Μετάβαση στο περιεχόμενο

αυθαίρετα ανοίγματα στο όριο του οικοπέδου


Recommended Posts

μπορούν να υπαχθούν αυθαίρετα ανοίγματα επί του πλάγιου ορίου του οικοπέδου? κι αν όχι, σε ποια διάταξη εμπίπτει αυτό. παίζει κανέναν ρόλο, που όταν διανοίχθησαν (1971), το όμορο οικόπεδο ήταν του ίδιου ιδιοκτήτη και τώρα του ανήκει το 50%? το όμορο είναι αδόμητο. 

 

Το ρωτώ, διότι τα εν λόγω ανοίγματα, έχουν οπτική επαφή με κηρυγμένο μνημείο και υπήχθησαν και περαιώθηκε η διαδικασία του ν.4178/13, που δεν απαιτούνταν γνωμοδότηση απο την Υπ. Νεωτ. Μνημείων και τώρα- για ίδρυση ΚΥΕ- η υπάλληλος του ΥΠΠΟ, ισχυρίζεται ότι ΔΕΝ μπορεί κανείς να τακτοποιήσει ανοίγματα στα όρια. Σημειωτέον: υπάρχει αρμοδιότητα ελέγχου των δηλώσεων υπαγωγής απο το ΥΠΠΟ? 

Link to comment
Share on other sites

απο την εγκ 2  "Παραδείγματα πολεοδομικών παραβάσεων της περίπτωσης στ) που παραβιάζουν τις διατάξεις του κτιριοδομικού κανονισμού είναι η κατασκευή μικρότερου φρεατίου ανελκυστήρα, η μη τήρηση των αποστάσεων εντός των χώρων των λεβητοστασίων, το κλείσιμο παραθύρου που έχει προσμετρηθεί στον υπολογισμό του φωτισμού – αερισμού, η διάνοιξη ανοίγματος σε τοίχο παρά το όριο οικοπέδου, κ.λ.π. Οι ανωτέρω αυθαιρεσίες λογίζονται ως πολεοδομικές παραβάσεις για την εφαρμογή και μόνον της πολεοδομικής περί αυθαιρέτων κατασκευών νομοθεσίας και δεν δεσμεύουν φορείς κατά τον έλεγχο για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας στους εν λόγω χώρους – κτίρια, εφ’ όσον δεν πληρούνται οι απαιτήσεις που επιβάλλονται από ειδικότερο θεσμικό πλαίσιο του αρμόδιου για τη λειτουργικότητα τους φορέα. Σε κάθε περίπτωση, τυχόν συνέπειες από τη μη τήρηση των διατάξεων του κτιριοδομικού κανονισμού στην ασφάλεια και λειτουργία των κτιρίων, βαρύνουν τους ιδιοκτήτες τους......"

 

Οι παραπάνω διατάξεις αφορούν σε γήπεδα και οικόπεδα με οικοδομική άδεια και δεν εφαρμόζονται σε παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικούς τόπους, αρχαιολογικούς χώρους ζώνης Α, διατηρητέα κτίρια και σύνολα κτιρίων, καθώς και σε περιοχές natura, δάση, ρέματα, αιγιαλό – παραλία".

 

Το θεμα ειναι οτι,  αφου τα ανοιγματα εχουν γινει  στο οριο με το αδομητο διπλανο, οταν αυτο κτισθει δεν θα εχουν μεν καμμια οπτικη επαφη με το μνημειο...αλλά θα εχουν  με τον τοιχο του διπλανου...

  Με αυτη την προοπτικη -πιθανον- να μην δεχονται τα παραθυρα, για το ΚΥΕ,  αφου  αυτα  θα τελούν υπο καθεστως "κλεισιματος"

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

πιστεύω ότι και αν μπορούσαν να τακτοποιηθούν δεν γίνεται να νομιμοποιηθούν, δηλαδή σε ένα οικόπεδο που στο διπλανό οικόπεδο ο διπλανός δεν έχει χτίσει, δεν είναι δυνατή η ρύθμιση-νομιμοποίηση παραθύρων στο όριο, βέβαια δεν γνωρίζω κάποια απόφαση , κάποιο άρθρο νόμου να το απαγορεύει, οπότε θα έλεγα πως αν δεν φανεί κάτι τέτοιο ίσως να ήταν δυνατή η τακτοποίηση αυτού/ων των παραθύρων στο όριο, με το άρθρο, δεν θυμάμαι ποιό στον 4495 "παράθυρα με διαφορετικές διαστάσεις ... παράθυρα σε άλλες θέσεις ...". Θεωρείται λίγο ρίσκο βέβαια και δεν το λέω γιατί η πολεοδομική νομοθεσία αναφέρει ότι "απαγορεύονται τα παράθυρα" στα κοινά όρια οικοπέδων, το/τα παράθυρο/α έγιναν κατά παράβαση της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και τακτοποιήθηκαν με την δήλωση με α/α: ... Ν.4495/17 και άρθρο ... (εδώ θα πρέπει να γράψει κάποιος με ποιό άρθρο, ποιό νόμο επιτρέπεται η τακτοποίηση αυτών των παραθύρων). Δεν σημαίνει βέβαια πως αν το κάνει δεν επιτρέπεται ο γείτονας να χτίσει πάνω στο νομιμοποιημένο παράθυρο και να το κλείσει. Αν και όταν χτίσει ο γείτονας καλύπτει το παράθυρο, το παράθυρο έστω που βλέπουμε τώρα ότι μπορεί να νομιμοποιηθεί, αν και όταν χτίσει το καλύπτει, τότε θα μπορεί να το καλύψει νόμιμα σύμφωνα με την δικιά του άδεια.
Τώρα δηλαδή αυτό πιστεύω. 

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Καλημέρα στο φόρουμ,

Δηλαδή @dimitris GM σύμφωνα με αυτό που παρέθεσες της εγκ.2, αν κατά τη ρύθμιση αυθαιρέτων εντοπιστούν ανοίγματα σε  όριο με όμορο οικόπεδο αυτά τακτοποιούνται κανονικά?

Ρωτάω διότι τακτοποιώ αγροτική αποθήκη με 2 παράθυρα που βρίσκονται ακριβώς στο όριο με το όμορο..

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά και τακτοποιούνται (επιτρέπεται δηλαδή να πληρώσουν πρόστιμο), αλλά δεν νομιμοποιούνται, υπάρχει περίπτωση  στο μέλλον να προκύψουν οι κατάλληλες συνθήκες και να ζητηθεί να κλείσουν. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.