Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

αν αλλάξουν όμως οι επιφάνειες χωρίς τακτοποίηση θεωρώ πως 9 στις 10 δεν θα βγάλεις άκρη με το συμβολαιογράφο. Οπότε συμφωνώ κι εγώ με το συνάδελφο, ότι αφήνεις το εμβαδόν ως είχε.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλημέρα συνάδελφοι. Έχω περίπτωση διώροφης οικοδομής με υπόγειο, στην οποία έγινε αυθαίρετη προσθήκη και ενός ακόμα ορόφου. Υπάρχει σύσταση οριζοντίων στο ισόγειο και στον όροφο. Έχει γίνει τακτοποίηση συνολικά στο οικόπεδο(οπότε τακτοποιήθηκαν οι αυθαιρεσίες που είχαν το ισόγειο και ο α όροφος και ολόκληρη η προσθήκη ορόφου). Τώρα θέλουν να κάνουν τροποποίηση της σύστασης, να δώσουν χιλιοστά και στο νέο όροφο και γονική παροχή. Η συμβολαιογράφος μου ζήτησε ηλ. ταυτότητα για την οριζόντια του ισογείου, την οριζόντια του α ορόφου και μία για τον νέο όροφο, ο οποίος όμως αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί ξεχωριστή οριζόντια, αλλά θα αποτελέσει μετά την τροποποίηση. Γίνεται να δώσω ταυτότητα για αυτόν τον όροφο και αν ναι τι θα βάλω στα πεδία ΚΑΕΚ, αριθμό συμβολαίου και στοιχεία συμβολαιογράφου; Χιλιοστά για αέρινη στήλη επίσης δεν υπάρχουν στο υπάρχον συμβόλαιο σύστασης.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή του ΚΑΕΚ εφόσον αυτό δεν υπάρχει

θα πρέπει να αντιμετωπίσεις αυτή την περίπτωση σαν σύνταξη ΗΛ.ΤΑ. στα πλαίσια της υπαγωγής στον Ν.4495/2017, οπότε και δεν συμπληρώνεις χιλιοστά, στοιχεία συμβολαίου κλπ

ίσως μια επικοινωνία με το helpdesk του ΤΕΕ να βοηθούσε

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@vasilori Κατά αναλογία του θέματος της ερωτοαπάντησης 28 μπορείς να κάνεις ΗΤΚ υπό την αίρεση της μεταγραφής της τροποποιητικής πράξης ΠΣΟΙ. Εξυπακούεται ότι πρώτα κάνεις τακτοποίηση στα πάντα (οριζόντιες, αυθαίρετη προσθήκη και κοινόχρηστους οικοπέδου-κτιρίου και μετά θα γίνουν οι ταυτότητες.

Πως γίνεται η καταχώριση ΗΤΚ σε περίπτωση που, με μία συμβολαιογραφική πράξη, πρόκειται να γίνει κατάτμηση οικοπέδου και μεταβίβαση;  
Αρχικά  καταχωρίζετε  ΗΤΚ  για  το  σύνολο  του  οικοπέδου,  σύμφωνα  με  την  ισχύουσα κατάσταση.  Παράλληλα,  εισάγετε  ξεχωριστά  οικόπεδα  στο  Μητρώο,  ώστε  να  συνταχθούν τόσες ΗΤΚ όσες και τα τμήματα του οικοπέδου (νέα οικόπεδα) τα οποία θα προκύψουν από την  κατάτμηση.  Στην  Τεχνική  περιγραφή  των  προς  δημιουργία  οικοπέδων  εξηγείτε  την περίπτωση  και  εισάγετε  το  σχόλιο  «Η  ΗΤΚ  συντάσσεται  υπό  την  αίρεση  της  μεταγραφής-καταχώρισης στο αρμόδιο γραφείο του τίτλου από τον οποίο προκύπτει η ιδιοκτησία». Μετά  τη  μεταγραφή  του  συμβολαίου,  θα  πρέπει  να  αρχειοθετηθεί  η  ΗΤΚ  του  αρχικού 
οικοπέδο
υ, με αποστολή e-mail στο [email protected].  Συστήνεται να υποβληθεί τροποποιητική καταχώριση για κάθε οικόπεδο που προέκυψε από την κατάτμηση, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός του συμβολαίου και το ΚΑΕΚ, και να διαγραφεί το παραπάνω σχόλιο, ώστε η καταχώριση να είναι επικαιροποιημένη.  

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Σύμφωνα με το άρθρο 55 Ν 4495/17 και ειδικότερα από το παρακάτω:

2. Για τα κτίρια της Κατηγορίας Ι η υποβολή της ταυτότητας κτιρίου γίνεται μέσα σε πέντε (5) έτη από την ημερομηνία ισχύος των παρόντων διατάξεων, ως ορίζεται στο άρθρο 62.
Για τα λοιπά κτίρια και αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες της Κατηγορίας II, η υποβολή της ταυτότητας γίνεται κατά τη μεταβίβαση του κτιρίου ή της αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας, οπότε και η σχετική δήλωση για την ταυτότητα προσαρτάται υποχρεωτικώς στο συμβόλαιο της μεταβίβασης της κυριότητας, μετά την ημερομηνία ισχύος, ως ορίζεται στο άρθρο 62.

