Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • Ενέργεια-ΑΠΕ

    Ενέργεια-ΑΠΕ

    1560 ειδήσεις in this category

    1. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Η παραγωγική λειτουργία της νέας έκδοσης της διαδικτυακής εφαρμογής του www.buildingcert.gr, η οποία περιλαμβάνει και τις επιθεωρήσεις συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού θα ξεκινήσει στις 11.01.2016.
       
      Στο μεταξύ οι χρήστες του buildingcert.gr μπορούν να χρησιμοποιούν το εκπαιδευτικό περιβάλλον για την εξοικείωσή τους με τη νέα έκδοση. Υπενθυμίζουμε ότι, στο εκπαιδευτικό περιβάλλον έχουν πρόσβαση όλοι οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές, αλλά και οι Υποψήφιοι Μόνιμοι Ενεργειακοί Επιθεωρητές υπό την προϋπόθεση ότι έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια. Η πρόσβαση στο εκπαιδευτικό αρχείο δεν εμποδίζεται από την μη συμμετοχή στις εξετάσεις του ΤΕΕ.
       
      Για να εισέλθετε στο εκπαιδευτικό αρχείο, χρησιμοποιήστε την επιλογή "Είσοδος στο Εκπαιδευτικό Αρχείο Επιθεωρήσεων" που έχει προστεθεί στη βασική σας οθόνη, η οποία εμφανίζεται αμέσως μετά την είσοδό σας στο σύστημα.
       
      Συνιστούμε να δείτε τις επικαιροποιημένες οδηγίες χρήσης του Αρχείου Επιθεωρήσεων.
       
      Πηγή: http://www.b2green.gr/el/post/31003/
    2. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Σημαντικά οφέλη μπορούν να έχουν οι καταναλωτές εφόσον μεταφέρουν τμήμα της κατανάλωσης τη νύχτα, όπου ισχύει μειωμένο τιμολόγιο.
       
      Επιπλέον, το όφελος αυξάνεται εάν αυτή η κίνηση συνοδευθεί και με την αλλαγή παρόχου, λόγω των ανταγωνιστικών προσφορών που υπάρχουν στην αγορά.
       
      Το καλοκαιρινό ωράριο του νυχτερινού τιμολογίου τίθεται σε ισχύ από 1η Μαΐου. Το νυχτερινό τιμολόγιο έχει δύο διαφορετικά ωράρια, για χειμώνα και καλοκαίρι. Από Μάιο μέχρι και Οκτώβρη ισχύει το ωράριο 23:00-7:00, ενώ τους υπόλοιπους μήνες 15:00-17:00 και 02:00-08:00.
       
      Με την ευκαιρία αυτής της προγραμματισμένης αλλαγής, το allazorevma.gr σημειώνει και υπενθυμίζει την ωφέλεια που μπορεί να έχει η απόκτησή του.
       
      Όπως επισημαίνεται, εάν ένας καταναλωτής δεν έχει νυχτερινό τιμολόγιο, πρέπει να γνωρίζει ότι πιθανώς τον συμφέρει να το αποκτήσει, ιδίως εάν μπορεί να μεταφέρει ένα μέρος της κατανάλωσης την περίοδο της νύχτας, (πχ. χρήση συσκευών όπως πλυντήριο ρούχων ή πιάτων, ηλεκτρική κουζίνα, θερμοσίφωνας).
       
      Ειδικότερα, σε ότι αφορά έναν καταναλωτή με οικιακό τιμολόγιο Γ1 της ΔΕΗ:
       
      Έστω μια κατοικία με ετήσια κατανάλωση περί τις 6.300 kWh (2.100 kWh το τετράμηνο ) με τιμολόγιο Γ1 που σήμερα δαπανά για ρεύμα 950 € ετησίως (ανταγωνιστικές και ρυθμιζόμενες χρεώσεις).
       
      Αν ο πελάτης αποφάσιζε να αλλάξει σε νυχτερινό τιμολόγιο Γ1Ν και μετέφερε το 35% της κατανάλωσής του την περίοδο νύχτας, ήτοι 4.095 kWh ημερήσια- 2.205 kWh νυχτερινή, το ετήσιο κόστος θα ήταν 750 €, δηλαδή θα εξοικονομούσε περίπου 200 € ετησίως χωρίς καν να αλλάξει προμηθευτή.
       
