Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • Έργα-Υποδομές

    Ειδήσεις που αφορούν τεχνικά έργα και υποδομές

    1595 ειδήσεις in this category

    1. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Στην εκπνοή του 2018 το υπουργείο οικονομίας και ανάπτυξης ενέκρινε την ένταξη σε καθεστώς ενίσχυσης για 13 5αστερες ξενοδοχειακές μονάδες μεταξύ των οποίων και το ξενοδοχείο Academia Autograph στο κτήριο του ΝΑΤ την σμβολή Ακαδημίας και Ομήρου που αναπτύσσει ο όμιλος Yasbek.
      Η συνολικός προυπολογισμός τους ανέρχεται στα €77 εκατ. και ενισχύεται άμεσα με €22 εκατ. και έμμεσα με περίπου €1 εκατ. σε φοροαπαλλαγές.
      Η μερίδα του λέοντος πάει στην Μύκονο για την δημιουργία 4 νέων ξενοδοχειακών μονάδων συνολικού προυπολογισμού €29,5 εκατ τα οποία ενισχύονται με €7,1 εκατ και ακολουθεί η Ζάκυνθος με την δημιουργία - αναβάθμιση 3 ξενοδοχειακών μονάδων συνολικού προυπολογισμού €11,8 εκατ τα οποία ενισχύονται με €3,7 εκατ 

    2. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Υπογράφεται σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμβαση για την κατασκευή των τριών νοσοκομείων του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος με ανάδοχο την ΑΒΑΞ. Η σχετική σύμβαση, προϋπολογισμού περί τα 500 εκατ. δολάρια, ανάμεσα στις δύο πλευρές θα υπογραφεί σήμερα το μεσημέρι στο Ίδρυμα Σ. Νιάρχος. Πρόκειται για την κατασκευή των τριών νοσοκομείων του μέλλοντος που θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. 
      Τα τρία νοσοκομεία είναι: το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ, και το Γενικό Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, από τα πλέον πρωτοποριακά έργα σε παγκόσμιο επίπεδο.
      Τα τρία νέα νοσοκομεία στοχεύουν στην παροχή υψηλής ποιότητας υγειονομικής περίθαλψης σε ασθενείς, ενώ αναπτύσσονται με γνώμονα τις βέλτιστες παγκόσμιες πρακτικές βιωσιμότητας, επιδιώκοντας και πιστοποίηση LEED στο ανώτατο επίπεδο. Σημειώνεται ότι και τα τρία νοσοκομεία έχουν μελετηθεί από το Renzo Piano Building Workshop (RPBW) με την υποστήριξη της Betaplan. 
      Η μελλοντική λειτουργία των νοσοκομείων ΙΣΝ με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αποτελέσει πρότυπο για την αντιμετώπιση μιας τεράστιας πηγής εκπομπών και θα ενθαρρύνει τον προσδιορισμό μετρήσιμων στόχων βιωσιμότητας ακόμη και για σύνθετα κτιριακά και μη έργα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και της προκλήσεις του EU Taxonomy. 
      Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος και του U.S. Green Building Council, με τη διαμεσολάβηση της Dcarbon, της εταιρείας που παρέχει τις συμβουλευτικές υπηρεσίες βιωσιμότητας για την ανάπτυξη των τριών έργων, για τη δημιουργία και την πιλοτική εφαρμογή ενός νέου πλαισίου που θα τεκμηριώνει την ετοιμότητα ολοκληρωμένων κτιριακών έργων ότι μπορούν να εισέλθουν στη φάση λειτουργίας με προοπτική επίτευξης μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
      Ειδικότερα, ο σχεδιασμός των νέων νοσοκομείων ΙΣΝ περιλαμβάνει χαρακτηριστικά που αποσκοπούν στη βιώσιμη λειτουργία τους. Στην κατασκευή του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, για παράδειγμα, θα χρησιμοποιηθούν προϊόντα ανανεώσιμης ξυλείας, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στη συγκράτηση διοξειδίου του άνθρακα. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή θα μπορούν να παράγουν 1,6 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, καλύπτοντας σχεδόν το ένα πέμπτο των ενεργειακών αναγκών του νοσοκομείου, καθώς και γεωθερμική ενέργεια που θα υποστηρίζει σχεδόν το σύνολο των λειτουργιών θέρμανσης και ψύξης των εγκαταστάσεων. Επιπλέον, η διαχείριση των λειτουργιών και των τριών Νοσοκομείων ΙΣΝ θα γίνει χωρίς χρήση χαρτιού (paperless), συμβάλλοντας στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακά τους. 
      Μετά την υπογραφή της σύμβασης, το ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων συμβάσεων της ΑΒΑΞ αναμένεται να φτάσει τα 3 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε προσφάτως και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κ. Μιτζάλης. 
    3. Έργα-Υποδομές

      dsworks

      Στον αέρα τινάσσεται ο βιολογικός καθαρισμός στα Κεντρικά Μεσόγεια (Κορωπί-Παιανία), καθώς η κοινοπραξία Κλέαρχος Γ. Ρούτσης Α.Ε.-Ερέτβο Α.Ε.-ΑΑΓΗΣ Α.Ε που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου, προϋπολογισμού περίπου 113 εκατ. ευρώ, κατέθεσε δήλωση διακοπής εργασιών που έγινε δεκτή από τις αρμόδιες αρχές.
       
      "Έχει πληρωθεί μέρος της 17ης πιστοποίησης αλλά δεν υπάρχει επαρκές υπόλοιπο για την εξόφληση της 17ης και 18ης πιστοποίησης του έργου, στον λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος” σημειώνεται στη σχετική απόφαση. Η παύση εργασιών οφείλεται στην μη εκτέλεση των πληρωμών προς τον εργολάβο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξαιτίας της εσωτερικής στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει η κυβέρνηση ως...αντάλλαγμα των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.
       
      Κανονικά το έργο θα έπρεπε να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015 οπότε λήγει η τρέχουσα προγραμματική περίοδος ΕΣΠΑ (στην οποία έχει ενταχθεί). Ωστόσο, πλέον, η πορεία του παραμένει αβέβαιη, ενώ υπολογίζεται ότι για την ολοκλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών θα απαιτηθεί περισσότερο από ενάμισης χρόνος.
       
      Η δυσμενής αυτή εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στην έως σήμερα προβληματική πορεία του έργου, το οποίο προκηρύχθηκε το 2010 και συμβασιοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2013 αφότου είχε μεσολαβήσει "βροχή” περίπου 35 προσφυγών εναντίον του διαγωνισμού και του αποτελέσματός του.
       
      Ακόμη η κοινοπραξία Κλέαρχος Γ. Ρούτσης Α.Ε.-Ερέτβο Α.Ε.-ΑΑΓΗΣ Α.Ε είχε καταθέσει προσφορά με πολύ μεγάλη έκπτωση (περίπου 80 εκατ. ευρώ) και στο πλαίσιο αυτό παράγοντες της αγοράς διερωτώνται εάν, εκ των πραγμάτων, η υλοποίηση του βιολογικού καθαρισμού στα Κεντρικά Μεσόγεια θα μπορούσε να προχωρήσει απρόσκοπτα.
       
      Τι έχει υλοποιηθεί
       
      Το έργο θα εξυπηρετούσε τους Δήμους Κρωπίας, Παιανίας, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Σαρωνικού και τους οικισμούς Πόρτο Ράφτη Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Δ.Ε., Καλυβίων και Κουβαρά. Περιλαμβάνει ακόμη την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στο Κορωπί μήκους 81 χλμ και την υλοποίηση κέντρου επεξεργασίας λυμάτων δυναμικότητας 90.000 κατοίκων.
       
      Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τα 4 υποέργα: - το πρώτο που αφορά το εσωτερικό δίκτυο της πόλης Κορωπίου έχει εκτελεστεί κατά περίπου 80%.
      - το δεύτερο που αφορά τους αγωγούς προσαγωγής ακαθάρτων έχει εκτελεστεί κατά 77%.
      - το τρίτο, δηλαδή το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Παιανίας-Κορωπίου –Βιολογικός Καθαρισμός έχει εκτελεστεί κατά 60% και 15% όσον αφορά τις οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες.
      - το τέταρτο, δηλαδή των αγωγών διάθεσης έχει υλοποιηθεί κατά 53%
       
      Επιπτώσεις
       
      Η αναστολή, λοιπόν, της κατασκευής του προκαλεί τεράστια οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.
       
      Τα νοικοκυριά της περιοχής επιβαρύνονται με ένα σημαντικό μηνιαίο κόστος της τάξης των 100 ευρώ ανά μήνα για την εκκένωση των ορυγμάτων αποχέτευσης, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χαθούν κονδύλια ύψους 124,8 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί από το ΠΕΠ Αττικής. Επίσης, επηρεάζει δυσμενώς το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ, καθώς οι δήμοι τους οποίους διαπερνά το έργο θα συνδέονταν με το δίκτυο της εταιρείας ύδρευσης, καταβάλλοντας τέλη σύνδεσης.
       
      Την ίδια στιγμή, το "πάγωμα” του έργου φέρνει τη χώρα ακόμη πιο κοντά στην επιβολή υπέρογκων προστίμων από το Ευρωδικαστήριο καθώς εν έτει 2015 το μεγαλύτερο τμήμα της Αττικής παραμένει δίχως αποχέτευση.
       
      Όλα αυτά χωρίς να υπολογιστεί η οικολογική καταστροφή που προκαλεί στον υδροφόρο ορίζοντα η μη οργανωμένη διαχείριση των λυμάτων.
       
      Σταμάτησε και το έργο απορροής ομβρίων
       
      Ο πονοκέφαλος για την Περιφέρεια Αττικής ως φορέα υλοποίησης είναι εντονότερος, καθώς πρόσφατα σταμάτησαν οι εργασίες και στο έργο της κατασκευής της β' φάσης των δικτύων ομβρίων υδάτων στην Παιανία. Και εκεί η ανάδοχος κυπριακών συμφερόντων εταιρεία Νέμεσις προχώρησε σε δήλωση διακοπής, καθώς το Δημόσιο την άφησε απλήρωτη για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών. Το έργο είναι προϋπολογισμού 27,05 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την υλοποίηση στην Παιανία του δικτύου απορροής ομβρίων υδάτων.
       
      Πηγή: capital.gr - http://www.capital.gr/epixeiriseis/3031078/stamatisan-ta-erga-sto-biologiko-katharismo-mesogeion
    4. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Παρουσία του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Στέργιου Πιτσιόρλα, του βοηθού Γενικού Διευθυντή του τμήματος ακίνητης περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας, κ. Γιώργου Φράγκου, της συμβούλου σε πολεοδομικά θέματα της Εθνικής Τράπεζας, κας. Παρασκευής Μπάτσου, του Μελετητή, Αρχιτέκτονα – Μηχανικού, κ. Σπύρου Τσαγκαράτου, του μελετητή Περιβαλλοντολόγου – Δασολόγου, κ. Νικόλαου Χλύκα και του νομικού συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Κωνσταντίνου Καρατσώλη, παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αναλυτικά το σχέδιο αξιοποίησης του «Αστέρα Βουλιαγμένης».
       
      Μετά την παρουσίαση της μελέτης από τους εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δόθηκε ο λόγος στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και σε εκπροσώπους φορέων της πόλης, να θέσουν ερωτήματα στην ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και να αναπτύξουν τις θέσεις και τους προβληματισμούς τους και τις πιθανές ενστάσεις τους.
       
      Μετά το τέλος της συζήτησης, το Δημοτικό Συμβούλιο με ευρεία πλειοψηφία (22 θετικές και μία αρνητική ψήφο), υπερψήφισε την ακόλουθη πρόταση του Δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου:
       
      Ψήφισμα
       
      «Το Δημοτικό Συμβούλιο χαιρετίζει την ανταπόκριση που έλαβε το αίτημα του Δημάρχου προς τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ για επίσημη και δημόσια παρουσίαση της μελέτης αξιοποίησης της έκτασης της χερσονήσου του Μικρού Καβουρίου στη Δ.Ε. Βουλιαγμένης.
       
      Το Δημοτικό Συμβούλιο χαρακτηρίζει την παρουσίαση πλήρη και δηλώνει προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι εφόσον τηρηθούν όλες οι περιβαλλοντικές και λοιπές ρυθμίσεις που παρουσιάστηκαν και περιέχονται στο προτεινόμενο ΕΣΧΑΔΑ, θα στηρίξει το σχέδιο αξιοποίησης.
       
      Πιθανή παρέκκλιση από τα ανωτέρω, θα σημαίνει την απόλυτη αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου και των κατοίκων της περιοχής, με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους.
       

       
      Εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο να συνεχίσει να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει στις εξελίξεις και να ενημερώνει σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο, σε περίπτωση που επιχειρηθεί απόκλιση που θα αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της περιοχής και θα προκαλέσει πιθανή βλάβη στο φυσικό περιβάλλον και τις αρχαιότητες της περιοχής».
       
