Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υποχρέωση παράστασης ως μέλους εφορευτικής επιτροπής σε εκλογική διαδικασία


Brasco

Recommended Posts

Έλαβα ειδοποίηση χαρακτηρισμένη ως "κατεπείγον" από το πρωτοδικείο προκειμένου να παραστώ ως μέλος εφορευτικής επιτροπής στις προσεχείς εκλογές. Σε ερώτησή μου για την αμοιβή η απάντηση ήταν ότι η εργασία που θα προσφέρω δεν θα αμοιφθεί και επί πλέον η παρουσία μου είναι υποχρεωτική.

Παράλληλα πληροφορήθηκα πως οι δικηγόροι οι οποίοι προσφέρουν έργο στην εκλογική διαδικασία αμοίβονται με 1.000 ευρώ.

 

1. Υποχρεωτική παροχή εργασίας προς το Ελληνικό Δημόσιο νομίζω πως δεν υφίσταται. Μόνο στην Πατρίδα σε περίπτωση πολέμου. Το Δημόσιο έχει πλεόνασμα υπαλλήλων με έμισθη σχέση με αυτό, ας τους χρησιμοποιήσει για τις ανάγκες του.

 

2. Ο Δικηγορικός Σύλλογος είναι τόσο πολύ ικανός απέναντι στη διεκδίκιση δικαιωμάτων των μελών του; Γιατί όποτε εμπλέκεται δικηγόρος στις εκλογικές διδικασίες να αμοίβεται πλουσιοπάροχα ενώ όλοι οι υπόλοιποι τίποτα;

 

Σκέφτομαι να ενημερώσω το ΤΕΕ πως υπάρχει απαίτηση από μέλος του για παροχή έργου δίχως αμοιβή και μάλιστα με υποχρεωτική παρουσία.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 34
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Φυσικά το θέμα δεν είναι μόνο για τους μηχανικούς αλλά για όλα τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών. Ενημερωτικά , σχετικές διατάξεις (οι υπογραμμίσεις δικές μου) :

 

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 96/2007

Κωδικοποίηση σ' ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών

 

Άρθρο 59

(Άρθρο 59 Π.Δ. 351/2003)

 

Κωλύματα διορισμού μελών εφορευτικών επιτροπών

 

1. Δημόσιοι και δημοτικοί ή κοινοτικοί υπάλληλοι ή έμμισθοι υπάλληλοι δημοτικών ή κοινοτικών νομικών προσώπων και ιδρυμάτων και όσοι μ' αυτές τις ιδιότητες υπηρέτησαν την τελευταία τριετία προ της εκλογής, δεν μπορούν να κληρωθούν ή διοριστούν μέλη εφορευτικών επιτροπών και αν τυχόν κληρωθούν ή διοριστούν δεν μπορούν να λάβουν μέρος στη συγκρότηση των επιτροπών. Το κώλυμα ισχύει και για τους αποστρατευθέντες αξιωματικούς, τα όργανα των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και γι' αυτούς που διετέλεσαν δήμαρχοι και πρόεδροι κοινοτήτων κατά την τελευταία τριετία.

2. Τα τακτικά μέλη των εφορευτικών επιτροπών, αν προταθούν και ανακηρυχθούν από το πρωτοδικείο υποψήφιοι βουλευτές, έχουν το δικαίωμα της επιλογής με δήλωση, που επιδίδεται στην διοικητική αρχή με δικαστικό επιμελητή πέντε τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία. Εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν ασκήσουν αυτό το δικαίωμα, θεωρείται ότι προτίμησαν τη βουλευτική υποψηφιότητα και αντικαθίστανται στην εφορευτική επιτροπή σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 60.

3. Οι δικηγόροι που κληρώνονται τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη εφορευτικής επιτροπής, αν διοριστούν αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής, υποχρεούνται να εκπληρώσουν τα καθήκοντα του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής.

 

 

 

Άρθρο 108

(Άρθρο 108 Π.Δ. 351/2003)

Αποζημιώσεις των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής κ.λ.π.

 

1. Σε όσους διορίζονται κατά τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών έφοροι αντιπροσώπων δικαστικής αρχής, αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής, γραμματείς εφορευτικών επιτροπών, διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας, χορηγείται ειδική αποζημίωση, που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών, κατά παρέκκλιση από κάθε γενική ή ειδική διάταξη.Με όμοια απόφαση μπορεί να καθορίζεται ειδική αποζημίωση και για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

2. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται υπέρ των παραπάνω προσώπων τα οδοιπορικά έξοδα, τα σχετικά με την πληρωμή αυτών και της ειδικής αποζημίωσης της προηγούμενης παραγράφου, καθώς και οι υποχρεώσεις όλων των προσώπων, στα οποία καταβάλλονται τα οδοιπορικά έξοδα και η ειδική αποζημίωση.

3. Οι δικαιούχοι των αποζημιώσεων του άρθρου αυτού απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής οποιουδήποτε φόρου, εισφοράς ή κράτησης υπέρ τρίτων κ.λ.π., για τα ποσά που τους καταβάλλονται για τις αποζημιώσεις αυτές.

4. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται και σε κάθε άλλη περίπτωση προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία.

 

 

Άρθρο 118

(Άρθρο 118 Π.Δ. 351/2003)

Ειδικά εκλογικά αδικήματα δημόσιων οργάνων

 

.....3. Οι δικαστικοί, διοικητικοί στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δημοτικοί και κοινοτικοί υπάλληλοι, δήμαρχοι, πρόεδροι κοινοτήτων και δημοτικοί ή κοινοτικοί σύμβουλοι, δικαστικοί αντιπρόσωποι, μέλη εφορευτικών επιτροπών, γραμματείς ή διερμηνείς αυτών, που αμελούν ή δείχνουν απείθεια στην έγκαιρη εκπλήρωση των καθηκόντων που τους επιβάλλονται από τις διατάξεις του παρόντος, ή επεμβαίνουν ενεργώς και με τρόπο που δεν επιτρέπεται από τις κείμενες διατάξεις σ' εκλογικές ενέργειες ή δείχνουν συμπεριφορά ασυμβίβαστη προς τα αξιώματα και τις ιδιότητές τους σε ζητήματα εκλογικά, τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών μέχρι δύο χρόνια και με στέρηση των αξιωμάτων και θέσεων που προβλέπονται στο άρθρο 63 του Ποινικού Κώδικα, από έξι μήνες μέχρι δύο χρόνια....

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι ότι δεν ζητούν τις υπηρεσίες σου ως μηχανικός αλλά ως πολίτης. Κάτι όπως όταν σε καλούν για ένορκο για παράδειγμα. Γιατί υποτίθεται πως με αυτόν τον τρόπο λαμβάνουμε όλοι μέρος στην εκλογική διαδικασία.

Αυτό βέβαια θα έπρεπε να ισχύει και για τους Δικηγόρους. Και το Νομικό Συμβούλιο του κράτους έχει μπόλικους να διαθέσει αν θέλει.

 

ΥΓ δεν είχα δει το post του avgoust....

Link to comment
Share on other sites

Οι εκλογές, βουλευτικές, δημοτικές και ευρωεκλογές, είναι περίπου 1 φορά ανά έτος.

 

Μην κοιτάς τι κάνει η πατρίδα για σένα. Κοίτα τι κάνεις εσύ για την πατρίδα.

 

Αν κάποιοι άλλοι φροντίζουν καλύτερα την παρτίδα τους από την πατρίδα τους, αυτό είναι άλλο θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Οι εκλογές δεν είναι διαδικασία που κάνει το κράτος για να βγάλει μια υποχρέωση ή κάτι τέτοιο.

Κανονικά οι εκλογές είναι η υπέρτατη στιγμή της δημοκρατίας. Όλοι (πρέπει να) συμμετέχουμε. Το ότι κάποιοι χιλιάδες (συνήθως μορφωένοι) πολίτες καλούνται να συνεισφέρουν είναι ανάγκη. Αλλά αν δεν πάς, τότε θα είναι ο δικαστικός και οι κομματικοί αντιπρόσωποι ή ένας μόνο κομματικός αντιπρόσωπος και είναι προφανές ότι θα λειτουργήσει υπέρ του κόμματός του.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα για μένα είναι όχι η υποχρέωση του να πάω αλλά το να κάνω την δουλειά τζάμπα την ίδια στιγμή που ο άλλος (δικαστικός αντιπρόσωπος) πληρώνεται.

Link to comment
Share on other sites

και εγώ έλαβα ειδοποίηση για τις εκλογές και μάλιστα τη θυροκολλήσανε, δεν έγινε επίδοση κανονικά. Δεν νομίζω όμως ότι μπορώ να κάνω τίποτα.

Αν δεν πας ο δικαστικός αντιπρόσωπος έχει τη δυνατότητα να στείλει αστυνομικό σπίτι σου να σε συνοδεύσει. Βέβαια γίνεται σπάνια και μόνο αν δεν έχει πάει κανείς.

Κάνεις την ίδια δουλειά με τους γραμματείς που φέρνει ο δικαστικός αντιπρόσωπος (συνήθως είναι φίλοι του) μόνο που αυτοί εισπράττουν ένα μικρό ποσό ~100Ε. Δηλαδή φτιάχνεις ψηφοδέλτια, τσεκάρεις ονόματα, συμμετέχεις στο μέτρημα... Το μόνο καλό είναι ότι το μέτρημα θα πάρει λίγη ώρα γιατί δεν έχει σταυρούς και λόγω του τριημέρου μάλλον θα έχει μεγάλη αποχή. Κουράγιο...

Link to comment
Share on other sites

Εμένα με είχαν καλέσει κάποτε, πήγα βέβαια, αλλά ένας άλλος από την επιτροπή δεν εμφανίστηκε και τον ξύπνησε στο σπίτι του η αστυνομία ;) οπότε και ήρθε λίγο αργοπορημένος..

Κατά τ'άλλα, όπως είπε και η Νάνσυ, ή θα φτιάχνεις πάκα με ψηφοδέλτια, ή θα διαγράφεις τα ονόματα όσων προσέρχονται, ή θα γράφεις κάτι άλλο που δε θυμάμαι τώρα.. Και εννοείται, καφεδάκια, κουλουράκια, delivery, κλπ. Επίσης τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής μπορεί να μοιράσουν το ωράριο μεταξύ τους προς διευκόλυνσή τους.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.