      Αλλάζοντας στον φθηνότερο πάροχο θα εξοικονομήσει επιπρόσθετα 115€. Συνολικά, δηλαδή, αλλάζοντας πάροχο και τιμολόγιο σε νυχτερινό, το συνολικό όφελος ανέρχεται σε 315€, μείωση δηλαδή της ετήσιας δαπάνης για ρεύμα κατά 33%.
       
      Πηγή: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=104638
    3. Ενέργεια-ΑΠΕ

      panos-vicious

      Υποχρεωτικά στη Β' ενεργειακή κλάση θα πρέπει να αναβαθμίζονται οι κατοικίες μέσω του αναμενόμενου νέου προγράμματος εξοικονόμησης κατ' οίκον, με κριτήριο το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος.
       
      Αυτό ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών (ΠΣΥΠΕΝΕΠ), κ. Κωνσταντίνος Λάσκος σε εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος στα πλαίσια του Building Green Open Space, στην Building Green Expo 2017.
       
      Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Λάσκο, βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση μεταξύ των αρμόδιων Ελληνικών και Ευρωπαϊκών φορέων, με τους τελευταίους να ζητούν την υποχρεωτική αναβάθμιση των κατοικιών μέσω του νέου «εξοικονομώ», κατ' ελάχιστον στη Β' ενεργειακή κλάση, με εισοδηματικά κριτήρια. Οι έξι εισοδηματικές κλίμακες του νέου προγράμματος φαίνεται πως θα είναι της τάξης των 20, 25, 30, 35, 40 και 45 χιλιάδων ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαϊκοί φορείς ζητούν ιδιαίτερα χαμηλό οικονομικό κριτήριο για την υποχρεωτική αναβάθμιση στη Β' κλάση (ακόμα και τις 25.000 ευρώ).
       
      Αν τελικά επικρατήσει αυτή η αλλαγή (και ειδικά αν εφαρμοστεί στα χαμηλότερα εισοδήματα) θα είναι καθοριστική για τον τρόπο που θα λειτουργήσει το νέο «εξοικονομώ» μιας και θα αυξηθεί σημαντικά ο προϋπολογισμός της κάθε παρέμβασης, δεδομένου ότι η πλειοψηφία του κτιριακού αποθέματος στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χαμηλή ενεργειακή κλάση (σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΝ).
       
      Μια τέτοια εξέλιξη θα απέτρεπε πολλούς από τους ενδιαφερόμενους που βασίζονται στις προϋποθέσεις του παλαιού προγράμματος (δηλαδή την κατ' ελάχιστον αναβάθμιση κατά μία ενεργειακή κλάση), από το να υποβάλουν αίτηση. Στα θετικά του νέου προγράμματος πάντως προσμετράται η δυνατότητα χρήσης ιδίων κεφαλαίων για την πραγματοποίηση των παρεμβάσεων.
       
      Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν πως στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις, τόσο σχετικά με το οριστικό περιεχόμενο του νέου «εξοικονομώ», όσο και με την οριστική ημερομηνία έναρξής του, σε συνδυασμό με τον πολυαναμενόμενο νέο ΚΕΝΑΚ. Το B2Green.gr παρακολουθεί σταθερά τις εξελίξεις γύρω από το «εξοικονομώ» και θα επανέλθει σύντομα με νέες πληροφορίες.
       
      Πηγή: https://www.b2green.gr/el/post/45139/
    4. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Στη χαμηλότερη κατηγορία το 65% των κτηρίων στη χώρα μας - Η κατανομή των εκδοθέντων ενεργειακών πιστοποιητικών ανά Περιφέρεια.
       
       
      Ενεργειακά πιστοποιητικά που καθορίζουν την ενεργειακή κλάση των κτηρίων διαθέτει το 25% του κτηριακού αποθέματος της χώρας, με το αντίστοιχο νούμερο να υπολογίζεται σήμερα ότι ξεπερνά το 1 εκατομμύριο.
       
