Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φορολογία μηχανικών από το 2010 (ελεύθερη συζήτηση)


Recommended Posts

+100000*X που πάνε στις τσεπες των λαμόγιων.ενα απο τα μεγαλύτερα

προβλήματα ειναι η διαφθορά.και να λέμε την αλήθεια είναι και πολιτικό-δυστυχώς δεν έχουμε πραγματική δημοκρατία στην Ελλάδα αλλα κοματοκρατία.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 318
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 1.000.000 μαζί με τους συμβασιούχους έργου, ορισμένου χρόνου ,το στρατό και τα σώματα ασφαλείας και δεν είναι πολλοί σαν μόνιμο τακτικό προσωπικό. Υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα για άμεση μείωση του αριθμού τους με μη-ανανέωση συμβάσεων κλπ...

Link to comment
Share on other sites

Κάποιες δικές μου εκτιμήσεις:

α) Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα φέρει τα πάνω κάτω στην φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών. Πρώτον προτείνεται η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης (μεταξύ άλλων ισχύει για αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς που ασχολούνται με την ανέγερση οικοδομών (συντ. 15%)). Δεύτερον προτείνεται να καταργηθεί ο εξωλογιστικός (τεκμαρτός) υπολογισμός του καθαρού εισοδήματος (αφορά διάφορες κατηγορίες επαγγελμάτων όπως ταξιτζήδες, αγρότες, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων αλλά και ελευθ. επαγγελματιών μηχανικών που εκπονούν τεχνικές μελέτες). Επειδή τυχαίνει να ανήκω στην τελευταία κατηγορία κι έχω κάνει τους υπολογισμούς μου ξέρω ότι αυτό μεταφράζεται τόσο για εμένα όσο και για αρκετούς συναδέλφους που γνωρίζω σε διπλασιασμό περίπου του φόρου που θα πρέπει να καταβάλλω.

β) Το νεό νομοσχέδιο θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2010 αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις για τα εισοδήματα του 2009. Από αυτά που έχω διαβάσει (και που είναι αντικρουόμενα πολλές φορές) πιστεύω ότι στα πλάνα του οικονομικού επιτελείου είναι να καταργήσει την αυτοτελή φορολόγηση αναδρομικά για το 2009 (κυρίως για κάποια επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων που φορολούνται αυτοτελώς). Όσον αφορά τον εξωλογιστικό προσδιορισμό θεωρώ ότι αντιβαίνει κάθε λογική να καταργηθεί αναδρομικά για πολλούς λόγους και δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει (πώς θα μπορούσε να γίνει αναδρομικά κάτι τέτοιο π.χ. για τους ταξιτζήδες αφού δεν έχουν ακόμη ταμιακές μηχανές;).

 

Το καίριο ερώτημα είναι λοιπόν για εμένα το εξής: Θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια και θα περιμένουμε να δούμε τι θα μας προκύψει ή θα προσπαθήσουμε να προασπίσουμε τα συμφεροντά μας; Από τη στιγμή που οι φορείς που μας εκπροσωπούν (ΤΕΕ κ.ά.) κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε εμείς. Είτε με τηλεφωνήματα, επιστολές email, fax στο ΤΕΕ και στους συνδικαλιστικούς μας φορείς μπας και ξυπνήσουν είτε συμμετέχοντας ενεργά στη δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο η οποία ξεκινάει αύριο στο http://www.opengov.gr.

 

Περιμένω τις απόψεις σας!

Link to comment
Share on other sites

Ζagor μίλησα με το ΤΕΕ και είπαν ότι θα λάβουν μέρος στη διαβούλευση και θα εκθέσουν τις απόψεις τους (είναι υπέρ του τεκμαρτού τρόπου..).

Υπάρχει και μια σχετική ανακοίνωση στη σελίδα του ΤΕΕ για το θέμα.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε gzigas

αναφέρεσαι στην πρόσφατη ανακοίνωση τύπου

αν έτσι αντιμετωπίζονται τα θέματα είμαστε χαμένοι απο χέρι

για δές τι γίνεται με γιατρούς,συμβολαιογράφους,δικηγόρους

Link to comment
Share on other sites

o των Οικονομικών πρωτοκαθήμενος στην τηλεόραση είπε ότι η καταργηση της αυτοτελους φορολόγησης δεν θα τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης αλλά είναι αδιαπραγμάτευτη.Βεβαια πολλά λέγοντε και ξελέγοντε.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε gsizas,

 

το ΤΕΕ προφανώς ανήκει στους κοινωνικούς εταίρους που θα συμμετάσχουν στην διαβούλευση και προφανώς θα υποστηρίξει τον τεκμαρτό προσδιορισμό, το θέμα είναι τι στρατηγική θα ακολουθήσει, γιατί μέχρι τώρα το έχει αντιμετωπίσει λίγο χαλαρά το θέμα. Χαρακτηριστικά, όταν τους πήρα τηλέφωνο πριν από δύο μήνες και τους ρώτησα τι κάνουν σε σχέση με το θέμα που ανέκυψε, μου είπαν ότι δεν μπορούν να σχολιάσουν φήμες.

