Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σκίαση φωτοβολταϊκών πάνελ


landrew

Recommended Posts

Ορθον ειναι να επαναλαβουμε για μια ακομη φορα για οσους δεν καταλαβαν οτι δεν φοβομαστε την σκιαση λογω απωλειων αποδοσης αλλα για τον κινδυνο εστω μακροπροσθεσμης φθορας των πανελ λογω υπερθερμανσης!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Θα διαφωνησω αλλο σκιαση αλλο αυξηση θερμοκρασιας λειτουργιας, ακομα και με την σκιαση δημιουργουνται προβληματα (οντως εχουν σχεση και με την θερμοκρασια) αλλα με την σκιαση μπορει να χασουμε εως και το 10% της παραγωγης μας

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω αν θα σε βοηθήσει αλλα έχω αυτό..

 

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

« ΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΥ ΣΚΙΑΣΗΣ ΗΛΙΑΚΩΝ

ΣΥΛΛΕΚΤΩΝ – ΚΩΔΙΚΑΣ – ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ »

 

http://www.ebooks4gr....php?f=87&t=134

 

(το παρόν απευθείνεται σε μήνυμα που έχει διαγραφεί - miltos)

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Γιατι εχω μπερδευτει ακουγωντας 10000 διαφορετικες γνωμες για το τι γινεται οταν σκιαζεται ενα πανελ μπορει καποιος να μου απαντησει ξεκαθαρα στο τι γινεται, μιλαω για πανελ καινουριας τεχνολογιας με 3 διοδους ανεπιστορφης. Ας πουμε σε μια στοιχειοσειρα με 10 πανελ και σκιαζεται το ενα.. Βγαίνει εκτος το πανελ και η υπολοιπη στοιχειοσειρα δουλευει κανονικά? Δε παραγει καθολου ρευμα και δε παραγει καθολου και ολη η στοιχειοσειρα?

Link to comment
Share on other sites

το δευτερο: Δε παραγει καθολου ρευμα και δε παραγει καθολου και ολη η στοιχειοσειρα

και αυτο συμβαινει επειδη τα πανέλα ενος στρινγκ ειναι σε σειρα. Πότε ομως δεν παραγει καθολου ρευμα ενα πανελο? Οταν σκιαζονται κυψελες που ανοικουν σε διαφορετικες διοδους. Αν σκιαζονται 3 κυψελες που καθε μια ανηκει σε διαφορετικη διοδο τοτε ολο το πανελο βγαινει εκτος δλδ παραγει πολυ λιγο ρευμα και αρα ολο το στρινκ βγαινει εκτος. Αν και οι 3 κυψελες που σκιαζονται ανηκουν στην ιδια διοδο, τοτε το πανελο παραγει τα 2/3 περιπου του μεγιστου ρευματος και αρα σε ολο το στρινκ η ισχυς πεφτει κατα το 1/3. Το πως τοποθετουνται οι διοδοι στο καθε πανελο εξαρταται απο τον καθε κατασκευαστη.

 

(υπαρχει αντιστοιχο θεμα στο τοπικ "portrait ή landscape" οπου εκει υπαρχει συνημμενη μια πτυχιακη εργασια με αυτο το θεμα)

Edited by Megawatt
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα,πρώτο μου πόστ στο φόρουμ 8-) και ήθελα να ρωτήσω μήπως έχει κανείς ιδέα για βιβλιογραφία σχετικά με σκίαση πάνελ από άλλο πάνελ. Δεν έχω βρεί τίποτα αξιόλογο όσο κι αν έχω λιώσει στο γούγλη και τις διάφορες διπλωματικές.Και μιλάω περισσότερο για πληροφορίες που αφορούν το μηχανικό κι έχουν άμεσα σχέση μ' αυτό κι όχι φιλολογικές συζητήσεις για το τι σημαίνει μπλα-μπλα-μπλα,

(π.χ. το project που έχω αναλάβει ζητά σε τι απόσταση πρέπει να τοποθετηθούν τα πάνελ μεταξύ τους ούτους ώστε το φ/β να δίνει ενέργεια από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.....και άλλα πολλά πιο κάτω)

Link to comment
Share on other sites

Γενικος κανονας σκεψου για την σκιαση οτι ειναι συνφ*υψος φ/β (μας δινει την σκια του πλαισιου) επειτα αυτο που βρισκεις (σκιαση)το διπλασιαζεις για την αποσταση μεταξυ των πανελ.

 

Οσο αφορα βιβλιογραφικα ενα καλο βιβλιο ειναι "Υπολογιστικες εφαρμογες Ηπιων μορφων ενεργειας" εκδ Σταμουλη, συγγ. Καλδελλης Ιωαννης

Link to comment
Share on other sites

razor7 μπες στο πανεπιστήμιο του Oregon και ψάξε εκεί.

Θα βρεις πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.

Ψάξε επίσης στο internet για "inter-row shading"

Για εβδομάδες θα προβληματιστείς .....

Αν έχεις όρεξη να το ψάξεις θα εξοικειωθείς με τροχιές του ήλιου και γωνίες ήλιου που θα σου λύσουν πολλές απορίες.

Αν πάλι είσαι προβληματισμένος, στείλε pm να προβληματιστούμε παρέα ;)

Link to comment
Share on other sites

@razor7

 

Καλως ήρθες στο forum.

 

Υπάρχει μια εξαιρετική σελίδα στο internet που σου δίνει μια πολύ σαφή εικόνα με τη βοήθεια διαδραστικού χάρτη του Google Earth για τη θέση του ήλιου, τη διεύθυνση των ακτίνων του και τη διεύθυνση των σκιών. Μπες και πειραματίσου

 

http://www.sunearthtools.com/dp/tools/pos_sun.php

 

Πήγαινε στην περιοχή που σε ενδιαφέρει ,μεγένθυνε αρκετά και κλίκαρε. Μετά , πάνω δεξιά βάλε την ημερομηνία που επιθυμείς, άλλαξε το Time Zone σε GMT+2 και κλίκαρε το κουτάκι του DST (ουτως ώστε οι ώρες που θα εμφανιστούν στο χάρτη να λαμβάνουν υπόψη και τη θερινή ωρα).

 

Πάνω αριστερά στον χάρτη , έχει Mode : sun path. To mode το αλλάζεις αν θές. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το Mode : shadows. Εκεί σου βγάζει γράφημα με τη σκιά κάθε ώρα. Με τον κέρσορα πήγαινε πάνω σε μία οποιαδήποτε ώρα. Θα σου εμφανιστούν σε κουτάκι τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία e (δηλαδή elevation-ανύψωση του ήλιου) και a ( δηλαδή azimouth-αζιμούθιο δηλ. γωνία από το νότο). Μετρημένα σε μοίρες και τα δύο στοιχεία.

 

Αν γνωρίζεις το ύψους του εμποδίου σου τότε για κάθε ώρα με τις μοίρες της ανύψωσης e μπορείς να υπολογίσεις το μήκος της σκιάς. Ύψος εμποδίου δια tan ανύψωσης = Μήκος σκιάς. Την διεύθυνση της σκιάς στη δίνει το αζιμούθιο. ;)

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.