Jump to content
 • Novatron
 • Έργα-Υποδομές

  Sign in to follow this  
  Ειδήσεις που αφορούν τεχνικά έργα και υποδομές

  824 ειδήσεις in this category

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή παραχωρούνται στον Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ 29 περίπου στρέμματα γης που είναι απαραίτητα για να την κατασκευή της Νέας Τούμπας. Στην ρύθμιση αυτή καθορίζονται σχεδόν όλα τα ζητήματα που αφορούν στην κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ και πλέον είναι οι άνθρωποι της ομάδας της Θεσσαλονίκης που θα πρέπει να αναλάβουν δράση.
   Τι προβλέπεται εκτός από την παραχώρηση του χώρου στον ΑΣ ΠΑΟΚ; Η χρήση γης, ότι δηλαδή  η συγκεκριμένη έκταση παραχωρείται με σκοπό την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων και βοηθητικών χώρων για το σωματείο της Θεσσαλονίκης.
   Ρυθμίζεται επίσης και το θέμα της πολεοδομίας αφού καθορίζεται ότι το μέγιστο ύψος που μπορεί να έχει το γήπεδο είναι τα 40 μέτρα, πέντε περισσότερα από ότι ισχύει μέχρι σήμερα.
   Καθορίζεται και ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου στα τέσσερα χρόνια από την έκδοση του ΦΕΚ, κάτι που πάντως δεν είναι απόλυτα δεσμευτικό. Έτσι και αλλιώς το πλάνο του Ιβάν Σαββίδη που θα είναι και ο αποκλειστικός χρηματοδότης της κατασκευής του νέου γηπέδου είναι αυτή να ολοκληρωθεί σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
   Καθορίζονται η θέσεις πάρκινγκ που θα πρέπει να είναι τουλάχιστον εξακόσιες , αλλά και δίνεται η δυνατότητα συνεργασίας με το Δήμο Θεσσαλονίκης  προκειμένου ακόμη να παραχωρηθούν από αυτόν στον Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ όμορες εκτάσεις -κατά χρήση και άνευ ανταλλάγματος, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά- ώστε να διευκολυνθεί η κατασκευή του νέου γηπέδου.
   Τέλος προβλέπεται και ένα μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Αρχαιολογική Υπηρεσία ώστε εφόσον κατά τη διάρκεια των εκσκαφών προκύψουν ευρύματα, αυτά να αξιολογούνται άμεσα και να προχωρά το έργο.
   Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα;  Να καταθέσει ο ΠΑΟΚ στο Υπουργείο Υποδομών και Περιβάλλοντος ένα ειδικό χωρικό σχέδιο για την ανάπλαση της περιοχής με βάση της προϋποθέσεις και τους περιορισμούς που ισχύουν, που θα είναι ουσιαστικά ένας προάγγελος για την άδεια κατασκευής του νέου γηπέδου. Μόλις το σχέδιο αυτό εγκριθεί τώρα θα μπορούν να ξεκινήσουν και τα έργα στην Τούμπα.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Στην Ελληνική πραγματικότητα και στον προγραμματισμό των έργων ακόμα ένα σφάλμα έχει να κάνει με την εκτίμηση των χρονοδιαγραμμάτων. Σχεδόν στο σύνολο τους τα έργα παρουσιάζουν χρόνους που περισσότερο ταιριάζει σε επιστημονική φαντασία παρά σε ρεαλιστικούς χρόνους εκτέλεσης και ολοκλήρωσης ενός έργου.
    
   Τα παραδείγματα είναι πραγματικά άπειρα και το ypodomes θα σας θυμίσει μερικά από αυτά, ίσως τα πιο τρανταχτά: στα έργα των αυτοκινητόδρομων είχε δοθεί διορία 24 μήνες (από το Δεκέμβριο του 2013 μέχρι το Δεκέμβριο του 2015) για να ολοκληρωθούν έργα που στην περίπτωση του Ε65 ήταν 80 χιλιόμετρα και στην Ολυμπία Οδό 120χλμ. Φυσικά σε λιγότερο από 12 μήνες ξεκίνησαν τα αιτήματα παράτασης και ήδη η Ιόνια Οδός έχει αποσπάσει (προφορικά τουλάχιστον) παράταση για ακόμα 17 μήνες, δηλαδή +80% επιπλέον χρόνος από την αρχική εκτίμηση.
    
   Τα έργα στην επέκταση του διαδρόμου προσαπογειώσεων 10-28 του Αεροδρομίου Μακεδονία. Τα έργα ξεκίνησαν το 2005 με σκοπό να ολοκληρωθούν το 2011 και 4 χρόνια μετά, ακόμα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το έργο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το έργο θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2016 δηλαδή με 5 χρόνια καθυστέρηση ή αλλιώς 82% επιπλέον χρόνος...
    
   Αυτή η λανθασμένη εκτίμηση δεν έρχεται από ένα παράγοντα. Όταν ένα έργο ξεκινά να μελετάται και αντικείμενο της μελέτης είναι μεταξύ άλλων και ο απαραίτητος χρόνος για την υλοποίηση του. Αυτός λοιπόν υπολογίζεται "στεγνά" χωρίς δηλαδή να συνεκτιμάται και η "Ελληνική πραγματικότητα".
    
   Ποια είναι αυτή; Δεν συνεκτιμόνται (τουλάχιστον στον πραγματικό χρόνο που σπαταλάται) σωστά οι μελέτες εφαρμογής, οι εγκρίσεις αδειών (από Δήμους, Περιφέρεις), η εμπλοκή με ΟΚΩ, οι περίφημες απαλλοτριώσεις, τα αρχαιολογικά κ.α
    
   Όλα αυτά δημιουργούν ένα περιβάλλον που δεν εξασφαλίζει τα ορθά περιθώρια εκτέλεσης ενός έργου με αποτέλεσμα αυτό να γίνεται πεδίο διεκδίκησης χρημάτων και αποζημιώσεων από τους αναδόχους των έργων, μία πρακτική που ενώ χρεώνεται στους εργολήπτες στην πραγματικότητα βαρύνει το Δημόσιο που όλα τα παραπάνω δεν τα έχει προβλέψει σωστά με αποτέλεσμα να είναι μονίμως εκτεθειμένο σε όποιες απαιτήσεις.
    
   Το επόμενο διάστημα θα ζήσουμε πολλές ακόμα παρατάσεις έργων με κυρίαρχες τις επικείμενες παρατάσεις για τα έργα επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά, την επέκταση του Τραμ στον Πειραιά, τα έργα αναβάθμισης στο Αεροδρόμιο Χανίων, την ολοκλήρωση των οδικών έργων στο τμήμα Μουδανιά-Ποτίδαια-Κασσάνδρα, τα έργα στον άξονα Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας και πολλά ακόμα, καθώς και εδώ τα περίφημα "χρονοδιαγράμματα" αποτελούν μία ένδειξη και όχι μία απόδειξη για το πότε περιμένουμε να ολοκληρωθεί ένα έργο.
    
   Πηγή: http://www.ypodomes.com/index.php/alles-upodomes/endiaferouses-eidiseis/item/31470-%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%AC%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%AD%CF%81%CE%B3%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%B5-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B2%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BC%CE%AD%CF%87%CF%81%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-80-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%83%CE%B5-%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CE%B2%CE%AF%CE%B5%CF%82

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Σημαντικές παρεμβάσεις σε 49 λιμάνια της χώρας θα πραγματοποιηθούν με χρηματοδότηση ύψους 4,3 εκατ. ευρώ, η οποία προέκυψε μετά από συνεργασία που είχαν ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης και ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστα Αγοραστό.
    
   Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν 58 παρεμβάσεις σε 49 λιμάνια σε όλη την Ελλάδα τα οποία αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα στις υποδομές τους.
    
   Η επιλογή των λιμανιών πραγματοποιήθηκε σε συνεννόηση του υπουργείου Ναυτιλίας με τις περιφέρειες όλης της χώρας, ιεραρχώντας και αξιολογώντας τα προβλήματα που αυτά αντιμετωπίζουν.
    
