Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Με αξιοποίηση τεχνολογίας BIM η εξέλιξη των εργασιών στο Piraeus Tower


    Aντικείμενο συζήτησης κατά τo 6ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών αποτέλεσαν οι μεγάλες προκλήσεις της κατασκευής πολύ υψηλών κτηρίων στην Ελλάδα όπως η ανακατασκευή του Πύργου του Πειραιά.

    Για τις μεγάλες προκλήσεις της ανακατασκευής του Πύργου του Πειραιά και της μεταμόρφωσής του σε ένα πράσινο κτήριο, εναρμονισμένο με τους πιο σύγχρονους κανονισμούς, μίλησε ο Νατάλης Πέτροβιτς, Senior Civil Engineer της DIMAND A.E.

    «Οι προκλήσεις ήταν πολλές διότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα κτήριο που δεν ξέραμε», σημείωσε, αφού ούτε ο δήμος δεν γνώριζε τι παρέδωσε από πλευράς, για παράδειγμα, στατικών. «Έπρεπε να σκανάρουμε τον Πύργο για να δούμε τι παραλάβαμε.

    Αξιοποιήσαμε προς τούτο την τεχνολογία BIM και πάνω στην πλατφόρμα οι μελετητές σχεδίασαν τον Πύργο», περιέγραψε, αναγνωρίζοντας ότι παρά το αυξημένο κόστος, με τον τρόπο αυτό εξοικονομήθηκε πολύς χρόνος διότι με την τεχνολογία ΒΙΜ μπορούν να εντοπιστούν διάφορα ζητήματα, ιδίως στα παλιά κτήρια, που δεν θα εντοπίζονταν με την κλασική μέθοδο του δισδιάστατου σχεδίου.

    «Έχουμε σχεδιάσει τον Πύργο ώστε να πιστοποιηθεί ως LEED Platinum, δύσκολο εγχείρημα για υφιστάμενο κτήριο, καθώς και ως WELL, δηλαδή να είναι πιστοποιημένο και για την ευεξία των εργαζομένων μέσα σε αυτό», σημείωσε ο κ. Πέτροβιτς, εξηγώντας πως ό,τι έχει τοποθετηθεί από διακόπτες, αισθητήρες, παροχές, κλπ. συμβάλλει ώστε να είναι ο Πύργος πράσινος, με χαμηλές καταναλώσεις και οι χρήστες να διαβιούν με άνεση και να είναι παραγωγικοί. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Πέτροβιτς και στους μύθους που ακολουθούν τον Πύργο του Πειραιά, που κατασκευάστηκε το διάστημα 1972-1975, καταρρίπτοντας μάλιστα τον ισχυρισμό ότι αυτό γέρνει.

    «Σκανάροντας τον Πύργο διαπιστώσαμε ότι η απόκλιση από την κατακόρυφο στα 80 μέτρα είναι μόλις 2,5 εκατοστά. Ενώ από τις πολλές εργαστηριακές δοκιμές που έχουμε διενεργήσει - πολύ περισσότερες από όσες ζητά ο κανονισμός επεμβάσεων-, διαπιστώσαμε πως το σκυρόδεμα είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση και ο οπλισμός μοιάζει σαν να είχε τοποθετηθεί εχθές», εξήγησε. Ως προς την εναρμόνιση του υφιστάμενου κτιρίου με τους σύγχρονους κανονισμούς, το κτήριο ενισχύθηκε «από την κορυφή ως τα νύχια» με εκτοξευόμενο σκυρόδεμα και ανθρακοϋφάσματα, έτσι ώστε να είναι 100% σίγουρο ότι θα αντέξει σε έναν «σεισμό του σήμερα», όπως είπε χαρακτηριστικά το στέλεχος της DIMAND, δηλαδή περίπου 3,5 φορές πάνω από την ένταση για την οποία είχε αρχικά σχεδιαστεί.

    Πρωτοπόρα για τα ελληνικά δεδομένα είναι και η μέθοδος με την οποία έγινε η στερέωση της νέας όψης του Πύργου, ενώ, όπως παρέθεσε ο κ. Πέτροβιτς, η παλιά όψη απομακρύνθηκε και ανακυκλώθηκε σε ποσοστό 99%. Αυτό σημαίνει πως όλα τα αλουμίνια, οι μεταλλικοί σκελετοί και τα τζάμια, διαχωρίστηκαν, εστάλησαν για επεξεργασία και μέρος αυτών έχει επιστρέψει ως καινούργιο υαλοστάσιο στον Πύργο.

    www.tee.gr - Newsletter

     





    GTnews

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.