Μετάβαση στο περιεχόμενο

Από ΑΤΕΙ + BEng + MEng = Πολυτεχνείο ;


ΑΛΕΞ

Recommended Posts

Εγώ δεν λέω να μην κάνει κανείς αυτή τη διαδικασία. Λέω ότι την θεωρώ προσβλητική για το πτυχίο μας και πέρα ως πέρα τραγική και άδικη. Θα το επαναλάβω ξανά. Δεν μπορεί τον πτυχιούχο με 3 ή 4 χρόνια + master από Αγγλία, Ιταλία, Βουλγαρία κλπ να τον βάζεις να δίνει 3-4 ή 5 μαθήματα και τέρμα και τα δικά μας παιδιά, των Ελληνικών ΤΕΙ με 4 χρόνια + master να τους λες ξαναμπές με εξετάσεις (κατατακτήριες) και κάτσε άλλα 4 χρόνια και ξαναδώσε 30 μαθήματα και ξαναγράψε διπλωματική και εξεταστικές. Ε λοιπόν, αν αυτή την αδικία δεν την αντιλαμβάνονται μερικοί τι άλλο να πούμε.

 

Συμφωνώ ότι υπάρχει κάποια αδικία. Αλλά δυστυχώς είναι μονόδρομος για όσους δεν έχουν δυνατότητα να δώσουν τόσα λεφτά στο εξωτερικό. Χώρια που εδώ μπορείς να δουλεύεις και να βγάζεις καποια λεφτάκια. Επειδή δεν γνωρίζω, αυτή η σχολή που τελειώνεις στην Αγγλία, Ιταλία κλπ, είναι το αντίστοιχο ΤΕΙ μας?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Θα σου πω ένα παράδειγμα και αμέσως μετά θα σου απαντήσω για τα αντίστοιχα ΤΕΙ στην Κοινότητα. Γνωστός και φίλος τέλειωσε μηχανολόγος 3 χρόνια σε πανεπιστήμιο στην Ν. Βρετανία. Ακολούθως έκανε ένα master. Όταν ήρθε στην Ελλάδα κατέθεσε bachelor και master και ισοτιμήθηκε με Μηχανικό Παραγωγής και Διοίκησης. Σήμερα δουλεύει σε μεγάλο Οργανισμό ως διπλωματούχος.

 

Το όλο σύστημα είναι αρκετά μπερδεμένο. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Γερμανικά Fachochschule (Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών, ή στην Αγγλική Universities of Applied Sciences) τα οποία έχουν διάρκεια σπουδών 3 ή 3.5 έτη. Οι σχολές αυτές είναι ισότιμες και αντίστοιχες με τα ΤΕΙ με απόφαση του Ινστιτούτου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΙΤΕ). Γεννάται λοιπόν ένα ερώτημα. Οι απόφοιτοι των εν λόγω πανεπιστημίων όταν έρχονται στην Ελλάδα που κατατάσσονται ? Και που κατατάσσονται αν έχουν και master ? Αρχικά οι Έλληνες απόφοιτοι αυτών των σχολών (χωρίς μεταπτυχιακό) πέρναν ισοτιμία με ΤΕΙ. Έλα όμως που κάποιοι εξ αυτών προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο με τελεσίδικη απόφαση "διέταξε" το ΤΕΕ να τους γράψει μέλη του και να τους δώσει τα επ. δικαιώματα διπλωματούχων αντίστοιχης ειδικότητας (η γνωστή υπόθεση του Μ. Πέρρου). Άρα λοιπόν, Έλληνας απόφοιτος με 3 ή 3.5 έτη σπουδών σε ξένο πανεπιστήμιο και χωρίς μεταπτυχιακό, επι της ουσίας ισοτιμήθηκε με την αντίστοιχη ειδικότητα διπλωματούχου και απέκτησε τα επ. δικαιώματα αυτής της ειδικότητας. Υπάρχουν πολλά "κενά" που χρήζουν απαντήσεων. Ως τι θα αναγνωριστούν οι απόφοιτοι τριτοβάθμιων ιδρυμάτων του εξωτερικού και τι επαγγελματικά δικαιώματα θα έχουν ? Τι θα γίνει με τα κολέγια που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια ? Υπάρχουν επί της ουσίας αντίστοιχα ΤΕΙ στην Ευρώπη ? Σε ότι αφορά το τελευταίο ερώτημα προφανώς και υπάρχουν, μόνο που φαίνεται πως αυτά δεν διαφοροποιούνται από τα υπόλοιπα πανεπιστήμια.

