Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ασφάλιση μηχανικού που ασκει και εμπορική δραστηριότητα (ΤΕΒΕ ή ΤΣΜΕΔΕ; )


A.G

Recommended Posts

Καλησπέρα, 

 

Μου ήρθαν την Παρασκευή 7 δίμηνα!!!! του ΟΑΕΕ μαζεμένα. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι είμαι μηχανικός, άνοιξα όμως εταιρεία τον Οκτώβριο του 2012, με συναφές αντικείμενο. Ωστόσο κανείς δεν μου ανέφερε ότι έπρεπε να κάνω κάτι με τον ΟΑΕΕ καθώς από το ΓΕΜΥ μου ζήτησαν στοιχεία για τον ασφαλιστικό μου φορέα και θεώρησα πως όλα θα γίνουν αυτόματα. Έχω τη βεβαίωση εξαίρεσης από το ΤΣΜΕΔΕ, ωστόσο δεν θα έχω κάποια επιβάρυνση? Είναι μεγάλο το ποσό που μαζεύτηκε. Απλά γιατί δεν μου έστειλαν το πρώτο δίμηνο και μου έστειλαν 7 μαζεμένα? Επίσης στον ΟΑΕΕ αναφέρει την ειδικότητα μου ως προγραμματιστής πληροφορικής που σημαίνει ότι έχουν στοιχεία για την ιδιότητα μου ως μηχανικός. Αν ξέρει κάποιος ας με συμβουλεύσει τι να κάνω γιατί αύριο πρωί θα πάω από τον ΟΑΕΕ... 

Link to comment
Share on other sites

Υποθέτω πως ο ΟΑΕΕ δεν γνωρίζει αν και πότε γράφτηκες στο ΤΣΜΕΔΕ, γνωρίζει μόνο πως άνοιξες εταιρεία το 2012.

Μη γνωρίζοντας αν είσαι ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ σου χρέωσε τα προβλεπόμενα.

 

Αν είσαι "νέος" ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ, μπες στο etsmede αν έχεις λογαριασμό και τύπωσε μια βεβαίωση ασφάλισης μηχανικού ,για να δουν από πότε είσαι γραμμένος στο ΤΣΜΕΔΕ και αν είσαι ακόμα γραμμένος, καθώς και μια βεβαίωση ασφάλισης μηχανικού για διακοπή ΟΑΕΕ.

Αφού τα προσκομίσεις θα σταματήσουν να σου χρεώνουν νέα εξάμηνα. Παράλληλα πρέπει να συνεννοηθείς με τον υπάλληλο και πιθανόν και με τον προϊστάμενο για να γίνει η διαγραφή των προηγούμενων εξαμήνων.

 

Στην περίπτωση που είσαι "παλιός" μηχανικός, δεν δικαιούσαι την απαλλαγή οπότε αναγκαστικά θα πρέπει να τα πληρώσεις.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Η βεβαίωση για εξαίρεση από ΟΑΕΕ γράφει και από πότε είσαι ασφαλισμένος.

Απλά χρειάζεται και μία ασφαλιστική ενημερότητα.

Link to comment
Share on other sites

Δεν χρειάζεται να έχει κάνει κάτι.

Είχα ακούσει και το 2013 πως σε κάποιους μηχανικούς στάλθηκαν ειδοποιητήρια από τον ΟΑΕΕ για οφειλές προηγούμενων ετών, κυρίως σε "παλαιούς" μηχανικούς που είχαν ξεχάσει να δηλώσουν δραστηριότητα μη συναφή με την ιδιότητα του μηχανικού.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνάδελφοι καλημέρα,

Νέος ασφαλισμένος (μετά 93), πολιτικός μηχανικός, και με υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ λόγω Ο.Ε. Το γνωστό παραμύθι με την εξαίρεση κάθε έτος. Η κατάσταση είναι τραγική και παράλογη!

Α) Εξαίρεση κάθε έτος! (Ας πούμε ότι κάποτε θα διαγραφώ απο ΤΣΜΕΔΕ - ΤΕΕ άρα τέρμα το μηχανιλίκι και ως εκ τούτου θέλουν την ανανέωση της εξαίρεσης κάθε έτος. Γιατί να μην υποβάλλω μια Υπεύθυνη Δήλωση οτι σε περίπτωση αλλαγής του ασφαλιστικού μου φορέα ή διαγραφής μου οφείλω να ενημερώσω άμεσα (6 μήνες) τον ΟΑΕΕ) Κατά τον τρόπο αυτό θα μπορούσε κάλλιστα η εξαίρεση να διαρκεί 5 έτη και να μην τρέχω κάθε χρονιά και να περιμένω ώρες στις ουρές τους να τους λέω: " 'Ει εσείς, είμαι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ασφαλσιμένος στο ΤΣΜΕΔΕ δώστε μου εξαίρεση!"

