Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • Ασφαλιστικά-Φορολογικά

    Ασφαλιστικά-Φορολογικά

    911 ειδήσεις in this category

    1. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Σας ενημερώνουμε ότι για πρώτη φορά είναι δυνατή η εκτύπωση διαδικτυακού ειδοποιητηρίου από το e-tsmede. Η ενέργεια αυτή έγινε στα πλαίσια της ταχύτερης εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, της οικονομίας και του εξορθολογισμού των δαπανών προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι για το ταμείο .
       
      Συνεπώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες ασφαλισμένοι του Ε.Τ.Α.Α-ΤΣΜΕΔΕ θα μπορούν μέσω της ηλεκτρονικής μας ιστοσελίδας (χωρίς να είναι απαραίτητη η εγγραφή τους) να εισάγουν
      Αρ. Δύναμης
      Αρ.Τ.Ε.Ε και
      Α.Μ.Κ.Α

      στα αντίστοιχα πεδία, προκειμένου να εκδίδουν από εδώ και στο εξής τα ειδοποιητήριο πληρωμής των ασφαλιστικών τους εισφορών.
       
      Υπενθυμίζουμε στους ασφαλισμένους μας την δυνατότητα εγγραφής τους στην ηλεκτρονική μας ιστοσελίδα, προκειμένου να εκτυπώνουν:

      Ασφαλιστική Ενημερότητα για ελεύθερους επαγγελματίες
      Ασφαλιστική ενημερότητα για μισθωτούς
      Ασφαλιστική ενημερότητα /Αποδεικτικό οφειλής για διακανονισμό (Ν.4152/2014) μετά τις 10/08/2014 όπου θα ενεργοποιηθεί η εν λόγω εφαρμογή πιλοτικά ,κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης από την υπηρεσία στο site του ΤΣΜΕΔΕ
      Βεβαίωση ασφαλιστικής ικανότητας.

      Πηγή: http://www.tsmede.gr/
    2. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      georgegaleos

      Κατεβάστε τα ειδοποιητήρια από εδώ:
      http://www.eteaep.gov.gr/web/
      ή από απευθείας από εδώ:
      https://www.idika.org.gr/EteaepServices/
      μπαίνουμε πλέον για να εκτυπώνουμε τα ειδοποιητήρια εισφορών ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ & ΕΦΑΠΑΞ.
       
    3. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Σας ενημερώνουμε ότι από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015 θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή με την οποία θα μπορείτε να υποβάλλετε αίτημα για υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία(κατ΄εφαρμογή του άρθρου 39, του Ν.4331/2015) που αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες που υπάγονται στο "νέο" ασφαλιστικό.
       
      Εκ της Διευθύνσεως Συντάξεων και Ασφάλισης
       
      Πηγή: http://www.tsmede.gr/
       
      Υποβάλετε την αίτησή σας εδώ: https://www.tsmede.gr/n4331
    4. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      OLINAPAL

      Απόφαση-βόμβα με την οποία 120.000 μηχανικοί ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2011 αυξημένες εισφορές στο Ταμείο τους εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
       
      Η απόφαση δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί επισήμως από το ΣτΕ αλλά ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», την έχει στα χέρια του το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και έχει ανάψει φωτιά σε όλο τον κλάδο των μηχανικών γιατί ουσιαστικά τους υποχρεώνει να καταβάλουν αναδρομικά τις αυξημένες εισφορές που θεσπίστηκαν με το νόμο 3986/2011, καθώς το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι είναι συνταγματικές, απορρίπτοντας την προσφυγή του ΤΕΕ που ζητούσε να μην ισχύουν οι νέες εισφορές λόγω αντισυνταγματικότητας.
       
      Σημειώνεται ότι μέχρι να τελεσιδικήσει η προσφυγή το Ταμείο των μηχανικών (ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ) πήρε απόφαση να παγώσει την εφαρμογή του νόμου από τον Απρίλιο του 2013. Παρότι η απόφαση αυτή δεν βρήκε τότε σύμφωνα όλα τα μέλη της Διοίκησης, εντούτοις η πλειοψηφία της διοικούσας επιτροπής του ΤΣΜΕΔΕ επέβαλε το «δεν πληρώνω» και ακύρωσε την εφαρμογή του νόμου.
       
      Οπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», σθεναρή αντίδραση στην αύξηση των εισφορών είχε προβάλει τότε, από τη θέση του προέδρου του ΤΕΕ, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος σήμερα είναι αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
       
      Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι ο κλάδος των μηχανικών αδυνατούσε να επωμιστεί την αύξηση των εισφορών εξαιτίας της κρίσης που είχε προκαλέσει στον κατασκευαστικό τομέα η οικονομική ύφεση.
       
      Παρά ταύτα όμως, το ΣτΕ έκρινε ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας στην αύξηση των εισφορών, απορρίπτοντας την προσφυγή του ΤΕΕ.
       
      Η επιβάρυνση για τον κάθε ασφαλισμένο αγγίζει τα 2.800 ευρώ
       
      Οι 120.000 μηχανικοί είναι πλέον αντιμέτωποι με την εφαρμογή ενός νόμου που «τους υποχρεώνει» να καταβάλουν αυξημένες τις ασφαλιστικές εισφορές 8 εξαμήνων, δεδομένου ότι οι πληρωμές στο Ταμείο τους είναι εξαμηνιαίες.
       
      Λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά μέσο όρο η μηνιαία εισφορά είναι 350 ευρώ, προκύπτει ότι το συνολικό ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ αγγίζει τα 336 εκατ. ευρώ, δηλαδή το κατά κεφαλήν κόστος από τις οφειλές των απλήρωτων εισφορών της περασμένης τετραετίας είναι 2.800 ευρώ στον κάθε ασφαλισμένο!
       
      Το θέμα είναι ήδη γνωστό στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και μάλιστα έχουν βολιδοσκοπηθεί πιθανές λύσεις, όπως η ένταξη των οφειλών από τη μη πληρωμή των αυξημένων εισφορών στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
       
      Πηγή: Βόμβα ΣτΕ: 120.000 μηχανικοί θα πληρώσουν αναδρομικά από το '11 αυξήσεις στο ΤΣΜΕΔΕ | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/197875/vomva-ste-120000-mihanikoi-tha-plirosoyn-anadromika-apo-11-ayxiseis-sto-tsmede#ixzz3VIWoZ9kQ
    5. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Από αυτή την υπηρεσία μπορούν να δηλωθούν και να τροποποιηθούν οι Επαγγελματικοί Τραπεζικοί Λογαριασμοί, για συναλλαγές που αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου.
       
      Για την είσοδο στην εφαρμογή πατήστε εδώ
       
      Προθεσμίες
       
      Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
       
      Για οδηγίες χρήσης πατήστε εδώ
       
      Δείτε αναλυτικά εδώ
       
      Πηγή: https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=207333&utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook
    6. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      littledragon

      Όπως ακριβώς γράφαμε από το πρωί, όχι μειώσεις, αλλά νέες αυξήσεις εισφορών ετοιμάζονται, μαζί με συντριπτικές μειώσεις συντάξεων και ενοποίηση ταμείων - κλοπή αποθεματικών, όπως ακριβώς προβλέπει το 3ο μνημόνιο. Ενδεικτικά στο Σ/Ν της κυβέρνησης για την ασφαλιστική απορύθμιση και από μια βιαστική του ανάγνωση προβλέπεται:
       
       
      - ενοποίηση όλων σε ένα ταμείο (και του ΤΣΜΕΔΕ)
       
      - υπολογισμός σύνταξης κοντά στη λογική λοβέρδου με μεγάλες μειώσεις (380 + αναλογική σύνταξη υπολογισμένη στο μέσο μισθό όλου του εργάσιμου βίου με ποσοστά αναπλήρωσης που ξεκινουν από το 0.8% αντί του 2%), ενδεικτικά για 36 χρόνια το ποσοστό αναπλήρωσης ανέρχεται μόλις στο 39% αντί του 80 ή του 72% που ίσχυε σε προηγούμενους νόμους.
       
