Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 354
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

καλησπέρα συνάδελφοι - > μια ερώτηση για επιφάνειες που αποτελούν προφανώς τμήμα της ιδιοκτησίας αλλά δεν προσμετρούνται στο Σ.Δ.. 

χαρακτηριστικό παράδειγμα η φέρουσα τοιχοποιία.

ένα ακίνητο πχ 100 τμ, μπορεί να έχει προσμετρημένα στο Σ.Δ.  70τμ. Εγώ θεωρώ ότι σαφώς πρέπει να αναγραφούν 100 τμ στην ταυτότητα, με επεξήγηση στα σχόλια. Είδα όμως άλλη αντιμετώπιση από συνάδελφο και απόρησα. Ποια η άποψή σας ?  (μιλάω μάλιστα για παλιό ακίνητο προ νοκ, στο οποίο αργότερα αφαίρεσαν από το Σ.Δ. την τοιχοποιία για να προσθέσουν μέτρα ).

 

Link to comment
Share on other sites

Τα "100" καταχωρούνται, σωστά. Το τι προσμετράται στην δόμηση δεν μας αφορά. Για ρώτα τον συνάδερφο πως αντιμετωπίζει τα μπαταρία που δεν προσμετρώνται στην δόμηση; τα κλιμακοστάσια; κλπ...

Link to comment
Share on other sites

@sarcs Η ηλεκτρονική ταυτότητα δεν φτιάχτηκε για να καταχωρηθούν πολεοδομικά μεγέθη, όπως ο ΣΔ, αλλά για να καταχωρηθούν ιδιοκτησιακά και φορολογικά στοιχεία. Συνεπώς η εμβαδομέτρηση γίνεται όπως ορίζει το υπουργείο οικονομικών. Μετράνε όλα και μάλιστα όταν είναι συνέχεια κύριου χώρου (πατάρια, σοφίτες, υπόγεια playroom μεζονετών κλπ.) μετράνε ως κύριος χώρος. 

Link to comment
Share on other sites

Σε συνέχεια της προηγούμενης συζήτησης έχω και εγώ αντίστοιχη απορία για το αν πρέπει να προσμετρηθεί στην επιφάνεια διαμερίσματος :

1)αυθαίρετη μόνωση που έχει λάβει χώρα σε νομίμως υφιστάμενο κτίσμα (εννοείται θα προηγηθεί τακτοποίηση)

2)μόνωση που έχει τοποθετηθεί νόμιμα σε νεόδμητο διαμέρισμα.

Εσείς συνάδελφοι την εσνωματώνετε στα μετρούμενα μέτρα;

 

Link to comment
Share on other sites

καταρχάς ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Συμφωνώ και εγώ αλλά ήθελα να βεβαιωθώ ότι δεν υπερβάλλω, μιας και "διορθώνω" δήλωση με αρκετά λάθη που ανέλαβα εκ των υστέρων, η οποία αφορά ακριβή περιοχή και θα βγάλει .. .θαύματα στον ΕΝΦΙΑ και το ΤΑΠ.

 

Για την ερώτηση παραπάνω, η αυθαίρετη μόνωση εάν μπορεί να τακτοποιηθεί πάει κατηγορία 3, εγώ δε θα τη μετρούσα στα μέτρα κατοικίας (αλλά δε θα θεωρήσω λάθος και όποιον τη μετράει).

Σε νεόδμητο ακίνητο αλλάζει το πράγμα καθώς καμία μόνωση δε μετράει στη δόμηση, αλλά μιλάμε για μεγάλες επιφάνειες σε όλη την περίμετρο. Επίσης με τη λογική που ανέπτυξαν και παραπάνω συνάδελφοι, και η σοφίτα και κάποιοι τοίχοι και το πατάρι δε μετρούν στη δόμηση, αλλά αναφέρονται κανονικά στα μέτρα της ταυτότητας. Εγώ θα τα ανέφερα τα μέτρα  έστω και στις λοιπές επιφανειες.

 

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

Όλα τα σχέδια μηχανικού συντάσονται, διαστασιολογούνται και εμβαδομετρούν σε διαστάσεις "κτίστου". Οι εξωτερικές επενδύσεις, μονώσεις, επιχρήσεις κλπ. δεν μετράνε ... δεν έχει να κάνει με τον ΣΔ, αλλά με τον τρόπο που ορίζεται η διαστασιολόγηση και η εμβαδομέτρηση. 

Όταν όμως αποτυπώνουμε υφιστάμενα κτίσματα με σκοπό την εμβαδομέτρηση, τότε τα πράγματα περιπλέκονται γιατί είναι δύσκολο να διακρίνουμε το πάχος των "επενδύσεων".

Προσωπικά προσπαθώ πάντα να εμβαδομετρώ σε διαστάσεις "κτίστου" όπου αυτό είναι εφικτό ... Τις περισσότερες φορές ακόμα και με τα επιχρίσματα το τελικό εμβαδόν διαφοροποιείται λιγότερο από 2% με και χωρίς.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απολύτως με την παραπάνω αντιμετώπιση. Για τα υφιστάμενα κτίσματα, ισχύει ότι αναφέρεις. Αρκετές φορές η διάκριση υλικών και πάχους τοίχου, μόνωσης κλπ, δεν είναι εφικτή. Συνήθως στις αποτυπώσεις λαμβάνεται ολόκληρο το πάχος ως πάχος τοίχου. Κτίρια προ 2011 σπανίως έχουν θερμοπροσόψεις. Αυτές έγιναν μεταγενέστερα στα πλαίσια προγραμμάτων "εξοικονομώ". Πάντοτε όμως υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής σχολίων για να επεξηγήσουμε τι περιλαμβάνουν οι καταχωρηθείσες επιφάνειες.