      Πηγή: http://www.ered.gr/el/content/Perase_apo_to_dimo_o_Asteras_Bouliagmenis/
    5. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας καθώς σύμφωνα με πληροφορίες απορρίφθηκαν από το ΣτΕ οι προσφυγές εναντίον του διαγωνισμού.
      Μετά την πρόσφατη εξέλιξη ο διαγωνισμός θα προχωρήσει κανονικά. Αρχικά θα εξετασθούν οι τεχνικές προσφορές των δύο κοινοπραξιών που έχουν προκριθεί και στη συνέχεια οι οικονομικές τους προσφορές και να αναδειχθεί ο ανάδοχος.
      Το έργο διεκδικούν οι κοινοπραξίες Άκτωρ-Ansaldo-Hitachi-Rail Italy και Άβαξ-Ghella-Alstom.
      Εκτείνεται από το Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι μέχρι το Γουδή είναι μήκους 12,8 χλμ. και περιλαμβάνει 15 υπόγειους σταθμούς: Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου και Γουδή. 
      Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να καθαρογραφεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
    6. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Τις παθογένειες της ισχύουσας νομοθεσίας του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που τέθηκε σε ισχύ το 1952, επιχειρεί να θεραπεύσει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τις διατάξεις που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή. Βασικός στόχος η θέσπιση κανόνων που διέπουν την κατάρτιση, τον συντονισμό, τη διαχείριση, τη χρηματοδότηση, τον έλεγχο και την εφαρμογή των αναπτυξιακών παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται από τους εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
      Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ), που ξεκινά με “προίκα” τους εθνικούς πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), θα καθορίζει τις προτεραιότητες ανά τομέα πολιτικής, τους ειδικούς στόχους και δράσεις, τη διάρκεια της εφαρμογής του, το συνολικό και ανά Πρόγραμμα προϋπολογισμό, και τα αποτελέσματα που επιδιώκονται με την εφαρμογή του.
      Κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα. Οπότε σε πρώτη φάση, δηλαδή τη μεταβατική περίοδο μέχρι την εφαρμογή του νέου συστήματος που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου του 2021 και θα έχει πενταετή διάρκεια, θα υπάρξει “εκκαθάριση” του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ από έργα λιμνάζοντα ή και μη επενδυτικού χαρακτήρα ενώ θα ξεκινήσει η προετοιμασία του συστήματος διαχείρισης.
      Σήμερα τα εγκεκριμένα έργα στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Ιούνιος 2019) προσεγγίζουν τα 3.993, κάποια εκ των οποίων εντάχθηκαν προ του 2010, ο προϋπολογισμός τους αγγίζει τα 19,663 δισ. ευρώ και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο τα 10,8 δισ. ευρώ. Λογικό αφού για 1.600 εγκεκριμένα έργα το ποσοστό του λόγου πληρωμών ανά προϋπολογισμό είναι μόλις 0-10%, για 857 έργα από 11-50%, για 677 έργα από 51-89% και μόλις για 889 έργα ο λόγος πληρωμών ανά προϋπολογισμό κυμαίνεται από 90-100%.
      Αξίζει να σημειωθεί πως το 29% του προϋπολογισμού των εγκεκριμένων έργων αφορά δράσεις μη αναπτυξιακού χαρακτήρα. Δηλαδή έργα που χρηματοδοτούν επαναλαμβανόμενες δράσεις, όπως συντηρήσεις δρόμων, σχολικών κτιρίων κ.ά. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι από το σύνολο των εγκεκριμένων έργων 560 έργα με προϋπολογισμό 1,9 δισ. ευρώ είναι νέα, δηλαδή έχουν ως πρώτο έτος ένταξης το 2010 στο εθνικό ΠΔΕ ενώ 690 έργα έχουν ενταχθεί προ του 2010 και παραμένουν ανολοκλήρωτα.
      Της Αλεξάνδρας Γκίτση
    7. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Υπερψηφίστηκε η προκήρυξη του ανοιχτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το re-branding στην «καρδιά» της πόλης, σε συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.
      Μία νέα σελίδα ξεκινά να γράφεται για το ιστορικό κέντρο της πόλης, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας υπερ-ψηφίζοντας την προκήρυξη και τους όρους του ανοιχτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου σε δύο εμβληματικές γειτονιές, στην Πλάκα και στο Μοναστηράκι.
      Πρόκειται για το σχέδιο «Agora Athens», που υλοποιείται από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με την υποστήριξη της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) και φιλοδοξεί να μετατρέψει την ιστορική αγορά της πόλης σε ένα «ανοιχτό κέντρο εμπορίου», αυξάνοντας την αγοραστική κίνηση στην περιοχή, ενισχύοντας τον τουρισμό και ενδυναμώνοντας την τοπική απασχόληση.
      Το «Agora Athens» εντάσσεται στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για τη στήριξη της αθηναϊκής επιχειρηματικότητας και των θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα, το οποίο αξιοποιεί κυρίως ευρωπαϊκούς πόρους και έχει συν-διαμορφωθεί με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς της πόλης, εστιάζει σε δράσεις που αφορούν στην επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και κοινωνική συνοχή, τον πολιτισμό – τουρισμό, το ψηφιακό μέλλον – καινοτομία. Για το σχέδιο «Agora Athens», το Επαγγελματικό Επιμελητήριο έχει εκπονήσει στρατηγική μελέτη για το re-branding της περιοχής (με την επικοινωνιακή υποστήριξη της ΕΑΤΑ), η οποία περιλαμβάνει παρεμβάσεις τόσο στον ιδιωτικό χώρο -αναβάθμιση των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων εστίασης με νέες προσόψεις, εξωτερικές πινακίδες, σκιάσεις κλπ.- όσο και στο δημόσιο χώρο -αισθητική ενοποίηση και λειτουργική αναβάθμιση των υφιστάμενων πεζόδρομων σε Πλάκα και Μοναστηράκι- μέσα από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκηρύσσει ο Δήμος Αθηναίων.
      Οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις στους πεζόδρομους της περιοχής, εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό ανάδειξης των ιστορικών σημείων της πόλης, μέσω της σύνδεσης μεταξύ τους, αλλά και με άλλους πόλους έλξης ιστορικής και περιβαλλοντικής σημασίας. Οι προτάσεις που θα κατατεθούν, θα αξιολογηθούν με βάση τη διαμόρφωση ενός λειτουργικού δημόσιου χώρου που θα αναδεικνύει το αστικό και ιστορικό τοπίο, θα υποστηρίζει τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, θα εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης, ενώ ταυτόχρονα θα λαμβάνει υπόψη την ιστορικότητα της περιοχής, αλλά και το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτήν. Στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας για την πρόοδο του εγχειρήματος «Agora Athens», ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και τα μέλη της διοικητικής επιτροπής του Επιμελητηρίου, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών.
      «Το “Agora Athens” είναι ένα έργο ξεχωριστής σημασίας, το οποίο εντάσσεται στη συγκροτημένη προσπάθεια του Δήμου Αθηναίων για τη στήριξη και αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου της πόλης. Στο πλαίσιο της άριστης συνεργασίας μας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και τον Πρόεδρο του κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να αναδείξουμε τη δυναμική αυτών των δύο ιστορικών γειτονιών της Αθήνας, που αποτελούν πόλο έλξης για εκατομμύρια επισκέπτες όλο τον χρόνο. Η ενεργοποίηση του σχεδίου είναι η αρχή ενός φιλόδοξου εγχειρήματος που αποσκοπεί στην τόνωση της εμπορικής αγοράς, στην ενίσχυση της απασχόλησης, αλλά και στην αναζωογόνηση της περιοχής με πρωτοποριακές παρεμβάσεις, που για πολλά χρόνια αποτελούσαν πάγιο αίτημα των επαγγελματιών. Η Πλάκα και το Μοναστηράκι θα αποκτήσουν, μέσω του “Agora Athens”, μία ανανεωμένη μορφή, διατηρώντας ταυτόχρονα τον ιστορικό και αρχιτεκτονικό τους χαρακτήρα», ανέφερε σε δήλωσή του, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Δήμαρχος Αθηναίων.
      Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, τόνισε: «Ευχαριστώ πολύ τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη για την εξαιρετικά αποδοτική συνεργασία μεταξύ Δήμου και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, προκειμένου να προχωρήσει η δράση του Ε.Ε.Α. «Agora Athens». Με την υλοποίησή της είναι βέβαιο ότι θα στηριχθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, θα αναβαθμιστεί το ιστορικό εμπορικό κέντρο και θα συμβάλλει στην αύξηση του τουρισμού στην πόλη μας. Η συνεργασία αυτή αξίζει να βρει μιμητές, καθώς Δήμοι και φορείς όπως τα Επιμελητήρια ενώνοντας τις δυνάμεις τους μόνο οφέλη θα προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι τομείς, στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε με τον Δήμο Αθηναίων προκειμένου να δώσουμε μία σημαντική ώθηση στο επιχειρείν, αλλά και να μετατρέψουμε την Αθήνα σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή μητρόπολη, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για τον ίδιο τον κ. Μπακογιάννη». Υποστήριξη δημιουργίας συνεργατικών σχηματισμών
      Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της στρατηγικής του Δήμου Αθηναίων για την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας, η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ) σχεδιάζει να υποστηρίξει τη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών (clusters) μεταξύ των οποίων και το «Agora Athens», προκειμένου η αναβάθμιση της περιοχής να συνδυαστεί με την ενίσχυση των υπηρεσιών των καταστημάτων και την αναγνωρισιμότητά τους. Υπό τον συντονισμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το σύνολο των επιχειρήσεων της περιοχής θα μπορεί να συμμετάσχει στο τοπικό cluster και να επωφεληθεί από τη λειτουργία του.
    8. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Tο γενικό stop, οι κινήσεις Mπόμπολα και Iωάννου και η απειλή ακριβής επανεκκίνησης
       
      Eκτός χρονοδιαγράμματος και η Γραμμή 3 προς Πειραιά
       
      H «τελευταία ευκαιρία» για το Mετρό Θεσσαλονίκης
       
      «Γενικό stop» επικρατεί στα έργα του Mετρό, που, παρά τις αντίθετες ελπίδες, ακολουθεί την τύχη των υπόλοιπων μεγάλων projects, τα οποία είτε έχουν «παγώσει», είτε προχωρούν με ρυθμούς χελώνας.
       
      Πέρα από το γνωστό αδιέξοδο στη Θεσσαλονίκη, ο «ιός» μεταδόθηκε και στη Γραμμή 3 για την επέκταση προς Πειραιά, δηλαδή το μόνο έργο Mετρό που μέχρι πρότινος βρισκόταν σε εξέλιξη και εντός χρονοδιαγράμματος. Tο ζήτημα εδώ δεν αφορά τη χρηματοδότηση, αλλά αφενός τις συνέπειες της διελκυστίνδας μεταξύ Aττικό Mετρό και κατασκευάστριας κοινοπραξίας (J&P ABAΞ, Ghella SpA, Alstom Transport SA) για το θέμα του ΦΠA, καθώς και των capital controls που μπλοκάρουν την εισαγωγή των απαραίτητων ανταλλακτικών για τα μηχανήματα.
       
      OΦEIΛH 10-12 EK.
       
      H «βραδυφλεγής βόμβα» ξεκίνησε, όταν η Aττικό Mετρό από πέρυσι το καλοκαίρι αρνείται να καταβάλλει το ΦΠA, όπως προβλέπεται στην σύμβαση, επικαλούμενη διάταξη του νόμου 4281/2014 που απαλλάσσει από τη σχετική υποχρέωση φορείς του Δημοσίου οι οποίοι εκτελούν και εκμεταλλεύονται έργα. Στη διάταξη περιλήφθηκε και η Aττικό Mετρό παρότι δεν εκμεταλλεύεται η ίδια τα έργα αλλά η ΣTAΣY. Έτσι, το σχετικό «φέσι» μέχρι τώρα φτάνει τα 10-12 εκ.
       
      Aπό πλευράς J&P υπάρχουν διαδοχικές επαφές με την ηγεσία του υπουργείου Yποδομών. Πριν 1,5 μήνα μάλιστα σε επιστολή της προς την Aττικό Mετρό τόνιζε ότι «ο ΦΠA δεν αποτελεί έσοδο του αναδόχου αλλά αποδιδόμενο φόρο και η αιφνίδια αποστέρηση του αναδόχου από αυτόν πλήττει καίρια την ρευστότητα του αφενός λόγω της συνακόλουθης αδυναμίας συμψηφισμού εισροών και εκροών ΦΠA, αφετέρου λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην επιστροφή πιστωτικού ΦΠA από το Δημόσιο», προειδοποιώντας για διακοπή των εργασιών λόγω «μεταβολής σε ουσιώδεις όρους της σύμβασης και πλήρους ανατροπής των όρων της διακήρυξης».
       
      Σε ανεπίσημο επίπεδο η ηγεσία του ομίλου εξασφάλισε τη διαβεβαίωση του αν υπουργού X. Σπίρτζη ότι το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα. Ωστόσο, ενώ η σχετική νομοθετική ρύθμιση ήταν να περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο, τελικά δεν μπήκε και τώρα έχει ενταχθεί ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. Δεδομένου ότι αυτό έχει τεθεί σε διαβούλευση μέχρι τις 24 Aυγούστου, θα μεσολαβήσει τουλάχιστον ένα 15νθήμερο από τότε μέχρι να ψηφιστεί και να δρομολογηθεί η εφαρμογή της. Άρα πάμε για μέσα Σεπτέμβρη και βλέπουμε.
       
      Παράλληλα, ο μετροπόντικας έχει σταματήσει στον σταθμό Nίκαιας για την απαραίτητη συντήρηση, η οποία, όμως, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών δεν μπορεί να ολοκληρωθεί. Eπ' αυτού ο ΣATE έχει προτείνει την κατά προτεραιότητα εξέταση των αιτημάτων για εισαγωγές υλικών, εξαρτημάτων, μηχανημάτων κλπ για την εκτέλεση συγχρηματοδοτούμενων έργων (EΣΠA).
       
      Tο αποτέλεσμα είναι ότι, αν και δεν υπάρχει επίσημη διακοπή, οι μόνες και ελάχιστες εργασίες που εκτελούνται αφορούν τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Έτσι ενώ το project (μήκος 7,5 χλμ. με 6 σταθμούς) κινείτο ικανοποιητικά με ποσοστό υλοποίησης 38%, τώρα βγαίνει οριστικά εκτός χρονοδιαγράμματος. H σύμβαση υπογράφτηκε τον Mάρτιο 2012 με προβλεπόμενη διάρκεια ολοκλήρωσης 5,5 χρόνια, δηλαδή μέχρι τέλη του 2017. Tα προβλήματα στο σταθμό Πειραιά, έφεραν την πρώτη παράταση για το 2018 και τώρα η παράδοση τοποθετείται για το 2019.
       
      Tο χειρότερο όμως για την κυβέρνηση είναι ότι δημιουργούνται συνθήκες ώστε η ανάδοχος κοινοπραξία να αξιώσει κάλυψη από το Δημόσιο του κόστους επανεκκίνησης, σε μια περίοδο που δεν υπάρχουν καν οι πόροι για την εθνική συμμετοχή στα έργα EΣΠA.
       
      2 ΣENAPIA ΓIA ΘEΣΣAΛONIKH
       
      Kι αν στην Aθήνα υπάρχουν ελπίδες, στη Θεσσαλονίκη το αδιέξοδο είναι πλήρες με τις τελευταίες διαπραγματεύσεις μεταξύ αναδόχων-κυβέρνησης-Aττικό Mετρό να χαρακτηρίζονται ως «ύστατη ευκαιρία». Eδώ δεν συζητάμε βέβαια για χρονοδιαγράμματα, αλλά για το αν και πώς θα συνεχιστούν οι εργασίες στη βασική γραμμή, που επηρεάζουν άμεσα και την επέκταση προς Kαλαμαριά (Mπόμπολας). Aυτή τη στιγμή ο X. Σπίρτζης έχει δίαυλο επικοινωνίας με την Άκτωρ δια του Δ. Kούτρα, προσπαθώντας να βρει λύση που θα διασφαλίζει αφενός την αποφυγή των υπέρογκων απαιτήσεων της κοινοπραξίας AEΓEK-Impregilo-Ansaldo TSF-Seli-AnsaldoBreda (ζητά περί τα 680 εκ.), αλλά και ενός νέου κύκλου διαιτησιών, αφετέρου τη συνέχιση του έργου.
       
      Έτσι, στο τραπέζι υπάρχουν δύο σενάρια. O «μεγάλος συμβιβασμός» για την επανεκκίνηση με ένα κόστος 180-200 εκ., που αποτελεί τη χρυσή τομή μεταξύ των τελευταίων απαιτήσεων καθώς το Δημόσιο μιλάει για 120-130 εκ. και οι ανάδοχοι δέχονται να κατεβάσουν τον πήχη τους στα 250-260 εκ., με βασικό αγκάθι τις πηγές χρηματοδότησης. Aλλιώς είναι μονόδρομος η διάλυση της σύμβασης και η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού με ένα κόστος που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 600 εκ.
       
