρήση του δικαιώματος. Ωστόσο, στην Κρήτη, όπως επίσης και σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κυκλάδες, Κύθηρα, Αντικύθηρα, Ιόνια και Μάνη, δεν ισχύει το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου, δηλαδή το βάρος της απόδειξης της ιδιοκτησίας πέφτει εξίσου σε ιδιώτη και Δημόσιο. Εκεί τα λάθη θα πρέπει να διορθωθούν με τη διαδικασία των αντιρρήσεων, όποτε συσταθούν οι νέες Επιτροπές.

Η αναμόρφωση δεν έλυσε τα προβλήματα
Όσον αφορά την αναμόρφωση των Δασικών Χαρτών, τελικά δεν φαίνεται ότι επέλυσε τα προβλήματα. Στα μέσα του 2020 το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να τους αναθεωρήσει στο σύνολό τους (συμπεριλαμβανομένου και του 55% που είχε ήδη κυρωθεί) με στόχο να εξαιρεθούν από τους περιορισμούς της δασικής νομοθεσίας διάφορες εκτάσεις (εκχερσωμένα, παλιοί αναδασμοί, ακίνητα με οικοδομικές άδειες του δασαρχείου κ.λπ.). Στόχος ήταν να μειωθεί ο τεράστιος αριθμός των αντιρρήσεων πολιτών (περί τις 180.000) που με βάση τον ρυθμό εξέτασής τους από τις ΕΠΕΑ θα απαιτούσε μια 15ετία για τη διευθέτησή τους.

Η επανανάρτησή τους που ξεκίνησε στις 15 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες, κατέδειξε ότι τα περισσότερα «αγκάθια» παραμένουν. Οπως αναφέρουν στο «Βήμα», στελέχη από διάφορες Διευθύνσεις Δασών, από τις αιτήσεις πολιτών που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των Δασικών Χαρτών, μικρό ποσοστό έχει συμπεριληφθεί, ειδικά σε περιοχές όπου ο αριθμός των φακέλων ήταν τεράστιος και δεν υπήρχε επαρκής χρόνος ελέγχων, όπως στη Χαλκιδική (3.500 αιτήματα) ή στην Αττική (πάνω από 4.000). Οσο για τις λεγόμενες «οικιστικές πυκνώσεις» που αναρτώνται για πρώτη φορά στους Δασικούς Χάρτες, προετοιμάζεται η δημιουργία της πλατφόρμας, στην οποία οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σε δάση θα τα δηλώνουν για να τα σώσουν προσωρινά από την κατεδάφιση, μεταφέροντας το πρόβλημα στο μέλλον, όταν και εάν βρεθεί λύση, συνταγματικά ανεκτή.
Σε κάθε περίπτωση, το… ωστικό κύμα αναμένεται σε 3,5 μήνες, οπότε λήγει η τελευταία ευκαιρία για όσους ιδιοκτήτες θεωρούν ότι θίγονται να υποβάλουν αντιρρήσεις. Παράλληλα, εντός του Μαρτίου αναμένεται η κρίσιμη εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγών που αφορούν τις αναθεωρήσεις των Δασικών Χαρτών.

Πάντως, οι κατευθύνσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιώργου Αμυρά προς την ομάδα εργασίας που συστάθηκε στο υπουργείο είναι να βρεθούν σύντομα λύσεις που εναρμονίζονται με τις αποφάσεις του ΣτΕ.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Στην περιοχή μου πάντως βάλανε για δασικές εκτάσεις τα ρέματα. Και μετά λέμε ότι αναλογικά έχουμε περισσότερα δάση από τη Γερμανία... 

Ή κάτι αγνοώ ή κατι δεν καταλαβαίνω ή είμαι τόσο άσχετος αλλά θεωρώ ότι είναι άλλο πράγμα το δάσος και άλλο τα πουρνάρια που φυτρώνουν μέσα στα ρέματα, ακόμα ακόμα και τα δέντρα στις όχθες ενός ρέματος. 

Δηλαδή αν ενας αγρότης βαλει φωτιά στο χωράφι του και πάει και κάψει πουρνάρια από τα ρέματα θα εχει κάψει δάσος; Αν πρέπει να καθαριστεί ενα ρέμα θα παίρνουμε άδεια από το δασαρχείο; 

Link to comment
Share on other sites

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία με το χρήμα των χιλιάδων άτυχων πολιτών που πρέπει όχι μόνο να πληρώσουν παράβολα, δασολόγους, μηχανικούς κλπ, αλλά θα ταλαιπωρηθούν αρκετά και χωρίς λόγο πολλές φορές.

Περιμένω με αγωνία και άλλες τέτοιες ιδέες μέσα στην πανδημία.

Link to comment
Share on other sites

Ελβετία γίναμε με τόσα δάση!

Τύφλα να έχει και ο Αμαζόνιος!!

Link to comment
Share on other sites

Χαχαχα τελικά η Ελλάδα με τόσα δάση πρέπει να είναι ο πνεύμονας πρασίνου της Ευρώπης. Η Γερμανία νομίζω που πετάς από πάνω με αεροπλάνο και φαίνεται τίγκα στα δάση ζήτημα να έχει 35% της έκτασης δάσική.

 

Η "έκπληξη" του νομού Λασιθίου που βγήκε 50% δασικός τη στιγμή που η Ελλάδα είναι κατά 60% δασική ποια ακριβώς είναι και γιατί γίνεται τόσο φασαρία μόνο για την Κρήτη από όλη την Ελλάδα ξέρει κανείς από περιέργεια;

Edited by leftkox
Link to comment
Share on other sites

Γιατί δάσος θεωρείται απο τη δασική υπηρεσία και ο θάμνος. Ναι τέτοια βλάστηση με ύψος ακόμα και κάτω απο 1 μέτρο...

Ετσι στην Κρήτη ενώ για να δεις πεύκο και κανένα μεγάλο δέντρο της προκοπής πρέπει να ψαχτείς πολύ καλά, βγήκε η μισή δασική.

Επίσης η πίεση για οικοδόμηση είναι τεράστια.

 

Edited by trellovoskos
Link to comment
Share on other sites

Πάντως δεν μου κάνει εντύπωση ότι αυξήθηκε η δασοκάλυψη, άσχετα με το τι θα έπρεπε να θεωρείται δάσος. Η αύξηση της δασοκάλυψης είναι συνέπεια της τραγικής ερήμωσης της υπαίθρου, ειδικά στις φτωχές περιοχές της χώρας. Ολόκληροι νομοί θα καταντήσουν σε λίγα χρόνια να έχουν ελάχιστο πληθυσμό συγκεντρωμένο σε λίγα αστικά κέντρα. Η ύπαιθρος είναι καταδικασμένη σε πλήρη ερήμωση, εκτός των τουριστικών περιοχών. 

Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, trellovoskos said:

Γιατί δάσος θεωρείται απο τη δασική υπηρεσία και ο θάμνος. Ναι τέτοια βλάστηση με ύψος ακόμα και κάτω απο 1 μέτρο...

Ετσι στην Κρήτη ενώ για να δεις πεύκο και κανένα μεγάλο δέντρο της προκοπής πρέπει να ψαχτείς πολύ καλά, βγήκε η μισή δασική.

Επίσης η πίεση για οικοδόμηση είναι τεράστια.

 

Δε νομίζω να βγάλουν άκρη οι Κρητικοί με τους δασάρχες πάντως κρίνοντας από άλλες περιοχές με τεράστια οικοδομική ζήτηση που έχουν μπλέξει (Βόρεια Προάστια, Πήλιο)

Link to comment
Share on other sites

21 ώρες πριν, leftkox said:

Δε νομίζω να βγάλουν άκρη οι Κρητικοί με τους δασάρχες πάντως κρίνοντας από άλλες περιοχές με τεράστια οικοδομική ζήτηση που έχουν μπλέξει (Βόρεια Προάστια, Πήλιο)

1. Η Κρήτη ήταν το "πράσσινο νησί" κάποτε και για άλλους λόγους. Όχι πια.

2. Υπάρχει ειδικό νομοθετικό πλαίσιο στο νησί εδώ και αιώνες με βασικό στοιχείο το ατσάλι και αρκετές διαφορές λύνονται εύκολα και γρήγορα.

Link to comment
Share on other sites

[μεταξυ των αλλων]

-δεν χρειαζονται μηχανικοί, ούτε κλικ

.....τωρα υπαρχει το "καρφίτσωμα"

 “Οι ενστάσεις ξεκινούν 15 μέρες μετά την ανάρτηση των χαρτών. 105 μέρες έχει ο πολίτης στη διάθεσή του για να προβεί σε ένσταση και είναι πολύ εύκολο. Είναι σαν τους χάρτες της Google που απλά βρίσκεις το χωράφι στον χάρτη, το καρφιτσώνεις με το δάχτυλο και βάζεις τη σημείωση ότι δεν είναι δασικό. Δεν χρειάζεται να πάρει κανείς κανέναν τοπογράφο, κανένα μηχανικό, δεν χρειάζεται τίποτα τέτοιο. Και όσοι δεν έχουν ευχέρεια με τους υπολογιστές, μπορούν να καλέσουν τη δασική υπηρεσία στο τηλέφωνο και θα τους κατευθύνουν ή θα κάνουν την υποβολή αντίρρησης για λογαριασμό του πολίτη οι υπάλληλοι.”

περισσοτερα, εδω

https://news.b2green.gr/3524/γ-αμυράς-για-δασικούς-χάρτες-δεν-χρε

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.