 

Νομίζω το έχω αναφέρει και παλαιότερα αλλά αξίζει να το ξαναδούμε. Σύμφωνα με το υπ' αριθμ. 1252/14.07.2003 έγγραφο του Ινστιτούτου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, για να είναι ένα ίδρυμα που λειτουργεί σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε άλλες χώρες, ομοταγές προς τα ΤΕΙ πρέπει να ανήκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας στην οποία λειτουργεί και μετά από τριετείς ή τετραετείς σπουδές να οδηγεί σε ακαδημαϊκό τίτλο σπουδών.

Ειδικότερα, οι τίτλοι που αναγνωρίζονται κατ' αρχήν ως ισότιμοι προς τίτλους σπουδών των ΤΕΙ είναι οι εξής:

 

Ην. Βασίλειο: Bachelor Universities, Colleges

Γαλλία: Licence - Universites

Γερμανία: Diplom - Fachhochschule

Ιταλία: Diploma Universitario ή Laurea Breve - Universita

Βέλγιο: Diplom Gradue - Ecole Superieur

Ολλανδία: HBO - Hogeschool

Δανία: Bachelor (Eksamensbevis) - Universities level first stage

Σουηδία: University Certificate - Hoges

Φινλανδία: Kandidaatii/Kandidat - Universities level first stage

Νορβηγία: Candidatus/Candidata Magisterii - Universities level first stage

Αυστρία: Diplom - Fachhochschule

Ιρλανδία: Diploma - National Diploma - Colleges, Institutes

Ισπανία: Diplomado - Universidad

 

 

Αλήθεια τι γίνεται με τους Έλληνες αποφοίτους των εν λόγω πανεπιστημίων ? αν με ένα master ή χωρίς αναγνωρίζονται ως διπλωματούχοι με πλήρη δικαιώματα γιατί οι Έλληνες πτυχιούχοι μηχανικοί των δημόσιων κρατικών ελληνικών ΤΕΙ να μην εμπίπτουν στην ίδια διαδικασία και να πρέπει να δώσουν κατατακτήριες με 40 μαθήματα, εξετάσεις και εκ νέου διπλωματική εργασία ?

 

Από τα παραπάνω είναι προφανές πως οι κατατακτήριες αποτελούν μέγιστη κοροϊδία, μας προσβάλλουν και αποτελούν έναν ξεπερασμένο θεσμό που έχει ξεμείνει από την εποχή του 70 και του 80. Ειδικά τώρα που ενδέχεται το δίπλωμα των πολυτεχνικών σχολών να ισοτιμηθεί και με μεταπτυχιακό.

 

Επίσης, αξίζει κανείς να διαβάσει το παρακάτω άρθρο για τα κολέγια από την Εφημερίδα "ΤΟ ΕΘΝΟΣ" :

 

"Aνεβάζει σταδιακά τη θερμοκρασία στον χώρο της παιδείας η κυβέρνηση, δίνοντας, το αμέσως προσεχές διάστημα, στη δημοσιότητα το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) που ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο την επίμαχη Ευρωπαϊκή Oδηγία 36/2005, μέσω της οποίας αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχίων που δίδουν τα ελληνικά κολέγια σε συνεργασία με πανεπιστήμια της EΕ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Eθνους της Κυριακής», από τη μια αναγνωρίζονται «εν μία νυκτί» τα επαγγελματικά δικαιώματα και οι τίτλοι σπουδών τουλάχιστον 25.000 αποφοίτων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων από ελληνικά κολέγια, κι από την άλλη τον Σεπτέμβριο όλα τα κολέγια που παίρνουν άδεια λειτουργίας θα γίνονται... αυτομάτως ιδιωτικά πανεπιστήμια.

 

Αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης, καθώς ποτέ δεν έχει πάψει να πιστεύει στην είσοδο των ιδιωτικών ΑΕΙ στη χώρα, έστω και με... δούρειο ίππο. Μάλιστα, η επίσπευση των εξελίξεων στον χώρο των κολεγίων είναι προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή .

 

Το πιθανότερο είναι το φθινόπωρο και τα 38 κολέγια που ήδη έχουν κάνει αιτήσεις για άδεια λειτουργίας ως παραρτήματα ξένων ΑΕΙ στη χώρα μας να πάρουν το «πράσινο φως» για... τη βάπτισή τους σε πανεπιστήμια.

