Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Αυτοί Είναι οι Πέντε Κρίσιμοι Σταθμοί για τον EastMed ως το 2024


    Η διακρατική συμφωνία που υπέγραψαν Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ έδωσε το πολιτικό υπόβαθρο για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας "Φιλελεύθερος", σε τεχνοκρατικό επίπεδο οι εργασίες τρέχουν προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. Ζητούμενο είναι μέχρι τον Δεκέμβρη του 2024 ο αγωγός να είναι έτοιμος, να ξεπεραστούν τα εμπόδια και κυρίως να βρεθεί αγοραστής για το φυσικό αέριο. 
    Οι πέντε σταθμοί που σχεδιάζεται να περάσει το έργο μέχρι να ολοκληρωθεί, είναι οι εξής: 

    1ος σταθμός: Οι τρεις από τις τέσσερις χώρες που εμπλέκονται στον EastMed υπέγραψαν διακρατική συμφωνία κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα. Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ τα βρήκαν και είναι έτοιμες για δουλειά. Η Ιταλία, που είναι ο τέταρτος συνδετικός κρίκος της αλυσίδας, δήλωσε ότι υποστηρίζει την προσπάθεια, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται πως χωρίς την ιταλική συμμετοχή τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Το γεγονός ότι σε πολιτικό επίπεδο η Ιταλία είναι υπέρ του έργου στέλνει ένα θετικό μήνυμα. Τα προβλήματα που υφίστανται είναι σε τοπικό επίπεδο στην Ιταλία και αφορούν στα έργα που θα γίνουν επί του εδάφους όπου κάποιες επηρεαζόμενες κοινότητες αντιδρούν. 

    2ος σταθμός: Οι τεχνικές μελέτες, δηλαδή εκείνες που θα καταδείξουν εάν το έργο μπορεί να κατασκευαστεί κ.λπ., αναμένεται να ολοκληρωθούν στα μέσα του 2021.

    3ος σταθμός: Τέλος του 2021, δηλαδή σε 2 χρόνια, θα ξεκινήσουν οι αδειοδοτήσεις. 

    4ος σταθμός: Τελική επενδυτική απόφαση περί τα τέλη του 2021.

    5ος σταθμός: Αυτός είναι ίσως από τους πιο κρίσιμους σταθμούς από τους οποίους πρέπει να περάσει ο αγωγός. Και δεν είναι άλλος από την εξεύρεση αγοραστή φυσικού αερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η διαδικασία εξεύρεσης αγοραστή από την περιοχή για την ευρωπαϊκή αγορά στα πλαίσια του EastMed έχει ήδη ξεκινήσει. 

    Η συμφωνία που υπέγραψαν οι τρεις χώρες συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις στα κατεχόμενα και στην Τουρκία. 


    Πηγή: https://www.energia.gr/article/162765/aytoi-einai-oi-pente-krisimoi-stathmoi-gia-ton-eastmed-os-to-2024



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    δεν πρόκειται να γινει ποτε .... ας υποθεσουμε οτι ειναι οικονομικα βιωσιμο ... ας υποθεσουμε οτι τα βρισκουμε με την τουρκια και παμε στην χαγη ... κατα βεβαιοτητα θα χασουμε την αοζ κατω απο το καστελοριζο οποτε ο αγωγος θα περναει μεσα απο τουρκικη αοζ οποτε θα χρειαζεται την συννενεση της τουρκιας ... φυσικα αν η τουρκια μπει στο παιχνιδι και κατσει στο ιδιο τραπεζι με το ισραηλ τοτε ειναι βεβαιο πως θα συμφωνισουν σε αλλον αγωγο πολυ ποιο οικονομικο που θα περναει απο την κυπρο απεναντι στην τουρκια με ή χωρις την συμφωνη γνωμη των ελληνων ..

    αν ηταν τοσο απλα γιατι η αιγυπτος δεν υπογραφει αοζ με την ελλαδα ;;; μα γιατι ουτε και αυτη αναγνωριζει οτι εχει αοζ το καστελοριζο και εκει ειναι που κολλαμε ... βασικα η αιγιπτος μεχρι τωρα απλος παει κοντρα στην τουρκια ειδικα για το θεμα της Λιβύης ..πανω κατω η αιγιπτος και οι τουρκια εχουν την ιδια αποψη σε σχεση με την αοζ της ελλαδος ... 

    φυσικα η κρητη εχει αοζ και εκει ειναι που χανει η λιβυη σε σχεση με εμας γιαυτο την εβαλε προκλητικα η τουρκια στο παιχνιδι ξεροντας οτι ετσι και αλλιως αυτη η συμφωνια ειναι για τα μπαζα απλως ηθελε να φερει το θεμα στην επιφανεια και για να εχουμε και εμεις και αυτη κερδος αν παμε στην χαγη ...φυσικα τα λεφτα θα πανε ετσι και αλλιως στους ιδιους ανθρωπους ειτε η αοζ ειναι τουρκικη ειτε ελληνικοι ... ολα ειναι ενα στημενο παιχνιδι για τα ματια του αφελή λαου 

    για να εχουν στο τελος και οι ελληνες και οι τουρκοι να λενε οτι κερδισαν ... εμεις θα εχουμε κερδισει νοτια της κρητης και εκεινοι νοτια του Καστελόριζου.

    *βεβαια και να εχει η τουρκια αοζ νοτια απο το καστελοριζο αυτο δεν μας εμποδιζει να κανουμε τον αγωγο απο οσο ξερω επιτρεπεται και ας περναει απο αοζ αλλου κρατους αλλα πιστευω θα βρουν ενα επιχειριμα για την ματαιοση για τον λογο οτι ειναι πολυ ποιο φθηνη και σχεδον ετοιμη οι αγωγοι στην τουρκια που μπορει να ενωθει ενας αγωγος απο την κυπρο στην τουρκια ... 

    Edited by george68
    Link to comment
    Share on other sites

    Η ΑΟΖ αφορά την εκμετάλλευση φυσικών πόρων όπως φα και αλιεία και όχι όδευση αγωγών ή ηλεκτρικών καλωδίων. Το project είναι πολιτικό με ότι αυτό συνεπάγεται για τα οικονομικά του. Το κλειδί βρίσκεται στα κοιτάσματα Ιονίου και νότιας Κρήτης. Πρόσφατα έγιναν επίσημες ανακοινώσεις, αλλά η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει τραγική όσες κυβερνήσεις κι αν αλλάξουν

    Edited by Dio_the_Theo
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.