      Σύμφωνα με το newmoney.gr, εάν υπολογιστεί, η δεξαμενή κτηρίων στον οικιστικό τομέα που εκτιμάται με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε 4.122.088, η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, όπου τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται από 15 έως 17%. Μάλιστα σε χώρες όπως η Ολλανδία, τα πιστοποιητικά, χορηγήθηκαν δωρεάν εν αντιθέσει με την χώρα μας που ξεκίνησαν με υψηλό κόστος και σήμερα έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 100 ευρώ.
       
      Στα νούμερα αυτά, όπως επισημαίνουν από το ΚΑΠΕ, δεν περιλαμβάνονται όσοι κατοικούν στα σπίτια καθώς πιστοποιητικά, υποχρεούνται να εκδίδουν μόνο όσοι πουλούν ή μισθώνουν ακίνητα.
       
      Σύμφωνα με τον ενεργειακό κόμβο για την απόδοση των κτηρίων «EnergyHub for All» στις κατοικίες παρατηρείται ότι, ένα σημαντικό ποσοστό, της τάξης του 65% κατατάσσεται στη χαμηλότερη ενεργειακή κατηγορία Ε-Η. Το 32% κατατάσσεται στην Γ-Δ, ενώ μόλις το 3% στην Α-Β. Αντίστοιχα, από την κατανομή των πιστοποιητικών ανά ενεργειακή κατηγορία σε επίπεδο Περιφέρειας προκύπτει ότι, και στην περίπτωση αυτή, οι περισσότερες κατοικίες ανήκουν στη χαμηλότερη ενεργειακή κατηγορία Ε-.
      Το διάστημα 2011 έως Μάιο του 2016 εκδόθηκαν συνολικά 641,662 ΠΕΑ σε κτήρια κατοικίας. Από αυτά, το 83% αφορούν σε κτήρια ή διαμερίσματα πολυκατοικιών (535.517 ΠΕΑ), ενώ το 17% σε μονοκατοικίες.
       
      Από την κατανομή των εκδοθέντων ΠΕΑ για τις κατοικίες στις 13 Περιφέρειες της χώρας, φαίνεται ότι το 39.8% έχουν εκδοθεί στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ ακολουθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με ποσοστό 17.1%.
       
      Από τη συσχέτιση μεταξύ του κτηριακού οικιακού αποθέματος και των εκδοθέντων ΠΕΑ ανά Περιφέρεια, διαπιστώνεται ότι στην Περιφέρεια Ηπείρου έχουν εκδοθεί τα περισσότερα πιστοποιητικά με ποσοστό 35%, ενώ τα λιγότερα στην Περιφέρεια Κρήτης με ποσοστό 10%.
       
      Πηγή: https://www.voria.gr/article/energiaka-spatala-ennea-sta-deka-spitia-stin-ellada
    5. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Να ακυρωθούν τα επενδυτικά σχέδια για κατασκευή μεγάλων αιολικών πάρκων, στους τέσσερις νομούς της Κρήτης ζητάει το Επιμελητήριο Ηρακλείου, εν όψη της δημόσιας διαβούλευσης για το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Κρήτης.
       
      Έπειτα από συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, το Επιμελητήριο, καταθέτει τις θέσεις του «σε σχέση με τις προσπάθειες εφαρμογής τερατωδών επενδυτικών σχεδίων που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες, για κατασκευή αιολικών πάρκων, στους τέσσερις νομούς της Κρήτης σε συνδυασμό με κοινή διασύνδεσή τους με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας, μέσω υποβρυχίου καλωδίου, συνολικής ισχύος που φτάνει ή που ξεπερνά την ήδη εγκατεστημένη θερμική ισχύ».
       
      Στην επιστολή που απέστειλε τόσο στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη όσο και στην περιφέρεια Κρήτης (στην αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και Βιομηχανίας Μανασάκη - Ταβερναράκη Βιργινία και στον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Καλογερή Νικόλαο) αναφέρεται η αντίθεσή του στα εν λόγω έργα. Αντίθετα προτείνεται να απελευθερωθούν οι «μικρές» ανεμογεννήτριες για τις επιχειρήσεις και άλλους φορείς ή φυσικά πρόσωπα, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο αφενός μεγαλύτερη διασπορά (μικρών) σταθμών παραγωγής και αφετέρου δυνατότητα επένδυσης από μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νησιού.
       
