Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Αρχαιολογία και προβλήματα


kellyp

Recommended Posts

Είμαι ιδιώτης και είχα αποφασίσει να προχωρήσω σε ανέγερση κατοικίας σε ένα οικόπεδο που έχω από τους γονείς μου στα βόρεια προάστια.

 

Ο μηχανικός μου ετοίμασε όλο το φάκελο κλπ για να προχωρήσει στην κατάθεση για την άδεια. Με ενημέρωσε ότι είναι έτοιμος και θα κατέθετε αύριο οπότε να του έβαζα τα χρήματα που είχαμε συμφωνήσει για να προχωρήσει. Του έβαλα τα χρήματα και μετά με ενημέρωσε ότι τελικά δεν μπορεί να καταθέσει γιατί πρέπει να πάρει έγκριση από την αρχαιολογία και πρέπει να περάσουν 15 εργάσιμες.

 

Η αρχαιολογία μας ενημέρωσε ότι πρέπει να γίνουν δοκιμαστικές τομές τις οποίες και έκαναν και βρήκαν κάποια όστρακα και κάποια κομματάκια κλασσικής κεραμικής και κάτι σαν τοιχίο από πέτρες το οποίο έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση και ίσως είναι κάτι από ρωμαϊκή εποχή αλλά δεν ξέρουν και πρέπει να γίνει ανασκαφή.

Εκεί άρχισαν να μου λένε ότι αυτά τα πράγματα παίρνουν πάρα πολύ χρόνο, ότι υπάρχει λίστα αναμονής, μπορεί να περιμένετε 2,3 5 χρόνια και καλύτερα να επιλέξετε να χρηματοδοτήσετε εσείς την ανασκαφή για την οποία χρειάζεστε 3 εργάτες και αρχαιολόγο. Κανείς δεν μπορεί να σου πει πόσο καιρό θα κάνει να ολοκληρωθεί η διαδικασία βέβαια ούτε αν στη συνέχεια θα μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις το οικόπεδό σου!

 

Απ' ότι έμαθα τα ημερομίσθια μαζί με την ασφάλιση είναι περίπου 100ευρώ ανά άτομο. Δεν ξέρω τι να κάνω και σίγουρα δεν έχουμε τόσα χρήματα... Ούτε δάνειο μπορούμε να πάρουμε αν δεν βγει η άδεια!

Ο άντρας μου κι εγώ είμαστε νέοι στο ξεκίνημά μας και δεν έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε τόσα χρήματα! Τι να κάνουμε;

 

Θεωρώ επίσης ότι ο αρχιτέκτονας μηχανικός μας θα έπρεπε να είναι περισσότερο ενημερωμένος! Φυσικά εκείνος φρόντισε να πληρωθεί πριν μας πει ότι πρέπει να περάσουμε από την αρχαιολογία και ξέροντας ότι στην περιοχή υπήρχαν ευρήματα!

Link to comment
Share on other sites

Κοιτάξτε αυτό είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση!

Πραγματικά το κόστος είναι πολύ μεγάλο και αυτό που σας προτείνει η Αρχαιολογία είναι πλέον μία πολύ συνηθισμένη τακτική ώστε το κόστος να το αναλαμβάνουν οι οικοπεδούχοι. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει και το απαραίτητο προσωπικό στην υπηρεσία τους αλλά αυτό φυσικά δεν σας αφορά ούτε εσάς ούτε και οποιονδήποτε άλλο πολίτη ο οποίος και θέλει να εξυπηρετηθεί!

Σε περίπτωση ίδια με τη δική σας για ανασκαφή οικοπέδου περίπου 700 μ2 σε βάθος περί τα 2 μ. χρειάστηκε να γίνει ανασκαφή για 1,5 χρόνια με πληρωμή 6 εργατών από τον ιδιοκτήτη για όλο αυτό τον καιρό! Το κόστος φυσικά τεράστιο!

Η καλύτερη λύση είναι να πιέσετε όσο μπορείτε τον αρμόδιο προϊστάμενο έτσι ώστε να σας διαθέσει προσωπικό. Αλλιώς ή πληρώνετε (που είναι φυσικά απαράδεκτο) ή περιμένετε δυστυχώς για μεγάλο διάστημα!

Ο Μηχανικός σας δεν μπορεί να γνωρίζει αν το οικόπεδό σας εχει ή δεν έχει κάτι "μέσα" του. Πληρώνεται για συγκεκριμένη δουλειά (σύνταξη μελετών). Απλά έπερεπε να γνωρίζει ότι αυτό βρίσκεται σε θέση όπου υπόκειται σε έλεγχο εκσκαφών από την Αρχαιολογία και να σας ενημερώσει. Θα μπορούσατε να κάνετε και από πιο πριν δοκιμαστικές τομές με την παρουσία της Αρχαιολογίας για να ξέρετε που βαδίζετε πριν ξεκινήσετε όλες τις άλλες διαδικασίες (άδειες κ.τ.λ.)

Πλέον όμως υπομονή και γερά νεύρα!

Link to comment
Share on other sites

Μα ilia, για να κάνεις αίτηση στην αρχαιολογία ώστε να δώσουν έγκριση, καταθέτεις σχέδια. Επομένως πάλι απαιτείται εργασία μηχανικού και άρα αμοιβή.

