Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

θα ήθελα την βοήθεια των μηχανικών του φόρουμ για το ακόλουθο πρόβλημα που μου έχει προκύψει.

Γονείς και θείοι μου προχώρησαν σε εξ αδιαιρέτου αγορά οικοπέδου εκτός σχεδίου προ 35ετίας, άρα μιλάμε για 4 ιδιοκτήτες. Το οικόπεδο χωρίστηκε κοινή συναινέση και σε αυτό κατασκευάστηκαν 2 ξεχωριστές κατοικίες. Και οι 2 πλευρές έχουν προχωρήσει σε τακτοποίηση των ακινήτων με τον 4495/17, με διαφορετικούς φακέλους υπαγωγής για κάθε οικία. 

Το πρόβλημα ξεκινάει όταν μιλήσαμε με συμβολαιογράφο προκειμένου να προχωρήσουμε σε σύσταση και διαχωρισμό 2 κάθετων ιδιοκτησιών, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι για να προχωρήσει ο διαχωρισμός θα έπρεπε να υπάρχει μία μόνο υπαγωγή στον 4495, η οποία θα αναφέρει τις αυθερεσίες και των 2 κτιρίων και βάσει αυτής να γίνει ο διαχωρισμός.

Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να ακυρωθεί ο ένας εκ των δύο φακέλων υπαγωγής (και να χαθούν τα πρόστιμα) και να ανοίξει πάλι ο δεύτερος στον οποίο να συμπληρωθούν τα επιπλέον κτίσματα, το οποίο με την σειρά του σημαίνει ότι θα υπάρχει πρόσθεση επιπλέον τετραγωνικών της αρχικής ρύθμισης πάνω του 10%, το οποίο θα επιφέρει έλεγχο από την πολεοδομία.

Μήπως υπάρχει κάποιος που έχει αντιμετωπίσει αντίστοιχη υπόθεση, να μας δώσει τα φώτα του ?

Ευχαριστώ,

Η.

   

Edited by iliasstav
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η συμβολαιογράφος έχει δίκιο. Επειδή όπως λες είναι εκτός σχεδίου, ο χωρισμός πρέπει να έγινε τελείως άτυπα, χωρίς κάποια συμβολαιογραφική πράξη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όλοι σας είστε συνιδιοκτήτες και στα σπίτια όλων. Τα παλαιότερα έτη, έδιναν ΚΑΚΩΣ οικοδομικές άδειες για τον καθένα συνιδιοκτήτη να χτίσει μόνος του μέσα στα άτυπα όρια που είχαν οριστεί, όμως είναι κάτι που γινόταν πολύ συχνά.

Τώρα με όλη την καινούργια νομοθεσία και την απαίτηση ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτου, εμφανίζονται όλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν στα εξ αδιαιρέτου. 

Για να μην μακρυγορώ, κανονικά πρέπει να γίνεται μία δήλωση αυθαιρέτων για κάθε αυτοτελή ιδιοκτησία. Καταλαβαίνω όμως, πως ο κάθε ιδιοκτήτης ήθελε να πληρώσει για να τακτοποιήσει μόνο το δικό του σπίτι και όχι και το σπίτι του άλλου συνιδιοκτήτη, αλλά έχουν ευθύνη οι μηχανικοί που έκαναν τις τακτοποιήσεις.

Η σωστή λύση είναι όντως να μην χρησιμοποιηθεί η μία τακτοποίηση, και να τροποποιηθεί η άλλη τακτοποίηση αυθαιρέτων. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει η αλλαγή αυτή να περάσει από έγκριση και από ΣΥΠΟΘΑ (βάλε 6μηνο+). Και να προχωρήσετε μετά στις οριζόντιες ιδιοκτησίες (και όχι κάθετες όπως ανέφερες). Αυτή είναι η σωστή διαδικασία...

Η άλλη λύση που είναι μπακαλίστικη και δεν στην προτείνω, είναι να αλλάξεις συμβολαιογράφο.....