      - πλήρης κατάργηση της Ειδικής Προσαύξησης - παντελώς άγνωστο τι θα γίνουν οι μέχρι σήμερα καταβληθείσες εισφορές
       
      - αύξηση εισφορών στην επικουρική (7,5% αντί για 6%) και στην υγεία 6,95% αντί για 6,45%)
       
      - "Διατάξεις νόμου που προβλέπουν την καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους προερχόμενους από το ΕΤΑΑ, κατά την πρώτη πενταετία υπαγωγής στην ασφάλιση, καταργούνται από 1.1.2017." Καταργούν δηλαδή την έκπτωση 50% που ίσχυε κατά την πρώτη 5ετία ασφάλισης.
       
      - διατηρεί τη μηνιαία εισφορά των 10 € υπέρ του ανύπαρκτου ταμείου ανεργίας
       
      - "εισφορά κύριας σύνταξης για τους Ελ.Επ. ύψους 20% επί του μηνιαίου εισοδήματός τους, όπως αυτό καθορίζεται είτε με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, είτε με βάση την καθαρή αξία των παρεχόμενων μηνιαίως ή σε άλλη τακτική χρονική βάση, υπηρεσιών του τρέχοντος έτους για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης. Σε καμία περίπτωση η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά που υποχρεούνται να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι της παρ. 1 δεν δύναται να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% επί του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών." (δηλαδή 116 € το μήνα μόνο για ΚΣ)
       
      - "Η σταθερή μηνιαία εισφορά, το ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς καθώς και οι ασφαλιστικές κατηγορίες ή αποδοχές, βάσει των οποίων υπολογίζεται η μηνιαία εισφορά των ασφαλισμένων για τους οποίους, βάσει των γενικών ή ειδικών ή καταστατικών διατάξεων όπως ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, προέκυπτε υποχρέωση υπαγωγής στους Τομείς του κλάδου κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ (Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών, Τομέας Ασφάλισης Νομικών), όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι 31/12/2015 παραμένουν αμετάβλητες μέχρι 31/12/2016." (δηλαδή διατηρούνται πλήρως οι αυξήσεις του μεσοπρόθεσμου).
       
      - μηνιαία καταβολή εισφορών από 1/1/2017
       
      Ακολουθεί ενδεικτικός υπολογισμός εισφορών Ελ.Επαγ. ΚΣ 20% + υγεία 6,95% + Επικ 7,5% + Εφάπαξ 4% = 38,45% επί των δελτίων με ελάχιστό ποσό εισφοράς, αυτό του βασικού μισθού (12*586=7032) δηλαδή 225 +10 € ΟΑΕΔ το μήνα ή 2823 ευρώ ετησίως ανεξαρτήτως εισοδήματος
      Και όλα αυτά τα απαράδεκτα αποτελούν την πρόταση της κυβέρνησης, μπορούμε όλοι να φανταστούμε τι θα ακολουθήσει μετά τη διαπραγμάτευση.
       
      δπ
      Σ/Ν για ασφαλιστικό 2016 4.1.2016
    7. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ΦΠΑ έχουν πλέον περίπου από 450.000 μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που κατά τη διάρκεια του 2014 είχαν ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υπάγονται σ’ αυτή την κατηγορία, εφόσον επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο αυτό καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ, θα πρέπει να υποβάλουν μέχρι τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου δηλώσεις μεταβολής στα Τμήματα Μητρώου των αρμοδίων ΔΟΥ.
       
      Εφόσον υποχρεούνται να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία, δηλαδή τιμολόγια και αποδείξεις, δεν θα πάψουν να υπάγονται στην υποχρέωση αυτή. Ωστόσο, σε κάθε τιμολόγιο ή απόδειξη που θα εκδίδουν θα πρέπει να αναγράφεται πλέον η ένδειξη «χωρίς ΦΠΑ-απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων».
       
      Η διάταξη με την οποία προβλέπεται η προαιρετική απαλλαγή από τον ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ είναι το άρθρο 251 του ν. 4281/2014, που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Αύγουστο του περασμένου έτους.
       
      Πρόκειται ουσιαστικά για μια διάταξη η οποία προστέθηκε ως τροπολογία στο αρχικό σχέδιο του νόμου αυτού, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στη Βουλή και κατόπιν διαπραγμάτευσης του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με την τρόικα, η οποία πίεζε τότε ώστε το όριο απαλλαγής να είναι υψηλότερο και να φθάνει τις 20.000-25.000 ευρώ!
       
      Η υπαγωγή στο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ για μια μικρή επιχείρηση έχει τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματά της. Συνεπάγεται σαφή μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των φορολογικών της υποχρεώσεων, ταυτόχρονα όμως οδηγεί και σε απώλεια της δυνατότητας είσπραξης επιστροφών ΦΠΑ για τα έξοδα τα οποία πραγματοποιεί η επιχείρηση.
       
      Απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ για έναν επιχειρηματία που το 2014 είχε ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ σημαίνει, πιο συγκεκριμένα, ότι ο επιχειρηματίας αυτός παύει από φέτος να έχει την υποχρέωση να χρεώνει ΦΠΑ 13% ή 23% στα τιμολόγια και τις αποδείξεις που εκδίδει για τα προϊόντα που πωλεί ή τις υπηρεσίες που παρέχει και, ως εκ τούτου, απαλλάσσεται κι από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ με την υποβολή περιοδικών δηλώσεων ανά τρίμηνο. Ετσι, γλιτώνει από την υποχρέωση διεκπεραίωσης πολλών γραφειοκρατικών υποχρεώσεων, όπως η τακτική σύνταξη και υποβολή περιοδικών δηλώσεων, ενώ παράλληλα δεν θα απαιτείται πλέον να καταβάλλει αμοιβές σε λογιστές για τη διεκπεραίωση των υποχρεώσεων του ΦΠΑ.
       
      Ωστόσο, ο επιχειρηματίας που θα ενταχθεί στο νέο αυτό γενικευμένο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ δεν δικαιούται πλέον καμία έκπτωση του ΦΠΑ που πληρώνει για τις δαπάνες του και ως εκ τούτου χάνει το δικαίωμα να εισπράξει επιστροφή ΦΠΑ στην περίπτωση που τα έξοδά του είναι περισσότερα από τα έσοδά του.
       
      Τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ΦΠΑ την έχουν, εξάλλου, και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι», εφόσον οι ακαθάριστες αμοιβές τους (χωρίς τον ΦΠΑ) δεν υπερέβησαν, κατά τη διάρκεια του 2014, τις 10.000 ευρώ.
      Σύμφωνα, εξάλλου, με τη διάταξη του άρθρου 251 του ν. 4281/2014:
       
      -Από το γενικευμένο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ εξαιρούνται οι αγρότες, όσοι πωλούν καινούργια μεταφορικά μέσα, αλλά και όσοι υπόχρεοι σε ΦΠΑ δεν είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα.
       
      -Η υπαγωγή στο νέο σύστημα είναι προαιρετική. Αν κάποιος κρίνει ότι τον συμφέρει να χρεώνει ΦΠΑ και να υποβάλλει ανά τρίμηνο περιοδικές δηλώσεις, μπορεί να παραμείνει στο κανονικό καθεστώς. Αν όμως επιλέξει το απαλλασσόμενο καθεστώς, θα πρέπει να παραμείνει σε αυτό τουλάχιστον δύο χρόνια.
       