 

Πρόκειται για 14 Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών που συνεργάζονται με βρετανικά πανεπιστήμια, 14 που συνεργάζονταν με αμερικανικά, αλλά προκειμένου να υπαχθούν στον νόμο ανέπτυξαν συνεργασίες και με ευρωπαϊκά και 10 που συνεργάζονται με γαλλικά πανεπιστήμια.

 

Στην περίπτωση που το πρόγραμμα σπουδών τους είναι αντίστοιχο με αυτό του «μητρικού» ΑΕΙ, εξελίσσονται σε ανώτατα ιδρύματα... χωρίς δεύτερη κουβέντα. Κάτι που είναι βέβαιο ότι θα συμβεί, καθώς ο υπ. Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος έχει ελαστικοποιήσει ιδιαίτερα τον σχετικό νόμο Στυλιανίδη, ανοίγοντας πόρτες σχεδόν σε όλους.

 

Η ελληνική πολιτεία μπορεί απλώς να βλέπει εάν όντως υπάρχει αντιστοίχιση σπουδών με το ξένο πανεπιστημιακό ίδρυμα και τίποτε άλλο. Δεν μπορεί να παρέμβει ούτε στο περιεχόμενο των σπουδών. Η μόνη δυνατότητα που της απομένει είναι το να μπορεί να «φιλτράρει» τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων και τις προϋποθέσεις εγγραφής τους στους οικείους επαγγελματικούς συλλόγους. " .....

 

Τα συμπεράσματα είναι προφανή όπως και ο λόγος που "φωνάζουμε".

Link to comment
Share on other sites

Από ΔΟΑΤΑΠ:

Επίσημο πιστοποιητικό μαθημάτων (official transcript) ,με αναλυτική βαθμολογία όλων των ετών φοίτησης βασικού και μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, το οποίο πρέπει να είναι ενυπόγραφο, να φέρει τη σφραγίδα του Ιδρύματος και να αναφέρει την ημερομηνία απονομής των δυο τίτλων. Το επίσημο πιστοποιητικό μαθημάτων πρέπει να ζητηθεί με ευθύνη του αιτούντος, να αποσταλεί απευθείας στο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

 

μια ερώτηση: ας υποθέσουμε ότι πέρασε στο 3 έτος και κάνει μόνο τα μαθήματα του 4 έτους γιατί του αναγνωρίσανε αυτά του τει, η αναλυτική βαθμολογία για τα τρία πρώτα χρόνια τι θα γράφει??

 

Βεβαιώνουμε ότι οι σπουδές τ…(ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο)…. που διήρκεσαν από ….. έως ….πραγματοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν στο…(Ίδρυμα, πόλη, χώρα) και σε κανένα άλλο μέρος».

 

εάν γράφει π.χ ότι οι σπουδές διήρκεσαν από 2002 έως 2003, δεν θα του δημιουργήσουν πρόβλημα εκεί στον δοαταπ? το μόνο ένα έτος που θα αναφέρει αντί για τα 4 που είναι κανονικά?

Link to comment
Share on other sites

Οταν γίνεται αντιστοιχια σε μαθηματα, μηπως βαζουν το βαθμο που ειχες πριν?Θα το ρωτησω και εγω σε ενα φιλο με την πρωτη ευκαιρια, αλλα ετσι σαν ενδεχομενο μουρθε αυτο...

 

Υ.Γ Οταν μπαινεις στο πολυτεχνειο απο ΤΕι, και μπαινεις 2ο ετος, στο 1ο ετος τι βγαζει???Ισως ναναι κατι αντιστοιχο

Link to comment
Share on other sites

Τελευταία νέα από το ΠΔ για τα πτυχία εξωτερικού/franchising. Θα αναγνωρίζονται και τα πτυχία που μερικώς έχουν γίνει στο εξωτερικό.

 

Ε ρε γλέντια...

Link to comment
Share on other sites

Σήμερα γύρισα από ΔΟΑΤΑΠ όπου είχα πάει να ρωτήσω σχετικά με το θέμα που άνοιξα και εδώ.

