Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • «Φρένο» στα «45άρια» στα δημόσια έργα


    Τέλος στα γνωστά «45άρια» στα δημόσια έργα και στους διαγωνισμούς, βάζει το Ελεγκτικό Συνέδριο με απόφαση της Ολομέλειας και μάλιστα ομόφωνη.

     

    Σύμφωνα μ’ αυτήν, το ΠΔ που πέρασαν οι κ. Σταϊκούρας και Αθανασίου και το οποίο προβλέπει ότι ανεβαίνει από τις 30 στις 45 χιλιάδες ευρώ το πλαφόν προληπτικού ελέγχου νομιμότητας των δημοσίων δαπανών, έργων και παροχής υπηρεσιών, σε όλα τα υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες, κ.λπ. είναι αντισυνταγματικό.

     

    Ουσιαστικά, το Διάταγμα ανέφερε ότι για να κάνει κάποια αρχή έλεγχο νομιμότητας πρέπει η αξία του ελεγχόμενου στοιχείου να είναι από 45.000 ευρώ και πάνω. Όμως, οι ανώτατοι δικαστές έκριναν πως η άνοδος του ορίου υπαγωγής στον προληπτικό έλεγχο των δαπανών της κεντρικής διοίκησης στις 45.000 ευρώ από 30.000 ευρώ που είναι, δεν είναι συμβατή με την ισχύουσα νομοθεσία», καθώς:

     

    1) Δεν έχει προηγηθεί μελέτη με την οποία να αιτιολογείται η αναγκαιότητα και η προσφορότητα της επέμβασης, κατά τρόπο ώστε να μην αναιρείται η πρακτική αποτελεσματικότητα του προληπτικού ελέγχου βάσει του άρθρου 98 του Συντάγματος»,

     

    2) Δεν έχει γίνει ανάλυση των κινδύνων στον εξαιρούμενο του προληπτικού ελέγχου διαχειριστικό φάσμα, ούτε όμως «έχει γίνει εκτίμηση των εξαιρουμένων του ελέγχου δαπανών σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα» και

     

    3) Δεν έχει παρέλθει εύλογος χρόνος -όπως απαιτεί ο νόμος- από την προηγούμενη αύξηση του «πλαφόν» που έγινε με το Π.Δ. 87/2014.

     

    Η Ολομέλεια του Ε.Σ. αναφέρει στο σχετικό πρακτικό ότι οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας υπαγορεύουν «την θεσμική αφύπνιση και χειραφέτηση των ελεγκτικών μηχανισμών, με την λήψη θετικών μέτρων για τη διερεύνηση της εμβέλειας τους».

     

    Πηγή: http://www.ered.gr/content/%C2%ABFreno%C2%BB_sta_%C2%AB45aria%C2%BB_sta_dimosia_erga_/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    αυτό πια με τα "45ρια" έχει καταντήσει κουραστικό...Ασε που ακόμη ασχολούνται, ενώ απο Καλλικράτη και μετά 45ρι τέλος.

     

    Το ουσιαστικό πρόβλημα ήταν πως ΔΕΝ δημοσιεύονταν πουθενά, εξού και η "ζημία" του Δημοσίου. Ολα τα υπόλοιπα τα ακούω βερεσέ.

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.