orestis_evg94 Δημοσιεύτηκε November 11, 2025 at 12:16 μμ Δημοσιεύτηκε November 11, 2025 at 12:16 μμ Καλησπέρα στη κοινότητα, αντιμετωπίζω το εξής σύνθετο ζήτημα. Θέλω να εκδόσω ΗΤΚ για διαμέρισμα πολυκατοικίας. Σημειώνω ότι στο οικόπεδο έχουν ανεγερθεί νομίμως δύο πολυκατοικίες ΚΤΙΡΙΟ Α και ΚΤΙΡΙΟ Β. Σε όλους τους τίτλους ιδιοκτησίας (σύσταση οριζοντίου και συμβόλαιο αγοράς διαμερίσματος) αναφέρονται ΜΟΝΟ οριζόντιες ιδιοκτησίες. Στο κτηματολόγιο δε (πρόκειται για περιοχή εντός πόλεως που η κτηματογράφηση έχει ολοκληρωθεί προ πολλού) αποδίδονται δύο κάθετες (1 για κάθε κτίριο) αποδίδοντας στην κάθε μία εμβαδόν ίσο με την επιφάνεια που αναλογεί στο άθροισμα των χιλιοστών του κάθε κτιρίου. Συμβαίνει να καταχωρείται έτσι λόγω των 2 κτιρίων??? Εγώ θα καταχωρήσω ολόκληρο το οικόπεδο και θα διαλέξω ''ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΜΕ ΣΥΣΤΑΣΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟΥ'' ή θα πρέπει να το περάσω ως ''ΚΑΘΕΤΟΣ ΜΕ ΣΥΣΤΑΣΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟΥ'' και ας μην τεκμηριώνεται κάτι τέτοιο από πλευράς συμβολαίων???
Βετεράνoς Δημοσιεύτηκε November 11, 2025 at 12:31 μμ Δημοσιεύτηκε November 11, 2025 at 12:31 μμ Η καταχώρηση θα γίνει σύμφωνα με τη σύσταση. Πρέπει να ζητήσεις, απαραιτήτως, διευκρινίσεις από τον συμβολαιογράφο. 1
orestis_evg94 Δημοσιεύτηκε November 11, 2025 at 06:32 μμ Δημοσιεύτηκε November 11, 2025 at 06:32 μμ @Βετεράνος Ο συμβολαιογράφος ζητάει να καταχωρηθεί σαν ενιαίο το οικόπεδο γεγονός που μου φαίνεται και εμένα πιο ορθολογικό. Στην περίπτωση αυτή όμως δεν είναι λίγο αντιφατικό το ότι το ΚΑΕΚ θα υποδεικνύει κάθετο???? Επίσης θα πρέπει να γίνει και διόρθωση στο κτηματολόγιο??? Σε επίσκεψη στο κτηματολόγιο ο ένας υπάλληλος είπε ότι πιθανόν έχει γίνει λάθος καταχώρηση και ο δεύτερος ότι σωστά πέρασε σαν κάθετος γιατί αντιμετωπίζεται κάθε κτίριο ως ξεχωριστή οντότητα.
dimitris GM Δημοσιεύτηκε November 11, 2025 at 06:54 μμ Δημοσιεύτηκε November 11, 2025 at 06:54 μμ (edited) orestis_evg94: "... ο δεύτερος ότι .σωστά πέρασε σαν κάθετος γιατί αντιμετωπίζεται κάθε κτίριο ως ξεχωριστή οντότητα." Σωστα Εχεις ενα οικοπεδο. Χτισθηκαν δυο ανεξαρτητες οικοδομες. Καθε μια εχει τις δικες της ΟΙ, εστω 2 και καθε μια οικοδομη δεν εχει καμμια σχεση με την αλλη. Εχει την δικη της εισοδο, ασσανσερ, σκαλες, διαχειριστικη επιτροπη, πινακα ποσοστων και δαπανων... δωμα...και καθε μια συμμετεχει αποκλειστικα στις δικες της κοινοχρηστες δαπανες... Καθε μια οικοδομη εχει -εστω- απο 50% στο ολο οικοπεδο. Αρα καθε μια απο τις δυο ΟΙ εχει 50% στην καθετη και 25% στο ολο οικοπεδο. Ετσι πρεπει να το εγραψαν στην δηλωση προς το κτηματολογιο. Να ξαναδεις το συμβολαιο [και ο συμβολαιογραφος...] Ακομα και αν ξεχασαν να αναφερουν το νδ 1024 και παλι απο την περιγραφη προκυπτει οτι υπαρχουν δυο ανεξαρτητες οικοδομες, αρα συστηθηκε και καθετη. Edited November 11, 2025 at 06:55 μμ by dimitris GM
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα