Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωτοβολταϊκά που φορτίζουν μπαταρίες με 80 Α


tolee

Recommended Posts

tolee, το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις δεν είναι ένα τεχνικό (πώς θα κάνεις κάτι να δουλέψει) αλλά διοικητικό (πώς θα κάνεις κάτι να φαίνεται ότι δουλεύει).

Δεν φταις εσύ, και σε καταλαβαίνω πλήρως, διότι έχω βρεθεί στην θέση σου, όχι λίγες φορές.

Για αυτό ρώτησα στην αρχή "Φοβάμαι ότι δεν είναι ξεκάθαρο το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις".

 

Την λύση να δίνεις όλο το ρεύμα από τα Φ/Β στην ΔΕΗ, και να ανάβουν τα led από την ΔΕΗ κατευθείαν με καλώδιο 1,5 mm2 (ή να μην ανάβουν καθόλου τα led, αλλά να τοποθετηθεί στην είσοδο του δημαρχείου μία ευμεγέθης οθόνη-πίνακας που να λέει π.χ 123,45 kWh παρήχθησαν από τα Φ/Β που θα ανανεώνεται κάθε λεπτό) , την σκέφτηκες καθόλου;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 29
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Παιδιά, αν έχεις Φ/Β που το διασυνδέεις με τη ΔΕΗ δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να διοχετεύεις ένα μέρος της παραγόμενης ενέργειας σε φορτία. Δίνεις όλο το ρεύμα στη ΔΕΗ και τα φορτία σου τα τροφοδοτείς κανονικότατα από το δίκτυο πόλεως.

 

ΟΜΩΣ προσοχή τώρα. Πληροφοριακά και ίσως λίγο άσχετο με το θέμα του φίλου μας, αλλά με την ευκαιρία το αναφέρω προς πληροφόρηση όλων. Πιθανόν ο Δήμος ή μια εταιρεία να θέλει να δώσει ένα μέρος της ενέργειας σε κάποιο φορτίο για ΝΟΜΙΚΟΥΣ λόγους. Διότι, αν π.χ. μια ναυτιλιακή εταιρεία βάλει Φ/Β και θέλει να πουλάει ρεύμα στη ΔΕΗ αυτό δεν μπορεί να το κάνει διότι από το καταστατικό της εταιρείας ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΕ η εμπορική δραστηρίοτητα παραγωγής και πώλησης ενέργειας και κατά συνέπεια κέρδη από αυτή τη δραστηριότητα. Υπάρχει λοιπόν ένα νομικό κόλλημα. Ως εκ τούτου, η εταιρεία μπορεί να ισχυριστεί ότι τα Φ/Β τα έβαλε για δική της κατανάλωση και την περίσσεια της ενέργειας την δίνει στο δίκτυο. Τώρα αν αυτή η περίσσεια είναι το 99% δεν έχει σημασία. Λέμε τώρα ... ;)

Link to comment
Share on other sites

Γενικά συζητώντας για το θέμα, από οικονομική σκοπιά δεν συμφέρει να διοχετεύεις σε φορτία το παραγόμενο ρεύμα. Στην ΔΕΗ το πληρώνεις 11 λεπτά ενώ η ΔΕΗ σε πληρώνει 55 λεπτά.

Άρα κάθε για KWh που δεν στέλνεις στην ΔΕΗ αλλά την καταναλώνεις, χάνεις περίπου 44 λεπτά

Link to comment
Share on other sites

@GeorgeS : τα έχεις μπλέξει λιγάκι δε γίνετσι το τελευταίο που λες (εκτός αν έχεις ακούσει κάτι, ποτέ δε λέω ποτέ στα φαινόμενα αυτής της χώρας). Επίσης, στο καταστατικό δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να το αλλάξεις. Νομίζεις όλες αυτές οι εταιρίες που παράγουν πλέον ρεύμα είναι καινούριες;

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Πρέπει κατ αρχήν να δεις πόσα σκέλη έχει το πρόβλημά σου.

 

1. Χωροταξικό: Δεν υπάρχει πάνελ με αυτές τις διαστάσεις που ζητάς (απ΄όσο ξέρω). Πρέπει να το κατασκευάσεις μόνος σου.

 

2. Φορτία: Τι φορτίο τραβάνε τα LED; Θα έλεγα καλύτερα τι τάση, μιας και είμαστε σε DC, δεν μπορούμε να παίξουμε με την τάση εύκολα με έναν ΜΤ. Απ όσο γνωρίζω, διατάξεις σαν αυτή που θέλεις να χρησιμοποιήσεις δίνονται σαν τελικό προϊόν για λειτουργία σε 12 V καθ ότι έχουν ενσωματωμένες αντιστάσεις (τάση λειτουργίας LED 3-5V).