      TO 2025 ΘA ΔOYME TO PROJECT TΩN 1,3 ΔIΣ
       
      Άγνωστη η τύχη της Γραμμή 4
       
      H επέκταση του Mετρό Aθήνας με τη Γραμμή 4 αποτελεί θεωρητικά το «σηματωρό» της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση των έργων υποδομών, αλλά και το project, προϋπολογισμού 1,3 δισ., που αναμένουν ως «μάννα εξ ουρανού» οι μεγαλοεργολάβοι.
       
      Παρότι όμως η αγορά περίμενε ότι η δημοπράτηση που προαναγγέλθηκε από τον πρώην υπουργό M. Xρυσοχοΐδη αρχές Γενάρη, θα ξεκίναγε, μετά από πολλές αναβολές, μέχρι τον Σεπτέμβρη, όλα είναι στον αέρα.
       
      Tο χρηματοδοτικό πλάνο της προηγούμενης κυβέρνησης προέβλεπε ότι τα 600εκ. θα προέρχονταν από την ETEπ, τα 400 εκ. από το νέο EΣΠA και τα υπόλοιπα από το ΠΔE. Στην πορεία, αποδείχθηκε ότι δεν έχει αναληφθεί καμιά δέσμευση από πλευράς ETEπ, παρά μόνο «θετικές προθέσεις», το ποσό ένταξης στο EΣΠA είναι ανεπαρκές, ενώ δεν υπάρχουν εθνικοί πόροι για την κάλυψη της δημόσιας συμμετοχής.
       
      Eάν δεν εξασφαλιστούν οι δύο τελευταίοι παράγοντες δεν μπορεί να υποβληθεί αίτημα χρηματοδότησης από την ETEπ. Παράλληλα, παρά τις διαβεβαιώσεις Σπίρτζη ότι η Γραμμή 4 είναι κυβερνητική προτεραιότητα, τα τεύχη δημοπράτησης του A' σταδίου του διαγωνισμού ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Έτσι, δεδομένου ότι η κατασκευαστική περίοδος έχει προσδιοριστεί σε 84 μήνες (7 χρόνια) από την υπογραφή της σύμβασης, με τη διαδικασία ανάδειξης αναδόχου να διαρκεί 1-1,5 χρόνο, συν τις αναμενόμενες καθυστερήσεις (2 χρόνια,κατά μέσο όρο), προοπτική να το δούμε δεν υπάρχει πριν το 2025.
       
      Πηγή: http://www.dealnews.gr/roi/item/149327-%C2%ABK%CF%8C%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B5%C2%BB-%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%82#.VdIERfntmko
    9. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      To νέο φωτοβολταϊκό πάρκο 16 μεγαβάτ αυτοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης εγκαινιάσθηκε σήμερα στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.  Πρόκειται για την μεγαλύτερη μονάδα αυτοπαραγωγής στην Ελλάδα, η οποία, ήδη από σήμερα, παράγει το 45% περίπου της ετήσιας κατανάλωσης της εταιρείας του αεροδρομίου. Η παραγωγή της εγκατάστασης, ύψους 27.500 μεγαβατωρών ετησίως, αντιστοιχεί περίπου στην κατανάλωση 6.650 νοικοκυριών. 
      Έως το 2046, από τη λειτουργία της νέας εγκατάστασης των 16 μεγαβάτ, αποσοβούνται 71.500 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, ποσότητα που ισοδυναμεί με ένα δάσος αντίστοιχο της έκτασης του αεροδρομίου (16.000 στρέμματα).
      Το έργο εντάσσεται στη δυναμική στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και, ειδικότερα, στον στόχο “Route 2025”, μια συνολική επένδυση της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, που ανακοίνωσε η εταιρεία το 2019. 
      Παράλληλα, η επένδυση αυτή και το πρόγραμμα ROUTE 2025 αποτελούν έμπρακτες αποδείξεις της προσήλωσης και της δέσμευσής μας, ως πυλώνα  του τουριστικού προϊόντος της πόλης μας, για τη συμβολή μας στην ανάδειξη της Αθήνας όχι μόνο ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού, αλλά και ως κορυφαίου βιώσιμου προορισμού για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης μας.
      Συνδυαστικά με το πρώτο φωτοβολταϊκό των 8 ΜW που λειτουργεί από το 2011 (το οποίο συμβατικά παράγει για το δημόσιο δίκτυο) και το καινούργιο των 16 MW αυτοπαραγωγής, παράγονται τα 2/3 των απαιτούμενων αναγκών του ΔΑΑ σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές εντός του αεροδρομίου. Το γεγονός αυτό καθιστά το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών πρωτοπόρο – ίσως και μοναδικό- ανάμεσα στα αεροδρόμια στην Ευρώπη και διεθνώς.
      Με την ολοκλήρωση της επόμενης φάσης το 2025, η οποία εκτιμάται σε 45 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών επιπλέον,  θα εξασφαλιστεί η παραγωγή του 100% των αναγκών του ΔΑΑ σε ηλεκτρική ενέργεια για κάθε έτος μέχρι το 2046, μεγιστοποιώντας την ιδιοκατανάλωση με χρήση μονάδων αποθήκευσης μπαταριών. Ο ΔΑΑ έχει ήδη υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις, τόσο στη ΡΑΕ όσο και σε λοιπές αρμόδιες υπηρεσίες.
      60% μείωση του αποτυπώματος CO2 του ΔΑΑ από το 2005
      Συνολικά από το 2005 έως το 2021, ο ΔΑΑ έχει επιτύχει μείωση του αποτυπώματός του πάνω από το 60%, παρά τη σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης, μέσω μιας σειρά παρεμβάσεων στις λειτουργίες και υποδομές του αεροδρομίου από 67.001 CO2 σε 27.641 τόνους  CO2. 
      Το μοναδικό αεροδρόμιο στην Ελλάδα με Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα από το 2016 
      Ο ΔΑΑ είναι το μοναδικό αεροδρόμιο στην Ελλάδα με Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα και έχει λάβει τη σχετική πιστοποίηση του προγράμματος Airport Carbon Accreditation του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων της Ευρώπης (ACI-Europe) από το 2016. 
      Ο στόχος “Route 2025”
      Το 2019, ο ΔΑΑ δεσμεύτηκε για την επίτευξη μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα (NetZero Carbon) χωρίς αντισταθμιστικά μέχρι το 2025 -δηλαδή πολύ πριν από το στόχο του 2050 που ανακοίνωσαν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Η ιδιαίτερα φιλόδοξη πρωτοβουλία “Route 2025” του αεροδρομίου της Αθήνας έχει ως στόχο την αυτοπαραγωγή καθαρής ενέργειας εντός του αεροδρομίου μέσω φωτοβολταϊκών για ιδιοκατανάλωση, για την κάλυψη του 100% των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία αντιστοιχεί στο περίπου 90% του αποτυπώματος άνθρακα της εταιρείας.
    10. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Έξι τουριστικά mega projects «ξαναβγαίνουν» από τα συρτάρια των υπουργείων και των αρμόδιων υπηρεσιών. Πεντάστερες επενδύσεις «παγωμένες» εδώ και αρκετά χρόνια, με ορισμένες να... σκοντάφτουν πάνω στην ατελείωτη γραφειοκρατία και τη «χαρτούρα», στις καθυστερήσεις για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών, σε τυχόν προσφυγές και αντιδράσεις τοπικών φορέων αλλά και στην οικονομική κρίση και την αβεβαιότητα των τελευταίων ετών, «ξαναζεσταίνουν τις μηχανές» τους.
       
      Mε τον τουρισμό να παραμένει η «ατομηχανή» της οικονομίας παρά τις όποιες αντιξοότητες και ακόμη και μέσα στο γεμάτο αναταραχές 2015 να επιτυγχάνει τον στόχο των 26 εκατομμυρίων αφίξεων και τις προβλέψεις να είναι αισιόδοξες και για τη νέα χρονιά, η κυβέρνηση πατά... γκάζι, ώστε να ξεμπλοκάρουν τα μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια μεγάλων επιχειρηματικών ονομάτων συνολικού ύψους 2,19 δισ. ευρώ.
       
      Mάλιστα, πολλά εξ αυτών έχουν προγραμματισθεί να ολοκληρωθούν, εκτός απροόπτου, ακόμη και μέχρι το τέλος του 2017. Γιατί όμως, η κυβέρνηση επιταχύνει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή τις διαδικασίες για να... πάρουν μπροστά τα εν λόγω projects; Aφενός ρόλο παίζει η τεράστια δυναμική του τουρισμού. Oι επενδύσεις αυτές με «άρωμα» από δημοφιλή luxurius θέρετρα του εξωτερικού, όπως της Iσπανίας, της Mάλτας κ.α., αποτελούν πόλους έλξης των high income επισκεπτών από όλον τον κόσμο. Έτσι η Eλλάδα μπαίνει στον «χάρτη» του παγκόσμιου τουριστικού γίγνεσθαι και ιδίως ως ένας προορισμός που μπορεί να παράσχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ακόμη και στους πιο απαιτητικούς πελάτες.
       
      Aφετέρου οι επενδύσεις αυτές δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης, άμεσης και έμμεσης, και φέρνουν χρήμα στα δημόσια ταμεία. Γεγονός ζωτικό για την ελληνική οικονομία. Yπάρχει όμως, και ένα τελευταίο, εξίσου σημαντικό στοιχείο: το ότι αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στην Eλλάδα σε μια δύσκολη συγκυρία και αποτελούν «παράδειγμα» και γι άλλους επενδυτές, Έλληνες και ξένους, που πιθανόν διστάζουν να ρίξουν νέα κεφάλαια στην ελληνική αγορά, να την εμπιστευθούν.
       
      KILLADA HILLS
       
      Mετά το success story του Amanzoe και του Nikki Beach Resort στο Πόρτο Xέλι σε τροχιά υλοποίησης, όπως όλα δείχνουν, μπαίνει και το άλλο μεγάλο επενδυτικό σχέδιο της Dolphin Capital του Mίλτου Kαμπουρίδη, το τουριστικό θέρετρο Killada Hills, μια επένδυση ύψους 418 εκ. ευρώ. Tον περασμένο Iούνιο το ΣτE είχε εγκρίνει το Eιδικό Xωροταξικό Σχέδιο, αναφέροντας πως η έκταση των 2.100 στρεμμάτων που θα αναπτυχθεί, βρίσκεται εκτός των ορίων του από το 1980 κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου του σπηλαίου Φράγχθι. Πριν από μερικές ημέρες το Eιδικό Σχέδιο Xωρικής Aνάπτυξης της Στρατηγικής Eπένδυσης (EΣXAΔA) δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Eφημερίδος της Kυβερνήσεως. H επένδυση, η οποία είναι ενταγμένη στο νόμο για την επιτάχυνση στρατηγικών επενδύσεων, περιλαμβάνει τη δημιουργία υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας, γήπεδο γκολφ, 320 επαύλεις, 100 βίλες και 28 κατοικίες. Συνολικά η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση στο σύνολο του παραθεριστικού- τουριστικού χωριού δε μπορεί να υπερβαίνει τα 207.578 τ.μ. Mάλιστα από το καλοκαίρι ο Mίλτος Kαμπουρίδης βρισκόταν σε επαφές με επενδυτές για την εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης για το project.
       
      ATALANTI HILLS
       
      Ένα project που μένει μακέτα τουλάχιστον εδώ και επτά χρόνια φαίνεται πως βγαίνει από τη «ναφθαλίνη». Πρόκειται για το Atalanti Hills που θέλει να υλοποιήσει η εταιρία Lokros στη Φθιώτιδα και το οποίο είχε κολλήσει τόσο στη γραφειοκρατία, όσο και στις κατά καιρούς αντιδράσεις τοπικών φορέων. Όμως, φαίνεται πως πλέον ανοίγει ο δρόμος για να πάρει σάρκα και οστά η επένδυση των 1- 1,5 δις ευρώ, καθώς το Eιδικό Σχέδιο Xωρικής Aνάπτυξης της Στρατηγικής Aνάπτυξης δημοσιεύθηκε στο ΦEK. Tο έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την κατασκευή τριών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων πέντε αστέρων, γήπεδα γκολφ, 5.000 κατοικίες, βοτανικό λόφο 700 στρεμμάτων, ιππικό κέντρο και θεματικό πάρκο. Συνολικά αναμένεται να δημιουργήσει 8.000 έμμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας στην περιοχή.
       
      105 A.E. Ίος
       
      Mια ακόμη επένδυση που ξεμπλοκάρει είναι εκείνη της 105 A.E. του Eλληνοαμερικανού πρώην trader της Wall Street, Άγγελου Mιχαλόπουλου στην Ίο. Tον Aύγουστο του 2014 είχε εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος η δημιουργία του σύνθετου τουριστικού καταλύματος. Λίγο πριν από τη «δύση» του 2015 ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Tσιρώνης και οι ομόλογοί του στα υπουργεία Nαυτιλίας και Oικονομικών, Θοδωρής Δρίτσας και Tρύφων Aλεξιάδης αντίστοιχα υπέγραψαν KYA για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας και θαλασσίου χώρου στην εταιρία 105 AE. Aυτό ανοίγει τον δρόμο για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων για το θέρετρο, το συνολικό κόστος του οποίου εκτιμάται στα 50 εκ. ευρώ. Tο μεγαλύτερο τμήμα του project δε, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017. Aυτό είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα του Άγγελου Mιχαλόπουλου που από το 2010 είχε ξεκινήσει να αγοράζει εκτάσεις στο κυκλαδίτικο νησί και σήμερα διαθέτει το 30% του νησιού.
       
      KEPAMEIA XIOY
       
      Mετά από πολλές περιπέτειες και έντονες αντιδράσεις ακόμη και από υπουργούς της τωρινής κυβέρνησης- όπως ο Xρήστος Σπίρτζης- τελικά η επένδυση της «Kεραμεία AE» συμφερόντων του εφοπλιστή Λου Kολλάκη φαίνεται πως ξεπερνά τα «εμπόδια». Πριν από έναν μήνα περίπου το project για τη δημιουργία πεντάστερου ξενοδοχείου και ιδιωτικού λιμανιού, μουσείου και παλαιοντολογικού πάρκου, προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ στη Xίο «πέρασε» από τη Διυπουργική Eπιτροπή, η οποία αποφάσισε η επένδυση να ενταχθεί στο fast track.
       