Να σημειώσω αντίστοιχα όταν άρχισε να συζητείται η επιβολή ΦΠΑ για δικηγόρους και γιατρούς, ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου βγήκε και είπε ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με πόλεμο και θα μείνουν κλειστά τα δικαστήρια για έξι μήνες.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η κυβέρνηση πριν αποφασίσει ένα μέτρο το διοχετεύει σαν σκέψη στους δημοσιογράφους, μετράει αντιδράσεις και αναλόγως προχωράει.

 

Επίσης, συνάδελφε Parist43, η αυτοτελής φορολόγηση ως τοπογράφο μηχανικό θεωρώ ότι μάλλον δεν σε επηρεάζει. Ο λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος είναι αυτός που σε επηρεάζει διότι αντί για το συντελεστή που χρησιμοποιείς θα πας με έσοδα-έξοδα. Η αυτοτελής φορολόγηση είναι ευκολότερο να καταργηθεί (πιθανότατα και αναδρομικά για εισοδήματα του 2009) διότι το αντίστοιχο εισόδημα αντί να φορολογείται αυτοτελώς θα μπαίνει στην κλίμακα. Ο τεκμαρτός όμως προσδιορισμός είναι τεράστιο θέμα, αν καταργηθεί θα πρέπει να αποσαφηνιστούν αρκετά θέματα, (π.χ. ποια έξοδα θα μπορούν να δικαιολογηθούν), οπότε θα υπάρχουν αρκετά θέματα προς συζήτηση/διαπραγμάτευση...

Link to comment
Share on other sites

απλά τα πράγματα.

 

1+1 κάνουν 2

 

θα πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα όλων των κυβερνήσεων μεταπολιτευτικά ?

 

θα πληρώσουμε εμείς τις ρεμούλες ?

 

θα πληρώσω εγώ τον Νεονάκη και τον Βουλγαράκη ?

 

θα πληρώσουμε εμείς τα πειράματα επί της παδείας, εθνικών θεμάτων και οικονομίας ?

 

Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε διόδια ? Και αυτό σχετικό είναι.

 

Προσωπικά όχι.

 

Σε περίπτωση που εφαρμοσθούν τα παραπάνω και ιδιαίτερα η μη απόδοση του παρακρατούμενου φόρου, εγώ δεν αποδίδω ΦΠΑ.

Θα τους τα συμψηφίσω με τα παρακρατούμενα.

 

Νταιλίκι και τσαμπουκά και όποιος θέλει ας έρθει να με βρει και να μου τα πει από κοντά να δούμε πόσα απίδια βάζει ο σάκος.:-x

 

Τέρμα πια με αυτή την κοροιδία και τη ληστεία ΠΑΝΤΟΥ .

 

Δουλεύω 12-14 ώρες Χ 7 ημέρες και τσίμα τσίμα την παλεύω και θα πληρώσω και τη νύφη άλλου? ΡΕ ΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΚΑΘΗΚΙΑ.

 

Πόσο ηλίθιους μπορεί να μας θεωρούν ? Αυτό είναι το πιο εξοργιστικό.:-x

 

Και αγώνας μάγκες δεν γίνεται από τον καναπέ και εκ του μακρόθεν.

Ο αγώνας μας ζητάει όλους για όλα τα στραβά που βιώνουμε.

 

Από το επιτόκιο στην καθυστέρηση του ΤΣΜΕΔΕ (ποιος το θεσμοθέτησε ?) έως τα διόδια (ληστεία) και τις τιμές στα σούπερ μάρκετ.

 

Εδώ σήμερα βγήκε ο Λοβέρδος και είπε ότι το ασφαλιστικό κατέρρευσε.

Δλδ γιατί να πληρώνω ΤΣΜΕΔΕ ?

 

Ας συνεχίσουν έτσι και τα λέμε...........ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.:-x

Link to comment
Share on other sites

η αυτοτελής φορολόγηση ως τοπογράφο μηχανικό θεωρώ ότι μάλλον δεν σε επηρεάζει. Ο λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος είναι αυτός που σε επηρεάζει διότι αντί για το συντελεστή που χρησιμοποιείς θα πας με έσοδα-εξοδα

πιθανόν να μην έχω καταλάβει καλά.οταν λέμε κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης

στους μηχανικούς δεν ενοούμε κατάργηση των τεκμαρτών συντελεστών?

Link to comment
Share on other sites

πιθανόν να μην έχω καταλάβει καλά.οταν λέμε κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης

στους μηχανικούς δεν ενοούμε κατάργηση των τεκμαρτών συντελεστών?

 

Άλλο πράγμα η αυτοτελής φορολόγηση και άλλο ο τεκμαρτός τρόπος υπολογισμού εισοδήματος (δηλαδή οι συντελεστές).

Με το νέο νομοσχέδιο καταργούνται και τα 2.... (πλην ελαχίστων περιπτώσεων για την πρώη περίπτωση , βλέπε φόρος καταθέσεων (στο επιτόκιο) στις τράπεζες).

 

Συγγνώμη αλλά που υπάρχει (υπήρχε πλέον) αυτοτελής φορόλόγηση στους μηχανικούς??? Σε ποια εισοδήματα??

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.