Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

@tetris ευχαριστώ πολύ. Βάσει ποιού νόμου δεν επιτρέπεται τέτοιου είδους κατάτμηση γνωρίζεις?

Και αν είναι εντός ζώνης 500μ από που θα το δω? 

Δημοσιεύτηκε

1.  ΝΔ/17-7-23 (ΦΕΚ 228Α/23),  άρθρο 16

2. Θα ελέγξεις τη θέση του ακινήτου σου σε σχέση με το όριο του οικισμού (όπως αυτό είχε καθοριστεί πριν το 1985) ή του σχ. πόλεως

• Thanks 1
  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε (edited)
On 6/13/2023 at 10:59 AM, tetris said:

1.  ΝΔ/17-7-23 (ΦΕΚ 228Α/23),  άρθρο 16

2. Θα ελέγξεις τη θέση του ακινήτου σου σε σχέση με το όριο του οικισμού (όπως αυτό είχε καθοριστεί πριν το 1985) ή του σχ. πόλεως

Συνάδελφε ευχαριστώ πολύ. 'Τσίμπησα' με το '23 και έψαχνα ΦΕΚ 228Α του 2023 :))

Επομένως αν έχω τα όρια του οικισμού, Offset το περίγραμμα στα 500μ? Έτσι το βλέπω ή υπάρχει ειδικός χάρτης στη Πολεοδομία με το όριο εντός 500μ?

Και το βασικότερο, επειδή πιστεύω πως δεν είμαι εντός 500μ (που βεβαίως και θα το ελέγξω πρώτα), όταν λες αποτυπώνω και το δουλεύον γήπεδο, τα όρια ποιος μου τα υποδεικνύει αν δεν είναι οριοθετημένο? Μήπως μπορώ να τα πάρω από το κτηματολόγιο? (Ο ιδιοκτήτης είναι 90 ετών δύσκολο να τον πάρω μαζί μου να μου τα υποδείξει..) 

Τέλος, στο δουλεύον γήπεδο , να υποθέσω χρειάζομαι πινακάκι συν/νων και για το δουλεύον και ειδικά layers για την υποβολή διαγραμμάτων (bound_impl/unimpl topo_prop κτλ? Ή μόνο στο δεσπόζον (του πελάτη μου δηλαδή)? 

Edited by the_topo
  • 2 years later...
Δημοσιεύτηκε

Χαίρετε! 
Έχοντας διαβάσει όλο το λήμμα, νομίζω ότι ορθώς θέτω το ερώτημα εδώ.

Ακολουθεί σταυρόλεξο:

Είμαι ιδιοκτήτης (η γιαγιά μου) και μηχανικός γεωτεμαχίου (παχιά κόκκινη γραμμή) που βρίσκεται εν μέρει εντός οικισμού (τεθλασμένη κίτρινη γραμμή) χαρακτηρισμένου ως Παραδοσιακού (ΦΕΚ Δ'/594/1978).
Για το ακίνητο έχει συσταθεί Οριζόντιος ιδιοκτησία (αμφότερες, ιδιοκτησίας της γιαγιάς μου), για τα δύο κτίσματα.

1. Θέλουμε να συντάξουμε δουλεία διόδου από τον όμορο που βρίσκεται βορειότερα (πράσινη γραμμή). Δημιουργεί πρόβλημα ότι κάτι από τα παρακάτω;
α. Γεωτεμάχιο εν μέρει εντός.
β. Ύπαρξη Οριζοντίου.
γ. Η δουλεία εάν μπορεί να συσταθεί, θα καταλήγει σε δρόμο που το τμήμα εκείνο του δρόμου βρίσκεται εκτός οικισμού.
δ. Το γεωτεμάχιο δεν είναι τυφλό. Στα νότια υπάρχει πρόσωπο στο δρόμο και μάλιστα, η Οριζόντιος προβλέπει ότι εκείνη η είσοδος είναι κοινόχρηστη και για τους δύο ιδιοκτήτες των Οριζοντίων ιδιοκτησιών.
ε. Άλλη αιτία

2. Μιας και η γιαγιά σκοπεύει να το ξεκαθαρίσει κατά την στιγμή που θα το μεταβιβάσει στα δύο της τέκνα, και εφ' όσον μπορεί να συσταθεί δουλεία, θέλει να δημιουργήσει 2 ζώνες αποκλειστικής χρήσης (καθέτους;) για να είναι "αυτόνομο" το κάθε τμήμα. Η γραμμή καθέτου είναι η σχεδιασμένη πράσινη γραμμή που δημιουργεί δύο επιφάνειες που τις έχω περιγράψει με διακεκομμένες γραμμές, πράσινη και κίτρινη αντίστοιχα.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί; Μπορεί να συσταθεί κάθετος σε εν μέρει εντός οικισμού γεωτεμάχιο; 

Σας ευχαριστώ πολύ.