      ΛAKΩNIA
       
      Mια φιλόδοξη «πεντάστερη» επένδυση 42 εκατ. ευρώ στη Λακωνία που χρειάστηκε να αλλάξουν τέσσερις κυβερνήσεις μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, «ζεσταίνει τις μηχανές» ώστε να μετατρέψει την περιοχή σε «Tοσκάνη της Eλλάδας», όπως έχει υποσχεθεί ο εμπνευστής της, Πήτερ Hλιόπουλος. O Eλληνοκαναδός «βασιλιάς της ψυχαγωγίας» στο Tορόντο κατέχει όλες τις άδειες στα χέρια του, έχουν ξεκινήσει ήδη κάποιες προκαταρκτικές εργασίες στην έκταση όπου θα δημιουργηθεί το resort, ωστόσο αναμένει λίγο τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος ακόμη για να προχωρήσει «δυνατά». Στόχος του είναι να προλάβει τον Δεκέμβριο του 2017 να είναι καθ όλα έτοιμο το project, ένα Costa Navarino μικρότερων διαστάσεων με υπερπολυτελές ξενοδοχείο, 47 βίλες, συνεδριακό κέντρο, κ.α.
       
      DIMERA- ΠAΛIOYPI
       
      Tρία χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Iβάν Σαββίδης κατέθεσε προσφορά στο διαγωνισμό του TAIΠEΔ για την έκταση στο Παλιούρι Xαλκιδικής, όπου σχεδιάζει τη δημιουργία ενός health resort, μια επένδυση ύψους 80 εκ. ευρώ. Aν και οι διαδικασίες προχωρούν με χελωνοειδείς ρυθμούς, η εταιρία Dimera προσδοκά πως εντός του 2017 θα ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες. Tο σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ξενοδοχειακών υποδομών και ανάπτυξη κατοικιών, ενώ στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα resort αντίστοιχων εκείνων της Aυστρίας και της Γερμανίας.
       
      Πηγή: http://www.dealnews.gr/roi/item/162329-%C2%ABZ%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9%C2%BB-5-1-mega-projects-2,2-%CE%B4%CE%B9%CF%83#.VpAUzvmLTDc
    11. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Δεν υπήρξε λύση στην κόντρα Δήμου Αθηναίων - κυβέρνησης για την στελέχωση της «Ανάπλασης Αθήνας ΑΕ». Έτσι στην εταιρεία-φορέας που θα αναλάβει σημαντικές αναπλάσεις προϋπολογισμού εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην πρωτεύουσα δεν συμμετέχει εκπρόσωπος του δήμου της πόλης.
      Επικεφαλής της «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» τοποθετήθηκε ο καθηγητής Πολεοδομίας και Χωροταξίας του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας ο οποίος σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που ανέβηκε στη Διαύγεια αναλαμβάνει την θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Το διοικητικό συμβούλιο συμπληρώνουν εκπρόσωποι των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και της Περιφέρειας Αττικής και του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».
      Βάσει του νόμου που ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες στη Βουλή εκπρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο μπορούσε να ορίσει και ο Δήμος Αθηναίων. Ωστόσο η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Γιώργου Καμίνη. Και αυτό γιατί όπως καταγγέλλει ο Δήμος παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για τον κεντρικό, ακόμη και συντονιστικό ρόλο που θα έπαιζε στο εγχείρημα τελικά η συμμετοχή του υποβαθμίστηκε στο ρολό απλού μέλους τους διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Ο Γιώργος Καμίνης είχε δηλώσει ότι ο Δήμος δεν θα αρκεστεί απλά σε μια θέση παρατηρητή σε μια εταιρεία με κρίσιμο αντικείμενο που αφορούν τα του οίκου του.
      Τι θα κάνει η «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ»
      Η εταιρεία έχει ως σκοπό τον συντονισμό του σχεδιασμού, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση αναπλάσεων εντός του ορίου του Δήμου Αθηναίων. Την εποπτεία από πλευράς κυβέρνησης την έχουν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.
      Όπως έχει γράψει και παλαιότερα το insider.gr η εταιρεία θα αναλάβει την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων στην Αθήνα που λιμνάζουν εδώ και χρόνια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί προτεραιότητα στο ξεχασμένο ζήτημα της «Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού – Λ. Αλεξάνδρας» βάσει του οποίου θα προωθηθεί η υπογειοποίηση της Λ. Αλεξάνδρας στο ύψος των Αμπελοκήπων με την ανάπλαση της περιοχής των Προσφυγικών αλλά και την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Βοτανικού. Βέβαια για να προχωρήσει το συγκεκριμένο μεγαλεπήβολο σχέδιο θα πρέπει να λυθεί μια σειρά σημαντικών προβλημάτων και να τροποποιηθούν νόμοι, καθώς προσωρινά εγκαταλείπεται η ιδέα της κατεδάφισης του γηπέδου του Παναθηναϊκού και μεταφοράς του σε άλλο σημείο, κάτι το οποίο ήταν προαπαιτούμενο για να υλοποιηθεί η Διπλή Ανάπλαση.
      Εκτός, όμως από το παραπάνω μεγάλο έργο η Ανάπλαση ΑΕ θα σχεδιάσει και υλοποιήσει μια σειρά άλλων παρεμβάσεων σε συνεργασία με τον Δήμου Αθηναίων που έχουν να κάνουνε μεταξύ άλλων με πεζοδρομήσεις, αξιοποίηση του δημόσιου χώρου και εκμετάλλευση δημοτικών ακινήτων. Για αυτό τον σκοπό η εταιρεία θα μπορεί να διενεργεί αρχιτεκτονικούς διαγωνισμού, να παραγγέλνει μελέτες και να αναθέτει έργα. Οι πόροι των συγκεκριμένων δράσεων θα προέλθουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και από δωρεές, ιδιωτικές ενισχύσεις, κοινοτικά προγράμματα και άλλα.
      Το νέο διοικητικό συμβούλιο
      Σύμφωνα με την ΚΥΑ μέλη του διοικητικού σμβουλίου της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» ορίζονται οι εξής:
      1. Τον Νικόλαο Μπελαβίλα του Γεωργίου, (Α.Δ.Τ. ΑΒ 524113), Αναπλ. Καθηγητή, Διευθυντή Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ, ως Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο.
      2. Την Σταυρούλα Αγρίου του Νικολάου, (Α.Δ.Τ. ΑΖ 732638), εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως μέλος.
      3. Την Αμαλία Ανδρουλιδάκη του Βασιλείου, (Α.Δ.Τ. ΑΙ 802947), μόνιμη υπάλληλο με Α΄ βαθμό του κλάδου ΠΕ Μηχανικών ειδικότητας Αρχιτεκτόνων, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, ως μέλος.
      4. Τον Γεώργιο Πλατσάκη του Στυλιανού, (Α.Δ.Τ. ΑΙ 111728), Διπλωματούχο Αρχιτέκτονα Μηχανικό, εκπρόσωπο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ως μέλος.
      5. Την Ερμίνα Κυπριανίδου του Πολύκαρπου, (Α.Δ.Τ. ΑΗ 063882), Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κεντρικού τομέα Αθηνών Περιφέρειας Αττικής, εκπρόσωπο της Περιφέρειας Αττικής, ως μέλος.
      6. Τον Γεώργιο Δενδραμή του Γρηγορίου, (Α.Δ.Τ. ΑΕ 045029), Πρόεδρο Δ.Σ. – Διοικητή του Νοσοκομείου «ΓΕΝΙΚΟ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ – ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ – ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», ως μέλος.
      Η θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας είναι τριετής, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μία φορά για ισόχρονο διάστημα.
    12. Έργα-Υποδομές

      GTnews

      Το Θριάσιο αποτελεί τον πιο κρίσιμο σταθμό για να κάνει την Ελλάδα κόμβο υποδομών της ευρύτερης περιοχής. Με το Θριάσιο γίνεται το αποφασιστικό βήμα για να γίνει η Ελλάδα διεθνές hub στον τομέα των logistics.
      Αποτελεί το αναγκαίο βήμα για την αναβάθμιση της χώρας σε κόμβο υποδομών και συνδυασμένων μεταφορών της ΝΑ Ευρώπης. Κι έτσι να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, αλλά και να τονωθεί ιδίως η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής.
       Ετοιμάζεται και ο νέος διαγωνισμός Σύμβασης Παραχώρησης για την ολοκλήρωση της κατασκευής του Εμπορευματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού και Σταθμού Διαλογής (το λεγόμενο ΘΡΙΑΣΙΟ ΙΙ).
      H ολοκλήρωση των διαδικασιών για την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης για το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο (Θριάσιο Ι) σηματοδοτεί την εκκίνηση ενός έργου κομβικής σημασίας για την ενίσχυση της θέσης της χώρας στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, σε μία περίοδο αυξημένων προκλήσεων για τον κλάδο.
      Το συγκεκριμένο έργο αφορά στη μελέτη και στην κατασκευή του πρώτου Logistics Park στην Ελλάδα και η συνολική επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ. Ενώ εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία 3.000 έως 5.000 νέων θέσεων εργασίας. Μεταξύ άλλων, με την τροποποίηση της σύμβασης, διπλασιάζεται το προβλεπόμενο αντάλλαγμα, ενώ αυξάνεται η ετήσια πληρωμή προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ.
      Με την εξέλιξη αυτή ένα έργο που είχε «παγώσει» για πάνω από τρία έτη μπαίνει ξανά στις “ράγες” της υλοποίησης. Συνεχίζει με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα, και παρά τις αντίξοες συνθήκες, την προσπάθεια βέλτιστης αξιοποίησης των υποδομών της χώρας με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της επενδυτικής ελκυστικότητας της Ελλάδας, τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης και την επίτευξη βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.
      Δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΕΣΥΠ, κ. Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη «Εκφράζω κι εγώ την ικανοποίησή μου για την επίλυση της εκκρεμότητας με το Θριάσιο Ι , που κατέστη δυνατή στο συντομότερο δυνατό χρόνο λόγω της καλής συνεργασίας ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη. Στα Υπουργεία, τη ΓΑΙΑΟΣΕ, την παραχωρησιούχο ΘΕΚ ΑΕ και τις εταιρείες Goldair και ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ. Το Θριάσιο Ι αναβαθμίζει το επίπεδο των εμπορευματικών υπηρεσιών της χώρας και ταυτόχρονα φέρνει πιο κοντά τον στόχο της ανάδειξής της σε σημαντικό κόμβο logistics στη ΝΑ Ευρώπη. Με αυτό το εμπορευματικό κέντρο και τα ομοειδή που έπονται, οι μεταφορές διευκολύνονται και η χώρα πράγματι γίνεται μια πύλη εισόδου προϊόντων προς την Ευρώπη. Μιλάμε πλέον για μια νέα πραγματικότητα στις εμπορευματικές υπηρεσίες, που αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της χώρας και ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της οικονομίας. Γνωρίζουμε όλοι ότι η υστέρηση, έως πρότινος, της χώρας σε υποδομές και σε κέντρα logistics είχε υψηλό κόστος στην ανταγωνιστικότητα και φυσικά στις τιμές. Όμως, αυτό πλέον αλλάζει. Η χώρα εδώ αλλάζει σελίδα με αψευδή μάρτυρα τα στοιχεία της επένδυσης για το Θριάσιο Ι. Και πέρα από την αυτονόητη συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη, έχει και σημαντικό όφελος για το δημόσιο. Και εξ αφορμής αυτού, να τονίσω ότι για το Υπερταμείο είναι δόγμα πως η δημόσια περιουσία μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη, το πιστοποιεί εν προκειμένω και η μεγάλη επένδυση στο Θριάσιο με το ακίνητο της ΓΑΙΑΟΣΕ», δήλωσε ο κ. Δημητριάδης.
      Ποια είναι η σημαντική καινοτομία του Θριασίου Ι Η χώρα αποκτά το πρώτο της ολοκληρωμένο και σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο συνδυασμένων μεταφορών. Έτσι, αξιοποιούνται πραγματικά και οι δυνατότητες ιδίως του λιμανιού του Πειραιά, το οποίο μέχρι σήμερα ουσιαστικά λειτουργεί μόνο ως σταθμός μεταφόρτωσης, αφού δεν μπορεί να γίνει συναρμολόγηση εδώ και έτσι έχουμε σοβαρές απώλειες προς άλλα λιμάνια.
      Αποτελεί ένα εμπορευματικό κέντρο 240.000 τ.μ., σε συνολική έκταση 2.000 στρεμμάτων. Με αποθήκες ξηρού και ψυχόμενου φορτίου, χώρους γραφείων, χώρους τελωνείου και στάθμευσης αυτοκινήτων και φορτηγών. Και βέβαια, με σύγχρονες σιδηροδρομικές υποδομές, τις οποίες θα κατασκευάσει επίσης ο παραχωρησιούχος, ώστε να συνδεθεί το Κέντρο με την εθνική σιδηροδρομική υποδομή.
      Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι η σημαντικότερη καινοτομία του Εμπορευματικού Κέντρου του Θριασίου είναι η διασύνδεσή του με όλα τα δίκτυα μεταφοράς: το λιμάνι του Πειραιά, το λιμάνι της Ελευσίνας, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο.
      «Αντιλαμβάνεστε την αναπτυξιακή ώθηση και τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργεί ένα τέτοιο έργο. Αλλά και το πόσο συμβάλλει στην αναβάθμιση της Δυτικής Αττικής -μαζί ασφαλώς με μια σειρά από νέα έργα, με κυριότερο την κατασκευή του νέου κλάδου του Προαστιακού Σιδηροδρόμου που θα ξεκινά από τα Άνω Λιόσια, θα εξυπηρετεί μια σειρά από αστικές περιοχές όπως ο Ασπρόπυργος και η Ελευσίνα και θα καταλήγει στα Μέγαρα. Ένα σημαντικό έργο για τη Δυτική Αττική με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και βέβαια με τις επεκτάσεις του Μετρό προς τα Δυτικά, για τις οποίες προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς τις διαδικασίες ωρίμανσης», επισήμανε.
      Διπλάσιο αντίτιμο για το Ελληνικό Δημόσιο
       Υπάρχει πλήρης συνεννόηση με την Ε.Ε. και  ξεπεράστηκαν όλες οι αντιδράσεις της, ώστε να προχωρήσει το έργο. Και επιπλέον, διπλασιάστηκε το αντίτιμο για το Ελληνικό Δημόσιο. Το εφάπαξ αντίτιμο αυξήθηκε από τα 10 εκατομμύρια ευρώ στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Η ετήσια πληρωμή από 2,51% σε 5%. Και το εγγυημένο ετήσιο αντάλλαγμα από 350.000 σε 700.000 ευρώ. Και πέρα από αυτά, εισήχθη μηχανισμός κατανομής των κερδών μετά φόρων 50-50 με τον παραχωρησιούχο, όταν η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων του υπερβαίνει ένα ποσοστό. Ενώ μειώθηκε και ο χρόνος της Παραχώρησης, από τα 60 στα 37 έτη».
      Πληροφορίες για το έργο Το έργο αφορά στην ανάπτυξη Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου στο Θριάσιο, δηλαδή στη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση, του πρώτου Logistics Park στην Ελλάδα.  Θα περιλαμβάνει αποθήκες και υποστηρικτικά κτίρια συνολικής επιφάνειας 235.000 τετραγωνικών μέτρων, εντός οικοπέδου επιφάνειας 588 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ.  Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ. 
      Ο παραχωρησιούχος θα κατασκευάσει, ειδικότερα, τα κτίρια και εγκαταστάσεις του Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου. Θα αναλάβει επίσης τα εσωτερικά έργα υποδομής, όπως σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα, δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και ακαθάρτων, δίκτυα ηλεκτροφωτισμού και επικοινωνιών και να διαμορφώσει τον περιβάλλοντα χώρο.
      Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του πάρκου, κατά μήκος της νότιας πλευράς, θα κατασκευαστεί σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει το Κέντρο με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και εσωτερικό οδικό δίκτυο που θα συνδέεται με το εθνικό οδικό δίκτυο. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η δυνατότητα ανεφοδιασμού των αποθηκών με συνδυασμό μεταφορικών μέσων, κάτι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.
      Ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει επίσης να δημιουργήσει σταθμό εξυπηρέτησης οχημάτων και αυτοκινητιστών, πρατήριο υγρών καυσίμων, χώρους ανάπτυξης συστημάτων τηλεματικής και πληροφορικής, χώρους στάθμευσης, εγκαταστάσεις τελωνείου και υγειονομικές υπηρεσίες.
      Τι κερδίζει το Δημόσιο με τη νέα σύμβαση παραχώρησης Η σύμβαση παραχώρησης του λεγόμενου Θριασίου Ι κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο την 1η Νοεμβρίου 2018. Είχε μπει όμως από τις αρχές του 2019 στο μικροσκόπιο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο έλεγχος της Επιτροπής αφορούσε στην ύπαρξη ή μη παράνομων κρατικών ενισχύσεων. 
      Προκειμένου λοιπόν να «ξεκολλήσει» το έργο, έπρεπε να αναθεωρηθούν 12 σημεία της σύμβασης παραχώρησης. Η ιδιαίτερα δύσκολη διαπραγμάτευση κράτησε πάνω από τρία χρόνια. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατάφερε όμως να πείσει τον ανάδοχο (ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ-Goldair) για την αλλαγή των 12 σημείων, όπως ζητούσε η Κομισιόν.
      Με τις τροποποιήσεις στη σύμβαση παραχώρησης διπλασιάζεται το εφάπαξ αντάλλαγμα, που θα καταβάλει ο παραχωρησιούχος, και συγκεκριμένα αυξάνεται από τα 10 εκατ. ευρώ στα 20 εκατ. ευρώ.
      Αυξάνεται επίσης η ετήσια πληρωμή από 2,51% σε 5% και το εγγυημένο ετήσιο αντάλλαγμα από 350.000 σε 700.000 ευρώ. Εισάγεται επιπλέον μηχανισμός κατανομής των κερδών μετά φόρων 50-50 μεταξύ Δημοσίου - Παραχωρησιούχου, όταν η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων του υπερβαίνει ένα ποσοστό. Ενώ μειώνεται και ο χρόνος της παραχώρησης, από τα 60 στα 37 έτη (με, υπό προϋποθέσεις, αυτόματη παράταση στα 40 έτη). Δίνεται βεβαίως η δυνατότητα στον παραχωρησιούχο να διαπραγματευτεί την επέκταση της παραχώρησης για επιπλέον 23 έτη, σε τιμές αγοράς. Εάν δεν επιτύγχανε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών νέα συμφωνία, η χώρα  θα έπρεπε να επιστρέψει στην Ε.Ε. πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ κοινοτικά κονδύλια, που έχουν δοθεί για την ανάπτυξη υποδομών στο ακίνητο του Θριασίου.
    13. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Δέκα έργα, ύψους άνω των 22,5 εκατ. ευρώ, που αφορούν υποδομές, όπως σχολεία, αποχετεύσεις λυμάτων, αντιπλημμυρικά, αγροτική οδοποιία κ.λπ., εντάσσονται στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ύστερα από αποφάσεις που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.
      Αναλυτικότερα τα έργα που υπάγονται στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι:
      Ανέγερση 16ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνης (3.604.375,20 ευρώ). Ανέγερση προσθήκης κατ’ επέκταση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου, για τη δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και λοιπών υποστηρικτικών χώρων (1.494.689,95 ευρώ). Κατασκευή κτιρίου Κ1 (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων), μεταλλικού στεγάστρου και υποσταθμού ΔΕΗ στο Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Καρδίτσας (3.187.731,10 ευρώ). Προσθήκη κατ’ επέκταση και καθ’ ύψος στο 27ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου (1.880.000 ευρώ). Αποκατάσταση κτιρίου Φιλαρμονικής – Ωδείου Ρεθύμνης (1.273.978,57 ευρώ). Επεμβάσεις και διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου στο κτίριο που παραχωρήθηκε από την ΚΕΔ για τη στέγαση του ΕΠΑ.Λ. Κρυονερίου (3.100.000 ευρώ). Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων και βοθρολυμάτων με δίκτυα συλλογής, προσαγωγής και διάθεσης οικισμού Σκάλας Αγκιστρίου (5.000.000 ευρώ). Αγροτική οδοποιία Σαλαμίνας για τη βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις (550.000 ευρώ). Απορροή ομβρίων υδάτων περιοχής Ν. Τέρματος Αμαρουσίου (1.716.000 ευρώ). Έργα διευθέτησης σε τμήματα του ρέματος Λυκοραχίτη (δυτικός κλάδος δύο ρέματα ) του Δήμου Αγρινίου (730.000 ευρώ).
    14. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Ανεκτέλεστο περί τα 3,2 δισ. ευρώ από τη Μέση Ανατολή για τους τρεις μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους. Τα προβλήματα και οι μεγάλες προοπτικές της κατασκευαστικής αγοράς στην περιοχή.
       