   Tα λιμάνια είναι, μεταξύ άλλων, αυτά των Ζακύνθου, Αγίου Κων/ντίνου, Γλύφας, Στυλίδας, Σούδας, Κισάμου, Χώρας Σφακίων, Γαύδου, Αγ. Ρουμέλης Σφακίων, Καλυβών δήμου Αποκορώνου, Μαραθίου δήμου Χανίων, Χαλκίδας, Αγ. Στεφάνου Ευβοϊκού, Μαντουδίου, Αιδηψού, Κύμης, Ν. Στείρων, Καρύστου, Νεάπολης, Πύλου, Σερίφου, Σάμου, Πυθαγορείου, Αιγίου, Κιάτου, Αγνώντα Σκοπέλου, Ουρανούπολης, Αμμουλιανής Χαλκιδικής, Θάσου, Αθηνιού κ.ά.
    
   Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - http://www.ert.gr/chrimatodotisi-gia-paremvasis-se-49-limania-tis-choras/

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Το Πράσινο Ταμείο αποφάσισε τη δέσμευση ποσού έως 10 εκ. ευρώ για την εκπόνηση επικαιροποιημένης μελέτης, καθώς και  την εκτέλεση του έργου του Βόρειου Ποδηλατικού Άξονα «Γκάζι - Κηφισιά»,που θα ολοκληρώσει τον ενιαίο - πλέον - ποδηλατόδρομο «Φαληρικός Όρμος - Κηφισιά».
    
   Το βόρειο τμήμα θα έχει μήκος 16,5 χιλιόμετρα και η υφιστάμενη μελέτη προβλέπει τη διέλευσή του από τους σταθμούς ΗΣΑΠ Μοναστηράκι, Ομόνοια, Βικτώρια (μέσω των οδών Αθηνάς και Γ΄ Σεπτεμβρίου), Περισσός, Πευκάκια, Ν. Ιωνία, Ηράκλειο, Ειρήνη, Μαρούσι, ΚΑΤ, Κηφισιά.
    
   Η εκτέλεσή του έργου είχε ανασταλεί εδώ και αρκετά χρόνια και με την απόφαση αυτή το Πράσινο Ταμείο εξασφαλίζει οριστικά τη χρηματοδότησή του.
    
   Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκαν διεξοδικά κατατεθειμένες προτάσεις για την ανάπτυξη νέων δικτύων ποδηλατοδρόμων στη χώρα, που αποτελούν μια από τις βασικές προτεραιότητες της περιβαλλοντικής πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
    
   Ειδικότερα, αποφασίσθηκε η εξασφάλιση  χρηματοδοτικού εργαλείου μελετών για 2 Διαδρομές στην Ελλάδα που θα διέρχονται από 7 Περιφέρειες της χώρας:
    
   Διαδρομή 1η : θα διέρχεται από την περιφέρεια Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου (βόρεια) και θα καταλήγει στην Αθήνα.
    
   Διαδρομή 2η: θα εισέρχεται από την Κεντρική Μακεδονία και θα διέρχεται από Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα με κατάληξη πάλι την Αθήνα.
    
   Η συγκεκριμένη απόφαση για τις 2 διαδρομές,  συνδέεται με το ολοκληρωμένο ποδηλατικό δίκτυο που διατρέχει την Ευρώπη, το  Eurovelo. Περιλαμβάνει 15 διαδρομές φιλικές στο ποδήλατο, συνολικού μήκους 70.000 χλμ. Από αυτό έχουν ήδη κατασκευαστεί περί τα από 45.000 χλμ.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   «Η κεντρική τοποθέτηση της κυβέρνησης είναι ότι θα σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών που εξυπηρετούν και μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, αναφορικά με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των περιφερειακών αεροδρομίων.
    
   Ο κ. Σπίρτζης δεν επεκτάθηκε και παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
    
   Για τις αρμοδιότητές τους είπε ότι πρέπει να γίνουν ιεραρχήσεις των προγραμμάτων, των δημοσίων επενδύσεων και των έργων και πρόσθεσε ότι τα έργα πρέπει να υπηρετούν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
    
   Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/story/907342/xr-spirtzis-oxi-se-idiotikopoiiseis-upodomon-pou-mporoun-na-boithisoun-stin-anaptuksi

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Το κόστος κατασκευής του αγωγού TAP πρόκειται να φτάσει στα 4,5 δις. ευρώ, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 6 δις. ευρώ, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοπραξίας του έργου, Ίαν Μπράνσω, στο πρακτορείο Αναντολού.
    
   «Μέχρι τώρα, δεν συγκεκριμενοποιήσαμε το κόστος του ΤΑΡ κατά την υπογραφή των συμβολαίων. Σήμερα, όμως, μπορούμε να πούμε ότι θα φτάσει α 4,5 δις. ευρώ και στο ποσό περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός και η κατασκευή του έργου από το 2009», τόνισε σχετικά.
    
   Ο Μπράντσω πρόσθεσε ότι η κατασκευή των σταθμών συμπίεσης θα ξεκινήσει μέσα στο α’ τρίμηνο του 2017 και το υπεράκτιο τμήμα θα ακολουθήσει το 2018-19.
    
   Επίσης, είπε ότι η κοινοπραξία του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν, από όπου θα προέλθει το αέριο για τον ΤΑΡ, σχεδιάζει να πουλήσει τις πρώτες ποσότητες στην τουρκική αγορά στα τέλη του 2018. Οι ποσότητες προς τον ΤΑΡ θα ακολουθήσουν στις αρχές του 2020.
    
   «Σχετικά με τα οικονομικά θέματα, το 2017 θα ανανεώσουμε το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης του ΤΑΡ. Αναμένουμε ότι η προμήθεια εξοπλισμού και υπηρεσιών για το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΤΕπ, την ΕΙΒ και αριθμό φορέων του ΟΟΣΑ», πρόσθεσε.
    
   Ανοικτή στην είσοδο αερίου από άλλες πηγές η κοινοπραξία
    
   Εντωμεταξύ, ο εμπορικός διευθυντής της κοινοπραξίας, Ούλρικ Άντρες, δήλωσε στο New Europe ότι συμβολαιοποιήθηκε σχεδόν το σύνολο της χωρητικότητας κατά την α’ φάση ανάπτυξης του αγωγού, το οποίο και ανέρχεται σε 10 δις. κ.μ. ετησίως.
    
   «Πάντως, υπάρχει μια μικρή ποσότητα που είναι διαθέσιμη βραχυπρόθεσμα, η οποία θα είναι διαθέσιμη στην δευτερογενή αγορά, εφόσον υπάρξει εμπορικό ενδιαφέρον», πρόσθεσε.
    
   Αναφορικά με τη β’ φάση ανάπτυξης του αγωγού, ο Άντρες είπε ότι «το Αζερμπαϊτζάν είναι η πιο πιθανή πηγή αερίου για τη β’ φάση. Όμως, σύμφωνα με τις διατάξεις του τρίτου ενεργειακού πακέτου, όποιος επιθυμεί να λάβει μέρος στο open season του ΤΑΡ, θα μπορεί να το κάνει εφόσον πληρεί τις απαιτήσεις».
    
   Τέλος, ο Άντρες δήλωσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο σχετικά με την έρευνα και παραγωγή, αλλά και τον αγωγό EastMed, είναι «πολύ συναρπαστικές και ενδιαφέρουσες υπό το πρίσμα της διαφοροποίησης των πηγών φυσικού αερίου».
    
   «Ο ΤΑΡ μεταφέρει μόρια φυσικού αερίου – για αυτό κατασκευάστηκε», κατέληξε χαρακτηριστικά.
    
   Πηγή: http://energypress.gr/news/hamilotero-kata-25-kostos-kataskeyis-toy-tap-diathesimes-vrahyprothesma-posotites-pros-tritoys

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Παγώνει η εκτέλεση εργασιών της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος.
    
