Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Πράσινο Ταμείο: Ενεργειακή αναβάθμιση και αποκατάσταση όψεων στην Βουλή των Ελλήνων


    Ανάμεσα στις εκατοντάδες δράσεις και έργα που χρηματοδοτεί και υποστηρίζει το Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΝ περιλαμβάνονται και ορισμένα τα οποία αφορούν τη Βουλή των Ελλήνων.

    Συγκεκριμένα, από τα τέλη του 2021, το Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου είχε εγκρίνει την ένταξη 5 υποέργων έως του ποσού των 4.370.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%) που αφορούν ενεργειακές/κτιριακές παρεμβάσεις στο κτήριο της Βουλής και σε βοηθητικά κτήρια.

    Φέτος τον Ιανουάριο με αντίστοιχη απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου εγκρίθηκε το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» για το έτος 2024 και η διάθεση πίστωσης ποσού 25.200.000 ευρώ για την υλοποίησή του. Στη λίστα των συνεχιζόμενων έργων περιλαμβάνεται και εκείνο για τις Ενεργειακές-Κτιριακές παρεμβάσεις σε κτήρια της Βουλής των Ελλήνων, με συνολικό ποσό ένταξης 4.370.000 ευρώ.

    Αυτά ειδικότερα αφορούν:

    1. Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης φωτισμού στο Μέγαρο της Βουλής, προϋπολογισμού 1.900.000 ευρώ, με σύμβαση 1.899.999,99 ευρώ και υπόλοιπο 1.520.000,01ευρώ.

    2. Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης κλιματισμού του Παιδικού Σταθμού και ειδικών χώρων στο Μέγαρο της Βουλής προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ.

    3. Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης στο κτήριο της Βουλής επί της οδού Μητροπόλεως 1 προϋπολογισμού 1.100.000 ευρώ.

    4. Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης στο κτήριο της Βουλής επί της οδού Αμαλίας 22-24 προϋπολογισμού 90.000 ευρώ.

    5. Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης στο κτήριο της Βουλής επί της οδού Θρασύλλου 18 όπου στεγάζεται το Νηπιαγωγείο της Βουλής προϋπολογισμού 280.000 ευρώ.

    vouli-3.jpg

    Στο πλαίσιο αυτό, πριν ένα χρόνο, στις 8 Μαρτίου 2023, υπεγράφη η σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του φωτισμού ανάδειξης του Μεγάρου της Βουλής και του περιβάλλοντος χώρου, προϋπολογισμού 1.900.000 ευρώ.

    Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση νέων φωτιστικών στοιχείων τόσο για την προβολή του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου, όσο και του χώρου του Αγνώστου Στρατιώτου. Η μελέτη φωτισμού έχει εγκριθεί από την Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, έπειτα από την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

    Η δημοπράτηση του έργου έγινε στις 7 Νοεμβρίου 2022 με ηλεκτρονικό διαγωνισμό και ανάδοχος ανακηρύχθηκε η εταιρεία «Ζαμπέλης Ανώνυμη Βιοτεχνική και Εμπορική Εταιρεία Φωτιστικών και Ανανεώσιμων Πηγών».

    Το νέο έργο

    Στις 14 Μαρτίου 2024 η Βουλή απέστειλε προς το Πράσινο Ταμείο έγγραφο αίτημα τροποποίησης, σύμφωνα με το οποίο αιτείται την αντικατάσταση του έργου «Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης στο κτήριο της Βουλής επί της οδού Μητροπόλεως 1, προϋπολογισμού 1.100.000 ευρώ», με το έργο «Αποκατάσταση και ενεργειακή αναβάθμιση των όψεων του Μεγάρου της Βουλής» με συνολικό προϋπολογισμό 7.200.000 ευρώ εκ των οποίων 3.100.000 ευρώ να καλυφθούν από πόρους του Πράσινου Ταμείου.

    vouli-4.jpg

    Κατόπιν αυτού, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου, που συνεδρίασε προχθές Τετάρτη 20 Μαρτίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία του Προέδρου του Ιωάννη Ανδρουλάκη, αποφάσισε ομόφωνα την ένταξη του έργου «Αποκατάσταση και ενεργειακή αναβάθμιση των όψεων του Μεγάρου της Βουλής» στον Άξονα Προτεραιότητας 1: «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» έτους 2024 σε αντικατάσταση του προηγούμενου έργου καθώς και τη διάθεση ποσού έως 2.500.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% ) για την χρηματοδότηση του, η οποία θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Πράσινου Ταμείου οικονομικού έτους 2024.


    Πηγή: https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/energeia/prasino-tamio-pos-anavathmizi-energiaka-ti-vouli-pics/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.