      Με συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο περί τα 3,2 δισ. ευρώ από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, οι τρεις ισχυρότεροι κατασκευαστικοί όμιλοι (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, J&P ΑΒΑΞ) δυσκολεύονται τους τελευταίους μήνες να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιό τους στην περιοχή.
       
      Τα σημαντικά έργα που έχουν ήδη αναλάβει, η μετατόπιση του κέντρου βάρους προς την Ελλάδα εξαιτίας των υπό εκτέλεση μεγάλων οδικών αξόνων και τα γνωστά προβλήματα των τραπεζών που δυσκολεύουν τη διεθνή δράση, ακόμα και εξωστρεφών ομίλων, παίζουν το ρόλο τους, όπως επισημαίνουν στελέχη των εταιρειών. Ουσιαστικό ρόλο διαδραματίζει, όμως, και η περιορισμένη δυνατότητα των συγκεκριμένων ομίλων για ταυτόχρονη εκτέλεση τόσο μεγάλου αριθμού έργων. Εκτιμάται πως σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή 117 έργα, με προϋπολογισμό άνω του 1 δισ. ευρώ έκαστο.
       
      Την ίδια στιγμή, όμως, ξεκαθαρίζουν πως συνεχίζουν να παρακολουθούν τις αγορές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ομάν, ακόμα και της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας κ.λπ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις διεθνών οίκων στην περιοχή δρομολογούνται για τα επόμενα χρόνια έργα δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, μόνο στους τομείς των μεταφορών, ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η αγορά των έργων ενέργειας, όπου δεν δραστηριοποιούνται οι τρεις μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι (ο όμιλος Μυτιληναίου ΜΥΤΙΛ +5,51% έχει παρουσία μέσω της ΜΕΤΚΑ).
       
      Τα 2 δισ. από τα 3,8 δισ. ευρώ που είναι σήμερα το ανεκτέλεστο του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ (χωρίς τα προς υπογραφή έργα ύψους 555 εκατ. ευρώ) προέρχονται από τις διεθνείς αγορές και ειδικά από τη Μέση Ανατολή. Από το 2,1 δισ. ευρώ που είναι το ανεκτέλεστο του ομίλου J&P ΑΒΑΞ (μαζί με προς υπογραφή έργα ύψους περί τα 200 εκατ. ευρώ) τα 907 εκατ. αφορούν εργολαβίες που έχει αναλάβει στη Μέση Ανατολή (κυρίως Κατάρ και Ιορδανία). Στα 3,28 δισ. ανερχόταν στα τέλη του 2014 το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο οποίος έχει επίσης παρουσία σε αρκετές αγορές της Μέσης Ανατολής.
       
      Μπορεί τα συγκεκριμένα νούμερα να φαντάζουν μεγάλα όταν προ δεκαετίας η διεθνής παρουσία των ελληνικών κατασκευαστικών ήταν περιορισμένη. Ομως, πρόκειται για ψίχουλα σε σχέση με τις επενδύσεις που προγραμματίζουν οι χώρες της Μέσης Ανατολής σε υποδομές μεταφορών κ.λπ. Πρόσφατα, η εταιρεία ερευνών Timetric είχε υπολογίσει πως οι χώρες του Κόλπου θα δαπανήσουν τα επόμενα χρόνια περί τα 121,3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη του επίγειου δικτύου μεταφορών.
       
      Μια άλλη εταιρεία ερευνών, η Ventures, προβλέπει πως μόνο για την αναβάθμιση των αεροδρομίων θα δαπανηθούν την προσεχή πενταετία στη Μέση Ανατολή περί τα 300 δισ. ευρώ καθώς αυξάνονται οι επιβάτες των αεροπορικών που καλύπτουν την περιοχή με ραγδαίους ρυθμούς.
       
      Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου δείχνει πως δύσκολα θα επιβεβαιωθούν οι συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά οι χώρες του Κόλπου εξακολουθούν να δαπανούν σημαντικά ποσά για επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών. Μπορεί το πετρέλαιο να υποχωρεί, αλλά οι επιβάτες και οι μετακινήσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αυξάνονται με αποτέλεσμα να είναι αναγκαστική η επένδυση στον χώρο των μεταφορών.
       
      Τα σιδηροδρομικά έργα
       
      Πρόσφατες αναλύσεις δείχνουν πως δεν πρόκειται να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τη λειτουργία σιδηροδρομικού δικτύου περί τα 2.100 χιλιόμετρα στην περιοχή του Κόλπου μέχρι το 2018. Ομως, μόνο στη Σαουδική Αραβία προωθούνται σήμερα σιδηροδρομικά έργα περί τα 27,3 δισ. ευρώ. Στο Κατάρ εκτιμούν πως το συνολικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου του Εμιράτου αγγίζει τα 40 δισ. ευρώ, ενώ το μετρό της Ντόχας (επικεφαλής της κοινοπραξίας που κατασκευάζει τη Χρυσή Γραμμή είναι ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ) θα κοστίσει επίσης αρκετά δισ. ευρώ.
       
      Μια εταιρεία με έδρα την Ελλάδα, η παλαιστινιακών συμφερόντων CCC (Consolidated Contractors Company) συμμετέχει στην κοινοπραξία (μαζί με την αμερικανική Bechtel και τη Siemens) που έχει αναλάβει τις γραμμές 1 και 2 του μετρό του Ριάντ στη Σαουδική Αραβία. Το συνολικό έργο του μετρό, με έξι γραμμές, αναμένεται να κοστίσει περί τα 22,5 δισ. ευρώ. Η CCC, αυτήν τη φορά σε συνεργασία με Τούρκους και Αραβες, ανέλαβε και την κατασκευή του νέου αεροδρομίου του Αμπού Ντάμπι, προϋπολογισμού περί τα 2,94 δισ. ευρώ.
       
      Μόνο το Ομάν εκτιμάται πως προωθεί έργα υποδομής περί τα 56 δισ. ευρώ από σήμερα μέχρι το 2017, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το υψηλού προφίλ οδικό έργο "Al Batinah Expressway". Ο οδικός άξονας, που προωθείται μέσω 11 διαφορετικών πακέτων εργολαβιών (τα έξι έχουν ήδη ανατεθεί και σήμερα είναι σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για τα πακέτα 7 και 10), είναι συνολικού κόστους 2,6 δισ. ευρώ και μήκους 256 χιλιομέτρων. Οταν ολοκληρωθεί θα συνδέει την πρωτεύουσα του Ομάν, Muskat, με το λιμάνι Sohar και τη βιομηχανική περιοχή κοντά στα σύνορα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
       
      Τα σχέδια και οι προβλέψεις των διεθνών οίκων δεν λαμβάνουν υπόψη τους έναν σημαντικό παράγοντα: Η εταιρεία συμβούλων EC Harris υπολογίζει πως μόνο για την υλοποίηση των 117 μεγαλύτερων έργων (όλα ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ) που βρίσκονται σήμερα σε εκτέλεση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής θα χρειαστεί πρόσθετο εργατικό δυναμικό 1,2 εκατ. ανθρώπων από σήμερα μέχρι το 2019! Θα απαιτηθούν επίσης περί τους 315.000 μηχανικούς και άλλα εξειδικευμένα στελέχη, αριθμός επίσης τεράστιος για μια περιοχή που εσχάτως είναι περικυκλωμένη από τους φανατικούς ισλαμιστές.
       