      Σκοπός της πρότασης είναι η δημιουργία μικρών έργων, και κατά συνέπεια δημιουργία ή δραστηριοποίηση πολλών μικρών τοπικών επιχειρήσεων παρά η είσοδος κολοσσών.
       
      Τέλος δηλώνουν θετικοί στο έργο διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα, από το κράτος, με δημόσιους πόρους ως βασικό έργο υποδομής.
       
      «Οι επενδύσεις αυτού του μεγέθους στο χώρο της ενέργειας προδικάζουν μια υπερ-ανάπτυξη σε βάρος του περιβάλλοντος και δεν δημιουργούν, κατά τη λειτουργία τους, θέσεις εργασίας και κοινωνικό πλούτο. Την ίδια στιγμή, επενδύσεις που προτείνονται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρονίζουν ή ακυρώνονται εξαιτίας του δαιδαλώδους γραφειοκρατικού συστήματος που αδυνατεί να δώσει λύσεις ακόμη και σε απλά ζητήματα. Ζητούμε να υπάρξει σχεδιασμός τόσο σε επίπεδο σκοπιμότητας όσο και σε επίπεδο χωροθέτησης και σχέδιο διασύνδεσης προκειμένου να μην υπάρξουν μεγάλης κλίμακας επεμβάσεις - παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον» σημειώνει το επιμελητήριο.
       
      Πηγή: http://www.topontiki.gr/article/130740/antidroyn-oi-kritikoi-sti-dimioyrgia-aiolikis-ptolemaidas-ishyos-830-mw#.VWckqj9ZgNw.facebook
    6. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Τον αέρα του επενδυτικού project της ΤΕΡΝΑ, για την κατασκευή 25 αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 855 μεγαβάτ στην Κρήτη, «κόβουν» οι κάτοικοι της περιοχής του Αγίου Νικολάου, οι οποίοι αντιδρούν με την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
       
      Το έργο μαμούθ προβλέπει:
       
      - 25 αιολικά πάρκα τα οποία περιλαμβάνουν 283 ανεμογεννήτριες και τα αντίστοιχα έργα διασύνδεσης επί του νησιού.
       
      - Θαλάσσια διασύνδεση Σητείας- Κορακιας και Κορακιάς – Αττικής το οποίο περιλαμβάνει την υποθαλάσσια διασύνδεση των σταθμών μετατροπής στη Σητεία και την Κοράκια καθώς και το υποβρύχιο καλώδιο που συνδέει το υποέργο της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα.
       
      - Το έργο Αττικής το οποίο συμπεριλαμβάνει αγωγό υψηλής τάσης ο οποίος αρχικά συνδέεται με τον σταθμό μετατροπής που θα κατασκευαστεί στον Ασπρόπυργο στη συνέχεια υγροποιείται και καταλήγει στο ΚΥΤ Αχαρνών.
       
      Οι αντιδράσεις
       
      Επικαλούμενοι την περιβαλλοντολογική μελέτη οι κάτοικοι αντιδρούν στην κατασκευή των αιολικών πάρκων. Το θέμα μάλιστα έχει πάρει διαστάσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς,κατά των ΒΑΠΕ τάσσονται δήμοι ανά την Κρήτη με το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου να αποφασίζει ομόφωνα εναντίον τους.
       
      Αρνητική ήταν η στάση δημοτικών συμβούλων οι οποίοι υπερασπίστηκαν τα "θέλω" της τοπικής κοινωνίας που στέκεται ενάντια στα έργα αυτά.
       
