Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φορολογία μηχανικών από το 2010 (ελεύθερη συζήτηση)


Recommended Posts

Άκουσα πριν στις ειδήσεις οτι τελικά θα προχωρήσει ο ενιαίος τρόπος φορολόγησης όλων των επαγγελμάτων. Με κλίμακα της οποίας ο συντελεστής αυξάνει όσο αυξάνει το εισόδημα. Αν ισχύσουν όσα γράφτηκαν προεκλογικά μιλάμε για αφορολόγητο 12.000 ευρώ και κλίμακα από 15-20% εώς και 40+% για >50.000 ευρώ.

Δυστυχώς δεν βρίσκω κάτι πολύ πρόσφατο στο google..

Συνεχίζει φυσικά να είναι σε ισχύ η έκτακτη εισφορά και το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων.

Η τρύπα (του προυπολογισμού) δεν κλείνει και να δούμε τι θα γίνει τελικά..:confused:

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 318
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μιλάμε αφενός για το θέμα της εφαρμογής νέας κλίμακας φορολογίας εισοδημάτων αφετέρου κατάργησης του (μοναδικού) συντελεστή φορολόγησης των μηχανικών και άλλων επαγγελμάτων. Συμφωνώ ότι αυτές οι εξαιρέσεις (με ΜΣ) προκαλούν και έχει συζητηθεί τελευταία η κατάργησή τους αλλά ο αντίλογος είναι ότι αφορούν σε μεγάλο αριθμό επαγγελματιών και οι μηχανικοί έχουν συμπαραστάτη το ΤΕΕ στο θέμα αυτό, το οποίο (ΤΕΕ), όσο και αν δεν μας καλύπτει σε πολλά άλλα θέματα, αντιδρά δυναμικά σε τέτοια ενδεχόμενα.

 

Ίδωμεν !!!

Link to comment
Share on other sites

Για το αφορολόγητο και την επαναφορά του συντελεστή 15% (επαναφορά για μισθωτούς και μεγαλύτερη διακύμανση στους ελεύθερους επαγγελματίες) ακούγεται από την νέα κυβέρνηση.

Εδώ και καιρό ακούγεται για κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και των ελαχίστων αμοιβών των οικοδομικών αδειών.

Ας μην γίνει κατάργηση αλλά αύξηση των συντελεστών γιατί κάτι ποσοστά του 17 , 22 ,26 και 38% είναι όντως μικρά.Από την άλλη θα αυξηθεί κατακόρυφα το πραγματικό κόστος μιας άδειας αφού κανένας δε θα κάνει έκπτωση.

Αν καταργήσουν και τις ελάχιστες αμοιβές τότε ο καθένας θα κόβει ότι ΑΠΥ θέλει.

Eίδωμεν...............

Link to comment
Share on other sites

Ξέχασες και το 60% αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Συμφωνώ ότι η όποια αλλαγή στη φορολόγηση των μηχανικών θα έχει άμεση επίπτωση (μετακύλιση) στο παραγόμενο προϊόν (μελέτη, κατασκευή κλπ) αλλά νομίζω ότι δεν πρέπει να σκεφτόμαστε, έστω και σαν ενδιάμεση λύση, την αύξηση των ΜΣ.

Link to comment
Share on other sites

Ο τρόπος φορολόγησης και ο τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ (και η παιδεία γενικά), αποτελούν τα δύο πιο ευμετάβλητα σημεία στη πολιτική κάθε κυβέρνησης, γιαυτό δεν θα έχουμε ποτέ τίποτε σωστό και στα δύο...

Είναι γεγονός ότι οι μηχανικοί αποτελούν ακόμη στα μάτια του κόσμου - και είναι σε μεγάλο ποσοστό- προνομιούχο επάγγελμα ειδικά με τη θέσπιση των ελάχιστων αμοιβών... Οσο για το ΤΕΕ, τί πιο φυσικό να υπερασπίζεται το πορτοφόλι των μηχανικών... Από την άλλη το σύστημα των νόμιμων αμοιβών διασφαλίζει τη δήλωση των εισοδημάτων αυτών... Με τη κατάργησή τους θα πέσει πολύ μαύρο χρήμα λένε κάποιοι...