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  Την λυση δινει το αρθρο 98 του ν. 4495

Άρθρο 98
Ρυθμίσεις του ν.δ. 1024/1971 και του ν. 3741/1929
 

"1. Οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν.δ. 1024/ 1971 εφαρμόζονται και επί γηπέδων, που κείνται εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών και ανήκουν σε έναν ή πλείονες ιδιοκτήτες, επί των οποίων έχουν ανεγερθεί μέχρι τις 28.7.2011 οικοδομήματα νομίμως ανεγερθέντα ή αυθαίρετα, υπαγόμενα στις διατάξεις του παρόντος, με την επιφύλαξη των οριζομένων στις διατάξεις του άρθρου 89 του παρόντος.

Υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις, επιτρέπεται η σύνταξη και υπογραφή συμβολαιογραφικών πράξεων σύστασης διηρημένων ιδιοκτησιών επί των ανωτέρω γηπέδων και η μεταγραφή αυτών στα βιβλία μεταγραφών ή η καταχώριση στα κτηματολογικά γραφεία.

Υπό τις ίδιες ανωτέρω προϋποθέσεις, θεωρούνται εξ υπαρχής έγκυρες και ισχυρές συστάσεις διαιρεμένων ιδιοκτησιών, οι οποίες έχουν συσταθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος και δεν έχουν κηρυχθεί άκυρες με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Η ανέγερση των οικοδομών μέχρι τις 28.7.2011 αποδεικνύεται από αεροφωτογραφίες που έχουν ληφθεί μέχρι την ημερομηνία αυτήν και βεβαιώνεται από τον μηχανικό, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος."

 

  Ως προς το πρακτικο μερος της ολης διαδικασιας, κατ' αρχας, δεν εν φαινεται να οριζει  κατι  απο όσα αναφερεις. Πραγματι, κατ' αρχας, ισχυει το εξ αδιαιρετου, ωστε-θεωρητικα- να απαιτειται να αναγραφούν ολοι σε ολα και μετα να "χωρισουν".

     Εξ ετερου, ο νομος σαφως σου επιτρεπει  να συστησεις καθετες σε εκτος σχεδιου, σε κτισματα που δηλωνε καθε ιδιοκτητης, μεχρι και σημερα,  κατα 100%...χωρις "τεχνικες" λεπτομερειες.

 Αν ακολουθησεις το "ολοι εξ αδιαρετου" θα χρειαστουν, πλην αλλων, νεα Ε9, κλπ πιστοποιητικα..

και να  συστησεις καθετες και να κανεις διανομη...

 Δεν βλεπω να απαιτει  αυτη την διαδικασια ο νομος.

  Συζητειστε το.

 

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

21 minutes ago, dimitris GM said:

 Δεν βλεπω να απαιτει  αυτη την διαδικασια ο νομος.

Ναι, αλλά άσε απ' έξω το ζήτημα των διηρημένων ιδιοκτησιών. 

Από άποψη τακτοποίησης αυθαιρέτων και μόνο, δεν πρέπει να γίνεται μία τακτοποίηση όλων των αυθαιρέτων ανά αυτοτελή ιδιοκτησία και όχι πολλές τμηματικές τακτοποιήσεις; Προφανώς για να αποτρέψουν και τακτοποιήσεις νέων αυθαιρέτων μετά το '11, ενώ έχει ήδη γίνει τακτοποίηση στην ιδιοκτησία.

Εκεί καταλαβαίνω ότι κόλλησε ο συμβολαιογράφος.

Link to comment
Share on other sites

ο νομος ειναι σαφης

 ... έδωσε την δυνατότητα για την σύσταση ‘’κάθετων’’ ιδιοκτησιών και στις περιοχές εκτός σχεδίου με την προϋπόθεση ότι τα κτίσματα είχαν κατασκευαστεί πριν από την 28.07.2011.

   Επί της διαδικασιας ειναι το ερωτημα.

υγ

 μεχρι τον 4495 ισχυαν αλλες διαταξεις, που αλλαξαν

παραμενει ομως το δικαιωμα συστασης δικαστικως με το 65%....αρα προφανως και με το 100%, αφου συμφωνειτε ολοι.

 αλλα, παραμενουν τα "διαδικαστικα" προβληματα.

