Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Η απόφαση για ομογενοποίηση στον ελληνικό σιδηρόδρομο με πυρήνα τον ΟΣΕ


    Επίσημα πλέον το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δια του υπουργού ΥΠΟΜΕ, Χρήστου Σταϊκούρα, όπως ενημέρωσε από το βήμα της βουλής για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα που πραγματοποιεί την λεγόμενη “ομογενοποίηση” στον Σιδηρόδρομο.

    “Δημιουργείται ένας νέος, ενιαίος, σύγχρονος δημόσιος φορέας, με πυρήνα τον ΟΣΕ, που αναλαμβάνει τον ρόλο, τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες του διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής, όπως περιγράφονται στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.

    Στη νέα εταιρεία εντάσσονται, με κορμό το σημερινό ΟΣΕ, η ΕΡΓΟΣΕ και η ΓΑΙΑΟΣΕ, κατά το μέρος που αφορά στο τροχαίο υλικό. Λεπτομέρειες του σχεδίου θα παρουσιασθούν μετά από συζήτηση σε Υπουργικό Συμβούλιο” είπε μιλώντας για τον προϋπολογισμό του 2024 ο κ.Σταϊκούρας.

    Όπως σας είχε ενημερώσει το ypodomes.com το σχέδιο ενοποίησης των σιδηροδρομικών φορέων εντάσσεται στη λογική του ενός συνομιλητή με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Στα πλαίσια αυτά θα έχουμε τη λειτουργία των εταιρειών του ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, και του τμήματος του τροχαίου υλικού της ΓΑΙΑΟΣΕ, προφανώς κάτω από μια εταιρεία.

    Αυτό σημαίνει πως τα η διαχείριση του δικτύου, τα έργα και το τροχαίο υλικό θα έχουν μια ενιαία φωνή και μέσα από αυτό το νέο σχήμα το υπουργείο ΥΠΟΜΕ και η κυβέρνηση ευελπτιστεί ότι θα αναγεννήσει τον σιδηρόδρομο της χώρας που δεν περνά και τις καλύτερες μέρες του.

    Στη ΓΑΙΑΟΣΕ παραμένει η ακίνητη περιουσία δηλαδή ακίνητα αλλά και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί του εθνικού μας δικτύου.Παράλληλα από το Υπερταμείο στο οποίο ανήκει η ΓΑΙΟΑΣΕ υπάρχει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την αξιοποίηση των κεντρικών σταθμών.

    Αυτό που μένει πλέον είναι να ανακοινωθεί ο πλήρης σχεδιασμός για την νέα δομή των φορέων αλλά και χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για να γίνει πραγματικότητα.

    Η εικόνα των σταθμών της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας δεν είναι καθόλου κολακευτική και δεν θυμίζουν σε καμία περίπτωση κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς που βλέπουμε στην Ευρώπη.

    Ειδικά ο σταθμός της Αθήνας εν μέσω των έργων για τη δημιουργία σύγχρονων αποβαθρών αλλά και της υπόγειας σύνδεσης με τον σταθμό του Μετρό (Σταθμός Λαρίσης), μοιάζει ως ένα ημιτελές εργοτάξιο. Το ιστορικό κτίριο εδώ και χρόνια δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού όπως αρμόζει στην πρωτεύουσα της χώρας.

    Τι φέρνει στον σιδηρόδρομο το 2024

    Για το 2024 το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα επιδιώξει την δρομολόγηση ενός βιώσιμου σιδηροδρομικού δικτύου, ως μέρος του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών.

    Το υπουργείο ΥΠΟΜΕ θα καταθέσει, όπως ανέφερε ο υπουργός κ.Σταϊκούρας, στις αρχές του 2024, πρόταση χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη 2» (CEF II), με στόχο τη σύνδεση λιμένων με το σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και τη συμμετοχή της Ελλάδας στους νέους ευρωπαϊκούς σιδηροδρομικούς διαδρόμους.

    Αυτό σημαίνει πως η χώρα μας θα επιδιώξει την χρηματοδότηση των έργων που συνδέουν μεγάλα λιμάνια και που είναι σε διαγωνισμό, όπως το Ρίο-Λιμένας Πάτρας, Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη (το Καβάλα-Ξάνθη έχει πάρει έγκριση χρηματοδότησης), Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο (για τον διπλασιασμό της γραμμής και την εγκατάσταση Η/Μ συστημάτων), και τις επεκτάσεις του Προαστιακού προς Λαύριο (έχει προταθεί και στο ΕΣΠΑ) και προς Ραφήνα.

    Από τις αρχές τις νέας χρονιάς αναμένουμε από τον ΟΣΕ και τον διπλό διαγωνισμό για την πλήρη αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής Δομοκός-Λάρισα μήκους 40 χιλιομέτρων. Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά τα έργα υποδομής, επιδομής και θα είναι ύψους περίπου 130εκατ. ευρώ+ΦΠΑ και ο δεύτερος για τη Η/Μ συστήματα ύψους περίπου 30 εκατ.ευρώ+ΦΠΑ.

    Η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου

    Τα πρώτα εμπορικά δρομολόγια ξεκίνησαν στις 10 Δεκεμβρίου και στόχος είναι η αποσυμφόρηση από την συγκέντρωση εμπορευματοκιβωτίων που παρουσίαζαν λόγω της διακοπής της γραμμής Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

    Τα επιβατικά δρομολόγια ξεκίνησαν το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου με 4 ζεύγη δρομολογίων καθημερινά από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι πληρότητες είναι ακόμα χαμηλές, όμως στην Hellenic Train ευελπιστούν πως σταδιακά τα τρένα θα προσελκύσουν περισσότερους επιβάτες.


    Πηγή: https://ypodomes.com/episimopoiithike-i-quot-omogenopoiisi-quot-ston-elliniko-sidirodromo-ti-fernei-to-2024-sta-megala-erga/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.