Πάντως σε γενικές γραμμές θα πρέπει πρώτα να ασχοληθεί κανείς με τους "πεινασμένους" εμπόρους και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα συνταξιούχου, αλλά και με άλλα επαγγέλματα που εκμεταλλεύονται το πόνο του κοσμάκη, όπως οι γιατροί.... και ας αφήσουν τους μηχανικούς που τουλάχιστον μέσω της δραστηριότητάς του ζει όλη η χώρα...

Ας ξεκοκκαλίσουν τους μεσάζοντες από το χωράφι μεχρι το ράφι... (λαικισμός ε;;;) ώστε να μην έχουμε ζητιάνους αγρότες... ενώ θα μπορούσαν να είναι ο θεμέλιος λίθος της οικονομίας μας...

 

Τέλος πάντων, ακόμη τουλάχιστον βρωμάει όπως και να το δείς... Ας ελπίσουμε ότι ο Γιωργάκης όταν φύγει η αρχική θετική ψυχολογία του κοσμάκη, θα έχει να παρουσιάσει και κάποιο έργο...

Link to comment
Share on other sites

Από τη μία βλέπουμε να πυκνώνουν τα δημοσιεύματα ότι σχεδιάζεται η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των μηχανικών ελευθέρων επαγγελματιών. http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=45520 - βλέπε σημείο 2.

Οι απόψεις αυτές σχετικά με την κατάργηση του εξωλογιστικού προσδιορισμού του εισοδήματος των μηχανικών περιέχονται και στο επίσημο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, άρα δεν πρόκειται για απλές φήμες.

Δεν συζητείται οι αύξηση των συντελεστών (οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί όντως να είναι αδικαιολόγητα χαμηλοί) αλλά η πλήρης κατάργησή τους, πράγμα που θα έχει ως συνέπεια μια απότομη και τεράστια φορολογική επιβάρυνση για πολλούς συναδέλφους μηχανικούς/αρχιτέκτονες οι οποίοι κάνουν χρήση των συντελεστών.

Από την άλλη απορώ γιατί δεν βλέπω κανέναν μας να αντιδράει (π.χ. το ΤΕΕ δεν έχει ανακοινώσει τίποτε). Επειδή η πάγια τακτική των κυβερνήσεων είναι να διοχετεύουν αρχικά κάποια πιθανά μέτρα στα ΜΜΕ για να μετρήσουν τις αντιδράσεις, θεωρώ πως θα πρέπει να αναδείξουμε το θέμα και να προσπαθήσουμε να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας.

 

Καλό θα ήταν να ξεκινήσει μια κουβέντα με σκέψεις, προτάσεις σχετικά με το σημαντικό αυτό θέμα!

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς στην συγκεκριμένη περίπτωση η κατάσταση είναι μόνο άσπρο/μαύρο. Δηλαδή η φορολόγηση θα γίνεται είτε εξωλογιστικά είτε εσωλογιστικά. Ενδιάμεση λύση δεν υπάρχει. Για μένα το πρόβλημα δεν είναι ο τρόπος προσδιορισμού του εισοδήματος αλλά όλα αυτά τα έξοδα στα οποία προβαίνουμε και δεν μας τα δικαιολογεί. Επί παραδείγματι: πληρωνόμαστε την αμοιβή επίβλεψης μαζί με την άδεια το οποίο προκαλεί αμέσως 2 προβλήματα: Καταρχάς πληρωνόμαστε για μια εργασία η οποία θα πραγματοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο, πολλές φορές στο επόμενο ή μεθεπόμενο οικονομικό έτος. Δεύτερον δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε όλες αυτές τις δαπάνες που απαιτούνται για την επίβλεψη, μια εκ των προφανων είναι η βενζίνη για τα οχήματά μας καθώς και η συντήρησή τους. Ειδικά τα έξοδα είναι ο μεγαλύτερος βραχνάς. Πάντως εφ' όσον τα οικονομικά του κράτους είναι τόσο άσχημα μην περιμένετε τίποτε άλλο από την κατάργηση του εξωλογιστικού προσδιορισμού.

Link to comment
Share on other sites

πόσο δίκιο έχεις cna

 

Μαχαιριά όμως :sad:

 

Κι άλλh πίεση........έλeος ..............................................

 

τι συνδυασμούς φορτίσεων πρέπει να μας κάνουν ? !!:)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.