      -Στην περίπτωση κατά την οποία στη διάρκεια μιας χρήσης τα ακαθάριστα έσοδα ξεπεράσουν το όριο των 10.000 ευρώ, αυτομάτως στην επόμενη χρήση ο φορολογούμενος θα επανενταχθεί στο κανονικό σύστημα ΦΠΑ.
      Ποιες κατηγορίες επιχειρήσεων γλιτώνουν τις ταμειακές μηχανές
       
      Εν τω μεταξύ, με απόφαση που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαΐδου (ΠΟΛ 1002/2014), δεκάδες κατηγορίες επιτηδευματιών απαλλάσσονται από την υποχρέωση χρήσης φορολογικών ταμειακών μηχανών ή φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών για το έτος 2015.
       
      Πρόκειται για τις ακόλουθες 12 γενικές κατηγορίες (καθεμία περιέχει περισσότερες δραστηριότητες), οι οποίες είναι οι ακόλουθες:
       
      1. Ο εκμεταλλευτής κέντρων αισθητικής, γυμναστηρίων, χώρου διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίου, παιδικού σταθμού, κλινικής ή θεραπευτηρίου, καθώς και οι γιατροί και οδοντίατροι.
       
      2. Ο εκμεταλλευτής χώρων στάθμευσης,
       
      3. Ο εκμεταλλευτής θεαμάτων, ο πράκτορας κρατικών λαχείων, ΠΡΟ-ΠΟ, ΛΟΤΤΟ και συναφών, η επιχείρηση μεταφοράς προσώπων γενικά, με εξαίρεση τον εκμεταλλευτή ΤΑΞΙ.
       
      4. Ο κατά παραγγελία αυτοαπασχολούμενος (φυσικό πρόσωπο) ράπτης ή ράπτρια, που επιδιορθώνει ενδύματα και υφασμάτινα είδη, γενικώς, καθώς και ο εκμεταλλευτής ιαματικών πηγών του ΕΟΤ.
       
      5. Οι ασκούντες το επάγγελμα του κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτεχνικού, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού, εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου, λογοπαιδικού, διαιτολόγου, διατροφολόγου και εργοθεραπευτή.
       
      6. Ο εκμεταλλευτής γεωργικών μηχανημάτων ή ελαιουργείου ή αλευρομύλου για τις δικαιούμενες αμοιβές από την παροχή των σχετικών υπηρεσιών.
       
      7. Οι ασχολούμενοι με την κατασκευή οποιουδήποτε τεχνικού έργου (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά ξυλουργός, σιδηρουργός, υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, κτίστης και γενικά όσοι ασχολούνται με οικοδομικές εργασίες), καθώς και ο κατασκευαστής επιταφίων μνημείων (μαρμαρογλυφείων).
       
      8. Οι διατηρούντες κτηματομεσιτικό γραφείο, γραφείο τελετών, γραφείο συνοικεσίων, γραφείο διεκπεραίωσης εμπιστευτικών εργασιών, γραφείο ευρέσεως εργασίας.
       
      9. Η επιχείρηση ημερήσιου και περιοδικού Τύπου για την είσπραξη συνδρομών, ενοικίασης επιβατηγών αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, έκδοσης κοινοχρήστων λογαριασμών πολυκατοικιών, καθαρισμού και απολύμανσης κατοικιών, επισκευής και συντήρησης ανελκυστήρων και λοιπών εγκαταστάσεων κατοικιών, η επιχείρηση μεταφοράς αγαθών.
       
      10. Το Δημόσιο, οι Δήμοι και τα λοιπά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου για τα στοιχεία που εκδίδουν.
       
      11. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, τα τραπεζικά - πιστωτικά Ιδρύματα και τα ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε., για τις λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών που διενεργούν.
       
      12. Ο εκμεταλλευτής διοδίων για τα παραστατικά διέλευσης των οχημάτων και ο εκμεταλλευτής τουριστικού - ταξιδιωτικού γραφείου.
       
      Πηγή και πλήρες άρθρο: http://www.e-typos.com/gr/oikonomia/article/111575/apallassodai-apo-ton-fpa-450000-mikres-epiheiriseis-mehri-tin-erhomeni-deutera-i-upovoli-ton-diloseon-/
    8. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Το Δ.Σ. του Ε.Τ.Α.Α. κατά τη συνεδρίασή της 16 Νοεμβρίου του 2016 (αρ. Συνεδρίασης Νο 424), σε συνέχεια αιτημάτων – εισηγήσεων του Προέδρου του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. κ. Κωνσταντίνου Μακέδου, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες αποφάσεις της Δ.Ε. του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. αποφάσισε:
       
      - την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του Β΄ Εξαμήνου 2016 των ελεύθερων επαγγελματιών μέχρι και τις 30/12/2016 άνευ προσαυξήσεων, εκπροθέσμου και με παράλληλη διατήρηση των διακανονισμών, της ασφαλιστικής ικανότητας και ενημερότητας των υποχρέων.
       
      - τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας μέχρι και τις 30.11.2016 των ελεύθερων επαγγελματιών, που ήταν ασφαλιστικά ενήμεροι μέχρι και τις 31.10.2016 και δεν έχουν πληρώσει το Α’ Εξάμηνο του 2016, λόγω του ότι το αίτημα της παράτασης της προθεσμίας πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του Α’ εξαμήνου του 2016 για ένα μήνα, και συγκεκριμένα μέχρι και τις 30.11.2016, μεταβιβάστηκε στην αρμόδια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ε. Αχτσιόγλου, και είμαστε σε αναμονή της αποδοχής του.
       
      - την προσαρμογή του μηχανογραφικού συστήματος της Διεύθυνσης Μηχανογράφησης του Ε.Τ.Α.Α., ώστε ο υπολογισμός των πρόσθετων τελών για τις εκπρόθεσμες οφειλές των ασφαλισμένων μας για το Α’ Εξάμηνο του 2016 – συμπεριλαμβανομένων και των αναδρομικών εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ να υπολογίζονται από την ημερομηνία λήξης της πληρωμής τους, και συγκεκριμένα – από την 1.11.2016, εφόσον τελικά δεν γίνει αποδεχτό το αίτημα της παράτασης της προθεσμίας πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του Α’ εξαμήνου του 2016 για ένα μήνα, και συγκεκριμένα μέχρι και τις 30.11.2016.
       
      Πηγή: http://www.tsmede.gr/
    9. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Αφορολόγητο στα 9.100 ευρώ, νέες κλίμακες και συντελεστές στη φορολογία εισοδήματος, αύξηση των συντελεστών φορολόγησης ενοικίων με καθιέρωση νέου συντελεστή 45% για εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ, καθώς και αύξηση στο 15% από 10% στον συντελεστή φορολογίας μερισμάτων, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.
       
      Η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και οι συντελεστές είναι:
       
      - 22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος
      - 29% για εισοδήματα από 20.001 έως και 30.000 ευρώ
      - 37% για εισοδήματα από 30.001 έως και 40.000 ευρώ
      - 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
       
      Ο φόρος που προκύπτει κατά την εφαρμογή της παραπάνω κλίμακας μειώνεται κατά 2.000 ευρώ όταν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις δεν υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ. Εάν το ποσό του φόρου είναι μικρότερο των 2.000 ευρώ, το ποσό της μείωσης περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου. Για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, το οποίο υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ, το ποσό της μείωσης μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις.
       
      Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα, χωρίς όμως το έμμεσο αφορολόγητο των 9.100 ευρώ, το οποίο προκύπτει από την έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ, και αφού προστεθούν σε τυχόν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις.
       