   Ο «ΑΚΤΩΡ» ως επικεφαλής της Κοινοπραξίας του έργου για το εν λόγω τμήμα φαίνεται πως έχει δώσει 15νθήμερη άδεια στο προσωπικό της.
    
   Εκτός αυτού, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρία υπό μορφή εξωδίκου αποστέλλει επιστολή προς την ΕΡΓΟΣΕ βάσει της οποίας ζητά πληρωμή, δεδομένου ότι έχει παρέλθει ένα δίμηνο χωρίς ρευστότητα. Τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι κάτοικοι της περιοχής φοβούνται ότι αν δεν υπάρξει παρέμβαση-ιδιαίτερα από την πλευρά-της κυβέρνησης-θα μπει φρένο στα έργα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
    
   Η σύμβαση για το έργο Ροδοδάφνη – Ψαθόπυργος αφορά στην κατασκευή της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο συγκεκριμένο τμήμα προϋπολογισμού 412,50 εκατ. ευρώ. Το έργο ανέλαβε η κοινοπραξία Ακτωρ-J&P Άβαξ- Intrakat.
    
   Το συγκεκριμένο έργο, μήκους 21,5χλμ, ανήκει στον άξονα Κόρινθος – Πάτρα και συμπεριλαμβάνει τη δίδυμη σήραγγα Παναγοπούλας, ένα έργο με ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και η συμβατική περίοδος κατασκευής είναι 36 μήνες. Οι οφειλές αφορούν μια σειρά από αναγκαστικές απαλλοτριώσεις αναγκαίων εκτάσεων και τη διπλή σήραγγα της Παναγοπούλας, μήκους 4,4 χλμ. που προχώρησε μέχρι τώρα με ταχείς διαδικασίες και με τη μέθοδο του Cut & Cover. To έργο της σήραγγας που παραμένει απλήρωτο, επρόκειτο να παραδοθεί σε χρήση μέσα στο 2017. Επίσης για το συγκεκριμένο έργο, αυτή την περίοδο αναμενόταν η ολοκλήρωση των 7 νέων σταθμών, από Ροδοδάφνη έως και Αγ. Βασιλείο - Ρίο.
    
   Η επιβλέπουσα υπηρεσία της ΕΡΓΟΣΕ παραμένει εδώ και έξι μήνες «ακέφαλη»καθώς από τα τέλη του 2014 που παραιτήθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Κώστας Σπηλιόπουλος, δεν έχει ορισθει αντικαταστάτης ενώ τελευταία παραιτήθηκαν όλα τα μέλη του ΔΣ, ακόμη και ο εκτελών χρέη αντιπροέδρου, ενώ στη διοίκηση παραμένει σήμερα μόνο ένα εντεταλμένο μέλος του ΔΣ.
    
   Πηγή: http://www.ered.gr/el/content/Freno_sta_sidirodromika_erga_Rododafni-Psathopurgos/

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα η υλοποίηση του φράγματος Αποσελέμη, ποιες εργασίες απομένουν, πότε πρόκειται να παραδοθεί και πως θα χρηματοδοτηθούν οι εργασίες, απαντούν σε κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Γιώργος Γιαννούσης.
    
   Το φράγμα Αποσελέμη του Δήμου Χερσονήσου του Ηρακλείου Κρήτης, αποτελεί ένα μεγάλο και πολύ σημαντικό έργο που κατασκευάζεται στην Κρήτη για να υδρεύσει το Ηράκλειο και τον Άγιο Νικόλαο, έχει προϋπολογισμό 114 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    
   1. Ιστορικό
   Το 2000 οι Ελληνικές Αρχές υπέβαλαν αίτημα στην Ε.Ε. για την ύδρευση της πόλης του Ηρακλείου. Με την υπ. αριθμ. Ε(2002) 4696/27.12.2002 απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το έργο «Ύδρευση πόλης του Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου από το φράγμα Αποσελέμη, φάση κατασκευής» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον, με εγκεκριμένο προυπολογισμό 114 εκ.€ και συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής 2000-2006. Φορέας υλοποίησης ήταν η Διεύθυνση Έργων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ6) του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
    
   Το συνολικό έργο περιελάμβανε την κατασκευή του φράγματος και του ταμιευτήρα Αποσελέμη, της παρακαμπτήριας οδού, του αγωγού προσαγωγής ύδατος από το οροπέδιο στον ταμιευτήρα Αποσελέμη, του διυλιστηρίου και των δικτύων ύδρευσης του Ηρακλείου και του Αγίου Νικολάου, με τα συμπαραμαρτούντα τους (αντλιοστάσιο, φρεάτια διακοπής ενέργειας, συνδέσεις με τη ΔΕΗ κλπ), έτσι ώστε να καθίσταται το έργο ολοκληρωμένο και πλήρως λειτουργικό.
    
   2. Τα προβλήματα
   Κατά την διαδικασία συμβασιοποίησης και υλοποίησης του έργου λόγω αντιδράσεων από Τοπικές Αρχές, φορείς και κατοίκους της περιοχής, οι εργασίες καθυστέρησαν και τελικά ξεκίνησαν το Φεβρουάριο του 2007, με καθυστέρηση 4 ετών.
    
   Ταυτόχρονα η ΚΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων επέφερε πρόσθετη καθυστέρηση στην εξέλιξη των εργασιών.
    
   Τέλος, παρόλο που υπήρχαν εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι κατά την υποβολή του ελληνικού αιτήματος το 2000, παρουσιάστηκε αδυναμία κατασκευής των έργων παραγωγής νερού από το οροπέδιο Λασιθίου, με αποτέλεσμα την αναζήτηση εναλλακτικής λύσης. Τα έργα παραγωγής αφαιρέθηκαν από την εργολαβία, δημοπρατήθηκαν εκ νέου και τελικά συμβασιοποιήθηκαν στις 2.5.2012.
    
   Ως αποτέλεσμα, κατά την υποβολή του αιτήματος αποπληρωμής στην ΕΕ τον Ιούνιο του 2012 υπήρχαν σημαντικές εκκρεμότητες μεγάλου κόστους. Να σημειωθεί ότι μόνο το κόστος των συμβασιοποιημένων έργων προσαγωγής του νερού από το οροπέδιο Λασιθίου σύμφωνα με τη νέα τεχνική λύση ανερχόταν περίπου σε 47.000.000€.
    
   Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το σύνολο των έργων χωρίστηκε σε 2 φάσεις. Στην τελική έκθεση που υποβλήθηκε στην Ε.Ε. με το αίτημα αποπληρωμής δηλώθηκε ότι τα έργα της Β΄ φάσης (έργα προσαγωγής νερού από το οροπέδιο Λασιθίου, τμήμα υδραγωγείου εντός της πόλης του Ηρακλείου) θα υλοποιούνταν μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013.
    
   Από 1/1/2014 την αρμοδιότητα για την υλοποίηση του έργου ανέλαβε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης.
    
   Το φράγμα με τον ταμιευτήρα, η οδός παράκαμψης και ο αγωγός μεταξύ φράγματος και διυλιστηρίου έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί, ενώ υπάρχουν εκκρεμότητες στο διυλιστήριο και στους αγωγούς προς Ηράκλειο και Άγιο Νικόλαο.
    
