Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Πετρέλαια: Bonus στις Εταιρίες για Γρήγορες Γεωτρήσεις


    Η εξασφάλιση νέων αποθεμάτων υδρογονανθράκων για την Ευρώπη και οι ισχυρές ενδείξεις εύρεσης κοιτασμάτων στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης, αποτελούν τα σημαντικότερα κίνητρα που έφεραν μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες στην παρουσίαση του Λονδίνου την περασμένη εβδομάδα, με τη συμμετοχή του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη.

     

    Όπως επεσήμαναν σχετικά υψηλά ιστάμενες πηγές του ΥΠΕΚΑ, το υπουργείο που ηγείται και προωθεί τις σχετικές διαδικασίες, κατέληξε στρατηγικά ότι για την αποτελεσματική έρευνα των θαλάσσιων περιοχώνθα πρέπει να προσελκυσθούν εταιρείες μεσαίου και μεγάλου μεγέθους.

     

    Όπως εξηγούν, στα περισσότερα από τα 20 θαλάσσια μπλοκ που θα διατεθούν για έρευνα στο πλαίσιο του γύρου παραχωρήσεων τα βάθη της θάλασσας είναι μεγάλα, όπως μεγάλη συγκριτικά με προηγούμενους γύρους, είναι και η έκταση που καταλαμβάνουν. Ως εκ τούτουθα απαιτηθεί τεχνική εμπειρία και κεφαλαιακή επάρκειαγια την πραγματοποίηση ερευνών, την οποία κατά τεκμήριο διαθέτουν οι μεσαίες και μεγάλες εταιρείες.

     

    Πάντως αυτό που τονίζεται αρμοδίως, είναι ότι με βάση και την πρόσφατη εμπειρία άλλων κρατών που πραγματοποίησαν γύρους παραχωρήσεων, όπως η Κύπρος, η επιτυχία ή όχι στην προσέλκυση εταιρειών δεν κρίνεται από την αρχική διαδικασία, αλλά από αυτές που θα ακολουθήσουν.

     

    Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην περίπτωση της Κύπρου ο πρώτος γύρος, είχε ως αποτέλεσματην παραχώρηση και την υπογραφή σύμβασης μόνο για ένα μπλοκ, το 12.Ωστόσο το γεγονός ότι η πρώτη γεώτρηση ήταν επιτυχής, είχε ως αποτέλεσμα στο δεύτερο γύρο να παρουσιαστούν πολύ περισσότερες και μεγαλύτερες εταιρείες και εν τέλει να υπογραφούν συμβάσεις με super major εταιρείες όπως η γαλλική Total, η ιταλική ΕΝΙ και η κορεατική Kogas.

     

    oikopeda.jpg

     

    Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΕΚΑ, θα λάβουν επιπλέον βαθμολογία οι προτάσεις που θα προβλέπουν την πραγματοποίηση γεωτρήσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα από την υπογραφή των συμβάσεων.

    Το παραπάνω ισχύει στην περίπτωση της Κύπρου με την Τotal, η οποία προγραμματίζει να ξεκινήσει γεώτρηση στο ένα από τα μπλοκ που της έχουν παραχωρηθεί, το δεύτερο εξάμηνο του 2015 δηλαδή,σε λιγότερο από 2,5 χρόνια από την ενεργοποίηση της σύμβασηςκαι ενώ σε παρόμοιες περιπτώσεις οι γεωτρήσεις πραγματοποιούνται στο τέλος της ερευνητικής περιόδου, δηλαδή 4-5 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.

     

    Σε κάθε περίπτωση το επιτελείο του ΥΠΕΚΑ έκρινε απόλυτα ενθαρρυντικό ότι από τις περίπου 40 εταιρείες που παρακολούθησαν την παρουσίαση του Λονδίνου,οι έξι από αυτές θεωρούνται ως super majors(BP, Αnadarco, Νoble, Εxxonmobil, Εnel,Shell) ενώ τουλάχιστον 10 εταιρείες είχαν απευθείας επαφές με τα στελέχη του υπουργείου και της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων - ΕΔΕΥ (καθηγήτρια Σοφία Σταματάκη) και τους εκπρόσωπους της νορβηγικής PGS και τους γαλλικού εξειδικευμένου ινστιτούτου ΒEICIP.

    Οι καθυστερήσεις

     

    Τέλος παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, ότι το μοντέλο που ακολουθήθηκε στις παραχωρήσεις του open door είναι πετυχημένο (17μελής επιτροπή αξιολόγησης κλπ), ενώ η επάρκεια του υπηρεσιακού δυναμικού του υπουργείου είχε αποτελέσματα, γεγονός είναι ότι τα διαδικασία που ξεκινά,έχει πολλαπλάσιες απαιτήσεις από την προηγούμενηπου αφορούσε μία χερσαία περιοχή (Ιωάννινα), μία μικρή θαλάσσια με βεβαιωμένο κοίτασμα που θα εξαχθεί από τη στεριά (Κατάκολο) και μία θαλάσσια στην οποία είχαν πραγματοποιηθεί έρευνες (Πατραϊκός).

     

    Έτσι αν στην προηγούμενη η διαδικασία παραχώρησης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, 2,5 χρόνια μετά την έναρξη, εκφράζονται φόβοι για το κατά πόσο το ίδιο μοντέλο (επιτροπή, ή επιτροπές, υπαλληλική ιεραρχία του ΥΠΕΚΑ)θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των μεγάλων εταιρειών,που αυτό που κυρίως ζητούν από το Ελληνικό Δημόσιο είναι συνέπεια στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

     

    Πηγή: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=83460





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Για το Αιγαίο που βρίσκονται, πάντα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα μεγαλύτερα κοιτάσματα δεν μιλάει κανείς. Το θέμα άπτεται της Α.Ο.Ζ.

    Ε, τώρα...ποιος άλλος... super majors(BP, Αnadarco, Νoble, Εxxonmobil, Εnel,Shell)

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.