      Πηγή: http://www.dealnews.gr/roi/item/153398-%CE%97-%CE%9A%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7-%CE%BA%CF%8C%CE%B2%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%AC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%A4%CE%95%CE%A1%CE%9D%CE%91#.VgqPX_ntmko
    7. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Άνοδο 1,76% σημείωσε το Σεπτέμβριο το μερίδιο των εναλλακτικών παρόχων στην προμήθεια ηλεκτρισμού, φτάνοντας το 11,93% έναντι 10,17% το μήνα Αύγουστο, όπως προκύπτει από το Μηνιαίο Δελτίο ΗΕΠ για το Σεπτέμβριο του 2016, το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
       
      Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, η ΔΕΗ συγκεντρώνει μερίδιο αγοράς που φτάνει το 88,07% ( 56,45% στην Χαμηλή Τάση, 17,8% στη Μέση και 13,82% στην Υψηλή), σημειώνοντας περαιτέρω υποχώρηση σε σχέση με το 89,83 % που ήταν τον Αύγουστο.
       
      Αντίστοιχα, τα ποσοστά των επτά μεγαλύτερων ιδιωτικών ενεργειακοί ομίλων διαμορφώνονται ως εξής:
       
      ΗΡΩΝ: 3,14% (0,79% στη Χαμηλή Τάση και 2,35% στη Μέση)
       
      PROTERGIA: 2,98% (0,73% στη Χαμηλή Τάση, 2,24% στη Μέση και 0,01% στην υψηλή)
       
      ELPEDISON: 2,52% (1,05% στη Χαμηλή Τάση, 1,46% στη Μέση και 0,02% στην υψηλή τάση)
       
      NRG Trading: 0,94% (0,22% στη Χαμηλή Τάση και 0,72% στη Μέση)
       
      VOLTERRA: 0,73% (ολόκληρο στη Μέση Τάση)
       
      WATT + VOLT: 0,64% (0,55% στη Χαμηλή Τάση και 0,1% στη Μέση)
       
      GREEN: 0,52% (0,24% στη Χαμηλή Τάση και 0,29% στη Μέση).
       
      Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι απομένει, πλέον, ένα 0,83% για να επιτευχθεί ο στόχος του 87,24% για τη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο τέλος του 2016, για το οποίο όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι θα επιτευχθεί, χωρίς μάλιστα να έχουν μεσολαβήσει οι δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ ( η πρώτη εκ των οποίων θα διεξαχθεί την Τρίτη 25/10 και θα αφορά 460MW/h).
       
      Θυμίζουμε ότι ο τελικός στόχος είναι να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ κάτω από 50% ως το 2020, με ενδιάμεσους στόχους μερίδια 75,24% το Δεκέμβριο 2017, 62,24% το Δεκέμβριο 2018 και 49,24% το Δεκέμβριο 2019.
       
      Πως διαμορφώνονται τα ποσοστά ανά ζώνη τάσης
       
      Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 2,34 % για τους πρώτους εννιά μήνες του 2016, κατά μείζονα λόγο εξαιτίας της υποχώρησης της κατανάλωσης στο δίκτυο Χαμηλής Τάσης (νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις) κατά 7,32 %. Στη Μέση Τάση (εμπορικές αλυσίδες, βιομηχανίες) αυξήθηκε κατά 6,52 %, ενώ αύξηση 9,54% σημειώνεται και στην Υψηλή Τάση (μεγάλες βιομηχανικές μονάδες).
       
      Πηγή: http://energypress.gr/news/aggizei-12-meridio-agoras-ton-enallaktikon-parohon-plisiazei-stoho-i-dei
    8. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Με τροπολογία επί ν. 4447/2016, η οποία ψηφίστηκε στις 21 Δεκεμβρίου αίρεται κάθε έγκριση από όργανα (συνέλευση) ή άλλους φορείς προκειμένου να εγκατασταθεί νέο αυτόνομο σύστημα θέρμανσης σε μεμονωμένα διαμερίσματα πολυκατοικιών.
       
      Συγκεκριμένα, με το άρθρο 39 του νόμου τροποποιείται το άρθρο 11 του ν. 4342/2015 και προστίθεται νέα παράγραφος 8 ως εξής:
       
      «Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια, καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται».
       
      Η διάταξη έχει στόχο την ενθάρρυνση της εγκατάστασης ενεργειακά αποδοτικότερων συστημάτων θέρμανσης σε όλο τον κτιριακό τομέα, σε αντικατάσταση ασύμφορου από οικονομικής, αλλά και περιβαλλοντικής άποψης, κεντρικού συστήματος πετρελαίου, το οποίο είναι και το πλόεν σύνηθες σήμερα στις πολυκατοικίες.
       