      Πηγή: http://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1327608/gh-ths-epaggelias-gia-ellhnes-ergolavoys-h-mesh.html
    15. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Οι διοικήσεις των επιχειρήσεων υποστηρίζουν πως οι μεγάλες εκπτώσεις στα δημόσια έργα, που οδήγησαν σε λουκέτο σχεδόν μία στις τρεις μικρές τεχνικές εταιρείες, μπορούν να αντιμετωπιστούν με εφαρμογή «μαθηματικού τύπου». Η θέση του Υπ. Υποδομών.
      Την επαναφορά ενός πιο σύνθετου μαθηματικού τύπου στα μικρότερα έργα, ώστε να μην επαναληφθούν τα απίστευτα φαινόμενα του παρελθόντος με το στήσιμο πλήθους διαγωνισμών δημοσίων έργων επί σχεδόν έξι χρόνια, ζητούν οι διοικήσεις μικρών τεχνικών εταιρειών. Οι τελευταίες υποστηρίζουν πως οι πολύ μεγάλες εκπτώσεις με τις οποίες ανατίθενται τα δημόσια έργα έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο εκατοντάδων τεχνικών εταιρειών την περίοδο 2015 – 2018.
      Για αποδεκατισμό του κλάδου κάνει λόγο ο Δημ. Μανδρούκας, που εκπροσωπεί τις μικρές τεχνικές εταιρείες στο διοικητικό συμβούλιο του εργοληπτικού συνδέσμου ΣΑΤΕ. Οπως επισημαίνει σε επιστολή που έστειλε προ ημερών στη διοίκηση του συνδέσμου, τα μέλη του ΣΑΤΕ με μεγαλύτερα εργοληπτικά πτυχία (από 3ης έως 7ης τάξης) μειώθηκαν κατά 15% την τελευταία τριετία, αλλά τα μέλη με μικρότερα πτυχία (μέχρι 2ης τάξης) κατά 35%! Τον Φεβρουάριο του 2015 στο σύνδεσμο συμμετείχαν 398 τεχνικές εταιρείες με πτυχία μέχρι 2ης τάξης και σήμερα έχουν περιοριστεί σε 258, δηλαδή περισσότερες από μία στις τρεις βγήκαν εκτός αγοράς.
      Οι διοικήσεις των τεχνικών εταιρειών που θεωρούν πως πρέπει να επιστρέψει ο μαθηματικός τύπος στην επιλογή αναδόχου στα δημόσια έργα υποστηρίζουν πως η κατάρρευση εκατοντάδων τεχνικών εταιρειών συνδέεται με το φαινόμενο των πολύ μεγάλων εκπτώσεων στους διαγωνισμούς ή αλλιώς «ασυνήθιστα χαμηλές προσφορές» (ΑΧΠ), όπως είναι γνωστές. Σε πλήθος διαγωνισμών «ο μειοδότης κατά τον υπολογισμό της προσφοράς του όχι μόνο έχει μηδενίσει το κέρδος του, αλλά ούτε καν έχει προβλέψει την στοιχειώδη κάλυψη των γενικών εξόδων του (προσφορά κάτω του κόστους), πρακτική που ευνοεί τον άκρατο ανταγωνισμό που οδηγεί σε κατάρρευση των υγιών και βιώσιμων επιχειρήσεων».
      Προβληματίζουν οι υψηλές εκπτώσεις
      Η διοίκηση του ΣΑΤΕ έχει ήδη προτείνει στην ηγεσία του υπουργείου Υποδομών την επαναφορά του μαθηματικού τύπου σε έργα εκτιμώμενης αξίας χαμηλότερης του κατωτάτου ορίου εφαρμογής των Οδηγιών 2014/24/ΕΕ, 2014/25/ΕΕ και 2014/23/ΕΕ (δηλαδή κάτω των 5.548.000 ευρώ). Ο Χρήστος Σπίρτζης είχε από την πρώτη στιγμή εμφανιστεί επιφυλακτικός, χωρίς όμως να μένει ασυγκίνητος και από τα απανωτά λουκέτα στο χώρο των τεχνικών εταιρειών. Στην πρόσφατη γενική συνέλευση του ΣΑΤΕ τους υποσχέθηκε μάλιστα πως θα εξετάσει το θέμα «όταν βγούμε από το μνημόνιο» ώστε να μην προσκρούσει στους θεσμούς.
      Στο υπουργείο έχει, πάντως, συσταθεί Οικονομοτεχνική Επιτροπή με στόχο να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των μεγάλων εκπτώσεων καθώς ανησυχούν και οι κοινοτικές υπηρεσίες επειδή πολλά έργα καθυστερούν ή μένουν ημιτελή.
      Οσοι θεωρούν πως πρέπει να επιστρέψει ο μαθηματικός τύπος υποστηρίζουν πως μπορεί να είναι μια πιο σύνθετη μαθηματική φόρμουλα η οποία θα περιλαμβάνει και άλλα στοιχεία (π.χ. που συνδέονται με τη στελέχωση μιας τεχνικής εταιρείας) προκειμένου να μην είναι εύκολο το «μαγείρεμα» των προσφορών ώστε να οδηγηθεί το έργο σε εργολάβο που έχει προσυμφωνηθεί.
      Υπενθυμίζεται πως στα τέλη της δεκαετίας του ’90 οι κοινοτικές υπηρεσίες είχαν αποδεχθεί την εφαρμογή μαθηματικού τύπου σε όλα τα δημόσια έργα με αφορμή και πάλι τις μεγάλες εκπτώσεις που είχαν οδηγήσει σε μεγάλα κανόνια τεχνικών εταιρειών και σε ημιτελή έργα. Ομως, σύντομα ο μαθηματικός τύπος καταστρατηγήθηκε και στην ουσία αποτέλεσε επί εξαετία (καταργήθηκε το 2005 επί θητείας Γ. Σουφλιά στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ) εργαλείο στησίματος χιλιάδων διαγωνισμών.
      Οι εργολάβοι αποφάσιζαν εκ των προτέρων για το ποιος θα πάρει το έργο και κατέθεταν προσυμφωνημένες προσφορές ώστε να οδηγηθεί ο διαγωνισμός στον εργολάβο της επιλογής τους, με βάση τον μαθηματικό τύπο. Για χρόνια υπήρχαν οι «συμμετέχοντες» (αυτοί που κατέθεταν στημένες προσφορές) και οι «ενδιαφερόμενοι» (αυτοί στους οποίους θα πήγαινε το έργο), ενώ οι υπηρεσίες σφύριζαν αδιάφορα σε προσφορές που είχαν γραφτεί με το ίδιο χέρι. Μέχρι και κοινή εταιρεία είχε συσταθεί για τη διαχείριση των στημένων προσφορών.
      Μαθηματικός τύπος νέας κοπής;
      Μια ιδέα για τον νέας κοπής μαθηματικό τύπο δίνει ο κ. Μανδρούκας στην επιστολή του προς το Δ.Σ. του ΣΑΤΕ. Οπως υποστηρίζει, «στη σημερινή συγκυρία όμως των μεγάλων εκπτώσεων και του ισοπεδωτικού ανταγωνισμού, επιβάλλεται ως «μοναδική λύση» λίγο πριν την απόλυτη καταστροφή, η επαναφορά της διαδικασίας εντοπισμού των «ασυνήθιστα χαμηλών προσφορών» (ΑΧΠ) με αυτόματο αποκλεισμό χωρίς αιτιολόγηση , για συμβάσεις έργων τουλάχιστον κάτω του κοινοτικού ορίου».
      Συγκεκριμένα προτείνεται επαναφορά στην εφαρμογή του μαθηματικού τύπου σε έργα εκτιμώμενης αξίας χαμηλότερης του κατωτάτου ορίου εφαρμογής των Οδηγιών 2014/24/ΕΕ, 2014/25/ΕΕ και 2014/23/ΕΕ - σήμερα 5.548.000 ευρώ - με βάση έναν αντικειμενικό αλγόριθμο που θα καθορίζει εγκύκλιος του υπουργείου.
      Προτείνεται, επίσης, «ένα αναμορφωμένο σύστημα (μαθηματικού τύπου) που να στηρίζεται περισσότερο στην Οργάνωση της Εργοληπτικής Επιχείρησης και λιγότερο στην τύχη, να εξασφαλίζει την «εύλογη» έκπτωση, με βελτιώσεις στην διαδικασία ανάδειξης αναδόχου, χωρίς τα λάθη και τα προβλήματα του παρελθόντος, π.χ. δημιουργία άτυπων ομάδων Εργοληπτικών Επιχειρήσεων, που μεθόδευαν το ποσοστό της έκπτωσης και καθόριζαν τον ανάδοχο πριν την κατάθεση των προσφορών».
      Οι εργολάβοι θεωρούν πως με το νέο σύστημα μαθηματικού τύπου «θα προσδιορίζει τον ανάδοχο με βασικό κριτήριο την οικονομική του προσφορά, αλλά θα δίδεται η δυνατότητα στην Αναθέτουσα Αρχή να προσθέτει και άλλα κριτήρια επιλογής κατ’ εφαρμογή του άρθρου 75 του Ν. 4412/16 (που ενσωμάτωσε το άρθρο 58 της Οδηγίας 2014/24/ΕΕ) τα οποία θα συνεκτιμώνται και θα συνυπολογίζονται στον (μαθηματικό τύπο) με νομοθετική ρύθμιση, χωρίς να παρέχεται στις Αναθέτουσες Αρχές η ευχέρεια παρέκκλισης».
      Εκτιμούν, τέλος, πως απαιτείται «ένας συνθετότερος αλγόριθμος ο οποίος θα καταδεικνύει και εν συνεχεία θα αποκλείει τις «ασυνήθιστα χαμηλές προσφορές» και θα προσδιορίζει αυτόματα την ανάδειξη του αναδόχου. Ταυτόχρονα να προβλεφθεί μέριμνα για συχνή αλλαγή / βελτίωση του συστήματος εντοπισμού των ΑΧΠ και ανάδειξης του αναδόχου, ώστε να διασφαλίζεται το αξιόπιστο του αποτελέσματος των διαγωνιστικών διαδικασιών των έργων».
      Μάλιστα, «η κοινή Ομάδα Εργασίας ΠΕΔΜΕΔΕ-ΣΑΤΕ έχει ήδη συντάξει την μεθοδολογία για τον προσδιορισμό των «Ασυνήθιστα Χαμηλών Προσφορών» (ΑΧΠ) με αυτόματο αποκλεισμό χωρίς αιτιολόγηση και μάλιστα με αναλυτικό παράδειγμα εφαρμογής που αναδεικνύει μονοσήμαντα τον ανάδοχο σε κάθε δημοπρασία».
      Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών για την οποία «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα»: Από την μία πλευρά οι μεγάλες εκπτώσεις αποδεκατίζουν ακόμα και τις υγιείς τεχνικές εταιρείες και οδηγούν σε καθυστερήσεις έργων. Από την άλλη, η αμαρτωλή ιστορία του μαθηματικού τύπου δυσκολεύει τις αποφάσεις...
      Φώτης Κόλλιας
      [email protected]
    16. Έργα-Υποδομές

      akius

      Συνολικά για εφέτος, εκτιμάται ότι η πτώση των επενδύσεων σε οικοδομές θα διαμορφωθεί περίπου σε 48% το 2014, οι επενδύσεις σε κατοικίες θα διαμορφωθούν στα πέριξ των 2,4 δισ. ευρώ το 2014 (1,3% του ΑΕΠ) από 4,6 δισ. ευρώ το 2013 (2,5% του ΑΕΠ).
       
      Τα πρώτα σημάδια ήπιας ανάκαμψης, από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και μετά, φαίνονται τώρα στον ορίζοντα για την εγχώρια αγορά κατοικίας, η οποία όμως αγγίζει αυτή τη στιγμή τα κατώτερα επίπεδα.
       
      Συνολικά για εφέτος, εκτιμάται ότι η πτώση των επενδύσεων σε οικοδομές θα διαμορφωθεί περίπου σε 48% το 2014, οι επενδύσεις σε κατοικίες θα διαμορφωθούν στα πέριξ των 2,4 δισ. ευρώ το 2014 (1,3% του ΑΕΠ) από 4,6 δισ. ευρώ το 2013 (2,5% του ΑΕΠ).
       
      Από πού προκύπτουν οι θετικές ενδείξεις για το 2015; Η απάντηση είναι η εξής: Τα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα της Τράπεζας της Ελλάδος για το δεκάμηνο του 2014 δείχνουν μέν περαιτέρω πτώση της αγοράς ακινήτων ωστόσο οι ρυθμοί πτώσης, σε όλους τους επιμέρους τομείς φαίνεται να επιβραδύνονται, γεγονός το οποίο θα φανεί στην αγορά μερικούς μήνες αργότερα.
       
      Ο όγκος των νέων οικοδομών (με βάση τις εκδοθείσες άδειες οικοδομών) σημείωσε μείωση τον Οκτώβριο 2014 κατά 2,8% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 7,2% τον Σεπτέμβριο 2014. Επιπλέον, στο 10μηνο 2014 καταγράφηκε υποχώρηση του όγκου κατά 3,3%, έναντι ωστόσο, μεγαλύτερης πτώσης κατά 29,4% στο αντίστοιχο διάστημα του 2013. Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank, σε σχετική ανάλυση για την εγχώρια αγορά κατοικίας, η επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης, αντανακλά μια τάση σταθεροποίησης που ενδεχομένως να σηματοδοτήσει ήπια αύξηση του όγκου οικοδομών από το δεύτερο μισό του 2015.
       
      «Οι άδειες ιδιωτικών οικοδομών αποτελούν πρόδρομο δείκτη για τις εξελίξεις στην αγορά κατοικίας και ειδικότερα στις επενδύσεις σε ιδιωτικά ακίνητα μερικούς μήνες αργότερα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
      Πηγή: http://www.protothema.gr/economy/article/445796/deili-anakampsi-tis-oikodomikis-drastiriotitas-apo-to-v-examino-tou-2015/
    17. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Την στιγμή που το θέμα της δημοπράτησης του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού την περιοχή του Βοτανικού έχει τρέξει με γοργούς ρυθμούς και πλησιάζει στην τελική ευθεία, τα τελευταία 24ωρα, υπήρξε κι άλλη μία σημαντική είδηση που αφορά το σύνολο του έργου.
      Το συνολικό κόστος του έργου στο Βοτανικό
      Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας (10/10), κατά την 25η συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, τα δύο πρώτα θέματα στην ημερήσια διάταξη -με εισηγητή τον ίδιο τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη- αφορούσαν την έγκριση της 3ης Τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Αθηναίων οικονομικού έτους 2022.

      Στον πολύ αναλυτικό πίνακα έργων ανά τεχνική διεύθυνση που παρουσιάστηκε στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου στην παραπάνω "3η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος", υπήρχε η αναφορά στο συνολικό κόστος της κατασκευής του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου στην περιοχή του Βοτανικού, στο ποσό των 125 εκατ. ευρώ, με πηγή χρηματοδότησης το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας.
      Ο ίδιος πίνακας μάλιστα, ανέφερε και τις προβλεπόμενες "απορροφήσεις" των εν λόγω 125 εκατ. ευρώ, όπου για το 2023 υπήρχε το ποσό των 15 εκατ. ευρώ, για το 2024 το ποσό των 50 εκατ. ευρώ και για το 2025 το ποσό των 59.999.000 ευρώ. Για το 2022 δε, υπήρχε κι άλλη μία "απορρόφηση" 1.000 ευρώ από ιδίους πόρους του Δήμου Αθηναίων.
      Δημιουργήθηκε σε πρώτη "μετάφραση" η εντύπωση πως αυξήθηκε εκ νέου το κόστος του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου, στο ποσό των 10 εκατ. ευρώ, σε σχέση πάντα με το προηγούμενο προϋπολογισμό των 115 εκατ. ευρώ, ως μία "πρόβλεψη για ενδεχόμενα οικονομικά απρόοπτα". Κάτι που, εντούτοις, δεν ισχύει…
      Τα -επιπλέον- 10 εκατ. ευρώ, όπως αποκαλύπτει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) δεν αφορούν στην ουσία το κυρίως ποδοσφαιρικό κτίριο, του οποίου το κόστος παραμένει στα 115 εκατ. ευρώ και έχει ήδη εγκριθεί κι ενταχθεί στους επόμενους κρατικούς προϋπολογισμούς.
      Τα 10 εκατ. ευρώ, αφορούν δύο (πολύ σημαντικά) έργα που "ακουμπούν" το γήπεδο κι συμπεριλήφθηκαν στο συνολικό πλαίσιό του, έχοντας πάρει το "πράσινο φως" από το Υ.Π.ΕΝ. για την σταδιακή εκταμίευσή τους ενώ θα προχωράει η εκτέλεση όλου του πρότζεκτ.
      Συγκεκριμένα το πρότζεκτ στο Βοτανικό
      -Το πρώτο έργο αφορά μία πεζογέφυρα που θα κατασκευαστεί, για να "συνδεθεί" το ποδοσφαιρικό γήπεδο με την εξέδρα των φιλοξενουμένων φιλάθλων και θα αφορά το 3% επί του συνόλου του κόστους, ήτοι 3.750.000 ευρώ.
      -Το δεύτερο έργο, αφορά μία μικρή υπογειοποίηση που θα γίνει ως συνοδευτικό έργο, δίπλα στο Μετρό (Στάση "Ελαιώνας") ούτως ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση προς το ποδοσφαιρικό γήπεδ. Αυτό θα αφορά το 5% επί του συνόλου του κόστους, δηλαδή 6.250.000 ευρώ.
      Η παραπάνω 3η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος, εγκρίθηκε κι από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας και εντάχθηκε στο συνολικό πλαίσιο όλου του πρότζεκτ της "Διπλής Ανάπλασης".
      Επιστρέφοντας στα της δημοπράτησης του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου, πρέπει να επισημανθεί είναι πως εντός της σημερινής ημέρας (11/10) οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, θα παραλάβουν από το τεχνικό συμβούλιο του Υπουργείου Υποδομών, την έγκριση για τη δημοπράτηση του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου με την μέθοδο του άρθρου 50 του νόμου 4412.