Επομένως δεν βλέπω το λόγο σε πράξεις συστάσεις Ο.Ι ή καθέτων ή στις τροποποιήσεις τους  οι Συμβολαιογράφοι ακόμη και αν πρόκειται για μονομερείς τροπ/σεις να απαιτούν την  υποχρεωτική συμπλήρωση  της  Η.Τ.Κ και την έκδοση  πιστοποιητικού  πληρότητας

κάνω λάθος??

υ.γ ούτε εδώ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΤΙΡΙΟΥ (ΗΤΚ)  αναφέρεται κάτι σχετικό για υποχρεωτική συμπλήρωση Η.Τ.Κ

Στις κατατμήσεις οικοπέδων σωστά μας το ζητούν, καθώς δεν νοείται κατάτμηση χωρίς μεταβίβαση 

 

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Βασίλη. Στο άρθρο 83 αναφέρεται ότι για κάθε μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος απαιτείται η βεβαίωση νομιμότητας μηχανικού (άρθρο 83) η οποία ενσωματώθηκε στο πιστοποιητικό πληρότητας ΗΤΚ. Άρα, χωρίς σύνταξη ΗΤΚ πως θα εξαχθεί το ΠΠΗΤ;

Επιπλέον, ένα άλλο θέμα που κατά τη γνώμη μου "λειτουργεί" παράλληλα και με αντίθετη ερμηνεία με το άρθρο 55, είναι η αναφορά του άρθρου 102 παρ. 1 (*), για την επέλευση συνεπειών υπαγωγής. Η αιτιολογία αυτή μάλιστα, δίνεται και στη πλατφόρμα της ΗΤΚ σε πεδίο της ιδιοκτησίας (πχ δικαιοπραξία, επέλευση συνεπειών κλπ) και φαίνεται στην εικόνα που επισυνάπτω.image.jpeg.c07c7ae918db3f87e8df3a9db63f8c23.jpeg

Έτσι όπως είναι διατυπωμένο το άρθρο 102 σε οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ακίνητα με υπαγωγές Ν. 4495, στο διάστημα από 1/10/2020 μέχρι και 31/3/2026 (το μέχρι στιγμής χρονικό όριο του νόμου) θα πρέπει γι αυτά να εκδοθεί Η.ΤΚ ανεξαρτήτως προθεσμίας του άρθρου 55 (5 έτη από την έναρξη υποχρεωτικής ισχύος της Η.Τ.Κ). 

Από την άλλη έχουμε το άρθρο 55 για κατηγορία κτιρίων ΙΙ:

β) Κατηγορία ΙΙ :

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται όλα τα υπόλοιπα κτίρια και οι αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες ανεξαρτήτως χρήσης.

2.   Για τα κτίρια της Κατηγορίας Ι η υποβολή της ταυτότητας κτιρίου γίνεται μέσα σε πέντε (5) έτη από την ημερομηνία ισχύος των παρόντων διατάξεων, ως ορίζεται στο άρθρο 62.

Για τα λοιπά κτίρια και αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες της Κατηγορίας II, η υποβολή της ταυτότητας γίνεται κατά τη μεταβίβαση (**)  του  κτιρίου  ή  της  αυτοτελούς  διηρημένης  ιδιοκτησίας,  οπότε  και  η  σχετική  δήλωση  για  την  ταυτότητα προσαρτάται υποχρεωτικώς στο συμβόλαιο της μεταβίβασης της κυριότητας, μετά την ημερομηνία ισχύος ως ορίζεται στο  Αρθ-62.

(**) Το πιθανότερο είναι να ξέχασαν εδώ και την "σύσταση εμπράγματου δικαιώματος" 

 

(*) Άρθρο 102 ν. 4495/17

Μειώσεις και επιβαρύνσεις ενιαίου ειδικού προστίμου και καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής

Για  τις  αυθαίρετες  κατασκευές  και  χρήσεις  του  άρθρου  96  που  υπάγονται  στις  διατάξεις  για  την  αναστολή  επιβολής   κυρώσεων σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 97, η αίτηση υπαγωγής μπορεί να υποβληθεί στο πληροφοριακό σύστημα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Εντός της προθεσμίας αυτής ισχύουν οι εκπτώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 101. Μετά από την παρέλευση της προθεσμίας αυτής και μέχρι τις 31 Μαρτίου 2026 επιτρέπεται η υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος μόνο για αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσης των κατηγοριών 1 έως και 4 του άρθρου 9 του ν.4178/2013 (Α174) και των κατηγοριών 1 έως και 4 του άρθρου 96 του παρόντος που είναι προγενέστερες της 28ης Ιουλίου 2011. Για τις υπαγωγές που  θα  γίνουν  από  την  1  Οκτωβρίου  2020  και  μέχρι  τις  31  Μαρτίου  2026  το  ενιαίο  ειδικό  πρόστιμο  θα  καταβάλλεται προσαυξημένο κατά τα οριζόμενα στις περ. β' έως στ' της παρ.3. Στις περιπτώσεις αυτές, η καταχώριση της ταυτότητας του κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας στο ηλεκτρονικό μητρώο του άρθρου 62 του παρόντος αποτελεί όρο για την επέλευση των συνεπειών της υπαγωγής.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