   3. Χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους
   Η περίοδος επιλεξιμότητας του έργου έληξε στις 31.12.2010 και έκτοτε οι σχετικές δαπάνες καλύπτονται από εθνικούς πόρους. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων: «Για το λόγο αυτό επισημάνθηκε στον ΟΑΚ ότι θα χρηματοδοτηθούν μόνο οι απολύτως απαραίτητες εργασίες. Στην αρχική πρόταση εγγραφής στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2014, ο προταθείς προϋπολογισμός κρίθηκε υπερβολικός και ζητήθηκε ο ακριβής προσδιορισμός των απαιτούμενων πόρων για την ολοκλήρωση του έργου. Τελικά, η αρχική πρόταση του ΥΠΟΜΕΔ μειώθηκε κατά 52,25 εκ €»
    
   Στην απάντηση του κ. Γιαννούση επισημαίνεται μάλιστα ότι: «η ανωτέρω εξιστόρηση των γεγονότων εξηγεί χωρίς να δικαιολογεί γιατί παρόλο που το αίτημα των ελληνικών αρχών έγινε το 2000, 14 χρόνια μετά το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι το συνολικό κόστος κατασκευής θα φθάσει τα 190εκ. € από τα 114εκ. € που είχε ως αρχικό προϋπολογισμό, καταδεικνύει ότι ο σωστός προγραμματισμός και η τεχνοκρατική επάρκεια των φορέων αποτελούν βασική προϋπόθεση για την ομαλή εξέλιξή τους, ώστε αφενός το κοινωνικό σύνολο να λαμβάνει έργα σε λογικούς χρόνους και αφετέρου να μην επιβαρύνεται αδικαιολόγητα ο εθνικός προϋπολογισμός. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τονιστεί ότι το έργο οφείλει πλέον να ολοκληρωθεί χωρίς καμία πρόσθετη επαύξηση κόστους.»
    
    
   4. Προοπτική ολοκλήρωσης
   Όπως αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη: «με δεδομένες τις καθυστερήσεις λόγω της διακοπής των εργασιών, προγραμματίζεται η σταδιακή ολοκλήρωση των υπολειπόμενων κατασκευαστικών εργασιών της εργολαβίας κατασκευής των αγωγών μεταφοράς νερού και των διυλιστηρίων μέχρι τις 30-11-2014, όπου και θα αρχίσει η εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία του έργου έως τις 31.05.2015. Η αποδοτική λειτουργία που θα ξεκινήσει στην συνέχεια, προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι την 31.5.2016.»
    
   5. Ανάγκες Χρηματοδότησης
   «Οι συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης του ΟΑΚ Α.Ε. από την ΣΑΕ 076/3 για την ολοκλήρωση και αποπληρωμή του έργου από την Ε.Ε., ανέρχονται σε 30.966.000 ευρώ περίπου και αφορούν: σε εργασίες 26.116.000 ευρώ, αρχαιολογία 250.000 ευρώ, σε απαλλοτριώσεις 4.000.000 ευρώ, για δίκτυα ΟΚΩ 600.000 ευρώ»
    
   «Οι προβλεπόμενες απορροφήσεις του έργου για το διάστημα 2014-2016, εφόσον υπάρξει συνεχής χρηματοδότηση και ομαλή εξέλιξη εργασιών είναι περίπου 22.648.530€ για εργασίες και απαλλοτριώσεις το έτος 2014, 5.492.470€ το έτος 2015, και 2.825.000 € το έτος 2016.»
    
   Σημειώνεται ότι, «ο ΟΑΚ Α.Ε., με δύο σχετικές Αποφάσεις, απέρριψε εμπρόθεσμα τις δύο αντίστοιχες Ειδικές δηλώσεις διακοπής εργασιών της αναδόχου. Η ανάδοχος εταιρεία, εφόσον δεν έχει εξοφληθεί ο 59ος λογαριασμός, δεν ξεκίνησε εργασίες κατασκευής του έργου και με σχετικό έγγραφό της επιφυλάχθηκε να ζητήσει την διάλυση της σύμβασης, εφόσον δεν εξοφληθεί άμεσα ο 59ος λογαριασμός του έργου. Κατόπιν των ανωτέρω, τα αναφερόμενα παραπάνω χρονικά περιθώρια για την περαίωση των έργων έχουν διαφοροποιηθεί, με αύξηση των απαιτούμενων χρόνων ολοκλήρωσης του έργου, κατά τέσσερις μήνες.»
    
   Πηγή: http://agrocapital.gr/Category/Politiki/Article/11755/fragma-aposelemi--76-ek-%E2%82%AC-epibarynsi-kai-14-chronia-meta-to-ergo-den-echei-oloklirwthei

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Χρηματοδοτήσεις ύψους 23.075.531,05 ευρώ για έργα αγροτικής οδοποιίας σε 29 Δήμους της χώρας, ενεργοποιούνται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση.
   Οι χρηματοδοτήσεις αυτές εντάσσονται στην Πρόσκληση IV του Προγράμματος «ΦιλόΔημος» συνολικού προϋπολογισμού 200.000.000 ευρώ, για τον Άξονα Προτεραιότητας «Δράσεις για τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας».
   Η συγκεκριμένη Πρόσκληση έρχεται να απαντήσει στην πάγια ανάγκη για βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας, με προτεραιότητα στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Στόχος είναι η μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, η ταχύτερη και ασφαλέστερη πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων, καθώς και η ταχύτερη και οικονομικότερη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων.
   Η υποβολή των προτάσεων που ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018, ενώ η ένταξη των προτάσεων γίνεται με άμεση αξιολόγηση.
     Ακολουθεί ο πίνακας των έργων και τα ποσά χρηματοδότησης.      

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Μια νέα πρόσκληση του Προγράμματος «ΦιλόΔημος», συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση των Περιφερειών, των Δήμων, των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των Συνδέσμων Ύδρευσης της χώρας, για την κατασκευή μεγάλων έργων ύδρευσης, υπέγραψαν ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης.
   Στόχος είναι η εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση και με την Πρόσκληση αυτή μπορούν να χρηματοδοτηθούν ιδιαιτέρως σημαντικά (εμβληματικά) έργα και παρεμβάσεις στο πεδίο της ύδρευσης, που πρόκειται να εξυπηρετήσουν τουλάχιστον 30.000 και άνω ενεργά υδρόμετρα.

   Η χρηματοδότηση αφορά σε παρεμβάσεις όπως:
   · Εξωτερικά υδραγωγεία
   · Διυλιστήρια νερού με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.
   · Παρεμβάσεις στα εσωτερικά δίκτυα διανομής σε μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα
   · Κατασκευή υποδομών αποθήκευσης νερού
   · Εγκαταστάσεις αφαλάτωσης θαλασσινού/υφάλμυρου νερού
   · Δράσεις ΑΠΕ για την ενεργειακή αυτονομία του εξοπλισμού των εγκαταστάσεων και των υποδομών εγκατάστασης.
   Κάθε δυνητικός δικαιούχος, υποβάλει μία αίτηση χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα, με κατώτατο προϋπολογισμό κύριου υποέργου, 10.000.000 € και ανώτατο προϋπολογισμό κύριου υποέργου, 20.000.000 €.
   Οι δικαιούχοι θα μπορούν να καταθέτουν τα αιτήματά τους από την 1η Φεβρουαρίου έως την 5η Απριλίου 2019.
   Να σημειωθεί ότι η Πρόσκληση αυτή έρχεται να προστεθεί στην τρέχουσα Πρόσκληση (Πρόσκληση Ι) έργων ύδρευσης μικρότερης κλίμακας, ύψους 450.000.000 ευρώ, η οποία καταγράφει ήδη εντάξεις ύψους 343.482.057,02 € και παρουσιάζει πολύ μεγάλη ανταπόκριση και δυναμική σε ολόκληρη τη χώρα.
   Συνολικά, το Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» προσφέρει πλέον τη δυνατότητα για εντάξεις έργων ύδρευσης, που η χρηματοδότησή τους θα φθάσει και θα ξεπεράσει τα 550.000.000 €. Πρόκειται για έργα ύψιστης προτεραιότητας, τα οποία είχαν «παγώσει» για χρόνια και είναι απολύτως ώριμα. Η αξιολόγηση και η ένταξή τους γίνεται με κριτήρια αξιολόγησης και πληρότητα φακέλων, που ταυτίζεται με αυτά του ΕΣΠΑ 2014-2020.
   Στόχος της νέας Πρόσκλησης του Προγράμματος «ΦιλόΔημος» (το οποίο ξεκίνησε με αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ και ήδη μέσα στο 2018 ξεπέρασε τα 1,9 δισ. ευρώ) δεν είναι μόνο, να εξασφαλίσει επαρκή και ποιοτική ύδρευση για χιλιάδες ανθρώπους, αλλά να βοηθήσει και αυτή, όπως και όλες οι άλλες Προσκλήσεις, στη δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες, ενισχύοντας την απασχόληση, την παραγωγικότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Ισπανός αρχιτέκτονας Oscar Tusquets Blanca υπογράφει τον ολοκαίνουριο σταθμό Toledo του μετρό στη Νάπολη της Ιταλίας μαγνητίζοντας το βλέμμα του επιβατικού κοινού κι όχι μόνο. Ολόκληρος ο χώρος του σταθμού έχει σχεδιαστεί γύρω από την ιδέα του νερού και του φωτός, με εξαγωνικές οπές και έναν τεράστιο «κρατήρα» που επιτρέπει στο φυσικό φως να φτάσει στα βαθιά υπόγεια.
    