 

Ας ξεκινήσω από την ερώτηση. Εξετάζω το εξής σενάριο. Είμαι πτυχιούχος ΑΣΠΑΙΤΕ (4ετής ΑΤΕΙ) Μηχανολογίας. Η σκέψη είναι ότι κάνωντας τα χαρτιά σου σε ξένα πανεπιστήμια, συγκεκριμένα σε αγγλικά, γίνεσαι δεκτός, αναλόγως του ιδρύματος στο 1ο, 2ο ή 3ο έτος. Η ερώτηση λοιπόν είναι: Σε περίπτωση που γίνω δεκτός στο Χ αγγλικό πανεπιστήμιο -μιλάμε για 4στερο πάντα- στο 3ο έτος, κάνωντας 1 χρόνο σπουδών για BEng (Bachelor in Engineering) και 1 χρόνο επιπλέον για MSc, μου αναγνωρίζει το ΔΟΑΤΑΠ τις σπουδές έτσι ώστε να μπορώ να γραφτώ στο ΤΕΕ και να έχω τα αντίστοιχα δικαιώματα με πολυτεχνείο;

 

Η απάντηση λίγο-πολύ ήταν ότι, με τον νόμο που ισχύει (άρα worst case scenario) πρέπει να κάνεις στο ίδιο πανεπιστήμιο το 50% των μαθημάτων, δηλαδή αν είναι 3της η φοίτηση, να κάνεις 2 χρόνια, γιατί με ένα δεν συμπληρώνεις το 50% των μαθημάτων (στο ίδιο πανεπιστήμιο, σημαντικό). Το MSc ναι μεν προσμετράει, αλλά και πάλι δεν έχεις κάνει το 50% των σπουδών στο ίδιο πανεπιστήμιο.

 

Όμως, πρόσθεσε στη συνέχεια ότι ο νόμος πρόκειται να αλλάξει και να γίνει πιο ελαστικός (υπονοώντας ότι ίσως αναγνωρίζεται το πτυχίο σου και με λιγότερο από το 50% των μαθημάτων στο ίδιο πανεπιστήμιο). Ωστόσο, μας είπε ως όφειλε, ότι αυτό δεν ισχύει αλλά συζητιέται και το πότε και αν θα αλλάξει είναι στον αέρα ακόμα.

 

Συνοψίζοντας, είπε ότι μόνο αν πας στο 2ο έτος είσαι καλυμμένος.

 

Θα παρακαλούσα θερμά αν κάποιος γνωρίζει κάτι διαφορετικό, να γράψει μια απάντηση. Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Στο έγραψα και παραπάνω. Με απλή επίδειξη του Αγγλικού πτυχίου σύντομα θα αναγνωρίζεται ο τίτλος και όλα. Δεν θα έχει το κράτος δικαίωμα να κρίνει αν το πτυχίο είναι επαρκές. Μόνο και μόνο επειδή είναι πτυχίο Ε.Ε. και άρα πανεπιστήμιο της Ε.Ε. σε έχει κρίνει άξιο αυτού και αυτό φτάνει. Ομοίως και για τα κολέγια. Γιατί να ξενιτευτείς;

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως τα πράγματα είναι όπως στα είπαν στο ΔΟΑΤΑΠ. Η τροποποίηση του σχετικού Νόμου μπορεί να αργήσει πολύ. Φίλε Stayros αυτό που λες είναι σωστό αλλά ακόμα δεν έχει γίνει. Επίσης μην ξεχνάτε ότι τα κολέγια υποτίθεται πως ακολουθούν το πρόγραμμα σπουδών των συνεργαζόμενων πανεπιστημίων οπότε το 100% των μαθημάτων είναι σαν να έχουν διεξαχθεί στο πανεπιστήμιο ή παράρτημά του. Αν και προσωπικά είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με την αναγνώριση των κολεγίων, αν αυτή γίνει, τότε απλά δεν θα χρειαστεί να τρέχεις στο εξωτερικό. Τόσο εσύ όσο και όλοι εμείς διότι απ όσο βλέπω με τις ραγδαίες εξελίξεις στο άρθρο 18 του προς ψήφιση νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ, η μόνη λύση είναι να ξαναπάμε όλοι σε κάποιο εξάμηνο ενός πανεπιστημίου είτε εδώ είτε στο εξωτερικό.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

vre paidia,siggnwmi gia tin enoxlisi...

eimai apofoith tou university of applied sciences apo ti stuttgart.

ekana bachelor of arts stin arxitektoniki kai twra eimai sto teleutaio eksamino tou master of arts,pali stin arxitektoniki...

mia simantiki dieukrinsi to university of applied sciences einai i metekseliksi tei...

iparxei periptwsi na to anagnwrisoun stin ellada????

 

an exete liiiiigo xrono...apantiste mou!:roll:

 

Τα greeklish ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ,χρησιμοποιήστε την επεξεργασία και διαβάστε τους κανόνες συμμετοχής

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.