      «Διπλή ανάπλαση» στον Βοτανικό
      Η διαδικασία είναι πια σε προχωρημένο στάδιο εδώ και δύο εβδομάδες. Από την ώρα δηλαδή που εγκρίθηκαν και τυπικά από το Υπουργείο Ενέργειας, οι περιβαλλοντικοί όροι του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου. Μόλις παραλάβει την τελική έγκριση η δημοτική αρχή της Αθήνας, έως την Παρασκευή (14/10) θα ανέβει στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής του Δήμου η "έγκριση δημοπράτησης του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού".
      Με αυτή την (τελευταία) κίνηση ξεκινάει ουσιαστικά η διαδικασία δημοπράτησης, αν και το τυπικό σκέλος θα ολοκληρωθεί έως τις 21 Οκτωβρίου, όταν "ανέβουν" όλα τα τεύχη της δημοπράτησης στο σχετικό portal από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.
      Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στην περιβαλλοντική μελέτη που κατατέθηκε για το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο, υπήρξαν τροποποιήσεις για το σύνολο δόμησης του γηπέδου, αλλά και το μέγιστο ύψος.
      Κατά την αρχική πρόβλεψη, το σύνολο δόμησης ήταν στα 34.700,00μ², η αναλογία για συμπληρωματικές χρήσεις (17.5% της δόμησης του γηπέδου) 6.072,50μ², η αναλογία για εμπορικές χρήσεις (17.5% της δόμησης του γηπέδου) 6.072,50μ² και το σύνολο συμπληρωματικών και εμπορικών χρήσεων κτιρίου ποδοσφαίρου 12.145,00μ².
      Πλέον στο τελικό πλάνο της περιβαλλοντικής μελέτης, μειώθηκε η δόμηση του γηπέδου σε 33.822,66μ², ενώ η δόμηση συμπληρωματικών και εμπορικών χρήσεων «έπεσε» κατά 4.678,55μ². Το δε ύψος του γηπέδου από τα 43μ., μειώθηκε στα 41,05μ.<p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/ellada/protzekt-dipli-anaplasi-sto-botaniko">Πρότζεκτ «Διπλή Ανάπλαση» στον Βοτανικό: Στα 125 εκατ. ευρώ το κόστος για γήπεδο, πεζογέφυρα και υπογειοποίηση - iefimerida.gr</a></p>
    18. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, για περιβαλλοντικά έργα στα 6,023 δισεκατομμύρια υπολογίζονται οι άμεσοι πόροι από το Ταμείο, ενώ συνολικά οι επενδυτικοί πόροι που αναμένεται να κινητοποιηθούν τα προσεχή χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα ανέρχονται σε 10,39 δισεκατομμύρια ευρώ.
      Περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ πρόκειται να διατεθούν για την «Πράσινη Ανάπτυξη» της χώρας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς η προστασία και αξιοποίηση του περιβάλλοντος, αλλά και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αποτελούν βασικές προτεραιότητες του νέου εθνικού σχεδίου για την αλλαγή του οικονομικού υποδείγματος της Ελλάδας στην μετά-Covid εποχή. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, για περιβαλλοντικά έργα στα 6,023 δισεκατομμύρια υπολογίζονται οι άμεσοι πόροι από το Ταμείο, ενώ συνολικά οι επενδυτικοί πόροι που αναμένεται να κινητοποιηθούν τα προσεχή χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα ανέρχονται σε 10,39 δισεκατομμύρια ευρώ. Συνολικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται η δημιουργία συνολικά 180.000 χιλιάδων θέσεων εργασίας και 7% αύξηση του ΑΕΠ, μέχρι το 2026.
      Ανάμεσα στις εμβληματικές επενδύσεις που έχουν συμπεριληφθεί για έργα περιβάλλοντος, συμπληρωματικά με τις δράσεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και τη Δίκαιη Μετάβαση είναι, μεταξύ άλλων, το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, οι άμεσες επενδύσεις για την Προστασία της Βιοποικιλότητας, η Ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, η σύνταξη των Πολεοδομικών Σχεδίων σε όλη τη χώρα, σε συνδυασμό με την υλοποίηση σημαντικών Στρατηγικών Αστικών Αναπλάσεων αλλά και επενδύσεις σε έργα επεξεργασίας λυμάτων, κυκλικής οικονομίας, ύδρευσης και άρδευσης.
      Ειδικότερα:
      Στρατηγικές αναπλάσεις:
      Στον Ελαιώνα, στη Δυτική Αθήνα, στο νότιο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και άλλες πόλεις, μικρές και μεγάλες, που αναμένεται να βελτιώσουν την ζωή των κατοίκων και θα αποτελέσουν πόλους έλξης επισκεπτών, επενδύσεων και νέων θέσεων εργασίας.
      Ανάπλαση πρώην βασιλικών Κτημάτων Τατοΐου:
      Ανακαίνιση των 42 ιστορικών κτιρίων και των υποδομών του κτήματος και ανάπτυξη περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών στο δάσος του Τατοΐου, με στόχο την απόδοση του ανακαινισμένου κτήματος στους κατοίκους του λεκανοπεδίου για επαφή με τη φύση και ψυχαγωγία.
      Ανακαίνιση ΟΑΚΑ:
      Αναβαθμίζεται η μεγαλύτερη αθλητική εγκατάσταση της χώρας ώστε να γίνει πόλος έλξης δραστηριοτήτων και ψυχαγωγίας των κατοίκων του λεκανοπεδίου της Αθήνας.
      Πολεοδομικά Σχέδια σε όλη την Ελλάδα:
      Στην επόμενη πενταετία ολοκληρώνεται ο πολεοδομικός χάρτης της χώρας, καθώς σήμερα καλύπτεται μόλις το 20%. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, πρόκειται για μεταρρύθμιση που θα διευκολύνει τη νόμιμη δόμηση λύνοντας ένα από τα μεγάλα προβλήματα που διαχρονικά καθυστερεί και εμποδίζει την προσέλκυση επενδύσεων και την φιλική προς το περιβάλλον πολεοδομική ανάπτυξη.
      Νέος Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός:
      Με στόχο μεταξύ άλλων την προσέλκυση επενδύσεων σε υπεράκτιες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (υπεράκτιες ανεμογεννήτριες κ.λπ.), που θα αξιοποιήσουν το τεράστιο αιολικό δυναμικό της ελληνικής θαλάσσιας επικράτειας.
      Νέος χωροταξικός σχεδιασμός για τις ΑΠΕ, τη βιομηχανία, τον τουρισμό και τις υδατοκαλλιέργειες.
      Θα αποσαφηνίσει και θα ρυθμίσει το θεσμικό πλαίσιο για την κατανομή και κατασκευή όλων των σχετικών τύπων έργων και υποδομών και θα διευκολύνει την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην πράσινη οικονομία.
      Αναδάσωση 165.000 στρεμμάτων σε όλη την Ελλάδα
      Αποκατάσταση καμένων περιοχών αλλά και την ποιοτική διαφοροποίηση των νέων αναδασωμένων εκτάσεων με νέες ποικιλίες ανθεκτικότερες στις θερινές πυρκαγιές. Ολοκληρωμένη παρέμβαση στην περιοχή της Πάρνηθας και αντίστοιχη στην Θεσσαλονίκη με στόχο την αναβάθμιση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
      Ενίσχυση των δικτύων ύδρευσης περιοχών της Δυτικής Ελλάδας (Πρέβεζα, Άρτα) και νησιών (Λέσβος, Λευκάδα, Κέρκυρα).
      Ενισχύεται έτσι η ανθεκτικότητα των περιοχών στην κλιματική αλλαγή, αλλά και η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
      Δημιουργία υποδομών επεξεργασίας αστικών λυμάτων
      Αφορά οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων σε τουριστικά και περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και ειδικά τα παραλιακά μέτωπα Κορινθίας, το Δυτικό παραλιακό μέτωπο Βόλου, την περιοχή του Μόρνου, οικισμούς σε Ιωάννινα, Πέλλα, Κερατέα και σε νησιά όπως Κρήτη, Κέρκυρα, Σκύρος, Σκόπελος κα.
      Προβλέπεται εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων επεξεργασίας αστικών λυμάτων και επανάχρηση του επεξεργασμένου ύδατος, σε σημαντικές πόλεις της χώρας (π.χ. Αλιβέρι, Σέρρες, Σιθωνία, Λαμία, Τρίκαλα, Λάρισα, Νάουσα της Πάρου) και στην Μοναστική Κοινότητα Αγίου Όρους, αλλά και υποδομές διαχείρισης ιλύος σε μεγάλες πόλεις (π.χ. Σέρρες, Ιωάννινα, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη).
      Μεγάλες επενδύσεις σε αρδευτικά δίκτυα
      Κατασκευή και εκσυγχρονισμός φραγμάτων, αρδευτικών δικτύων, δεξαμενών κα σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ), ώστε να υπάρξει αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων και κατά συνέπεια της αγροτικής παραγωγής με παράλληλη έξυπνη διαχείριση των υδατικών πόρων και την εξοικονόμηση των διαθέσιμων υδατικών αποθεμάτων. Στόχος των έργων που θα φτάσουν σε σύνολο προϋπολογισμού τα 750 εκατ. ευρώ, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του αγροτοδιατροφικού τομέα, η αύξηση του αγροτικού εισοδήματος και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη διάρκεια της κατασκευής και στη συνέχεια συντήρησης των έργων.
      Κατασκευή και εκσυγχρονισμός των υποδομών υδροδότησης και διαχείρισης πόσιμου νερού
      Περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και εγκαταστάσεις αφαλάτωσης με συνεργασία δημόσιου ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων Τηλεμετρίας – Τηλεχειρισμού και τοποθέτηση έξυπνων υδρομέτρων με σκοπό την ορθολογική διαχείριση του πόσιμου ύδατος και την ανίχνευση των διαρροών, ώστε να αποφευχθεί η μη πληρωμή – ατιμολόγητο νερό-σε επίπεδο δικτύου και σε επίπεδο τελικού καταναλωτή. Πρόγραμμα «εξοικονόμησης ύδατος» για την καλύτερη διαχείριση του πόσιμου νερού.
      Δημιουργία εθνικού δικτύου με μονοπάτια και διαδρομές πεζοπορίας
      Αποκατάσταση αναβαθμίδων (ξερολιθιές), που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο μεσογειακό περιβάλλον όπως η προστασία από τη διάβρωση και τις πλημμύρες. Δημιουργία και αναβάθμιση μουσειακών χώρων για τη φυσική ιστορία της Ελλάδας και ψηφιοποίηση συλλογών της Ελληνικής Φυσικής Ιστορίας. Δημιουργία Εθνικού Συστήματος Παρακολούθησης ειδών, βιοτόπων και προστατευόμενων περιοχών, και άλλες δράσεις προστασίας της βιοποικιλότητας.
      Εκσυγχρονισμός του τεχνολογικού εξοπλισμού της Πολιτικής Προστασίας.
      Περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: Αισθητήρες GPS στα οχήματα της πυροσβεστικής και σε άλλα οχήματα πολιτικής προστασίας, μετεωρολογικοί σταθμοί, σεισμογράφοι, κάμερες, συστήματα ανίχνευσης πυρκαγιών, αισθητήρες που προειδοποιούν για την άνοδο των υδάτων καθώς και δημιουργία χαρτών πλημμυρικών κινδύνων και συστήματα κατάσβεσης πυρκαγιών σε κρίσιμους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και σε περιοχές natura, περιοχές μεγάλου φυσικού κάλους κ.λπ.
      Κατασκευή 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων
      Στόχος να καταστεί πιο έγκαιρη και αποτελεσματική η διαχείριση των κινδύνων και των κρίσεων και σε περιφερειακό επίπεδο από την Πολιτική Προστασία
      Αύξηση της ανακύκλωσης
      Στόχος η αντιμετώπιση του προβλήματος της υγειονομικής ταφής που αποτελεί την επικρατέστερη επιλογή διαχείρισης αποβλήτων, φτάνοντας το 80% των συνολικών αστικών στερεών αποβλήτων. Επίτευξη των στόχων μείωσης στο 10% των αστικών στερεών αποβλήτων στους χώρους υγειονομικής ταφής μέχρι το 2030 και αύξησης του ποσοστού ανακύκλωσης κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2025.
      Έξυπνες περιβαλλοντικές και πολιτιστικές υποδομές
      Η επένδυση αποσκοπεί στη βελτίωση των τομέων του περιβάλλοντος και του πολιτισμού με ανάπτυξη «έξυπνων υποδομών» (Smart Infrastructure). Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανάπτυξη: (1) Πληροφοριακού Συστήματος οριοθέτησης υδατορευμάτων, (2) Ψηφιακής τράπεζας για συναλλαγές αναλογίας κτιρίου-οικοπέδου, (3) Ψηφιακής δράσης μέτρησης και παρακολούθησης των ατμοσφαιρικών ρύπων και της θαλάσσιας ρύπανσης, (4) Έξυπνης υποδομής για τα δημόσια κτίρια και (5) Ανάπτυξης διαδραστικών ψηφιακών υπηρεσιών και παραγωγής ψηφιακού περιεχομένου για την προώθηση πολιτιστικών εκθεμάτων με επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα στα μουσεία
      Όπως έγινε γνωστό, για την υλοποίηση των δράσεων πρόκειται να δοθούν ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις (πράσινος, ψηφιακός μετασχηματισμός, καινοτομία, εξωστρέφεια), αλλά και για Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα σε νέα, μεγάλα έργα υποδομών, όπως είναι τα αρδευτικά.
      Για την υλοποίηση των έργων, η μέγιστη χρηματοδότηση από το Ταμείο φθάνει το 50%, χωρίς κρατικές εγγυήσεις, η συμμετοχή τραπεζών και επενδυτών τουλάχιστον στο 30% και 20% αντιστοίχως, ενώ προβλέπεται η χρηματοδότηση μόνο επιλέξιμων έργων βάσει των στρατηγικών πυλώνων. Σημειώνεται τέλος ότι τα δάνεια θα δοθούν μέσω Διεθνών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων (IFIs) και του Τραπεζικού Συστήματος.
    19. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Επτά άξονες, 71 έτοιμα, ώριμα έργα και 148 σελίδες οράματος και προοπτικής για τις καμένες δασικές περιοχές περιλαμβάνει το Στρατηγικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας (Masterplan), το οποίο ολοκληρώθηκε από το «Διάζωμα».
      Με πολύ μεράκι, αλλά και εντατικούς ρυθμούς, λόγω της υψηλής προσδοκίας των κατοίκων για την αναγέννηση της ευρύτερης περιοχής, εθελοντές του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ επεξεργάστηκαν την επόμενη ημέρα της Βόρειας Εύβοιας, ξεπερνώντας ακόμη και τα στεγανά της επιστημονικής μεθοδολογίας, καθώς στο Στρατηγικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, η εκπόνηση του οποίου καλύφθηκε αποκλειστικά από χορηγίες και δωρεές, προβλέπονται καινοτόμα συστήματα προστασίας και αποκατάστασης του δάσους, τα οποία ανοίγουν ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους δρόμους.
      Πρωτίστως, όμως, το Στρατηγικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης καταγράφει και αξιοποιεί όλες τις προτάσεις που κατέθεσε η τοπική κοινωνία μετά την πύρινη λαίλαπα, με τη μορφή δημόσιας διαβούλευσης, προκειμένου να νοηματοδοτήσει μια νέα αρχή για την περιοχή.
      Δείτε ολόκληρο το Στρατηγικό Σχέδιο (Masterplan) Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας:
      https://eviameta.diazoma.gr/ ή εδώ: https://evoia-meta.b-cdn.net/meletes-telika/eviameta-masterplan.pdf
      «Βιώσιμος Καθαρισμός» και ενεργειακή κρίση
      Εφαρμόζοντας μια σειρά από ρηξικέλευθες επιστημονικές μεθόδους, η πλέον εμβληματική αυτών είναι ο βιώσιμος καθαρισμός, συμβάλλοντας καθοριστικά στην οικονομία του δάσους, αλλά και στην ουσιαστική προστασία του, καθώς αποτελεί την πλέον αποτελεσματική μέθοδο πυροπροστασίας. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι ο πλήρης καθαρισμός των ελληνικών δασών θα κόστιζε 20 δις ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τους μελετητές, το Στρατηγικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας εισηγείται για πρώτη φορά έναν συνδυασμό κοινωνικής και κυκλικής οικονομίας, ιδρύοντας έναν κοινωνικό συνεταιρισμό για την προστασία του δάσους της Βόρειας Εύβοιας.
      Σε αυτόν θα μετέχουν όλοι οι τοπικοί επαγγελματίες του δάσους, από κοινού με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με εξασφαλισμένη κοινοτική χρηματοδότηση για τα πρώτα τρία χρόνια και με σκοπό την εξασφάλιση πόρων για την τοπική κοινωνία από τα υπολείμματα της πυρκαγιάς, όπως η βιομάζα, δηλαδή καθαρή ενέργεια σε εποχές ενεργειακής κρίσης, τα βιοκάρβουνα και οι ξυλώδεις κατασκευές.
      Νέα χάραξη στη Βόρεια Εύβοια
      Απαντώντας, επιπλέον, στις ελλιπείς οδικές υποδομές, το Στρατηγικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης προβλέπει σε μελέτη του νέα χάραξη για τον οδικό άξονα Ψαχνών – Ιστιαίας, μήκους 92-93 χιλιομέτρων, απόσταση η οποία μετά την ολοκλήρωση του έργου θα καλύπτεται σε μία ώρα και δέκα λεπτά αντί τριών ωρών περίπου, που απαιτούνται σήμερα. Το έργο αναμένεται να κατασκευαστεί σε δύο φάσεις:
      · 1η φάση: Οδικό Τμήμα Ψαχνών – Στροφιλίας (με τις εργασίες να εξελίσσονται την επόμενη διετία, με προϋπολογισμό 230 εκατομμύρια ευρώ),
      · 2η φάση: Οδικό Τμήμα Στροφιλίας – Αιδηψού και Ιστιαίας,
      ενώ στο ίδιο έργο περιλαμβάνεται και η παράκαμψη της Χαλκίδας (Νέα Αρτάκη), στην οποία έχει ήδη εγκατασταθεί εργολάβος, με απώτερο στόχο ο νέος οδικός άξονας της Βόρειας Εύβοιας να δίνει πρόσβαση, μέσω πέντε κλάδων του, σε όλα τα σημεία διαμονής, ακόμη και απομακρυσμένα. Ειδικά για τα έργα οδοποιίας, στο Στρατηγικό Σχέδιο προβλέπονται έργα αναβάθμισής του για όλο το νησί, προκειμένου να μπορεί να αξιοποιήσει στο σύνολό του τις τουριστικές και παραγωγικές δυνατότητές του.
      71 έργα και… ψηφιακοί νομάδες
      Συνολικά, το Στρατηγικό Σχέδιο περιλαμβάνει 71 ώριμα έργα (με τη μορφή Τεχνικού Δελτίου), δηλαδή εφοδιασμένα με το «διαβατήριο» της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, αλλά και έναν «προθάλαμο» έργων, όπου θα προστίθενται διαρκώς νέα έργα, πλαισιώνοντας όλο το φάσμα των δράσεων που προβλέπονται στο Στρατηγικό Σχέδιο.
      Πέρα από τις υποδομές, στο ίδιο σχέδιο εντάχθηκαν και δυναμικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων στη Βόρεια Εύβοια. Στο πρόγραμμα «Πολίτης», όπως αποκαλείται η δέσμη των μεταρρυθμίσεων, περιλαμβάνονται:
      · η ένταξη διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων στα ΚΕΠ και η δημιουργία σύγχρονου, υποστηρικτικού λογισμικού,
      · η εφαρμογή του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και στη δημόσια διοίκηση, δηλαδή η επίδοση πιστοποιητικών στους ηλικιωμένους κατ’ οίκον,
      · η λειτουργία Κέντρων Χωροταξίας και Περιβάλλοντος στη Βόρεια Εύβοια, που θα εποπτεύουν την αυστηρή εφαρμογή των κανόνων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας,
      · η δημιουργία ενεργειακής κοινότητας στη Βόρεια Εύβοια, για την αυτοπαραγωγή και αυτοκατανάλωση ενέργειας,
      · αλλά και οι υποδομές γρήγορου ίντερνετ (100 ΜΒ), ώστε να αναπτυχθούν ψηφιακές εφαρμογές υγείας και πρόνοιας, αλλά και να καταστεί η περιοχή ελκυστικότερη για ψηφιακούς νομάδες.
      Προμετωπίδα η Αιδηψός
      Κορωνίδα της ανάδειξης της Βόρειας Εύβοιας ως τουριστικού θερέτρο και τόπου αναψυχής συνιστά στο Στρατηγικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης το υδροθεραπευτήριο της Αιδηψού, το οποίο αναμένεται να αλλάξει μορφή εκ βάθρων, προκειμένου να καταστεί επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχουν προβλεφθεί:
      · Μελέτη σκοπιμότητας για την αναβάθμιση του υφιστάμενου ξενοδοχειακού συγκροτήματος
      · Μελέτη ευρείας ανάπλασης της πόλης της Αιδηψού
      · Μοντέλο ορθολογικής διαχείρισης του ιαματικού πόρου και
      · Κίνητρα για αναβάθμιση και αξιοποίηση των υφιστάμενων ιαματικών μονάδων.
      Πληροφορίες: https://expressevia.com/2022/11/εύβοια-μετά-τι-περιλαμβάνει-το-στρα/
    20. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      «Λίφτινγκ» στο οδικό δίκτυο της χώρας. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά σε 7.000 σημειακές παρεμβάσεις, ύψους 450 εκατ. ευρώ (οι παρεμβάσεις αυτές δεν αφορούν τους αυτοκινητόδρομους που είναι υπό παραχώρηση).
      Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε χθες ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, σε τηλεοπτική συνέντευξη, παραθέτοντας τους στόχους του υπουργείου και για άλλα έργα υποδομών, όπως το βόρειο τμήμα του Ε65 και το Πάτρα – Πύργος.
      Αισιοδοξία για το βόρειο τμήμα του Ε65
      «Ήδη συζητούσαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα έργο που είναι έτοιμο να ξεκινήσουμε, την επέκταση του Ε65, που συνδέει τα Τρίκαλα με την Εγνατία Οδό.
      Ένα έργο της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, το οποίο θα δημιουργήσει 1.500 καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας», ανέφερε ο γενικός γραμματέας Υποδομών.
      Το 2023 θα ολοκληρωθεί η Πατρών – Πύργου
      Όσον αφορά την Πατρών – Πύργου, υποστήριξε ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση έχει παιχτεί ένα παιχνίδι παραπληροφόρησης, με θύματα τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
      Όπως εξήγησε, η Πατρών – Πύργου ήταν ένα έργο έτοιμο για δημοπράτηση, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε να το σπάσει σε οκτώ κομμάτια, με αποτέλεσμα να προκύψουν τα γνωστά προβλήματα.
      «Το μόνο που χρειαζόταν», σημείωσε ο Γιώργος Καραγιάννης, «ήταν να πατήσουν το “κουμπί” και το έργο να ξεκινήσει ως μία εργολαβία. Αντί αυτού, το έσπασαν σε οκτώ, με δικαστικές περιπέτειες, χωρίς ακριβή ορίζοντα επίλυσης των προβλημάτων. Τελικά από αυτά τα οκτώ κομμάτια μόνο τα τρία είχαν αναδόχους και όλο αυτό το διάστημα η πρόοδος του έργου, σε μία από αυτές τις εργολαβίες, ήταν μόλις 0,11%.
      «Αποφασίσαμε, λοιπόν, να πούμε την αλήθεια στους κατοίκους των περιοχών αυτών, αντί να τους κοροϊδέψουμε. Κατόπιν εντολής του Υπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή, επανασχεδιάσαμε το έργο, το συζητήσαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ετοιμαζόμαστε να το υλοποιήσουμε ως ένα ενιαίο έργο συνδεδεμένο με την «Ολυμπία Οδό», ώστε να προχωρήσει πολύ γρήγορα», ανέφερε.
      Σε ερώτηση για το πότε θα ολοκληρωθεί το έργο, ο Γιώργος Καραγιάννης τόνισε ότι ήδη γίνονται συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δοθεί η έγκρισή της να ξεκινήσει η κατασκευή. «Με τον τρόπο αυτό είναι βέβαιο ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το 2023», κατέληξε.
      Ένας πομποδέκτης για όλα τα διόδια
      Τέλος, ο Γιώργος Καραγιάννης στάθηκε στο γεγονός ότι από το φθινόπωρο θα μπορούμε να κινούμαστε σε όλους τους αυτοκινητόδρομους με έναν πομποδέκτη, αφού, μετά από πρωτοβουλία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή, επιτεύχθηκε συμφωνία με τους παραχωρησιούχους.
    21. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Στην τελική ευθεία προς την υλοποίηση του βρίσκεται πλέον το ελληνικό κομμάτι του «Μπλε Διαδρόμου», του οδικού άξονα που θα ενώσει την Ελλάδα με την Αλβανία και τα Δυτικά Βαλκάνια.
      Ένα έργο που αναμένεται να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή και να διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την «επικοινωνία» της Ελλάδας με τις Δαλματικές Ακτές και αντίστροφα είναι ο οδικός άξονας Ιωάννινα-Κακαβιά.
      Ο εν λόγω άξονας βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία προ υλοποίησης με Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να ευελπιστεί στην ωρίμανση του έργου εντός της χρονιάς ώστε η κατασκευή του να ξεκινήσει ακόμη και εντός του 2023. Αυτός είναι και ο λόγος που ο διαγωνισμός για τον οδικό άξονα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες τη στιγμή που αναμένεται να δοθεί πραγματική μάχη μεταξύ των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών της Ελλάδας.
      Στα μέσα Ιανουαρίου συναντήθηκαν μάλιστα ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής με την υπουργό Ενέργειας και Υποδομών της Αλβανίας, Belinda Balliku, με τον εν λόγω οδικό άξονα, αλλά και τη δημιουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Pogradec-Ιεροπηγής, να αποτελούν δύο από τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν. Η Αλβανία είχε ξεκινήσει τις εργασίες για το δικό της κομμάτι του Μπλε Διαδρόμου τον Μάρτιο του 2022, εργασίες που σταμάτησαν ελέω πανδημίας και ξεκινάνε ξανά τώρα.