   Το όλο σχέδιο ερμηνεύεται με διάφορους τρόπους: Από τη θαλάσσια ζωή μέχρι τα ουράνια, όπου το μπλε και το λευκό κυριαρχούν παντού. Οι μεγάλοι διάδρομοι πλημμυρίζουν με φως, συντελώντας στην «απομάκρυνση του άγχους», όπως αναφέρουν οι περισσότεροι επιβάτες, ενώ παλιά μωσαϊκά από τον William Kentridge διατηρήθηκαν στους τοίχου προκειμένου να συνδυάζεται η σύγχρονη αρχιτεκτονική προσέγγιση με τον αυθεντικό ιταλικό ιστορικό σχεδιασμό.
    

    

    

    

    

    

    
   Πηγή: http://perierga.gr/2013/01/%CF%86%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81%CF%8C-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BD%CE%AC%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7/

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Με Απόφαση του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ 5447/05.12.2018 τεύχος Β’) εγκρίθηκε το Εθνικό Σχέδιο αύξησης του αριθμού των κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 9 του ν. 4122/2013.
    Το ν Σχέδιο στοχεύει στον καθορισμό των κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας και την περιγραφή των πολιτικών και δράσεων που πρέπει να υιοθετηθούν προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που τίθενται με το άρθρο 9 του ν.4122/2013 για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (Α’ 42). 
   Σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν.4122/2013, που ενσωμάτωσε την Οδηγία 2010/31/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου στο εθνικό δίκαιο, αναφέρεται ότι από 1.1.2021, όλα τα νέα κτίρια πρέπει να είναι κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, ενώ για τα νέα κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, η υποχρέωση αυτή τίθεται σε ισχύ από 1.1.2019.

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Στην προχθεσινή απάντηση του αν.Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη για το έργο Πάτρα-Πύργος, έγινε εκτενή αναφορά στα μεγάλα έργα με χρηματοδότηση από το νεο ΕΣΠΑ, το ΣΕΣ 2014-2020.
    
   Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Υπουργός ήταν διαφωτιστικά καθώς μέσω του ΣΕΣ έχουμε 5 μεγάλα οδικά έργα προϋπολογισμού 1,7δις ευρώ. Μιλάμε για τα παρακάτω:
   -ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ 475 εκατομμύρια.
   -ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ-ΤΣΑΚΩΝΑ Καλό Νερό-Τσακώνα, 150 εκατομμύρια
   -ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΑΚΤΙΟ-ΑΜΒΡΑΚΙΑ, 130 εκατομμύρια
   -ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ 180 εκατομμύρια
   -ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ Ε65-ΤΜΗΜΑ ΛΑΜΙΑ-ΞΥΝΙΑΔΑ 770 εκατομμύρια.
    
   Όπως ανέφερε ο κος Σπίρτζης "με βάση το στρατηγικό πλαίσιο επενδύσεων μεταφορών -σελίδες 81 έως 83- και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα ΥΠΟΜΕΔΙ -με αριθμό πρωτοκόλλου 2031/28.11.2014- έχουν προϋπολογισμό 1.705.000.000.
    
   Στο πλαίσιο του ΣΕΣ 2014-2020 τα πέντε αυτά μεγάλα έργα εντάσσονται στον άξονα προτεραιότητας 3, στις σελίδες 92 έως 106 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομές Μεταφορών κλπ.. Η συνολική χρηματοδότηση του άξονα του Ταμείου Συνοχής είναι 430 εκατομμύρια. Άρα, μας λείπουν, σε σχέση με τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, 1.275.000.000. Επομένως, ακόμη κι αν διατεθούν όλες οι πιστώσεις του Εθνικού ΠΔΕ, σε σχέση με το Υπουργείο στα οδικά έργα μέχρι το 2018, πάλι μας λείπουν 727 εκατομμύρια, σε σχέση με αυτά που είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν τέλειες!
    
   Στη δευτερολογία του ο Υπουργός μίλησε για ανισορροπίες στα έργα και το "άγγιγμα" τους στην ανάπτυξη. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: "μόνο το Υπουργείο που υπηρετώ με τους αρμόδιους φορείς έχει συμβασιοποιημένα έργα 18,5 δισεκατομμυρίων στις μεγάλες τεχνικές εταιρείες, αυτό όπως καταλαβαίνετε από μόνο του δημιουργεί στον ελληνικό λαό συνθήκες ανισοκατανομής, αδικίας.
    
   Να σας ενημερώσω ότι εκατομμύρια ανέργων από τον τεχνικό κλάδο υπάρχουν στην χώρα και στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας -φαντάζομαι θα τους συναντάτε καθημερινά- και χιλιάδες μηχανικοί, πάνω από το 65%, δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειωδώς τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
    
   Πηγή: http://www.ypodomes.com/index.php/alles-upodomes/endiaferouses-eidiseis/item/30131-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CF%81%CF%8D%CF%80%CE%B1-727%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%B5%CF%83-2014-2020-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-5-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B1-%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B1

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Εβδομήντα πέντε εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το χρόνο θα μεταφέρει από την Μερσίνη της Τουρκίας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ο υποθαλάσσιος αγωγός .
    
   Το νερό από την Μερσίνη της Τουρκίας έφτασε στις ακτές της Κερύνειας και προς το παρόν για ένα χρονικό διάστημα θα ρέει στις ακτές της πόλης μέχρι να καθαριστούν οι σωλήνες. Στην συνέχεια να οδηγηθεί στο φράγμα, που έγινε στην Πανάγρα και από εκεί θα διανέμεται στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας και σε άλλες περιοχές.
    
   Τα επίσημα εγκαίνια του αγωγού θα γίνουν, σύμφωνα με την «Μιλιέτ», στις 28 Οκτωβρίου από τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. Η κατασκευή του αγωγού έχει χαρακτηριστεί ως «έργο του αιώνα».
    