      Αλλαγές προβλέπει το νομοσχέδιο και στην κλίμακα ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Οι νέοι συντελεστές και τα κλιμάκια εισοδήματος είναι τα ακόλουθα:
       
      - 0% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ
      - 2,2% για εισόδημα από 12.001έως 20.000 ευρώ
      - 5% από 20.001 έως 30.000 ευρώ
      - 6,5% από 30.001-40.000 ευρώ
      - 7,5% από 40.001 έως και 65.000 ευρώ
      - 9% από 65.001 έως και 220.000 ευρώ
      - 10% από 220.001 ευρώ και πάνω.
       
      Οι αλλαγές αυτές, τόσο στο αφορολόγητο ποσό εισοδήματος και στην κλίμακα όσο και στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα έχουν τα ακόλουθα αποτελέσματα:
       
      * Αύξηση φόρου από 8 έως και 176 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα από 9.100 έως και 27.000 ευρώ.
      * Μείωση φόρου από 76 έως και 399 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα από 28.000 έως και 43.000 ευρώ.
      * Μεγαλύτερη αύξηση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα υψηλότερα των 43.000 ευρώ.
      * Μείωση φόρου έως και 764 ευρώ για τους περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα έως 32.000 ευρώ.
       
      Σημειώνεται ότι οι συντελεστές φορολογίας των ενοικίων αυξάνονται από 11% σε 15% για από εισοδήματα της συγκεκριμένης κατηγορίας έως 12.000 ευρώ, ενώ όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 12.001 ευρώ έως και 35.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 35% (από 33% σήμερα). Για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 35.000 ευρώ προβλέπεται η επιβολή συντελεστή 45%.
       
      Πηγή: http://www.ered.gr/el/content/Ti_allazei_me_to_neo_forologiko_nomoschedio/#.VxcmevmLS70
    10. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Με τις διατάξεις των υποπαραγράφων ΙΑ.1 και ΙΑ.2 της παραγράφου ΙΑ’ του άρθρου πρώτου του Ν.4152/2013 (ΦΕΚ 107/τ.Α’/9-5-2013), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τις παρ.1,2 & 3 του άρθρου δεύτερου του Ν.4158/13 και τις σχετικές ΥΑ Β/7/15878/2915/13 & ΥΑ Β /7/15877/2914/13 (ΦΕΚ 1265/τΒ’/24-5-2013), παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης καθυστερούμενων οφειλών με την επιλογή μίας εκ των παρακάτω δυνατοτήτων:
       
      Α. Ένταξη στη ρύθμιση «Νέας Αρχής» της υποπ/φου ΙΑ.2 της παρ.ΙΑ’ του άρθρου πρώτου του Ν.4152/13, καθυστερούμενων έως την 31/12/12 οφειλών μετά των νόμιμων προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, με προϋπόθεση καταβολής ανελλιπώς των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2013 και εφεξής, και καταβολή τους εφάπαξ ή σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις με αντίστοιχη έκπτωση επί των πρόσθετων τελών ως εξής:

      Έκπτωση 50% εφόσον το χρέος εξοφληθεί εφάπαξ ως 31/7/2013
      Έκπτωση 40% εφόσον το χρέος εξοφληθεί ως 30/6/2014
      Έκπτωση 35% εφόσον το χρέος εξοφληθεί ως 30/6/2015
      Έκπτωση 30% εφόσον το χρέος εξοφληθεί ως 30/6/2016
      Έκπτωση 25% εφόσον το χρέος εξοφληθεί ως 30/6/2017

       
      Η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση «Νέας Αρχής» υποβάλλεται άπαξ και οποτεδήποτε (με ανάλογη απαλλαγή των προσαυξήσεων) με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της τελευταίας δόσης την 30/6/2017, με εξαίρεση την εφάπαξ εξόφληση που πρέπει να πραγματοποιηθεί ως 31/7/2013.
       
      Ασφαλιστικές εισφορές ληξιπρόθεσμες από την 1/1/2013 πρέπει να καταβληθούν πριν την ημερομηνία υπαγωγής τους στη ρύθμιση. Ο οφειλέτης πρέπει να είναι ενήμερος φορολογικά και ασφαλιστικά από την 1/1/13 προκειμένου να δύναται να υπαχθεί στη ρύθμιση.
       
      Ένταξη στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» των καθυστερούμενων έως την 31/12/2012 οφειλών, οι οποίες δεν προέρχονται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, για φυσικά πρόσωπα με αδυναμία εξόφλησης της οφειλής εφάπαξ ή έως 48 δόσεις και για συνολικό ύψος κύριας οφειλής έως 5.000 €. Στη περίπτωση αυτή ο αριθμός των δόσεων
      καθορίζεται με μέγιστο αριθμό δόσεων τις 100 και με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 € και δεν παρέχεται έκπτωση επί των πρόσθετων τελών και λοιπών προσαυξήσεων. Για τη υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή πρέπει να υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν.1599/86 του οφειλέτη ή του νόμιμου εκπροσώπου του στην οποία δηλώνεται η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής τη δεδομένη χρονική στιγμή στο πρόγραμμα της ρύθμισης (48 δόσεις), αλλά δυνατότητα τήρησης ρύθμισης σε παραπάνω δόσεις και βιωσιμότητα αυτής.
      Το ποσό της κύριας οφειλής που υπάγεται στη ρύθμιση επιβαρύνεται από 1/1/2013 με ετήσιο επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, προσαυξημένο με 800 μονάδες βάσης (δηλαδή 8%).
       
      Η καταβολή των δόσεων στη ρύθμιση «Νέας Αρχής» ή στη «Πάγια ρύθμιση» γίνεται υποχρεωτικά με πάγια εντολή αυτόματης χρέωσης του λογαριασμού του οφειλέτη με πίστωση του λογαριασμού του ΕΤΑΑ/ΤΟΜΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΕΔΕ στην ΕΤΕ. Η πάγια εντολή πιστοποιείται από την ΕΤΕ με ενημέρωση που θα στέλνει ο οφειλέτης στο ΕΤΑΑ/ΤΟΜΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΕΔΕ. Για την καταβολή των δόσεων δεν απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη. Εξαιρούνται από υποχρέωση πάγιας εντολής οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες άνω των 65 ετών, των οποίων η συνολική βασική οφειλή δεν ξεπερνά τις 5.000 € και οι οφειλέτες φυσικά πρόσωπα που δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό.
       
      Διαβάστε όλη την ανακοίνωση εδώ: http://www.tsmede.gr/Portals/0/Anakoinoseis/%CE%A1%CE%A5%CE%98%CE%9C%CE%99%CE%A3%CE%97_4152_%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%9A%CE%9F%CE%99%CE%9D%CE%A9%CE%A3%CE%97.pdf
       
      Πηγή: http://www.tsmede.gr/
    11. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Σύμφωνα με ενημέρωση από το Ταμείο, μετά την εισήγηση της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ και την ομόφωνη απόφαση 24/378/16.12.2015 της συνεδρίασης του ΔΣ του ΕΤΑΑ,
      παρατείνεται η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών Β΄εξαμήνου 2015 μέχρι και τις 16/01/2016.
       
      Σύμφωνα με την ενημέρωση, παραμένει σε ισχύ η ασφαλιστική ενημερότητα και ικανότητα του ασφαλισμένου, ενώ παράλληλα απαλλάσσονται οι ασφαλισμένοι από τα πρόσθετα τέλη μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.
       