Σχετικό και το αναφερόμενο στην ερωτοαπάντηση 10

10. Τι εισάγεται σε κάθε πεδίο της καρτέλας «Επιφάνειες»; 
Στην καρτέλα «Επιφάνειες» στους χώρους κύριας και βοηθητικής χρήσης εισάγονται τα τ.μ. 
κλειστών χώρων βάσει της πραγματικής  επιφάνειας και  χρήσης τους, χωρίς να  λαμβάνεται 
υπόψη το αν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης,
με τρόπο αντίστοιχο με τις δηλώσεις 
αυθαιρέτων. (...)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Τελικά για τις διαφορές <2% και 20εκ. τί πιστεύετε; Σε κτίριο (αδιαίρετη ιδιοκτησία) που έχει υπαγωγή σε νόμο αυθαιρέτων και οι κατόψεις της υπαγωγής αποτυπώνουν την πραγματικότητα συμπεριλαμβανομένης και της διαφοροποίησης στις διαστάσεις του κτιρίου σε σχέση με την Ο.Α. η επιφάνεια που προκύπτει από αυτό το 2% δεν είναι σωστό να συμπεριληφθεί στις επιφάνειες καθώς εμείς μετράμε τα πραγματικά; Για επιφάνεια αυτή ο συνάδελφος που έκανε την υπαγωγή δε κάνει κάποια αναφορά (ορθώς κατ' εμέ γιατί οι νόμοι αφορούσαν αυθαίρετες κατασκευές). Πράξη για την τεκμηρίωσή της υπάρχει (το σχέδιο της υπαγωγής) και δεν είναι αυθαίρετη κατασκευή οπότε προσωπικά δε βλέπω πρόβλημα. Φυσικά θα υπάρχει και επικοινωνία με το συμβολαιογράφο γιατί ποτέ δε ξερεις αλλά εγώ θέλω την άποψη συναδέλφων μηχανικών (και του αγαπητού μας νομικού που τυγχάνει και συντοπίτης μου)

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι ότι δεν παίζουμε μπάλα μόνοι μας. Αν δώσεις επιφάνεια διαμερίσματος με απόκλιση επιφάνειας ως αυτό αποτυπώθηκε γίνεται εμπλοκή στο συμβόλαιο. Φυσικά δεν είναι δική μας ευθύνη αυτό.  Επειδή η ΗΤ έχει σκοπό την καταγραφή υφιστάμενης κατάστασης, το ορθότερο θα ήταν να καταγραφεί η νέα επιφάνεια και να γίνει στην Τ.Ε η δήλωση ότι εμπίπτει στις ανοχές του 2% και δεν καταγράφεται ως αυθαιρεσία σύμφωνα με το νόμο. Η τεκμηρίωση πρέπει να γίνεται σε κάθε περίπτωση (ακόμη και στις παλιές βεβαιώσεις έπρεπε να γίνεται).

Αυτό που μας λέει ο νόμος είναι ότι δεν αποτελούν αυθαιρεσία και δεν καταγράφονται ως αυθαιρεσία. Δεν μας διευκρινίζει όμως αν θα καταγραφεί η νέα επιφάνεια, μη θεωρούμενη αυθαίρετη.

 

Άρθρο 81 παρ 2
2.   Δεν συνιστούν αυθαίρετη κατασκευή και δεν καταγράφονται ως παραβάσεις κατά τον έλεγχο : 
α)  οι αποκλίσεις των διαστάσεων του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου του ύψους αυτού και του ύψους ορόφου, έως δύο τοις  εκατό  (2%)  συνολικά  από  τις  αναγραφόμενες  στο  διάγραμμα  κάλυψης/δόμησης  της  οικοδομικής  άδειας/άδειας δόμησης,  μετρούμενες  σε  διαστάσεις  κτίστη  (φέρων  οργανισμός  και  στοιχεία  πλήρωσής  του,  χωρίς  επιχρίσματα  -  επενδύσεις), εφόσον με τις αποκλίσεις αυτές δεν παραβιάζονται κοινόχρηστοι χώροι του σχεδίου πόλεως, 
β)  οι αποκλίσεις θέσης του κτιρίου έως δύο τοις εκατό (2%) από τις αναγραφόμενες στο διάγραμμα κάλυψης/ δόμησης της  οικοδομικής άδειας/άδειας δόμησης, εφόσον με τις αποκλίσεις αυτές δεν παραβιάζονται κοινόχρηστοι χώροι του σχεδίου πόλεως και το κτίριο βρίσκεται εντός των ορίων του οικοπέδου ή γηπέδου, 
γ)   κατασκευές  και  αλλαγές  χρήσης  που  έγιναν  βάσει  οικοδομικών  αδειών  που  εκδόθηκαν  κατόπιν  προέγκρισης,  εάν συντρέχει  σφάλμα  στην  επιλογή  κατηγορίας  οικοδομικής  άδειας.  Σε  μια  τέτοια  περίπτωση  η  κατηγορία  μπορεί  να διορθωθεί από την οικεία Υ.ΔΟΜ. κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος μέσω του συστήματος e-Άδειες. 

σχόλιο εγκ. 2:
Στην παρ.2 δίδονται οδηγίες όσον αφορά στον τρόπο μέτρησης μεγεθών κατά τον έλεγχο των κατασκευών, καθώς και οι  αποδεκτές ανοχές στις παραπάνω μετρήσεις. Αποκλίσεις των μεγεθών μέσα στα όρια των ανοχών δεν αποτελούν αυθαιρεσία. 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.