      Με τη συγκεκριμένη διάταξη ουσιαστικά αμφισβητούνται νομικά όποιες περί του αντιθέτου προβλέψεις υπάρχουν σε καταστατικά πολυκατοικιών.
       
      Πηγή: http://energypress.gr/news/anoixe-o-dromos-gia-aytonomi-thermansi-diamerismaton-horis-egkrisi-ton-polykatoikion
    9. Ενέργεια-ΑΠΕ

      dimitris GM

      Αλλαγή του κανονισμού των πολυκατοικιών, ώστε να μπορούν οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του πενήντα συν ένας ιδιοκτητών, να εγκαθιστούν αυτόνομη μονάδα θέρμανσης φυσικού αερίου, επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ήδη το σχετικό αίτημα της Εταιρείας Παροχής Αερίου Αττικής αποκτάει σχήμα και νομοθετική μορφή από το υπουργείο.
      Ωστόσο, περίπου 250.000 διαμερίσματα στην Αθήνα αναζητούν λύση για τη θέρμανσή τους, καθώς «παγωμένη» είναι η κεντρική θέρμανση, εφέτος το χειμώνα, για το 44% των πολυκατοικιών της Αθήνας που έχουν λέβητες πετρελαίου. Την περίοδο 2012-2013 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 33%.
       
      Αυτό προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της ΕΠΑ Αττικής κ. Χρ. Μπαλάσκας, ανακοινώνοντας το πρόγραμμα της εταιρείας για τη χρηματοδότηση του 50% του κόστους εγκατάστασης συστημάτων αυτονομίας για ζεστό νερό, μαγείρεμα και θέρμανση με φυσικό αέριο.
       
      Η ΕΠΑ δίνει μεγάλη σημασία στα προγράμματα αυτονομίας και έχει δεσμεύσει κεφάλαια 7 εκατ. ευρώ, για να επιδοτήσει τέτοια συστήματα με το ποσό των 1.200 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
       
      Σύμφωνα με την ΕΠΑ, η μέση εξοικονόμηση από την καύση φυσικού αερίου έναντι του πετρελαίου, είναι της τάξης του 44%, ενώ σημειώνεται, ότι οι αν και οι συνδέσεις έχουν περιοριστεί κατά 33%, οι επαγγελματικές συνδέσεις αυξήθηκαν κατά 27%.
       
      Οσον αφορά στο θέμα που άνοιξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, ώστε και οι Έλληνες καταναλωτές να απολαμβάνουν καλύτερες τιμές, τα στελέχη της ΕΠΑ Αττικής σχολίασαν χθες, οτι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η εταιρεία θα ζητήσει αποζημίωση για τις μελλοντικές ζημιές που θα υποστεί από το ελληνικό Δημόσιο.
       
      Τέλος, συνεχίζεται το σίριαλ της διαπραγμάτευσης ΔΕΠΑ - Gazprom, παρά το αίτημα Σαμαρά προς Πούτιν, για μείωση της τιμής με την οποία προμηθεύεται η ελληνική πλευρά το φυσικό αέριο από τους Ρώσους.
       
      Πηγή: http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&la=1&catid=213&artid=11222
    10. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Το δρόµο για την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά από αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς οι οποίοι µπορούν µε τον τρόπο αυτό να µειώσουν σηµαντικά το λειτουργικό κόστος της εκµετάλλευσης τους ανοίγει η υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου.
       
      Πρόκειται για το περίφηµο «net metering» (όπως είναι γνωστή διεθνώς η πρακτική) δηλαδή το συµψηφισµό του ρεύµατος που παράγει το φωτοβολταϊκό µε το ρεύµα που καταναλώνεται στην επιχείρηση του ιδιώτη, εν προκειµένω στην αγροτοκτηνοτροφική εκµετάλλευση.
       