      Πηγή: http://web.tee.gr/paratasi-katavolis-asfalistikon-eisforon-2ou-eksaminou-2015-tsmede/
    12. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Σε άμεση ισχύ, από σήμερα, η ρήτρα για τις επιχειρήσεις ότι δεν κάνουν απολύσεις και τα ευνοϊκά μέτρα αναστολής φόρων-εισφορών. Για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, τα μέτρα ισχύουν από την ημέρα δημοσίευσης της σχετικής ΚΥΑ.
      Επίσης, Σε λίγες μέρες, δύο μήνες νωρίτερα από τον προγραμματισμό μας, θα είναι έτοιμο το http://gov.gr σε beta version, για την εξυπηρέτηση των πολιτών από το σπίτι. Μία σειρά από υπηρεσίες θα διατεθούν στους πολίτες ψηφιακά.
      Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο 2ο πακέτο
      Αναστέλλονται για 4 μήνες: Καταβολή οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ Καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών Καταβολή δόσεων και ρυθμίσεων Προϋπόθεση για την αναστολή είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας Αποζημίωση 800 ευρώ σε όσους σταμάτησαν να εργάζονται
      Στα 800 ευρώ θα ανέλθει, τελικώς, η αποζημίωση προς τους πολίτες των οποίων ανεστάλη η σύμβαση λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης στην οποία εργάζονται.
      Όπως επί λέξει είπε ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξη Τύπου που είναι σε εξέλιξη, όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, θα λάβουν αποζημίωση στις αρχές Απριλίου από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 800 ευρώ. Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζόμενους με κόστος περίπου, στα 400 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα.
      Εξάλλου, συνέχισε, το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές εισφορές τους με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού. Το δημοσιονομικό κόστος Μαρτίου και Απριλίου για τους περίπου 500.000 εργαζόμενους ανέρχεται περίπου στα 450 εκατ. ευρώ. Παράλληλα για αυτούς τους εργαζόμενους αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου για 4 μήνες, σημείωσε κλείνοντας τη σχετική ανακοίνωση ο υπουργός.
      Μείωση ΦΠΑ από 24% σε 6% σε μάσκες, γάντια, αντισηπτικά
      Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε επίσης ότι μειώνεται στο 6% από 24% ο ΦΠΑ σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ. Η μείωση αυτή αποσκοπεί στη μείωση του κόστους των προϊόντων.
      Παρεμβάσεις για ακίνητα -Τι θα ισχύει για τον ΕΝΦΙΑ
      Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε και παρεμβάσεις και στην αγορά ακινήτων. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται θα πληρώνουν το 60% των μισθωμάτων τους μήνες Μάρτιο & Απρίλιο. Το ίδιο ισχύει για εργαζομένους που χάνουν τη δουλειά τους Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς, οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.
      Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης την άμεση πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους πολίτες.
      Παρεμβάσεις και από τις τράπεζες
      Ως προς τις τράπεζες δήλωσε ότι πρέπει να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις και για τα φυσικά πρόσωπα. Πρέπει να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων, σημείωσε. Τέλος, τόνισε ότι τα τραπεζικά καταστήματα μένουν ακόμα ανοιχτά αλλά θα δοθούν οδηγίες για προστασία εργαζομένων και συναλλασσόμενων.
      800 ευρώ ενίσχυση για αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες
      Δέσμη έξι χρηματοδοτικών εργαλείων ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο της δεύτερης δέσμης οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού.
      Ο υπουργός υπογράμμισε ότι όλα τα μέτρα συνδέονται με διατήρηση των θέσεων εργασίας, πριν την ανακοίνωση των μέτρων υπογράμμισε ότι η αγορά έχει ομαλοποιηθεί και προσέθεσε : «Από αυτή κρίση θα εξέλθουμε όλοι μαζί και κανένας δεν θα μείνει πίσω, κρινόμαστε άπαντες, κυβέρνηση, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι πολίτες».
      Τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι:
      Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα ‪15 Μαρτίου-30 Απριλίου, θα δοθεί στις αρχές Απριλίου ενίσχυση 800 ευρώ. Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορωνοϊό. Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο δύναται να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά. Ενώ σε συνεννόηση με τις τράπεζες που ήδη το ανακοίνωσαν, αναβάλλεται η πληρωμή και των χρεολυσίων τους έως ‪30/9/2020‬. Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας, θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ. Σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ. Απλοποιείται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αυξάνουμε τους πόρους του κατά 250 εκατ. ευρώ για την χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια. Οι εργοδότες δεν πρέπει να προχωρούν σε απολύσεις
      Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τόνισε ότι οι εργοδότες δεν πρέπει αναίτια και αδικαιολόγητα να προχωρούν σε απολύσεις, να εκδηλώνουν καταχρηστικές συμπεριφορές, δεν πρέπει να λειτουργούν υπό καθεστώς πανικού. Σημείωσε ωστόσο ότι δυστυχώς η εικόνα της αγορά εργασίας για τον Μάρτιο είναι από απογοητευτική έως τραγική.
      «Μέσα σε ένα κλίμα δημιουργικής συνεργασίας με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, και όλη η κυβέρνηση συνολικά, με πρώτο τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ερχόμαστε να στηρίξουμε έμπρακτα το σύνολο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων τόσο εκείνων που ανεστάλη η λειτουργία τους, όσο και εκείνων που συνεχίζεται η λειτουργία τους. Δυστυχώς, η εικόνα της αγοράς εργασίας έως σήμερα, για τον Μάρτιο, είναι απογοητευτική έως και τραγική, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος "ΕΡΓΑΝΗ"» σημείωσε ο κ. Βρούτσης.
      Όπως είπε, οι επιχειρηματίες δεν πρέπει αναίτια και αδικαιολόγητα να προχωρούν σε απολύσεις και να εκδηλώνουν καταχρηστικές συμπεριφορές ούτε να λειτουργούν υπό το καθεστώς πανικού. «Η κρίση ήρθε και θα περάσει και στο τέλος θα νικήσουμε» τόνισε ο υπουργός Εργασίας.
      Υπογράμμισε δε ότι όλα τα ευνοϊκά μέτρα και οι εξαγγελίες των υπουργείων και της κυβέρνησης συνδέονται με τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας. «Τη μάχη κατά αυτής της πρωτοφανούς κρίσης θα πρέπει να τη δώσουμε και να συμβάλουμε όλοι μαζί, ενωμένοι -Πολιτεία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι» δήλωσε ο κ. Βρούτσης, προσθέτοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή, στο τέλος της κρίσης να είμαστε υγιείς και, κυρίως, η κοινωνία να είναι όρθια και ζωντανή.
      «Γι' αυτό, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας λαμβάνουμε έκτακτα και αναγκαία μέτρα, τα οποία συνιστούν ένα συνολικό δίχτυ προστασίας των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων» σχολίασε ο υπουργός Εργασίας.
      Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:
      Μέτρα για τους εργαζόμενους:
      Ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους, ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης. Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, κατόπιν εντολής δημόσιας Αρχής, ενώ, σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα, θα θεωρείται άκυρη. Αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, για διάστημα κάλυψης από τις 15 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανεστάλη η λειτουργία τους, η οποία θα καταβληθεί το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη των παραπάνω εργαζομένων για όλο το διάστημα αναστολής της λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπολογιζόμενης στον ονομαστικό τους μισθό. Μέτρα για τους ανέργους:
      - Παράταση καταβολής της τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας, σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει την 31η Μαρτίου.
      Μέτρα για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους:
      - Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων μηνός Φεβρουαρίου για τρεις μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.
      Μέτρα για επιχειρήσεις και εργοδότες
      Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου για τρεις μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται.
      Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά Ταμεία για τρεις μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Μέτρα ενίσχυσης ευελιξίας των επιχειρήσεων για τη λειτουργική προσαρμογή τους στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού: Πρόβλεψη λειτουργίας επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας, με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας. Θέσπιση μέτρων για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών ιατρού εργασίας και την άρση διοικητικών εμποδίων για επιχειρήσεις, υπηρεσίες και ιατρούς και, ιδίως, την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και της δημόσιας υγείας. Αξιοποίηση ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ - Καθιέρωση σημαντικών διευκολύνσεων για όλους τους πολίτες. Για παράδειγμα, η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών στον Ηλεκτρονικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) και τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), μέσω της επίσπευσης της προγραμματισμένης υλοποίησης βασικών λειτουργιών των δύο αυτών οργανισμών».
      «Βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση, ώστε με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες να ξεπεράσουμε και αυτήν την κρίση όλοι μαζί, ενωμένοι: Πολιτεία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι» επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας.
      iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/oikonomia/koronoios-metra-epiheiriseis-ergazemenoi-noikokyria-800-eyro-gia-toys-ergazomenoys
    13. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      akius