   Πηγή: http://web.tee.gr/o-e%CF%81%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%B3%CE%AC%CE%BD-%CE%B8%CE%B1-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B8%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%83%CF%83/
    

   By stayros, in Έργα-Υποδομές, ,

   Η Νορβηγία μπορεί να είναι διάσημη για τα φιόρδ της που προσελκύουν κάθε χρόνο πολλούς τουρίστες, από την άλλη όμως αυτά τα φιόρδ δυσκολεύουν ιδιαίτερα και επιμηκύνουν σημαντικά τις οδικές μετακινήσεις και μεταφορές στη χώρα.
   Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι πως οι ακτές των φιόρδ είναι βραχώδεις και απότομες και το βάθος των νερών τους ιδιαίτερα μεγάλο, με αποτέλεσμα η κατασκευή γεφυρών να είναι από δύσκολη έως απαγορευτικοί.
   Προκειμένου να δωθεί μια λύση στο θέμα η υπηρεσία διαχείρισης των οδικών αρτηριών της χώρας, η NPRA (Norwegian Public Roads Administration) σκέφτεται να υιοθετήσει τη λύση των αιρούμενων υποθαλάσσιων τούνελ, καταρχήν για να ενώσει το Kristiansand με το Trondheim και προκειμένου να μειώσει τη συγκεκριμένη διαδρομή από τις 21 ώρες που είναι σήμερα σε περίπου 10.
   Το φιλόδοξο σχέδιο περιλαμβάνει δύο ξεχωριστά τούνελ μήκους 4.083 μέτρων -στην ουσία θα πρόκειται για γιγαντιαίες σωλήνες, οι οποίες θα έχουν από δύο λωρίδες προς μια κατεύθυνση- τα οποία όπως δεν θα ακουμπούν στο βυθό. Αντίθετα θα αιωρούνται σε βάθος περίπου 30 μέτρων, κρεμόμενα από πλωτήρες οι οποίοι θα βρίσκονται στην επιφάνεια της θάλασσας. Ταυτόχρονα και προκειμένου να αντιμετωπίζεται η κακοκαιρία που δεν είναι σπάνια σε αυτές τις θάλασσες, τα τούνελ θα έχουν και αγκύρωση στο βυθό με συρματόσχοινα.
   Φυσικά το όλο σχέδιο κάθε άλλο παρά εύκολο είναι στην υλοποίησή του και αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση για τους Νορβηγούς μηχανικούς, μιας και τα θέματα που πρέπει να λυθούν είναι πολλά. Μεταξύ αυτών και η στεγανότητα αλλά και το τι θα γίνεται σε περίπτωση μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης ενός πλοίου με έναν από τους πλωτήρες.
   Επίσης πέρα από δύσκολο το εγχείρημα είναι και πανάκριβο, μιας και ο προϋπολογισμός για τα 2 τούνελ στο φιόρδ Sognefjord που προαναφέραμε φτάνει τα 25 δις δολάρια, ενώ η κατασκευή θα διαρκέσει μέχρι το 2035. Αν πάντως τα όλο πρότζεκτ υλοποιηθεί θα πρόκειται για το πρώτο του είδους παγκοσμίως και θα συγκαταλέγεται σαφώς στα σύγχρονα θαύματα της μηχανικής.
    
   http://www.cnn.gr/style/aytokinito/story/41121/ypothalassio-toynel-poy-kremetai-apo-plotires-sti-norvigia

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών της Φιλανδίας και της Εσθονίας, για το σχεδιασμό υποθαλάσσιου σιδηροδρομικού τούνελ το οποίο θα συνδέει τις πρωτεύουσες των δύο χωρών Ελσίνκι και Ταλίν.
    
   Η σιδηροδρομική γραμμή μήκους 92 χλμ. κάτω από την Θάλασσα της Βαλτικής, αναμένεται να μειώσει τη χρονική διάρκεια μεταφοράς των ταξιδιωτών από 1 ώρα και 40 λεπτά που είναι σήμερα σε μόλις 30 λεπτά. Το έργο αναμένεται να κοστίσει περίπου 13-14 δισ. δολάρια.
    
   Αξίζει να αναφερθεί ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται μεταξύ Φιλανδίας και Εσθονίας, πάνω από 8 εκατ. ταξίδια, μέσω πλοίων και τρένων, συνδέοντας τις δύο χώρες.
    
   Σύμφωνα με το σχεδιασμό των δυο χωρών αλλά και βάσει και του μνημονίου συνεργασίας, το υποθαλάσσιο τούνελ, πρόκειται να χρηματοδοτηθεί μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, αυξάνοντας τις τουριστικές και εμπορικές συνδιαλλαγές στη Βορειοανατολική Ευρώπη.
    
   Πηγή: http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&catid=213&artid=17531

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Στο δεύτερο γύρο όπως άλλωστε αναμενόταν περνούν τα 3 ενδιαφερόμενα σχήματα ΜΕΤΚΑ, ΤΕΡΝΑ και Κ/Ξ VINCI CONCESSIONS-VINCI HIGHWAYS-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ.
    
   Με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών εγκρίνεται το
   από Πρακτικό της Επιτροπής Διενέργειας του Διαγωνισμού Α’ Φάσης: Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για την προεπιλογή, του δημόσιου διεθνούς Διαγωνισμού με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου με σκοπό την ανάθεση Σύμβασης Παραχώρησης για την Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και εκμετάλλευση του έργου της Υποθαλάσσιας Ζεύξης Σαλαμίνας.
    
   Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης η πρώτη φάση διεξήχθη νομότυπα και υπήρξε επαρκής αριθμός κατάλληλων υποψηφίων.
    
   Τώρα εισερχόμαστε στο κυρίως μενού, που είναι ο Ανταγωνιστικός Διάλογος. Σε αυτόν θα κληθούν να καταθέσουν απόψεις, προτάσεις και σχόλια οι ενδιαφερόμενοι, μαζί με το Υπουργείο και τους φορείς της περιοχής.
    
   Η διαδικασία αυτή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε 24 μήνες, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι του 2018. Από εκεί και έπειτα θα ακολουθήσει η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για να αναδειχθεί ο παραχωρησιούχος.
    
   Τα έργα υπολογίζεται να ξεκινήσουν μέχρι το 2019 και να ολοκληρωθούν 4-5 χρόνια μετά. Το έργο περιλαμβάνει την οδική σύνδεση μεταξύ των πορθμείων Περάματος και Παλουκίων στη Σαλαμίνα ενώ στο αντικείμενο του έργου θα υπάρχουν και οι εκατέρωθεν προσβάσεις.
    
   Τελευταία προσθήκη στο έργο, όπως έγραψε προ ημερών το ypodomes.com είναι η σκέψη για επέκταση της γραμμής του Τραμ από τον Πειραιά μέχρι το Πέραμα και από εκεί μέχρι τα Παλούκια. Οι τελικές αποφάσεις για το έργο θα ληφθούν με την ολοκλήρωση του ανταγωνιστικού διαλόγου που μόλις ξεκινά.
    
   Το έργο αναμένεται να κοστίσει περίπου 350εκ.ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΤΕπ και τον παραχωρησιούχο και η διάρκεια της παραχώρησης έχει οριστεί για 35 χρόνια, αρχής γενομένης με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
    
   Πηγή: http://www.ypodomes.com/index.php/special-editions/paraxoriseis-sdit/item/35800-ypothalassia-salaminas-ksekina-o-antagonistikos-dialogos-me-metka-terna-vinci-aktor

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Αργεί ακόμα η έναρξη της κατασκευής για την υποθαλάσσια ζεύξη Περάματος-Σαλαμίνας καθώς η σχετική ημερομηνία δημοπράτησης είναι σε 2 μήνες, όμως η επιλογή της προώθησης του συγκεκριμένου έργου δεν είναι καθόλου τυχαίο.
    
   Η κοστολόγηση του έργου είναι μεταξύ 350 και 400εκ.ευρώ και περιλαμβάνει την παράκαμψη Περάματος ενώ η οδική πρόσβαση είναι μέσω της Λ. Σχιστού. Η σήραγγα θα καταλήγει στα Παλούκια Σαλαμίνας ενώ από εκεί θα υπάρχει νέος οδικός άξονας που μέσω μίας νέας μικρότερης σήραγγας θα καταλήγει απευθείας στην πόλη της Σαλαμίνας παρακάμπτοντας τον κορεσμένο δρόμο που ενώνει τα Παλούκια με την Σαλαμίνα.
    
   Το έργο αυτό συναντά τις αντιστάσεις του Δήμου που πιστεύει ότι το νησί θα μετατραπεί σε προάστιο του Πειραιά όμως δεν φαίνεται να έχουν την ίδια γνώμη οι κάτοικοι και κυρίως οι χρήστες των φέρρυ που σήμερα καλούνται να πληρώνουν σημαντικά ποσά ημερησίως για την μετακίνηση τους .
    