MITES.thumb.jpg.9486a07aa3e471af24fc105d05dee6a3.jpg

Δημοσιεύτηκε
On 20/8/2025 at 11:23 ΜΜ, Στέλιος Ατσόνιος said:

1. Θέλουμε να συντάξουμε δουλεία διόδου από τον όμορο που βρίσκεται βορειότερα (πράσινη γραμμή). Δημιουργεί πρόβλημα ότι κάτι από τα παρακάτω;
α. Γεωτεμάχιο εν μέρει εντός.
β. Ύπαρξη Οριζοντίου.
γ. Η δουλεία εάν μπορεί να συσταθεί, θα καταλήγει σε δρόμο που το τμήμα εκείνο του δρόμου βρίσκεται εκτός οικισμού.
δ. Το γεωτεμάχιο δεν είναι τυφλό. Στα νότια υπάρχει πρόσωπο στο δρόμο και μάλιστα, η Οριζόντιος προβλέπει ότι εκείνη η είσοδος είναι κοινόχρηστη και για τους δύο ιδιοκτήτες των Οριζοντίων ιδιοκτησιών.
ε. Άλλη αιτία

Το Δουλεύον ακίνητο είναι δική σας ιδιοκτησία ή τρίτου? Το μόνο πρόβλημα να μη μπορεί να συσταθεί η δουλεία είναι να μη σας επιτρέψει ο ιδιοκτήτης του. Από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει ήδη πρόσβαση και από αλλού...

On 20/8/2025 at 11:23 ΜΜ, Στέλιος Ατσόνιος said:

2. Μιας και η γιαγιά σκοπεύει να το ξεκαθαρίσει κατά την στιγμή που θα το μεταβιβάσει στα δύο της τέκνα, και εφ' όσον μπορεί να συσταθεί δουλεία, θέλει να δημιουργήσει 2 ζώνες αποκλειστικής χρήσης (καθέτους;) για να είναι "αυτόνομο" το κάθε τμήμα. Η γραμμή καθέτου είναι η σχεδιασμένη πράσινη γραμμή που δημιουργεί δύο επιφάνειες που τις έχω περιγράψει με διακεκομμένες γραμμές, πράσινη και κίτρινη αντίστοιχα.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί; Μπορεί να συσταθεί κάθετος σε εν μέρει εντός οικισμού γεωτεμάχιο; 

Δε μπορεί να γίνει σύσταση καθέτου σε εκτός οικισμού τμήμα, εκτός αν υπάρχει κτίσμα και στις 2 καθέτους. Στην 1 δε βλέπω να υπάρχει...

Επίσης έχε υπόψιν σου ότι ο δρόμος που βλέπει το ακίνητο δε σημαίνει αυτόματα ότι προσφέρει και οικοδομησιμότητα (με επιφύλαξη γιατί δεν τον βλέπω και καλά), δηλ. επειδή μπορεί να είναι μια λωρίδα που εξυπηρετούνται 3 σπίτια, δε σημαίνει ότι είναι κοινοτική/δημοτική οδός...

• Like 1
Δημοσιεύτηκε
On 20/8/2025 at 11:31 ΜΜ, angusmacgyver said:

Το Δουλεύον ακίνητο είναι δική σας ιδιοκτησία ή τρίτου? Το μόνο πρόβλημα να μη μπορεί να συσταθεί η δουλεία είναι να μη σας επιτρέψει ο ιδιοκτήτης του. Από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει ήδη πρόσβαση και από αλλού...

Δε μπορεί να γίνει σύσταση καθέτου σε εκτός οικισμού τμήμα, εκτός αν υπάρχει κτίσμα και στις 2 καθέτους. Στην 1 δε βλέπω να υπάρχει...

Επίσης έχε υπόψιν σου ότι ο δρόμος που βλέπει το ακίνητο δε σημαίνει αυτόματα ότι προσφέρει και οικοδομησιμότητα (με επιφύλαξη γιατί δεν τον βλέπω και καλά), δηλ. επειδή μπορεί να είναι μια λωρίδα που εξυπηρετούνται 3 σπίτια, δε σημαίνει ότι είναι κοινοτική/δημοτική οδός...

Τι άμεση απάντηση!;! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

Α. Το δουλεύον ακίνητο αποτελεί ιδιοκτησία τρίτου, ο οποίος μετά χαράς μας την παραχωρεί. Έχουμε ήδη έρθει σε συνεννόηση.

Β. Εγώ φταίω. Δεν το αποσαφήνισα: Εάν μπορεί να συσταθεί κάθετος, τότε κάθε μία θα περιέχει και από ένα κτίσμα (ο ορθοφωτοχάρτης που λειτουργεί ως υπόβαθρο είναι πιο παλιός και γι' αυτό δεν φαίνεται το ένα εκ των δύο). Τα κτίσματα αυτά, από ένα σε κάθε κάθετο, είχαν ανεγερθεί και τακτοποιηθεί με τον 4178/2013. Δεν ξέρω εάν παίζει κάποιο ρόλο.

Δημοσιεύτηκε
On 20/8/2025 at 11:40 ΜΜ, Στέλιος Ατσόνιος said:

Β. Εγώ φταίω. Δεν το αποσαφήνισα: Εάν μπορεί να συσταθεί κάθετος, τότε κάθε μία θα περιέχει και από ένα κτίσμα (ο ορθοφωτοχάρτης που λειτουργεί ως υπόβαθρο είναι πιο παλιός και γι' αυτό δεν φαίνεται το ένα εκ των δύο). Τα κτίσματα αυτά, από ένα σε κάθε κάθετο, είχαν ανεγερθεί και τακτοποιηθεί με τον 4178/2013. Δεν ξέρω εάν παίζει κάποιο ρόλο.

Παίζει ρόλο, γιατί αν υπάρχουν κτίσματα ανεγερθέντα προ του 2011, μπορεί να γίνει σύσταση καθέτου (τόσες κάθετες όσες τα κτίσματα) βάσει του Ν.4495/2017 άρθρο 98

Δημοσιεύτηκε (edited)

Γίνεται κάθετη εκτός οικισμού;

Διαγράψτε το δεν τα διάβασα όλα τα παραπανω

Edited by aquar

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.