Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • ΔΕΗ: Ο οδικός χάρτης για την προκήρυξη του αντλησιοταμιευτικού 148 MW στο Ορυχείο Καρδιάς


    Σε ένα έτος από σήμερα εκτιμάται ότι «θα βγει στον αέρα» από τη ΔΕΗ η προκήρυξη κατασκευής της μονάδας αντλησιοταμίευσης στο Ορυχείο Καρδιάς, ισχύος 148 Μεγαβάτ. Η επένδυση εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 170-180 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την διεθνή πρακτική για την κατασκευή ανάλογων έργων, θα ολοκληρωθεί 3 περίπου χρόνια μετά τη συμβασιοποίησή της. 

    Όπως έχει γράψει το energypress, ο σταθμός στο Ορυχείο Καρδιάς βρίσκεται στην «εμπροσθοφυλακή» πέντε μονάδων αντλησιοταμίευσης που σχεδιάζει η επιχείρηση, συνολικής ισχύος 1.000 Μεγαβάτ. Για τη δρομολόγηση της κατασκευής του, η ΔΕΗ ήδη «τρέχει» έναν διαγωνισμό για την πρόσληψη εξειδικευμένου συμβούλου σε ανάλογα έργα, ο οποίος θα αναλάβει τη μελέτη σκοπιμότητας, βασικού σχεδιασμού και τεχνικών προδιαγραφών της μονάδας. 

    Παράλληλα, η επιχείρηση πραγματοποιεί μελέτες ευστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος, οι οποίες είναι απαραίτητες για τον σχεδιασμό του πρότζεκτ. Τα πορίσματα των μελετών θα παρασχεθούν στον σύμβουλο που θα αναδειχθεί από τον διαγωνισμό, ώστε αυτός να καθορίσει όλες τις παραμέτρους της μονάδας και, με αυτό τον τρόπο, να ανοίξει ο δρόμος για τη σύνταξη των τευχών της προκήρυξης.  

    Η μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Καρδιά έχει λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση από τον περασμένο Μάιο, στο πλαίσιο του τριπλού επενδυτικού σχεδίου που έχει η επιχείρηση για τον πρώην Ατμοηλεκτρικό Σταθμό και το όμορο (επίσης πρώην) λιγνιτωρυχείο. Στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται επίσης η μονάδα ΣΗΘΥΑ που θα υποστηρίξει τη λειτουργία του συστήματος τηλεθέρμανσης Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου, όπως και η μετατροπή των γεννητριών των μονάδων «Καρδιά ΙΙΙ» και «Καρδιά IV» σε σύγχρονους πυκνωτές. 

    Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για τους πυκνωτές. Υπενθυμίζεται ότι οι πυκνωτές είναι απαραίτητοι για την παροχή υπηρεσιών στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ρύθμιση ισχύος και τάσης, άεργος ισχύς), οι οποίες αφορούν την «ποιότητα» του ηλεκτρικού ρεύματος. Για την αμοιβή αυτών των υποδομών, προβλέπεται η δημιουργία ενός καθεστώτος αποζημίωσης για την ασφάλεια της ευστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος – στο πρότυπο των σχημάτων στήριξης για την επάρκεια ισχύος, για τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες. 

    Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ συνεχίζει να ωριμάζει τα τέσσερα υπόλοιπα έργα αντλησιοταμίευσης, που έχει επίσης στα σκαριά. Τα δύο μεγαλύτερης ισχύος πρότζεκτ, 460 Μεγαβάτ το καθένα, σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στη λίμνη Βεγορίτιδα και στη Σφηκιά – με το δεύτερο να αποτελεί ξεχωριστό έργο από την υφιστάμενη μονάδα αντλησιοταμίευσης της ΔΕΗ στην ίδια περιοχή. 

    Οι υπόλοιποι δύο σταθμοί προορίζονται να κατασκευασθούν σε πρώην λιγνιτωρυχεία. Ο ένας (ισχύος 183 Μεγαβάτ) στη Μεγαλόπολη και ο άλλος στο ορυχείο Μαυροπηγής. 

    Υπενθυμίζεται ότι οι αντλησιοταμιευτικές μονάδες μπορούν να προσφέρουν μακράς διάρκειας αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, επομένως είναι αναγκαίες σε ηλεκτρικά συστήματα με μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ – όπως θα συμβαίνει στο εγχώριο σύστημα το 2030, όταν σύμφωνα με το draft του επικαιροποιημένου ΕΣΕΚ, η συμμετοχή των ανανεώσιμων στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής θα αγγίζει το 79%. 

    Σε αυτό το πλαίσιο, το draft του ΕΣΕΚ προβλέπει ότι έως το τέλος της 10ετίας, θα λειτουργεί στη χώρα μας ένα χαρτοφυλάκιο αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος περί τα 2.200 Μεγαβάτ. Αυτή τη στιγμή, τα δύο υφιστάμενα έργα της ΔΕΗ (Θησαυρός, Σφηκιά) και η μονάδα που κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία αθροίζουν συνολική ισχύ 1.370 Μεγαβάτ περίπου. Κάτι που σημαίνει πως υπάρχει ανάγκη για επιπλέον συστήματα αποθήκευσης μακράς διάρκειας πάνω περί τα 830 Μεγαβάτ, ήδη μέχρι το τέλος της 10ετίας. 


    Πηγή: https://energypress.gr/index.php/news/dei-o-odikos-hartis-gia-tin-prokiryxi-toy-antlisiotamieytikoy-148-mw-sto-oryheio-kardias-se



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.