Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Νέα παράταση στους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς δημοσίων έργων


    Νέα παράταση στην ένταξη των δημοσίων έργων στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), δίνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

     

    Μπορεί από την 1η Οκτωβρίου του 2015 οι διαγωνισμοί αξίας άνω των 60.000 ευρώ που αφορούν την προμήθεια προϊόντων και υπηρεσιών να διενεργούνται μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), τα δημόσια έργα είχαν εξαιρεθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2017.

     

    Πλέον με βάση το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή η εξαίρεση αυτή παρατείνεται. Γιατί; Για να δοκιμαστεί το σύστημα και για να εκπαιδευτούν οι υπάλληλοι των αναθετουσών αρχών και των αναθετόντων φορέων στην εφαρμογή αυτού επαρκώς, όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση.

     

    Με βάση το νομοσχέδιο, η υποχρέωση για χρήση του ΕΣΗΔΗΣ αρχίζει την 15η Ιουνίου του 2017 για: τις ανοικτές διαδικασίες σύναψης δημόσιας σύμβασης έργου με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής, με επιμέρους ποσοστά έκπτωσης ανά ομάδα εργασιών και τις ανοικτές διαδικασίες σύναψης δημόσιας σύμβασης εκπόνησης μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής που διενεργούνται από τις αρχές.

     

    Για τους υπόλοιπους διαγωνισμούς η υποχρέωση χρήσης του ΕΣΗΔΗΣ αρχίζει την 20η Οκτωβρίου του 2017. Ειδικότερα η χρονική μετάθεση αφορά:

     

    - το σύνολο των λοιπών διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών που διενεργούν οι αρχές,

     

    - για το σύνολο διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών που διενεργούν οι αναθέτουσες αρχές του ν. 4412/2016,

     

    - για το σύνολο των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων έργων, μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών του Βιβλίου ΙΙ του ν. 4412/2016 που διενεργούν οι αναθέτοντες φορείς.

     

    Οι ανωτέρω ημερομηνίες ισχύουν αναδρομικά από 18-04-2017, εκτός από τις περιπτώσεις όπου είναι υποχρεωτική η χρήση ηλεκτρονικών μέσων.

     

    Επίσης μετατίθεται χρονικά η διαλειτουργικότητα του συστήματος ΚΗΜΔΗΣ με το πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ, διότι όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση η διασύνδεση αυτή δεν είναι τεχνικά εφικτή στην παρούσα στιγμή. Τα στοιχεία των διαγωνισμών θα συνεχίσουν να καταχωρούνται πρωτογενώς και στα δύο συστήματα.

     

    Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε πως με βάση τον ιδρυτικό νόμο 4155/2013 του ΕΣΗΔΗΣ, τα δημόσια έργα θα εντάσσονταν στο σύστημα των φορέων της Κυβέρνησης για τις συμβάσεις δημοσίων έργων την 1η Ιουλίου του 2014. Κάτι που δεν έγινε.

     

    Αντιθέτως με απόφαση του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη μετατέθηκε η ένταξη στο ΕΣΗΔΗΣ για την 1η Ιουλίου του 2015 για τις μελέτες και για την 1η Δεκεμβρίου του 2015 για τα δημόσια έργα, ενώ υπουργική απόφαση του Δεκεμβρίου του 2015 μετέθεσε για τις 30 Απριλίου του 2017 την ένταξη στο ΕΣΗΔΗΣ τω μελετών και των συμβάσεων δημοσίων έργων.

     

    Πηγή: http://www.capital.gr/oikonomia/3211636/nea-paratasi-stous-ilektronikous-diagonismous-dimosion-ergon





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.