 

Λύσεις:

 

Μεταφορά με υψηλή τάση είναι δύσκολο να κάνεις, γιατί όλοι οι σταθεροποιητές τάσης έχουν κάποιο φάσμα λειτουργίας σε τάση και ρεύμα. Δεν μπορείς να δώσεις 300V και να βγάλεις 12V. Άρα θα χρειαστείς inverter και η πορεία της ισχύος σου θα είναι η εξής:

υψηλή DC από πάνελ -> inverter (DC-AC)-> ΜΤ (υποβιβασμός τάσης στο επιθυμητό επίπεδο) -> ανόρθωση (AC-DC) που σημαίνει Πολύ Ακριβό.

 

Μία λύση που θα πρότεινα είναι:

α) να δεις κατά πόσον είναι δυνατόν το φορτίο σου να πλησιάσει την πηγή σου.

 

β) να παίξεις με το φορτίο σου. Αντί να παραλληλίσεις όλα τα LED, κάνε έναν γρήγορο υπολογισμό πτώσης τάσης ανά Χ αριθμό LED, και συνέδεσε τμήματα της ταινίας σου εν σειρά. Έτσι μπορείς να δουλέψεις και σε αρκετά υψηλή τάση μεταφοράς και με λίγα ενεργά στοιχειά (ρυθμιστές), αρκεί να βρεις στα μεγέθη που πρέπει. Θέλει λίγο ψάξιμο, αλλά πιστεύω ότι μπορείς να βρεις την άκρη.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Υπάρχουν φορτιστές μπαταριών στο εμπόριο που δουλεύουν με μέγιστη τάση εισόδου 150VDC και στην έξοδο μπορούν να φορτίσουν συστοιχίες σε τάση 12,24,48 ή 60V.

 

Αυτό μπορεί να σου δώσει τεράστια ευελιξία και στον συνδυασμό των πάνελ που μπορείς να χρησιμοποιήσεις.

 

Όσον αφορά το άλλο που αναφέρθηκε, ονομάζεται inverter/charger και υπάρχουν πολλές εταιρίες που τα κατασευάζουν.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Θέλω να βάλω ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα. Έχω επιλέξει τα panel, τον inverter, τις μπαταρίες και τον ρυθμιστή, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τι διατομή καλωδίων θα βάλω. Με υπολογισμούς μου βγαίνουν πολύ μεγάλες οι διατομές (70 mm2). Είναι 5 panel συνδεδεμένα παράλληλα και το καθένα είναι 190Wp με με ονομαστική ένταση 5.23Α και ον. τάση 36V. Η απόσταση από τα panel έως τις μπαταρίες είναι περίπου 70m. Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει; Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον υπερβάλλεις λίγο...πόση απώλεια θεωρείς αποδεκτή στο καλώδιο για να σου βγαίνει 70mm2??

Ένα καλώδιο διατομής 16mm ή το πολύ 25mm έχει αποδεκτή απώλεια σε αυτό το μήκος για αυτή την ισχύ (θεωρώ δεδομένο ότι η μπαταρία είναι 24V).

Επίσης, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ρυθμιστή φόρτισης σαν αυτόν που σου επιτρέπει να συνδεσμολογήσεις τα Φ/Β σε μεγαλύτερη τάση, άρα στο μισό ρεύμα, άρα με πολύ μικρότερη απώλεια για τη δεδομένη τάση μπαταρίας.

Έχε υπόψη ότι το ρεύμα μέγιστης ισχύος το έχεις για ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον φορτίζεις άμεσα τους συσσωρευτές (χωρίς DC/DC converter) δεν σε ενδιαφέρει τόσο η απώλεια επί των αγωγών, όσο η συνολική απώλεια ισχύος λόγω αυξημένης διαφοράς δυναμικού στο panel. Όθεν, η επίτευξη χαμηλών απωλειών είναι μεγίστης σημασίας: Η απώλεια δυναμικού 1V επί του κάθε αγωγού δεν συνεπάγεται απώλεια 5% αλλά 14%.

 

Έχεις 26Α και 140m... με αγωγό 25mm² τα πάνελ "βλέπουν" το φορτίο των 36V ως 38,5V...

 

 

STP170S-24Ab-1_g1.gif

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.