Β) Στα δικαιολογητικά που ζητάνε θέλουν και ασφαλισιτική ενημερότητα! Από που κι΄ ως που είναι αρμόδιος ο ΟΑΕΕ να με κάνει έλεγχο αν πλήρωσα τις εισφορές μου στο ΤΣΜΕΔΕ; Στο κάτω κάτω της γραφής, αν δεν πλήρωσα δεν μπορώ να βγάλω φορολογική ενημερότητα από την ΔΟΥ. Το δικαίωμα ελέγχου το έχει η ΔΟΥ! Ούτε κάν ο κύριος φορέας ασφάλισης! Επίσης ο έλεγχος των εισφορών χωρεί σε περιπτώσεις Δικαιώματος ΕΠΙΛΟΓΗΣ ασφαλιστικού φορέα λόγω παράλληλης ασφάλισης!

 

Το πρόβλημα που με έχει κουράσει είναι το εξής! Χρωστάω στο ΤΣΜΕΔΕ ρε αδερφέ και δεν θέλω να κάνω ρύθμιση γιατί δεν έχω να πληρώσω. Μόλις όμως παρω την επιστοφή φόρου απο το κράτος που μου την παρακρατά επί 1,5 χρόνο ΑΤΟΚΑ , θα πληρώσω το ΤΣΜΕΔΕ και ολα μέλι γάλα. Στο ενδιάμεσο όμως, δεν έχω την δυνατότητα να πληρώσω και έτσι δεν μπορώ να πάρω ασφαλιστκή ενημερότητα για να πάω στον ΟΑΕΕ για να μου δώσουν εξαίρεση ασφάλισης και επειδή στο σύστημά τους φαίνεται πως είμαι ΜΗ ενήμερος μπλοκάρουν την ασφαλιστική ενημερότητα του άλλου ομόρρυθμου μέλους της εταιρίας μου ο οποίος έχει πληρώσει κανονικότατα και έτσι δεν μπορεί να κινηθεί η εταιρία.

 

Επειδή ψάχτικα αρκετά και έφαγα ώρες και ώρες και άφησα πίσω τα έργα για χάρη τους, ας μου πει κάποιος γνώστης τι θα συμβεί αν αγνοήσω παντελώς τα ραβασάκια που στέλνουν κάθε τόσο? Ας πούμε πάω μετά από 3 χρόνια να τους αποδέιξω ότι ήμουν ασφαλισμένος αλλού επί 3 χρόνια.

Και δεύτερον ας πούμε ότι είμαι κακοπροαίρετος και διαγράφομαι από το ΤΣΕΜΕΔΕ ή τεσπα δεν πληρώνω, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ περίπτωση να συνεχίσω την άλλη δραστηριότητα της Ο.Ε. καθώς κάποια στιγμή η ΔΟΥ θα ζητήσει την ενημερότητα και των 2 μελών της εταιρίας οπότε θα αναγκαστώ να πληρώσω τελικά τις εισφορές! Θέλω να πώ τρόπος να κλέψεις ΔΕΝ υπάρχει! Γιατί αυτό το Γ@#$^@%#* κάθε χρονιά?

Edited by akispm
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

θέλω να ρωτήσω κάτι που είχα πάλι παλιά αναφερθεί

επειδή στο #46 διαβασα και την 79/2010 και 17/2011 εγκύκλιους ΟΑΕΕ

http://www.michaniko...ική-δρασ/page-5

δεν λέει κάπου αν εγώ που είμαι νέος ασφαλισμένος (μετά 1992) το 2003 επέλεξα ΙΚΑ και πήρα απαλλαγή από ΤΕΒΕ (είχα πάρει βεβαίωση) για συμμετοχή σε ΟΕ με αντικείμενο ανέγερση, και μετά από 2 μήνες (χωρίς άλλη ενέργεια στον ΟΑΕΕ) πήρα την άδεια ασκησης επαγγέλματος , όποτε το ΤΣΜΕΔΕ μού ζήτησε διαγραφή από ΙΚΑ και έκανα εγγραφή κατευθείαν Τσμεδε.

Επρεπε να κάνω κάτι κάθε χρόνο στο ΟΑΕΕ, να παίρνω απαλλαγή? αφού δεν μου χρειάσθηκε πουθενά?

H ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) το 2003 έλεγε << βεβαιώνουμε ότι ο --------δεν υπάγεται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΤΕΒΕ>>. Ούτε Α.Μ ούτε τίποτα. Αρα δεν γράφτηκα ποτέ ΤΕΒΕ έτσι δεν είναι?

Οπότε αν δεν γράφτηκα ποτέ , έπρεπε να παίρνω εξαίρεση?

επίσης χρωστώ στο Τσμέδε από Β 2013, όμως αυτά κάποτε θα τα πληρώσω , τα χρωστώ. Υπάρχει πρόβλημα?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα.

 

Αν και παλιό το thread θα ήθελα τα φώτα σας...

 

Είμαι ασφαλισμένη στο ΤΣΜΕΔΕ από το 2007. Φέτος θα μπω ως μέλος σε Ο.Ε. η οποία δραστηριοποιείται σε άσχετο αντικείμενο. Μπορώ να πάρω απαλλαγή από το ΤΣΜΕΔΕ και να ασφαλιστώ στο ΤΕΒΕ??

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.