   Με την χρήση της σήραγγας θα μειωθεί σημαντικά το κόστος διέλευσης και θα εκμηδενιστεί ο χρόνος καθώς σήμερα απαιτούντα από 20-35 λεπτά από το σημείο πληρωμής των διοδίων μέχρι την αποβίβαση.
    
   ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
   Υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορθμειακή γραμμή Πέραμα-Σαλαμίνα καθώς η κίνηση που παρουσιάζει την κατατάσσει δεύτερη σε όλη την Ευρώπη, μετά την γραμμή Ντόβερ-Καλαί που ενώνει ακτοπλοϊκά την Αγγλία με την Γαλλία!
    
   Το περασμένο έτος από την γραμμή Πέραμα-Σαλαμίνα μετακινήθηκαν 11εκ. επιβάτες και 4εκ,. οχήματα. Για να καταλάβουμε τον όγκο για τον οποίο αναφερόμαστε πρόκειται για νούμερα σημαντικά μεγάλα. Παρουσιάζει κίνηση μεγαλύτερη από εκείνη της γέφυρας του Ρίο-Αντίρριο, που έχει κατασκευαστεί από το 2004.
    
   ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ
   Η παράταση η οποία δόθηκε έξι φόρες είναι για να δοθεί η ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια ενώ υπάρχει και βάσιμα πλέον η ελπίδα πως θα έχει αλλάξει και το κλίμα στην χώρα.
    
   Πηγή: http://www.ypodomes.com/index.php/autokinitodromoi/nea-megala-erga-se-parahorisi/item/27805-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B8%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CE%B6%CE%B5%CF%8D%CE%BE%CE%B7-%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B8%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-2%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B7-%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Για μία ακόμα φορά, 6η στη σειρά παρατάθηκε το νέο έργο με παραχώρηση για την κατασκευή της Υποθαλάσσιας Ζεύξης Σαλαμίνας-Περάματος. Το έργο που είναι ένα από τα συνολικά 3 που βγήκαν πακέτο στις αρχές του 2012 έχουν δημιουργήσει μεγάλες ανησυχίες με τις συνεχόμενες παρατάσεις στις ημερομηνίες εκκίνησης των διαγωνισμών.
    
   Η ημέρα εκκίνησης του διαγωνισμού μετατέθηκε για τις 9 Δεκεμβρίου 2014 σε περίπου 3 μήνες δηλαδή. Οι λόγοι για τους οποίους αποφασίστηκε η μετάθεση σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης είναι τα ερωτήματα που υποβλήθησαν από τη ΑΚΤΩΡ, METKA, VINCI ενώ η Γαλλική εταιρεία υπέβαλε επίσημα αίτημα μετάθεσης της προθεσμίας υποβολή των φακέλων Εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που αποτελεί την Α `φάση του διαγωνισμού του έργου "ΜΕΛΕΤΗ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΈΡΓΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΟΔΙΚΗΣ ΖΕΥΞΗΣ ΝΗΣΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ".
    
   H απόφαση λήφθηκε από το Υπουργείο Υποδομών που θα είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου, προχθές 16 Σεπτεμβρίου και αναρτήθηκε εχθές στο "ΔΙΑΥΓΕΙΑ". Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι νέα παράταση θα υπάρξει και για τους άλλους 2 διαγωνισμούς που περιλαμβάνονται στο πακέτο των νέων έργων με παραχώρηση, δηλαδή της Υποθαλάσσιας Λευκάδας που έχει προγραμματισμένη δημοπράτηση στις 30 Σεπτεμβρίου και του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη με ημερομηνία τις 6 Οκτωβρίου.
    
   Το έργο της Υποθαλάσσιας Ζεύξης Σαλαμίνας-Περάματος αποτελεί το πιο εμπορικό από τα 3 νέα έργα και έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη κίνηση ανάμεσα στα Πορθμεία της Ευρώπης, πίσω από το πορθμείο του Καλαί στη Γαλλία.
    
   Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
    
   Πηγή: http://www.ypodomes.com/index.php/alles-upodomes/endiaferouses-eidiseis/item/26783-dfsabsaebg

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Η τελευταία μεγάλη ελπίδα για τον κατασκευαστικό κόσμο αλλά και τον τομέα της ανάπτυξης, το Πακέτο Γιουνκέρ έχει προσελκύσει οδικά, σιδηροδρομικά, έργα Μετρό, έργα ενέργειας, και πολά καθώς το επενδυτικό σχέδιο των Βρυξελλών είμαι ταχεία ανάπτυξη μέσω επενδυτικών κεφαλαίων από όλο τον κόσμο.
    
   Στο Υπουργείο Υποδομών προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια δεδομένη λίστα αλλά έχουν πέσεις σημαντικές προτάσεις στο τραπέζι και σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές έχουν γίνει κάποιες προτάσεις για έργα αναπτυξιακά που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα τέτοιο πλάνο καθώς η χρηματοδότηση τους αποτελεί ένα δύσκολο σημείο.
    
   Σύμφωνα με τηις ίδιες πηγές, τα 6 έργα που έχουν πέσει στο τραπέζι για ένταξη στο Πακέτο Γιουνκέρ είναι τα παρακάτω:
    
   -Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Καστελίου
   -Υποθαλάσσια Σήραγγα Σαλαμίνας-Περάματος
   -Επέκταση Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού στο τμήμα Παπάγου-Λ.Βουλιαγμένης
   -Επέκταση Λεωφόρου Κύμης
   -Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης
   -Υποθαλάσσια Σήραγγα Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας
    
   Στα παραπάνω έργα έχουμε ένα σημαντικό διαχωρισμό καθώς κάποια από αυτά έχουν διαγωνισμούς σε εξέλιξη (Καστέλι, Σαλαμίνα, Λευκάδα) και τα υπόλοιπα έιναι μεγάλα έργα που έχουν ακουστεί πολύ στο παρελθόν αλλά δεν έχουν φτάσει ποτέ στο επίπεδο της υλοποίησης.
    
   Το σημαντικό είναι πως όλα αυτά τα έργα έχουν τις προϋποθέσεις να μπουν μέσα στο Πακέτο Γιουνκέρ, καθώς είτε θα περιλαμβάνουν διόδια είτε θα υπάρχουν τέλη, οπότε το βασικό σκέλος για την ένταξη τους είναι θετικό.
    
   ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΟΥΝΚΕΡ
   Το «Σχέδιο Γιουνκέρ» όπως είναι η σωστή αναφορά του, προέβλεψε τη διάθεση 315 δισ. ευρώ έως το 2017, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης. Ωστόσο, από τα ταμεία της Ε.Ε. και της ΕΤΕπ πρόκειται να διατεθούν μόλις 21 δισ. ευρώ, ενώ τη μερίδα του λέοντος καλούνται να συνεισφέρουν ιδιώτες επενδυτές. Από τα 21 δισ. ευρώ, τα 16 δισ. θα προέλθουν από διαθέσιμα του προϋπολογισμού της ΕΕ και τα 5 δισ. από κεφάλαια της ΕΤΕπ. Εν συνεχεία, η ΕΤΕπ πρόκειται να τριπλασιάσει το συνολικό ποσό (φτάνοντας το στα 315 δις. € ) μέσω μόχλευσης και να το διαθέσει ως τίτλο επένδυσης σε ιδιώτες επενδυτές.
    
   Τα χρήματα αυτά εν συνεχεία θα κατευθυνθούν στο «Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων» ή EFSI, που δημιούργησαν οι 28 χώρες της ΕΕ. Το εν λόγω Ταμείο είναι σχεδιασμένο σε τετραετή ορίζοντα και στοχεύει στη χρηματοδότηση κυρίως μεγάλων και ριψοκίνδυνων επενδυτικών προγραμμάτων από ιδιώτες, όπως π.χ. κατασκευή αεροδρομίων και σιδηροδρόμων, ενώ περίπου το 1/3 θα διατεθεί για επενδύσεις επιχειρήσεων με λιγότερους από 3000 υπαλλήλους. Το δε κίνητρο για τους ιδιώτες επενδυτές θα είναι οι εγγυήσεις της Ε.Ε στο ενδεχόμενο των πρώτων οικονομικών ζημιών
    
   Οι Βρυξέλλες φιλοδοξούν, έτσι, ότι το βασικό κεφάλαιο των 21 δισ. θα λειτουργήσει ως μοχλός, ο οποίος θα θέσει σε κίνηση τους φορείς της ιδιωτικής οικονομίας. Τα κράτη-μέλη έχουν καταθέσει ήδη περί τις 2.000 επενδυτικές προτάσεις που αφορούν ευρυζωνικά και ενεργειακά δίκτυα, κατασκευή αυτοκινητοδρόμων, εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας, λιμάνια, συνδέσεις με τρένα υψηλών ταχυτήτων, ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων κλπ.
    
