Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλησπέρα σε όλους, στις παρακάτω φωτογραφίες φαίνεται το σιδέρωμα σε ένα τοιχίο αντιστήριξης, το τοιχίο έχει μήκος 12 μέτρα και κάνει 3 "σκαλοπάτια" με μέγιστο ύψος 2.5 μέτρα. Διαφορετική ημέρα σκυροδετήθηκε το πέδιλο και άλλη μέρα το κάθετο στοιχείο.

Κάθετα στα σημεία που δημιουργείται το σκαλοπάτι έχει δημιουργηθεί τριχοειδής ρωγμή (περίπου 0.8mm για την ώρα), από την πάνω μεριά έως και κάτω στην επαφή με το πέδιλο (και στα 3 σκαλοπάτια), οπως έχω σημειώσει στην εικόνα. Ο μηχανικός μου είναι εντάξει με αυτό και δεν το σπουδαιολογεί.

Εγώ έχω κολλήσει με το γεγονός ότι το καλούπι του κάθετου στοιχείου αφαιρέθηκε την επόμενη μέρα (!) της σκυροδέτησης (ούτε 24 ώρες), εν αγνοία δική μου και του μηχανικού.. Πιστεύετε ότι η αστοχία μπορεί να οφείλεται σε αυτό; Αυτό που θέλω να καταλήξω, έχει ευθύνη ο εργολάβος για αυτή την εικόνα;

Δυστυχώς έχω μόνος αυτές τις 2 φωτογραφίες από εκείνη την ημέρα.

1.jpg

2.jpg

Edited by Geomicha
Δημοσιεύτηκε (edited)

Kαλησπέρα . Αφού το είδε ο μηχανικός σου και είπε ΟΚ δεν έχουμε λόγο να μην το πιστέψουμε. Ανέβασε κάποια στιγμή τις σωστές φωτογραφίες να δούμε κυρίως το εύρος και τη θέση της ρωγμής στο τελικό μπετόν. Συνήθως τριχοειδείς ρωγμές εμφανίζονται από ελλιπή συντήρηση (πλημμελής -μη συνεχής-διαβροχή) σε συνδυασμό με τις συνθήκες περιβάλλοντος (π.χ άνεμος, χαμηλό ποσοστό σχετικής υγρασίας στον αέρα κλπ) κατά τις πρώτες ώρες (24-48) ωρίμανσης του σκυροδέματος και εν γένει δεν συνιστούν στατική αστοχία . Μπορούν -εφόσον κριθεί οτι επηρεάζουν την αντοχή (ρωγμές μεγάλου εύρους κλπ) να επισκευαστούν με ειδικές ρητίνες. 

Edited by Pavlos33
Δημοσιεύτηκε

Η ενσωμάτωση του παλαιού φράχτη μαζί με τις κολώνες του, πως αξιολογείται ; Η αστοχία στις κολώνες δεν είναι ; 

Δημοσιεύτηκε
On 10/1/2026 at 10:13 ΜΜ, kan62 said:

Η ενσωμάτωση του παλαιού φράχτη... 

Δυστυχώς ο παλιός φραχτης για πολλούς λόγους δε μπορούσε να αφαιρεθεί..Η συντήρηση του τοιχιου ήταν φτωχή. 

Πράγματι παρατηρήσαμε οτι όπου υπάρχει σκαλοπάτι & στύλος έχουμε αστοχία. Όπου υπάρχει μονο στύλος δεν υπάρχει ρωγμη.

Η πρόωρη αφαιρεση του ξυλοτυπου θα μπορουσε να έχει επηρεάσει;

Δημοσιεύτηκε

Επειδή φαίνεται ότι η ρωγμή έχει δημιουργηθεί στο σημείο του μεταλλικού στύλου, μάλλον οφείλεται στο μη επαρκές πάχος επικάλυψης (λόγω του στύλου), ή σε μετακίνηση του στύλου λόγω μη σταθερότητάς του.

Σε κάθε περίπτωση, δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας μιας κι ο οπλισμός φαίνεται εντάξει. Το δε ξεκαλούπωμα την επομένη (που προφανώς αφορά σε τμήματα άνω της στάθμης του εδάφους) δεν μπορεί να προκάλεσε τη ρωγμή.

Δημοσιεύτηκε

Αν δεν υπάρχει μετακίνηση κάθετα στην επιφάνεια του τοιχείου  μην ανησυχείς. Οι τοίχοι αντιστήριξης δουλεύουν σαν κάθετοι πρόβολοι.

Το μόνο θέμα ειναι η διάβρωση των οπλισμών λόγω εισροής νερών .Γιαυτό όταν σταματήσουν οι ρηγματώσεις (βάλε έναν μάρτυρα γιαυτό κάθετα στη ρηγμάτωση  π.χ ενα γύψινο μήκους 10 εκατ και πλάτους 3 εκατ. για 6 μήνες ή αν βρεις καλύτερα ειδικούς μάρτυρες σαν γυαλί ) κάλυψέ τες με κάποια μαστίχη σφράγισης .  

Δημοσιεύτηκε

Λογική ρωγμή σε σημειο αλλάγής διατομής λόγω διαφορετικής ωρίμασης. Ομοίως δεν αξιολογώ σε κάτι σοβαρό, θα έβαζα αρμό στο σημειο πριν τη σκυροδέτηση. Παρακολούθηση για διευρυνση και επέκταση.

Δημοσιεύτηκε

συν το ότι αλλάζει και το πλάτος θεμελίωσης χαμηλού και ψηλού τοιχίου-έχει και αυτό μια επίπτωση.  Άρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στατικής επάρκειας του-Το πρόβλημα είναι μόνο αισθητικό και κάλλιστα απαλείφεται με απλούστατες επεμβάσεις  

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.