      Καταργούνται από το 2014 λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων περίπου 150 φόροι και μη ανταποδοτικές χρεώσεις υπέρ τρίτων, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να έχει αναλάβει την υποχρέωση με τον νέο Προϋπολογισμό του 2014 να εξαλείψει μεγάλο μέρος των χρεώσεων αυτών κατά τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο.
       
      Η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της Τρόικα η οποία ήδη από το 12011 έχει διαπιστώσε4ι πως το κόστος υπηρεσιών και προϊόντων στην Ελλάδα επηρεάζεται από συντεχνιακούς δασμούς και φόρους οι οποίοι στερούνται διαφάνειας, αναφέρουν τα Νέα. Οι φόροι αυτοί, μπορεί να έχουν μικρή συμμετοχή στο δημόσια έσοδα, επηρεάζουν δυσάρεστα την τελική κατανάλωση και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις οι χρεώσεις αυτές να επιβαρύνουν μόνο τα εγχώρια προϊόντα και όχι τα εισαγόμενα, ενώ παράλληλα, πλήττουν επιλεκτικά επαγγέλματα, προϊόντα, δραστηριότητες ή συντελεστές.
       
      Η κατάργηση των μη ανταποδοτικών χρεώσεων, δημιουργεί «πονοκέφαλο» στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς θα δημιουργηθούν ταμειακά προβλήματα που αρκετές φορές θα πρέπει να ενισχυθούν από τον προϋπολογισμό.
       
      Μερικές από τις χρεώσεις υπέρ τρίτων οι οποίες θα καταργηθούν
       
      ΔΕΗ:
      Δημοτικά τέλη
      Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης
      Ειδικό Τέλος 5 τοις χιλίοις
      Τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
      Ειδικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας
      Τέλος υπέρ της ΕΡΤ
      Ασφαλιστικά Ταμεία
       
      Εισφορά υπέρ ΟΓΑ
      Εισφορά υπέρ ΤΣΜΕΔΕ
      Εισφορά υπέρ του Ταμείου Νομικών
      Εισφορά υπέρ του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών
      Εισφορά υπέρ ΝΑΤ
      Φαρμακοποιοί: Εισφορά επί των φαρμάκων υπέρ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου
       
      ΑΕΙ: Εισφορές επί της αξίας των εισαγόμενων εμπορευμάτων για την ενίσχυση του Πανεπιστημίου
       
      ΕΠΟ: Εισφορές υπέρ των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών
      ΕΟΤ: Δασμοί για την ενίσχυση του ΕΟΤ
       
      Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
       
      Πηγή: Καταργούνται 150 φόροι υπέρ τρίτων
    14. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Earl

      Οι πληρωμές των τελών 3% υπέρ ΤΣΜΕΔΕ & ΕΜΠ μπορούν να γίνονται πλέον και ηλεκτρονικά μέσω της νέας πλατφόρμας SimplePay της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.
       
      Κάνετε εγγραφή στην υπηρεσία και έπειτα κλικ στο:
       
      Συναλλαγές > Ασφαλιστικά Ταμεία > ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ Είσπραξη πόρων στα δεξιά της ιστοσελίδας.
       
      Συμπληρώνεται τα απαιτούμενα πεδία (κωδικό καταβολής, ονοματεπώνυμο, ποσό προϋπολογισμού έργου, ποσό καταβολής, και ένα τηλέφωνο) και στη συνέχεια επιλέγετε τον τρόπο πληρωμής. Είτε με χρέωση του λογαριασμού σας στην Εθνική, είτε με πιστωτική κάρτα της Εθνικής.
       
      Για την πληρωμή μέσω άλλης τράπεζας υπάρχει επιπλέον χρέωση 0,69€.
       
      Πέραν από αυτά τα χαρμόσυνα νέα, ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα καταργηθούν αυτά τα τέλη όπως έγινε και με το 2% υπέρ ΤΕΕ, και θα ησυχάσουμε...
    15. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      κλεοβουλος

      Αναστολή αύξησης των εισφορών του ΕΤΑΑ, δίμηνη παράταση στην καταληκτική ημερομηνία πληρωμής των εισφορών
       
      ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ - ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ
       
      Σήμερα το μεσημέρι συνεδρίασε το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ και κατά πληροφορίες που συνέλεξε η ΠΕΣΕΔΕ ελήφθει η κάτωθι απόφαση:
       
      Για τις εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ για όλους τους Κλάδους του ΕΤΑΑ (Μηχανικοί, Γιατροί, Δικηγόροι), με 8 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 1 λευκή αποφασίστηκε η αναστολή αύξησης των εισφορών μέχρι την εκδίκαση της αίτησης αναστολής που έχει υποβληθεί από το ΤΕΕ στο ΣΤΕ.
       
      Δίδεται δίμηνη παράταση της καταληκτικής προθεσμίας πληρωμής (από 30/4/2013 μετατίθεται στις 30/6/2013) και θα αποσταλούν νέα ειδοποιητήρια με τις εισφορές στο προηγούμενο ύψος.
       
      Πηγή: www.spedeth.gr
    16. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      OLINAPAL

      Σύμφωνα με ενημέρωση από την "Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών", η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΣΜΕΔΕ της 11-01-2015, αποφάσισε την παράταση της εξόφλησης των ειδοποιητηρίων του Β εξαμήνου του 2015 έως τις 15/02/2016.
       
      Αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από το ΤΣΜΕΔΕ
       
      Πηγή: http://www.b2green.gr/el/post/31319/tsmede-nea-paratasi-eisforon-v-examinou-2015
    17. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Μουστάκας Β.

      Νέες περικοπές και δυσμενέστερες αλλαγές στη συνταξιοδότηση χιλιάδων ασφαλισμένων επιφέρουν οι διατάξεις που κατατέθηκαν ως τροπολογία από το υπουργείο Εργασίας, το βράδυ της Τετάρτης, δίκην νομοτεχνικών βελτιώσεων στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο. Προβλέπεται, λοιπόν, η κατάργηση κοινωνικών πόρων που είχαν απομείνει στο ΤΣΜΕΔΕ, στο ΤΣΑΥ και στο Ταμείο των ενστόλων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έλλειμμα 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ προβλήματα και νέες καθυστερήσεις αναμένονται στη διαδικασία απονομής του εφάπαξ, αφού αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού, με αποτέλεσμα να απαιτούνται νέα δικαιολογητικά από τους συνταξιούχους εν αναμονή.
       