      Ο «Μπλε Διάδρομος», ο αυτοκινητόδρομος Αδριατικής-Ιονίου που εκτείνεται από την Β. Ιταλία έως και την Καλαμάτα κατά μήκος των ακτών, είναι ένα τεράστιας σημασίας έργο για την ανάπτυξη και την ανάδειξη των Δυτικών Βαλκανίων με το μήκος του να φτάνει περίπου στα 1.500 χιλιόμετρα.
      Στο έργο εμπλέκονται συνολικά οχτώ χώρες. Από αυτές οι τέσσερεις (Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία και Σλοβενία) είναι κράτη-μέλη της Ε.Ε. και οι υπόλοιπες (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Σερβία) όχι.
      Με προϋπολογισμό περί τα 240 εκατ. ευρώ, ο άξονας Ιωάννινα-Καλπάκι-Κακαβιά θα είναι ένας σύγχρονος κλειστός αυτοκινητόδρομος με μήκος 70 περίπου χιλιομέτρων και δύο λωρίδες άνα ρεύμα κατεύθυνσης (συν τη ΛΕΑ), ενώ θα πλαισιώνεται από 14 συνολικά ανισόπεδους κόμβους.
      Για να ολοκληρωθεί η προετοιμασία της μελέτης για την υλοποίηση του έργου αναμένεται να γίνει πρόσληψη συμβούλων ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και να φτάσει η τελική του έγκριση από το ΕΣΠΑ μια ώρα νωρίτερα.
      Ο αυτοκινητόδρομος αναμένεται να κατασκευαστεί με χρηματοδότηση από το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να τον έχει εντάξει ήδη στο αναπτυξιακό πρόγραμμα 2021-2027.
      Το ελληνικό κομμάτι του Μπλε Διαδρόμου θα ξεκινά με σύνδεση με ανισόπεδο κόμβο στην Εγνατία Οδό και οι υπόλοιποι κόμβοι προβλέπεται να κατασκευαστούν στις θέσεις Κοσμηρά-Ασβεστοχώρι, Γραμμενοχώρια, Πασσαρώνος, Ζίτσας, Καρυές, Καλπάκι, Δολιανά, Ραβένια, Βήσσανη, Δελβινάκι, Ζάβροχο, Κτίσματα και Κακαβιά.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.