 

Σε περίπτωση του πελάτη μου, βρέθηκαν κάποια κεραμικά και η αρχαιολογία τους είπε ακριβώς τα ίδια. Οτι υπάρχει λίστα αναμονής για 2-3 χρόνια κλπ. Ο άνθρωπος αρνήθηκε να πληρώσει και δήλωσε οτι θα περιμένει στη λίστα. Αυτό έγινε Μάιο και ως δια μαγείας τον Σεπτέμβρη βρέθηκε διαθέσιμο συνεργείο και σε 1 μήνα είχαν τελειώσει και οι εκσκαφές. Βέβαια ήταν και τυχερός γιατί δε βρέθηκε τίποτα σπουδαιότερο.

 

Η γνώμη μου είναι, αν έχετε τα χρονικά περιθώρια, να μιλήσετε οι ίδιοι απευθείας με τον αρχαιολόγο που ήταν παρών στις δοκιμαστικές τομές (λογικά θα πήρατε κάποια στιγμή το τηλέφωνό του για να κανονίσετε το ραντεβού για τις τομές). Πείτε του ευγενικά πώς τον ευχαριστείτε πολύ που προσπάθησε να σας βρει εναλλακτική λύση αλλά δεν υπάρχουν καθόλου χρήματα και αναγκαστικά θα περιμένετε όσο χρειαστεί.

Μετά περιμένετε κανένα 6μηνο να δείτε αν θα έχετε νέα τους και αν όχι τότε επανεξετάζετε το θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας. Τα γερά νεύρα και το γερό στομάχι είναι απαραίτητα προσόντα μάλλον. Εννοείται πως ο μηχανικός δεν φέρει ευθύνη ούτε και μπορεί να ξέρει αν υπάρχει μέσα κάτι ή όχι. Απλά περίμενα καλύτερη καθοδήγηση και ενημέρωση για το τι εμπόδια μπορεί να συναντήσουμε.

 

Ευτυχώς το οικόπεδό μας είναι μικρό (260τμ) απλά πρέπει να κυνηγήσουμε το θέμα όσο περισσότερο γίνεται... τέτοια δαπάνη φυσικά δεν είναι εφικτή από την πλευρά μας. Οπότε υπομονή και καλή τύχη. Και πάλι ευχαριστώ θερμά.

Link to comment
Share on other sites

kellyp

εκτός των όσων πολύ σωστά ανέφεραν οι συνάδελφοι

ρωτήστε εγγράφως την αρχαιλογική υπηρεσία για τον χρόνο και το κόστος αν αναλάβετε εσείς την διενέργεια τομών

μιά εκτίμηση θα έχουν και στη συνέχεια τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

Σε τέτοιες περιπτώσεις γίνεται ανασκαφή μόνο εντός ορίων των εκσκαφών που φαίνονται στα σχέδια ή σε ολόκληρο το οικόπεδο;

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς σε όλο το οικόπεδο! Έυτυχώς όμως τα ευρήματα περιορίζονται σε ένα τμήμα, οπότε και θέλω να ελπίζω ότι θα επικεντρωθούν εκεί...

 

Για να απαντήσω και στον κ. Θεοχάρη, κανείς δεν σου δίνει καμία εκτίμηση γραπτώς! Η απάντηση είναι δεν ξέρουμε, εξαρτάται τι θα βρούμε κατά την ανασκαφή!

Link to comment
Share on other sites

Κέλλη, θα σε συμβούλευα να ρωτήσεις τον αρχαιολόγο αλλά και τους γείτονες για πιθανά ευρύμματα στη γύρω περιοχή

συνήθως η αρχαιολογία γνωρίζει τι να περιμένει

 

καλή επιτυχία και από εμένα

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς σε όλο το οικόπεδο! Έυτυχώς όμως τα ευρήματα περιορίζονται σε ένα τμήμα, οπότε και θέλω να ελπίζω ότι θα επικεντρωθούν εκεί...

Όχι, όχι γίνονται μόνο μέσα στην περιοχή του Διαγράμματος Κάλυψης!

 

@anka

Έχεις δίκιο σ΄ αυτό που λες αλλά συνάδελφος μου είπε πως πελάτης πριν αγοράσει οικόπεδο ήθελε να εξετάσει για αρχαία και ζήτησε να κάνει τομές δια μέσω αρχαιολογίας. Γι΄αυτό και το ανέφερα αλλά μπορεί να κάνω και λάθος!

Link to comment
Share on other sites

Κέλλυ την πατήσατε μάλλον.

 

Έμπλεξες με τη γραφειοκρατία και τα ωραία των ελληνικών υπηρεσιών.

 

Θα περιμένεις.......και θα περιμένεις.......αυτή είναι η Ελλάδα που δομήσαμε και που θα κληρονομήσουμε στα παιδιά μας.

 

Μη διανοηθείς να το πουλήσεις χωρίς να το πουλήσεις χωρίς να ενημερώσεις τον εν δυνάμει αγοραστή καθώς θα θεωρηθεί πλάνη, όταν το ανακαλύψει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.