   Έχουν εκφραστεί, ωστόσο, επιφυλάξεις για τη χρηματοδότηση αυτών των επενδυτικών σχεδίων λόγω του ότι η προβλεπόμενη μόχλευση πρέπει να φτάσει στο 15πλάσιο των 21 δισ. ευρώ που θα τοποθετήσουν οι Βρυξέλλες και η ΕΤΕπ. Επιπλέον οι επικριτές αυτών των σχεδίων εκτιμούν ότι πολλές από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί δεν διασφαλίζουν τη διαρκή αναπτυξιακή ώθηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ένα ακόμη σημείο επικρίσεων αφορά τις περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες και την έλλειψη διαφάνειας, οι οποίες ενδέχεται να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για πιθανούς επενδυτές. Για την Ελλάδα θεωρείται πως θα μπορούσαν να διεκδικηθούν επενδύσεις-προγράμματα 12-15 δις ευρώ.
    
   Πηγή: http://www.ypodomes.com/index.php/alles-upodomes/endiaferouses-eidiseis/item/33480-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%B1-6-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B1-%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%AD%CF%86%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%AD%CE%B6%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%BA%CE%AD%CF%81

   By Engineer, in Έργα-Υποδομές, ,

   Η τελευταία μεγάλη ελπίδα για τον κατασκευαστικό κόσμο αλλά και τον τομέα της ανάπτυξης, το Πακέτο Γιουνκέρ έχει προσελκύσει οδικά, σιδηροδρομικά, έργα Μετρό, έργα ενέργειας, και πολά καθώς το επενδυτικό σχέδιο των Βρυξελλών είμαι ταχεία ανάπτυξη μέσω επενδυτικών κεφαλαίων από όλο τον κόσμο.
    
   Στο Υπουργείο Υποδομών προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια δεδομένη λίστα αλλά έχουν πέσεις σημαντικές προτάσεις στο τραπέζι και σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές έχουν γίνει κάποιες προτάσεις για έργα αναπτυξιακά που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα τέτοιο πλάνο καθώς η χρηματοδότηση τους αποτελεί ένα δύσκολο σημείο.
    
   Σύμφωνα με τηις ίδιες πηγές, τα 6 έργα που έχουν πέσει στο τραπέζι για ένταξη στο Πακέτο Γιουνκέρ είναι τα παρακάτω:
    
   -Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Καστελίου
   -Υποθαλάσσια Σήραγγα Σαλαμίνας-Περάματος
   -Επέκταση Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού στο τμήμα Παπάγου-Λ.Βουλιαγμένης
   -Επέκταση Λεωφόρου Κύμης
   -Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης
   -Υποθαλάσσια Σήραγγα Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας
    
   Στα παραπάνω έργα έχουμε ένα σημαντικό διαχωρισμό καθώς κάποια από αυτά έχουν διαγωνισμούς σε εξέλιξη (Καστέλι, Σαλαμίνα, Λευκάδα) και τα υπόλοιπα έιναι μεγάλα έργα που έχουν ακουστεί πολύ στο παρελθόν αλλά δεν έχουν φτάσει ποτέ στο επίπεδο της υλοποίησης.
    
   Το σημαντικό είναι πως όλα αυτά τα έργα έχουν τις προϋποθέσεις να μπουν μέσα στο Πακέτο Γιουνκέρ, καθώς είτε θα περιλαμβάνουν διόδια είτε θα υπάρχουν τέλη, οπότε το βασικό σκέλος για την ένταξη τους είναι θετικό.
    
   ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΟΥΝΚΕΡ
   Το «Σχέδιο Γιουνκέρ» όπως είναι η σωστή αναφορά του, προέβλεψε τη διάθεση 315 δισ. ευρώ έως το 2017, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης. Ωστόσο, από τα ταμεία της Ε.Ε. και της ΕΤΕπ πρόκειται να διατεθούν μόλις 21 δισ. ευρώ, ενώ τη μερίδα του λέοντος καλούνται να συνεισφέρουν ιδιώτες επενδυτές. Από τα 21 δισ. ευρώ, τα 16 δισ. θα προέλθουν από διαθέσιμα του προϋπολογισμού της ΕΕ και τα 5 δισ. από κεφάλαια της ΕΤΕπ. Εν συνεχεία, η ΕΤΕπ πρόκειται να τριπλασιάσει το συνολικό ποσό (φτάνοντας το στα 315 δις. € ) μέσω μόχλευσης και να το διαθέσει ως τίτλο επένδυσης σε ιδιώτες επενδυτές.
    
   Τα χρήματα αυτά εν συνεχεία θα κατευθυνθούν στο «Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων» ή EFSI, που δημιούργησαν οι 28 χώρες της ΕΕ. Το εν λόγω Ταμείο είναι σχεδιασμένο σε τετραετή ορίζοντα και στοχεύει στη χρηματοδότηση κυρίως μεγάλων και ριψοκίνδυνων επενδυτικών προγραμμάτων από ιδιώτες, όπως π.χ. κατασκευή αεροδρομίων και σιδηροδρόμων, ενώ περίπου το 1/3 θα διατεθεί για επενδύσεις επιχειρήσεων με λιγότερους από 3000 υπαλλήλους. Το δε κίνητρο για τους ιδιώτες επενδυτές θα είναι οι εγγυήσεις της Ε.Ε στο ενδεχόμενο των πρώτων οικονομικών ζημιών
    
   Οι Βρυξέλλες φιλοδοξούν, έτσι, ότι το βασικό κεφάλαιο των 21 δισ. θα λειτουργήσει ως μοχλός, ο οποίος θα θέσει σε κίνηση τους φορείς της ιδιωτικής οικονομίας. Τα κράτη-μέλη έχουν καταθέσει ήδη περί τις 2.000 επενδυτικές προτάσεις που αφορούν ευρυζωνικά και ενεργειακά δίκτυα, κατασκευή αυτοκινητοδρόμων, εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας, λιμάνια, συνδέσεις με τρένα υψηλών ταχυτήτων, ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων κλπ.
    
   Έχουν εκφραστεί, ωστόσο, επιφυλάξεις για τη χρηματοδότηση αυτών των επενδυτικών σχεδίων λόγω του ότι η προβλεπόμενη μόχλευση πρέπει να φτάσει στο 15πλάσιο των 21 δισ. ευρώ που θα τοποθετήσουν οι Βρυξέλλες και η ΕΤΕπ. Επιπλέον οι επικριτές αυτών των σχεδίων εκτιμούν ότι πολλές από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί δεν διασφαλίζουν τη διαρκή αναπτυξιακή ώθηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ένα ακόμη σημείο επικρίσεων αφορά τις περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες και την έλλειψη διαφάνειας, οι οποίες ενδέχεται να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για πιθανούς επενδυτές. Για την Ελλάδα θεωρείται πως θα μπορούσαν να διεκδικηθούν επενδύσεις-προγράμματα 12-15 δις ευρώ.
    
   Πηγή: http://www.ypodomes.com/index.php/alles-upodomes/endiaferouses-eidiseis/item/33480-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%B1-6-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B1-%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%AD%CF%86%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%AD%CE%B6%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%BA%CE%AD%CF%81
  Sign in to follow this  
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.