Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οδηγός για την ενίσχυση για αγορά εξοπλισμού - ΕΣΠΑ


Recommended Posts

Κι εγώ με 100 βαθμολογήθηκα αλλά δεν πρόκειται να προβώ σε οποιαδήποτε αγορά πριν τις 25 Ιουλίου. Όπως το ίδιο κάνουν και όλοι οι φίλοι μου που έχουν εγκριθεί. Ας μάθουμε πρώτα και τις ποινές που θα προβλέπονται για τα "άτακτα" μέλη της ΟΝΕ, ας αγοράσει κανένας άλλος και ...βλέπουμε!!!

 

Προσοχή - Αίτηση ελέγχου θα μπορεί να υποβληθεί από 16/8 ως 16/9

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι αφορά τιμολόγια.

 

Άμα έχεις τρία προϊόντα και κόψεις 3 τιμολόγια όλα κάτω από 1500€ είσαι ok. Άσχετα το αν είναι ο ίδιος προμηθευτής.

 

Μόλις μίλησα με espa. Μου είπαν πως τα 1500€ πάνε ανά τιμολόγιο, οπότε όπως τα λες είναι.

Link to comment
Share on other sites

Όπως ανάφερα σε προηγούμενο post, τις πιστώσεις τις παίρνει από εμάς το κράτος όταν κάνουμε τις αγορές.

 

Συνοπτικά επαναλαμβάνω τα εξής:

Η επιδότηση επιβαρύνει ευρωπαϊκά κονδύλια κατά 75% και εθνικά κονδύλια κατά 25%.

 

Για όσους δικαιούνται 80% επιδότηση.

Αν Χ είναι η τιμή ενός προϊόντος, τότε η συμμετοχή του κράτους θα είναι 25%*80%*Χ=0,2*Χ ενώ το ΦΠΑ θα είναι 21%*Χ=0.21*Χ. Άρα το κράτος θα πάρει από το ΦΠΑ μόλιας αγοράσουμε τα εγκεκριμένα προϊόντα 0.21*Χ, θα δώσει για την επιδότηση 0.2*Χ και θα έχει και όφελος 0.01*Χ

Παράδειγμα: Για όσους έχουν προτείνει επένδυση 10.000 +ΦΠΑ, το κράτος θα πάρει 10.000*21%=2100€ και θα πρέπει να δώσει 10.000*80%*25*=2000€. Το κράτος θα έχει κέρδος 100€.

 

Για όσους δικαιούνται 50% επιδότηση

Αν Χ είναι η τιμή ενός προϊόντος, τότε η συμμετοχή του κράτους θα είναι 25%*50%*Χ=0,125*Χ ενώ το ΦΠΑ θα είναι 21%*Χ=0.21*Χ. Άρα το κράτος θα πάρει από το ΦΠΑ μόλις αγοράσουμε τα εγκεκριμένα προϊόντα 0.21*Χ, θα δώσει για την επιδότηση 0.125*Χ και θα έχει και όφελος 0.085*Χ

Παράδειγμα: Για όσους έχουν προτείνει επένδυση 16.000 +ΦΠΑ, το κράτος θα πάρει 16.000*21%=3360€ και θα πρέπει να δώσει 16.000*50%*25*=2000€. Το κράτος θα έχει κέρδος 1360€.

 

Συμπέρασμα: Το κράτος θα πάρει περισσότερα από το ΦΠΑ από την συμμετοχή του στην επένδυση. Δεν το συμφέρει να μην προβεί στην επιδότηση των εγκεκριμένων προτάσεων (εφόσον έχουν υλοποιηθεί και είναι όλα τα χαρτιά σωστά) καθώς θα ανέπτυσσε κλίμα αβεβαιότητας και περαιτέρω μείωση των εσόδων του κράτους.

 

 

Νέες πληροφορίες

Επειδή άλλαξα δελτίο ταυτότητας, ρώτησα στο infoespa τι πρέπει να κάνω. Η απάντηση ήταν ότι πρέπει:

1. Να δηλώσω την απώλεια ταυτότητας στην αρμόδια ΔΟΥ

2. Να δηλώσω την απώλεια ταυτότητας στον αρμόδιο ΕΦΔ

3. Να στείλω email στο [email protected]

 

Υπενθυμίζω ότι εάν αλλάξετε τα στοιχεία σας (επαγγελματική διεύθυνση, δελτίο ταυτότητας, κτλ) πρέπει να το δηλώσετε διαφορετικά ενδέχετε να μην λάβετε την επιδότηση.