      Βάσει της τροπολογίας, καταργούνται πόροι που χρηματοδοτούσαν το πρώην ΤΣΜΕΔΕ και είχαν θεσμοθετηθεί το 1940, το 1979 ή το 1993 (κρατήσεις επί παντός λογαριασμού πληρωμής εργολάβου, επί των αμοιβών για την εκπόνηση τεχνικών μελετών, επί αμοιβών για βιομηχανικές, ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές μελέτες κ.λπ.). Καταργούνται, επίσης, εναπομείναντες πόροι από το Ταμείο Νομικών, από το ΤΣΑΥ, από τα Ταμεία των δημοσιογράφων και των εργαζόμενων στον Τύπο αλλά και από τα Ταμεία των ενστόλων. Συνολικά, το έλλειμμα που δημιουργείται στον ΕΦΚΑ, στον οποίο συγχωνεύονται όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης, εκτιμάται από το ΓΛΚ σε 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
       
      Με την ίδια τροπολογία χάνουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα συνταξιοδοτηθούν μετά τις 12 Μαΐου 2016 (όπως ισχύει ήδη για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα) τις «οικογενειακές παροχές». Πρόκειται για τα επιδόματα συζύγου ή τέκνων που προβλέπονταν από τις παλιές διατάξεις.
       
      Δυσμενείς αλλαγές επιφέρει και η διάταξη που καταργεί νόμο του 1992, βάσει του οποίου για τους νέους ασφαλισμένους (από 1/1/1993) το εξάμηνο λογίζεται ως έτος για την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης. Επί τα χείρω αλλάζει και το όριο περικοπής της σύνταξης για τους συνταξιούχους που εργάζονται. Μετά τη συμπλήρωση των 55ου θα χάνουν το 70% από το ποσό της ακαθάριστης κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος συντάξεων που υπερβαίνει τα 780 ευρώ (αντί 970 ευρώ). Τέλος, για τον υπολογισμό του εφάπαξ αλλάζει η βάση υπολογισμού του βοηθήματος για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από το 2014, ενώ μεγαλύτερες θα είναι και οι περικοπές στα εφάπαξ των αυτοαπασχολουμένων.
       
      Πηγή: Καθημερινή - http://www.kathimerini.gr/862237/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/katarghsh-koinwnikwn-porwn-asfalistikwn-tameiwn
       
      Και από τον συνάδελφο CivilKald
       
      Kαταργείται η κράτηση του 2% επί των αμοιβών των μελετών και των επιβλέψεων δημοσίων και ιδιωτικών τεχνικών έργων.
       
      Η κατάργηση είναι άμεση, ήτοι θα ξεκινήσει από τη δημοσίευση του ανωτέρω νόμου (πλέον) στο ΦΕΚ, η οποία αναμένεται τις προσεχείς ημέρες.
       
      Σημειώνεται ότι με τον Ν. 4254/2014 είχε καταργηθεί από 1/1/2015 η αντίστοιχη κράτηση 1% υπέρ του ΤΣΜΕΔΕ επί των πληρωμών των εργοληπτών δημοσίων έργων, γεγονός που είχε δημιουργήσει θέμα διαφορετικής μεταχείρισης εργοληπτικών και μελετητικών επιχειρήσεων, καθόσον οι δύο επιχειρηματικοί κλάδοι απολάμβαναν και απολαμβάνουν (μέχρι σήμερα τουλάχιστον) τα ίδια προνόμια από το ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ, με κυριότερο την παροχή εγγυήσεων για την ανάληψη και την εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων.
    18. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Τα συμφωνητικά μεταξύ επιτηδευματιών θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά ανά τρίμηνο.
       
      Δηλαδή, μέχρι το τέλος Απριλίου για το πρώτο τρίμηνο του 2015, μέχρι τέλος Ιουλίου για το δεύτερο τρίμηνο, μέχρι τέλος Οκτωβρίου για το τρίτο τρίμηνο και μέχρι τέλος Ιανουαρίου για το τέταρτο τρίμηνο.
       
      Αυτό προβλέπει απόφαση της γ.γ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου. Η απόφαση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αφορά όλα τα συμφωνητικά που συνάπτονται από 01/01/2015 και μετά.
       
      Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/finance/story/907988/meso-taxisnet-i-katathesi-sumfonitikon
    19. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