καλημέρα Παύλο

Συμφωνώ με όλα και ειδικά 

2 ώρες πριν, Pavlos33 said:

 

Για τα λοιπά κτίρια και αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες της Κατηγορίας II, η υποβολή της ταυτότητας γίνεται κατά τη μεταβίβαση (**)  του  κτιρίου  ή  της  αυτοτελούς  διηρημένης  ιδιοκτησίας,  οπότε  και  η  σχετική  δήλωση  για  την  ταυτότητα προσαρτάται υποχρεωτικώς στο συμβόλαιο της μεταβίβασης της κυριότητας, μετά την ημερομηνία ισχύος ως ορίζεται στο  Αρθ-62.

(**) Το πιθανότερο είναι να ξέχασαν εδώ και την "σύσταση εμπράγματου δικαιώματος" 

 

και τόσο καιρό δεν το είδαν ούτε οι του ΥΠΕΝ, ούτε οι του  Συλλόγου  Συμβ/φων!!

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Αυτό εμένα δεν με προβληματίζει Βασίλη. Θεωρώ ότι προκύπτει εμμέσως και από το άρθρο 83, διότι υπήρχε ανέκαθεν η απαίτηση για βεβαίωση μηχανικού στη σύσταση και μεταβίβαση εμπράγματου δικαιώματος. Αυτό που με προβληματίζει και έχει περάσει μέχρι τώρα στα ψιλά γράμματα, είναι οι δυο αντικρουόμενες διατάξεις στο νόμο για την επέλευση  των συνεπειών της υπαγωγής (άρθρο 102 παρ. 1) που αναφέρω παραπάνω, σε σχέση με το άρθρο 55, από το οποίο προκύπτει η προθεσμία 5 ετών για ακίνητα κατηγορίας ΙΙ. Ενδεχομένως και στο θέμα αυτό η διατύπωση είναι ατελής, διότι πολύ πιθανό να εννοούσαν ότι το άρθρο 102 ισχύει αποκλειστικά και μόνο για τα ακίνητα που έχουν κάνει υπαγωγή μετά το 2020 (τότε που εισήχθη και το πέναλτι προστίμου για κάθε μετέπειτα χρόνο υπαγωγής). 

Link to comment
Share on other sites

9 ώρες πριν, Pavlos33 said:

Αυτό εμένα δεν με προβληματίζει Βασίλη. Θεωρώ ότι προκύπτει εμμέσως και από το άρθρο 83, διότι υπήρχε ανέκαθεν η απαίτηση για βεβαίωση μηχανικού στη σύσταση και μεταβίβαση εμπράγματου δικαιώματος. 

Μήπως Παύλο 

για τις συστάσεις δεν απαιτείται Η.Τ.Κ όχι γιατί ξεχάστηκε όπως υποθέτουμε

αλλά γιατί ισχύει για αυτές η παλιά (αρθ 83) βεβαίωση μεταβίβασης η οποία κάλλιστα μπορεί να εκδοθεί και είναι και χωρίς ανταποδοτικό ΤΕΕ!

υ.γ ήδη όπως σε κάποιο μήνυμα σας είπα είχα πελάτη με τρόπο/ση 16-17 οριζοντίων και πλήρωσε 33*20=660€ ΤΕΕ, οπότε και το έψαξα αλλά μάλλον αργά!

 

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Βασίλη, η βεβαίωση του άρθρου 83 έχει αντικατασταθεί από το ΠΠΗΤ. Όμως και πριν την ΗΤΚ για σύσταση Ο.Ι η συμβ/φος ζητούσε τόσες βεβαιώσεις, όσες και οι Ο.Ι. Βεβαίως και συμφωνώ ως προς το ότι υπάρχει  εισπρακτικός χαρακτήρας. Τι να πει κανείς για τα αδόμητα, που ενώ δεν υφίσταται κτίριο (ταυτότητα κτιρίων λέει ο νόμος) μας ανάγκασε μια απόφαση (η γνωστή, η  μια και μοναδική ως σήμερα) να συντάσσουμε ΗΤΚ και για κάθε αδόμητο να πληρώνεται το ποσό των 20 Ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να το πιάσουν μαζί, ο σύλλογος Συμβ/φων και το νομικό τμήμα του ΤΕΕ και να το αποδομήσουν νομικά (η απόφαση δεν μπορεί να εισάγει νόμο), έτσι ώστε για τα αδόμητα οικόπεδα/γήπεδα να μην απαιτείται Η.Τ.Κ. Όμως, ως τώρα δεν έχει γίνει η παραμικρή συζήτηση για το θέμα αυτό. Λες να μην το ξέρουν οι νομικοί του συλλόγου συμβ/φων; (για το ΤΕΕ δεν το σχολιάζω, διότι είναι προφανής ο λόγος που εισήλθε απο΄την...καμινάδα η ΗΤΚ στα αδόμητα)

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.