Link to comment
Share on other sites

Σωστοί οι τύποι, αλλά ξεχνάς ότι το ΦΠΑ για τον εξοπλισμό, θα το αφαιρέσεις στην περιοδική σου δήλωση, επομένως θα χάσει το Υ ποσόν σε ΦΠΑ το ελληνικό "κράτος", μιάς και δεν θα το αποδόσεις.

Δεν ξέρω μπορεί να είμαι εγώ λάθος, μια σκέψη κάνω.

Link to comment
Share on other sites

mplampla το ΦΠΑ για οποιαδήποτε συναλλαγή, πάντα επιστρέφει στο κράτος. Εντάξει εσύ το αφαιρείς, αλλά το πληρώνει ο έμπορος στον οποίο το πλήρωσες.

Γι' αυτό και η αύξηση του ΦΠΑ, μέχρι ένα σημείο, είναι σίγουρο έσοδο του κράτους. Το σημείο αυτό είναι ο καταναλωτής να μην αγοράζει, να μην κάνει συναλλαγές, άρα να μην υπάρχει ΦΠΑ (βλέπε σημερινή κατάσταση και ειδικά μετά την 01/07)

Link to comment
Share on other sites

Σωστοί οι τύποι, αλλά ξεχνάς ότι το ΦΠΑ για τον εξοπλισμό, θα το αφαιρέσεις στην περιοδική σου δήλωση, επομένως θα χάσει το Υ ποσόν σε ΦΠΑ το ελληνικό "κράτος", μιάς και δεν θα το αποδόσεις.

Δεν ξέρω μπορεί να είμαι εγώ λάθος, μια σκέψη κάνω.

 

Έχεις δίκιο ότι το ΦΠΑ θα αφαιρεθεί στην περιοδική δήλωση. Το σκεπτικό μου αναφέρεται στο αν θα έχει ρευστό σε μερικούς μήνες για να μας δώσει την επιδότηση το κράτος. Από την στιγμή που παίρνει τώρα ένα ποσό με το ΦΠΑ θα έχει ρευστό για την επιδότηση.

 

Το κράτος θα είναι κερδισμένο σε έσοδα από κοινοτικά κονδύλια. Για κάθε 1 που βάζει το κράτος η ΕΕ δίνει άλλα 3. Ο συνολικός τζίρος είναι 70.000.000, από τα οποία τα 17.500.000 είναι η συμμετοχή του κράτους και 52.500.000 από κοινοτικά κονδύλια. Ο τζίρος από το ΕΣΠΑ θα δώσει μια ώθηση στην αγορά της τεχνολογίας και έμμεσα και τους υπόλοιπους τομείς. Μην ξεχνάμε ότι το κράτος δεν κερδίζει μόνο από το ΦΠΑ του τελικού προϊόντος. Κερδίζει από την φορολόγηση της εταιρείας που πούλησε το προϊόν (με βάση το κέρδος), από την φορολόγηση του υπαλλήλου που μας εξυπηρέτησε, από την φορολόγηση των μεταφορέων, κτλ.

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον sdim. Να προσθέσω απλά ότι υπάρχουν και ειδικότητες που δεν έχουν δικαίωμα επιστροφής ΦΠΑ, όπως οι δικηγόροι. Από αυτούς το κράτος εισπράτει κανονικότατα το ΦΠΑ και καλύπτει την κρατική συμμετοχή άνετα.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, γνωρίζει κανείς εάν υπάρχει πρόβλημα στην αποπληρωμή του εξοπλισμού με κάποιο σύστημα δόσεων, δεδομένου προφανώς πως το τιμολόγιο αγοράς εκδίδεται άμεσα. Εχει ρωτήσει κανείς εάν τους ενδιαφέρει ο τρόπος πληρωμής? Δυστυχώς στην τράπεζα μου έχουν ακόμα μαύρα μεσάνυχτα, με κάνει να αναρωτιέμαι πότε θα ενημερωθούν οι αρμόδιοι υπάλληλοι..Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.