Μετάβαση στο περιεχόμενο

Από 1η Ιανουαρίου 2024 υποχρεωτική εφαρμογή πληρωμών μέσω IRIS για ελεύθερους επαγγελματίες


Engineer

Recommended Posts

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που τηρούν επαγγελματικό λογαριασμό, δέχονται υποχρεωτικά πληρωμές μέσω υπηρεσιών άμεσης πληρωμής.

Αυτό ορίζει το άρθρο 46 του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, φέρνοντας την ενεργοποίηση του μέτρου πολύ νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, όπως είχε ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης και αφορούσε ενεργοποίηση της διάταξης από την 1η Δεκεμβρίου 2024.

Έτσι, το σύστημα IRIS μπαίνει στην καθημερινότητα καταναλωτών και όλων των ελεύθερων επαγγελματιών σε λιγότερο από ενάμιση μήνα, ανοίγοντας τον δρόμο για συναλλαγές έως 500 ευρώ χωρίς χρεώσεις για τους επαγγελματίες, με τις πληρωμές να εκτελούνται άμεσα, ακόμα και χωρίς τη χρήση τηλεφωνικού αριθμού.

Οι καταναλωτές, εφόσον έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS στο mobile banking, θα μπορούν να κάνουν τις πληρωμές τους μέσα σε δευτερόλεπτα, πληκτρολογώντας τον ΑΦΜ ή το κινητό τηλέφωνο του επαγγελματία, στοιχεία τα οποία μπορούν για λόγους διευκόλυνσης να παρέχονται υπό μορφή QR Code προς σάρωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναγραφή του QR Code για πληρωμές IRIS θα αποτυπώνεται στο σώμα της απόδειξης που εκδίδεται, ώστε η έκδοσή της να προηγείται της πληρωμής.

Οι νέες διατάξεις ορίζουν ότι οι δικαιούχοι πληρωμής, οι οποίοι αποδέχονται κάρτες πληρωμών, και οι δικαιούχοι πληρωμής που αποδέχονται υποχρεωτικά πληρωμές μέσω υπηρεσίας άμεσης πληρωμής, ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής του συστήματος καρτών πληρωμής, με σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείας. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο, καθώς και στον διαδικτυακό τόπο μέσω του οποίου δέχονται πληρωμές.

Τι είναι το IRIS

Σύμφωνα με τη ΔΙΑΣ, το σύστημα IRIS επιτρέπει σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες να εισπράττουν εντός δευτερολέπτων οφειλές από πελάτες τους άμεσα και εύκολα. Οι πελάτες εκτελούν τις πληρωμές τους γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό του κινητού ή τον ΑΦΜ της επιχείρησης, χωρίς να γνωρίζουν το ΙΒΑΝ της. Αρκεί να έχουν ενεργοποιήσει και τα δύο μέρη την υπηρεσία IRIS στο mobile banking. Προς περαιτέρω διευκόλυνση του πελάτη, η επιχείρηση μπορεί να παρέχει τον αριθμό κινητού ή ΑΦΜ σε μορφή κωδικού QR προς σάρωση.

Η διαδικασία της είσπραξης ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων και η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας ενημερώνεται άμεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Η συμμετοχή της επιχείρησης στην υπηρεσία πραγματοποιείται με ενέργειες του συνεργαζόμενου Παρόχου Υπηρεσιών Πληρωμών (η υπηρεσία προσφέρεται ήδη από Alpha Βank, Εθνική ΤράπεζαΕΤΕ -0,93%, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου).

Καταναλωτές και επιχειρήσεις δεν έχουν την παραμικρή χρέωση για τις συναλλαγές έως 500 ευρώ.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Η αντίστοιχη ηλεκτρονική πληρωμή με τον λογαριασμό της ΕΚΤ (που ανακοίνωσε η Λαγκάρντ) έχει όριο κεφαλαίου εντός του λογαριασμού του δικαιούχου 3000€.

Η αντίστοιχη πρόταση νόμου του ΜέΡΑ25, για το "Δήμητρα" δεν είχε περιορισμούς (όλες οι συναλλαγές δωρεάν). 

Δεν έχω δει πώς το έχουν στήσει οι Κινέζοι το ηλεκτρονικό Γουάν τους.

Link to comment
Share on other sites

Είχα πάει στην Κίνα στο τέλος του 2018.

Δεν πλήρωναν ούτε με μετρητά, ούτε με κάρτα, ούτε με κινητό.

Την ώρα που έβγαζε τον λογαριασμό η ταμίας μια κάμερα αναγνώριζε το πρόσωπο του πελάτη. Ο πελάτης επιβεβαίωνε με ένα πάτημα στην οθόνη ότι είναι όντως αυτός και ολοκληρωνόταν η πληρωμή.

 

 

@jedi.Yannis

Ο μοναδικός λόγος που το όριο στην Ελλάδα είναι 500€ και όχι παρακάτω είναι ότι υπάρχουν χαρτονομίσματα των 500€ οπότε αν το όριο έπεφτε παρακάτω ουσιαστικά θα ακύρωναν τα χαρτονομίσματα αυτά.

To 9% των χαρτονομισμάτων σε ευρώ είναι πεντακοσάρικα, η αξία τους είναι 140.5 δις ευρώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Πάντως μέχρι πρόσφατα μία χαρά χρεώνει πειραιώς και eurobank συναλλαγές μέσω iris!!! 0.50 λεπτά μέχρι ένα ποσό και 2€ αν ξεπερνούσες το 100€ αν δεν κάνω λάθος!!!Και υποτίθεται δεν είχε χρέωση!!!

Edited by xas
Link to comment
Share on other sites

11 ώρες πριν, sdim said:

Όσοι κόβουν απόδειξη από το https://mydata.aade.gr/timologio/ πως θα βάλουν το QR για το Iris στο τιμολόγιο;

Έλα ντε.

Link to comment
Share on other sites

εφόσον θα μπουν όλοι οι επαγγελματίες στο iris ΜΗΝ περιμένετε να παραμείνει δωρεάν. Οι τράπεζες καραδοκούν για να φάνε από την πίτα που παρουσιάζεται μπροστά τους.

https://www.msn.com/el-gr/money/economy/τέλος-οι-δωρεάν-πληρωμές-με-iris-έρχονται-τσουχτερές-προμήθειες/ar-AA1ll1hb?ocid=hpmsn&cvid=42d943cf1af04f4a87f01ca2bfd36e85&ei=59

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Βασικά η μόνη λύση είναι επαγγελματικός λογαριασμός σε κάθε τράπεζα. Δεν γνωρίζω βέβαια αν έχουν μηνιαίο κόστος.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

καλησπέρα,

μπορούμε να δεχόμαστε πληρωμές μέσω Iris μόνο στη Viva ή θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε την αποδοχή πληρωμών Iris στην τράπεζα που έχουμε επαγγελματικό λογαριασμό? (θα προτιμούσα μόνο στη Viva αν γίνεται και είναι αποδεκτό)

ευχαριστώ

Edited by Roy_Hobbs
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι ότι ενεργοποιώντας το iris μέσω κάποιας τράπεζας, δηλώνεις και τον λογαριασμό που θα πηγαίνουν τα χρήματα στην ίδια τράπεζα. Άρα, αν έχεις μόνο ένα επαγγελματικό λογαριασμό θα πρέπει με κάποιο τρόπο να επιλέξεις αυτόν για να πηγαίνουν τα επαγγελματικά έσοδα. Μέχρι στιγμής το iris από ό,τι λέγεται το ενεργοποιείς στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Για την viva ας πει κάποιος συνάδελφος που γνωρίζει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.