 

 

 

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, iliasstav said:

Μήπως υπάρχει κάποιος που έχει αντιμετωπίσει αντίστοιχη υπόθεση, να μας δώσει τα φώτα του ?

Να στραφείτε νομικά εναντίον των "μηχανικών", που έκαναν παρανόμως και αφελώς τις τακτοποιήσεις και να ζητήσετε ν' αναλάβουν το οποιοδήποτε κόστος επαναφοράς των δηλώσεων κ.λπ. εκεί που πρέπει....

 

  • Upvote 1
  • Downvote 6
Link to comment
Share on other sites

ΙΑΣΟΝΑ αν και ο Α και ο Β μηχανικός  έλαβε υπόψη του για τον προσδιορισμό κατηγορίας όλα τα αυθαίρετα του ολικού ακινήτου που βλέπεις το πρόβλημα των 2 δηλώσεων και είσαι τόσο κάθετος φίλε στην ντε και καλά νομική δίωξη του/των μηχανικών?? 

  • Like 4
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σιγά - σιγά φίλε Βασίλη, τα λαμόγια - "μηχανικοί" πρέπει να σταματήσουν να έχουν την υποστήριξή μας και ν' αναλάβουν τις ευθύνες των πράξεών τους...

Εγώ όσους συναντώ δεν τους χαρίζομαι (άμεσα ή έμμεσα)...

Αν ισχύει αυτό που λες, που δεν υπάρχει απολύτως καμία πιθανότητα, ας αποδειχτεί στα δικαστήρια...

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Downvote 5
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ φίλε ΙΑΣΟΝΑ καλημέρα

ακόμη και αν δεν ισχύει αυτό που προείπα, κανένας συμβολαιογράφος ή συν/φος μηχανικός, δεν έχει δικαίωμα να ελέγξει πως και αν σωστά υπολογίστηκε η κατηγορία αυθαιρεσιών, το ποσοστό Υ.Κ ή Υ.Υ κλπ. Όταν και αν ελεγχθούν οι δηλώσεις κατά το ποσοστό που νομοθετημένα προβλέπεται τότε μόνο και με... πολλά  ίσως, βγουν άκυρες. 

Επομένως πως η Συμβ/φος και με ποιο δικαίωμα, τις βγάζει άκυρες και ίσως (αν πρόκειται για μικρή κοινωνία) δυσφημίζει και τους συναδέλφους??

Το άρθρο  98 του Ν 4495/17 το μόνο που ξεκάθαρα απαιτεί για τη σύσταση καθέτων εκτός σχεδίου,  είναι να είναι δηλωμένα όλα τα αυθαίρετα!

  • Like 4
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Λυπάμαι Βασίλη, αλλά τα οφθαλμοφανή λάθη τέτοιου μεγέθους, ελέγχονται από κάθε εμπλεκόμενο και πάντα!!! Ουδείς αποδέχεται να συμμετέχει αμέσως ή εμμέσως (Στο παρόν ή και μελλοντικά) σε "εξυπνάδες" προηγούμενων εμπλεκομένων (εδώ μπαίνουν τα λαμόγια - "μηχανικοί") και να τους δώσει νόμιμη "περιβολή"....

Αυτές οι υποθέσεις αργά ή γρήγορα και κυρίως όταν οι κακόμοιροι ιδιοκτήτες αντιληφθούν πλήρως την κατάσταση που βρίσκονται, θα οδηγηθούν στα δικαστήρια (έχουμε αρκετές τέτοιου είδους υποθέσεις μέχρι σήμερα)... Κι εκεί υπάρχουν οι δικηγόροι, οι πραγματογνώμονες και οι δικαστές, που δεν χαρίζουν "κάστανα" ή που κάνουν τα στραβά μάτια όπως κάποιοι εδώ μέσα, για να μην τους χαλάσει η σούπα!!!

Καλημέρα φίλε μου...

 

Υ.Γ. Θέλω να πιστεύω ότι, υπάρχουν κι άλλοι συνάδελφοι εδώ, που θέλουν να καθαρίσει η "κόπρος του Αυγεία".... 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.