      Engineer

      Σε λειτουργία τέθηκε η εφαρμογή του ΕΦΚΑ για την Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας.
      Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα https://www.efka.gov.gr/epilego/ και ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνονται μπορείτε να υποβάλετε την αίτηση και να επιλέξετε την ασφαλιστική κατηγορία.
      Βήμα πρώτο
      Διαβάστε προσεκτικά το κείμενο που αφορά στην ιδιότητά σας (αγρότης, ελεύθερος επαγγελματίας - αυτοαπασχολούμενος, νέος ασφαλισμένος, με παράλληλη απασχόληση)
      Βήμα δεύτερο
      Αξιολογήστε τις επιλογές που έχετε, ανάλογα με τις τωρινές δυνατότητές σας αλλά και τους στόχους σας για το μέλλον
      Βήμα τρίτο
      Αποφασίστε σε ποια ασφαλιστική κατηγορία θα καταταχθείτε (Σημ. Εάν δεν επιλέξετε κατηγορία θα καταταχθείτε στην 1η ασφαλιστική κατηγορία)
      Βήμα τέταρτο
      Επιλέξτε εδώ για να κάνετε την ηλεκτρονική αίτηση επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έως και την Παρασκευή 13/3/2020
      Χρήσιμες Πληροφορίες
      1. Τι αλλάζει από 1/1/2020 ως προς την ασφάλιση μου;
      Αποσυνδέεται ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών από το δηλωθέν εισόδημα και δημιουργούνται ασφαλιστικές κατηγορίες, ανά κλάδο, με συγκεκριμένα ποσά, ως εξής:
      • επτά (7) ασφαλιστικές κατηγορίες για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, εκ των οποίων μία θεωρείται ειδική ασφαλιστική κατηγορία και απευθύνεται σε νέους επαγγελματίες (πρώτα πέντε έτη ασφάλισης)
      • έξι (6) κατηγορίες για αγρότες.
      2. Μπορώ να επιλέξω οποιαδήποτε από τις διαθέσιμες ασφαλιστικές κατηγορίες;
      Φυσικά. Υπάρχουν επτά (7) διαθέσιμες κατηγορίες για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, εκ των οποίων μία θεωρείται ειδική ασφαλιστική κατηγορία και απευθύνεται σε νέους επαγγελματίες, έως 5 έτη ασφάλισης και έξι (6) κατηγορίες για αγρότες.
      3. Είναι υποχρεωτική η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας.
      Ναι είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση που δεν επιλέξετε ασφαλιστική κατηγορία θα καταταχθείτε υποχρεωτικά στην πρώτη (1η) ασφαλιστική κατηγορία. Φυσικά με το νέο σύστημα έχετε την δυνατότητα να επιλέγετε κατηγορία για κάθε χρόνο ασφάλισής σας.
      4. Τι πρέπει να κάνω και έως πότε για να επιλέξω ασφαλιστική κατηγορία;
      Διαβάστε προσεκτικά το κείμενο που αφορά στην ιδιότητά σας (Αγρότης, Ελεύθερος επαγγελματίας-Αυτοαπασχολούμενος, νέος ασφαλισμένος, παράλληλα απασχολούμενος) και ενημερωθείτε για τις επιλογές που έχετε, ανάλογα με τις τωρινές δυνατότητές σας, αλλά και με την σύνταξη που επιθυμείτε να λάβετε.
      Αφού αποφασίσετε σε ποια ασφαλιστική κατηγορία θα ενταχθείτε πατήστε εδώ για την Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας. Η προθεσμία υποβολής λήγει το βράδυ της Παρασκευής 13/3/2020.
      5. Τι ισχύει για τους νέους επαγγελματίες;
      Οι νέοι επαγγελματίες (ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι) μπορείτε να επιλέξετε την ειδική ασφαλιστική κατηγορία για νέους ασφαλισμένους και να παραμείνετε σε αυτήν για τα πέντε πρώτα έτη ασφάλισής σας. Έχετε επίσης την δυνατότητα επιλογής κατηγορίας ανώτερης από την ειδική.
      6. Τι προβλέπεται για Μη Μισθωτούς με παράλληλη ασφάλιση;
      Με το νέο ασφαλιστικό ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες πληρώνουν μία μόνο εισφορά ακόμα και στην περίπτωση της παράλληλης ασφάλισης. Ο υπολογισμός της εισφοράς διαφοροποιείται ανάλογα με τέσσερεις (4) ειδικές περιπτώσεις, λεπτομέρειες για τις οποίες μπορείτε να δείτε εδώ.
      7. Κάθε πότε και με ποιο τρόπο πληρώνονται οι εισφορές;
      Οι εισφορές είναι μηνιαίες και καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα. Οι πληρωμές εξακολουθούν να πραγματοποιούνται σε όλες τις Τράπεζες και στα ΕΛΤΑ, μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος (ΔΙΑΣ), με εντολές πληρωμής ή με άμεση χρέωση λογαριασμού (πάγια εντολή).
      Νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών
      Οι νέοι κανόνες για νέους και παλαιούς ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες διαμορφώνουν ένα διαφορετικό πλαίσιο στον χώρο της ασφάλισης. Τώρα οι μη μισθωτοί διαμορφώνετε το μέλλον σας και μπορείτε να προγραμματίσετε και να διαμορφώσετε τις συντάξιμες αποδοχές σας!
      Μέσω του νέου εισφοροδοτικού συστήματος:
      Αποσυνδέεται ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών από το δηλωθέν εισόδημα. Από 01/01/2020 δημιουργούνται ασφαλιστικές κατηγορίες, ανά κλάδο, με συγκεκριμένα ποσά: Πιο συγκεκριμένα δημιουργούνται:
      - επτά (7) ασφαλιστικές κατηγορίες για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, εκ των οποίων μία θεωρείται ειδική ασφαλιστική κατηγορία και απευθύνεται σε νέους επαγγελματίες (πρώτα πέντε έτη ασφάλισης)
      - έξι (6) κατηγορίες για αγρότες. Η κατάταξη σας σε μία από τις κατηγορίες αυτές γίνεται με ελεύθερη επιλογή μετά από υποβολή σχετικής αίτησης. Σας προσφέρεται ευελιξία μέσω της δυνατότητας ετήσιας αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας. Υπάρχει ειδική πρόβλεψη για αγρότες και νέους επαγγελματίες-ελεύθερους επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενους. Υπάρχει νέα προσέγγιση της παράλληλης ασφάλισης μέσω του προσδιορισμού ελάχιστου ύψους εισφορών που προκύπτει από το άθροισμα εισφορών μισθωτής και μη μισθωτής απασχόλησης και δυνατότητα καταβολής προαιρετικά υψηλότερων εισφορών. Διαμορφώνεται νέο ανώτατο όριο εισφορών. Εισάγεται η έννοια του ασφαλιστικού προγραμματισμού μέσω της διαμόρφωσης των συντάξιμων αποδοχών. Επισημάνσεις
      - Η κατάταξή σας σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική
      - Η προθεσμία για υποβολή της αίτησής σας είναι έως και Παρασκευή 13/3/2020. Επιλέξτε τον κλάδο που ανήκετε και διαβάστε περισσότερα
      Είμαι νέος ελεύθερος επαγγελματίας - αυτοαπασχολούμενος Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας - αυτοαπασχολούμενος Είμαι αγρότης Διατηρώ Μη Μισθωτή δραστηριότητα αλλά παράλληλα έχω και Μισθωτή απασχόληση Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών
      1. Που κάνω την αίτηση για την επιλογή ασφαλιστική κατηγορίας;
      Επισκεφθείτε την ειδική υπηρεσία στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ για να επιλέξετε εύκολα την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμείτε.
      Στην οθόνη που θα εμφανιστεί πληκτρολογήστε του κωδικούς του TAXIS και το ΑΜΚΑ για να γίνει η ταυτοποίηση των στοιχείων σας. Στην συνέχεια ακολουθήστε τις οδηγίες που υπάρχουν στην εφαρμογή.
      2. Ποια είναι τα βήματα για να κάνω την αίτηση και να επιλέξω ασφαλιστική κατηγορία;
      Επισκεφθείτε την ειδική υπηρεσία στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ για να επιλέξετε εύκολα την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμείτε.
      ΒΗΜΑ 1 - Στην οθόνη που θα εμφανιστεί πληκτρολογήστε του κωδικούς του TAXIS και το ΑΜΚΑ για να γίνει η ταυτοποίηση των στοιχείων σας. Στην συνέχεια ακολουθήστε τις οδηγίες που υπάρχουν στην εφαρμογή.
      ΒΗΜΑ 2 - Εμφανίζεται η φόρμα της Αίτησης όπου είναι προ - συμπληρωμένα τα στοιχεία σας
      ΒΗΜΑ 3 - Στην ίδια φόρμα εμφανίζεται πίνακας για να επιλέξετε ασφαλιστική κατηγορία σύμφωνα με την ιδιότητα ασφάλισης: Α. Ελεύθεροι επαγγελματίες & Αυτοαπασχολούμενοι, Β. Αγρότες. Σημ. Στην κατηγορία (Α) υπάρχει επιλογή Ειδικής Ασφαλιστικής κατηγορίας και σε αυτή την περίπτωση το σύστημα θα διενεργήσει έλεγχο σχετικά με το εάν έχετε τις προϋποθέσεις ένταξης στην κατηγορία
      ΒΗΜΑ 4 - Δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης. Θα πατήσετε στο κουτάκι συμφωνίας εάν έχετε παράλληλη μισθωτή εργασία
      ΒΗΜΑ 5 - Ελέγξτε τα στοιχεία σας και πατήστε Υποβολή αίτησης. Ακολουθεί μήνυμα με το οποίο ενημερώνεστε για τις επιλογές σας.
      Έχετε επιλέξει την …………….. ασφαλιστική κατηγορία και δηλώσατε ότι είστε/δεν είστε παράλληλα μισθωτός. Οριστικοποιείστε τις επιλογές σας.
      ΒΗΜΑ 6 – Στην συνέχεια εμφανίζεται επιλογή οριστικοποίησης της υποβολής της αίτησης και δημιουργείται αποδεικτικό υποβολής της αίτησης στο οποίο περιλαμβάνεται αριθμός αίτησης και οι επιλογές σας.
      Η υποβολή της αίτησή σας ολοκληρώθηκε επιτυχώς και έλαβε αριθμό συστήματος ….……./….-…..-20…… Έχετε επιλέξει την …….. ασφαλιστική κατηγορία και έχετε δηλώσει ότι απασχολείστε/δεν απασχολείστε παράλληλα ως μισθωτός.
      3. Μέχρι πότε πρέπει να υποβάλλω την αίτηση για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας;
      Η αίτηση επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας μπορεί να υποβληθεί έως την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020.
      4. Εάν κάνω κάποιο λάθος ή εάν αποφασίσω να αλλάξω κατηγορία έχω την δυνατότητα να αλλάξω την αίτησή μου;
      Έχετε την δυνατότητα να κάνετε αλλαγή στην αρχική σας επιλογή έως την καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής δηλ. έως και την Παρασκευή 13/3/2020.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.