      Οι παραγωγοί αποκτούν το δικαίωµα να εγκαταστήσουν µικρά φωτοβολταϊκά συστήµατα στο χωράφι, το στάβλο, το θερµοκήπιο, την πτηνοκτηνοτροφική µονάδα, ακόµα και σε αλιευτικά καταφύγια και να καλύψουν, µέσω αυτών, το µεγαλύτερο µέρος των ενεργειακών αναγκών τους. Όπως είναι φανερό, το µέτρο αφορά άµεσα τις γεωτρήσεις οι οποίες αντιπροσωπεύουν ένα υψηλό ποσοστό του κόστους παραγωγής. Στην πράξη ο παραγωγός θα αποθηκεύει την παραγόµενη από τα φωτοβολταϊκά ενέργεια στο δίκτυο της ∆ΕΗ αντί να το «κρατά» σε συσσωρευτές οι οποίοι κοστίζουν αρκετά αλλά χρειάζονται και συχνά αντικατάσταση. Η εκκαθάριση, θα γίνεται ανά τετράµηνο ενώ ο συµψηφισµός στο τέλος του έτους.
       
      Με την απόφαση δίνεται στους παραγωγούς η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών µε ισχύ έως 20 κιλοβατώρες στην εκµετάλλευσή τους ή ακόµα και µεγαλύτερης ισχύος, µε την προϋπόθεση όµως να µην ξεπερνά το 50% της συνολικής κατανάλωσης της εκµετάλλευσής. Σε κάθε περίπτωση, µόνο ένα φωτοβολταϊκό σύστηµα αυτοκατανάλωσης µπορεί να εγκατατασταθεί ανά ρολόι της ∆ΕΗ.
       
      Όπως λέει στην Agrenda ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσµου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, Κώστας Σπανούλης, µε το κόστος ενός φωτοβολταϊκού 20 KW, από τη µελέτη και την κατάθεση του φακέλου µέχρι την περίφραξη, να κυµαίνεται σήµερα µεταξύ 15.000 -20.000 ευρώ, η απόσβεση της επένδυσης µπορεί να γίνει µέσα σε 5-6 χρόνια. Βεβαίως, «κλειδί» για την αξιοποίηση του µέτρου βρίσκεται στη χρηµατοδότηση. Σύµφωνα µε πληροφορίες, στην κατεύθυνση της δηµιουργίας ενός προϊόντος που θα µπορούσε να χρηµατοδοτήσει ένα τέτοιο έργο κινείται ήδη η Πειραιώς ενώ ζωηρό ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει κι άλλες τράπεζες. «Με ένα χαµηλότοκο δάνειο της τάξης του 5%-6% µια τέτοια επένδυση είναι βιώσιµη ενώ και για τις τράπεζες το ρίσκο είναι περιορισµένο δεδοµένου ότι διασφαλίζονται µέσω της ενιαίας ενίσχυσης που εισπράττουν οι αγρότες», σηµειώνει ο κ. Σπανούλης.
       
      Ο ΠΣΑΦ εκτιµά – και έχει καταθέσει σχετική πρόταση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- ότι η αυτοπαραγωγή θα µπορούσε να ενταχθεί και στο ΕΤΕΑΝ.
       
      Με τη ∆ΕΗ θα συνάπτει σύµβαση ο παραγωγός
       
      Στην απόφαση του ΥΠΕΚΑ αποσπάσµατα της οποίας δηµοσιεύει παρακάτω η Agrenda (δείτε τη ολόκληρη στο www.agronews.gr) παρατίθεται και δείγµα της σύµβασης που θα υπογράφει ο αγρότης-αυτοπαραγωγός µε τη ∆ΕΗ. Η τελευταία αναµένεται άµεσα να εκδώσει ανακοίνωση όπου θα περιγράφονται αναλυτικά τα δικαιολογητικά που απαιτούνται από την πλευρά του παραγωγού.
      Να σηµειωθεί ότι η ένταξη του πρωτογενούς τοµέα στο µέτρο πιστώνεται κατά ένα µεγάλο ποσοστό στον ΠΣΑΦ ο οποίος, σε συνεργασία µε τον βουλευτή Λάρισας, Χρ.Κέλλα πίεσαν και πέτυχαν, µέσω της κατάθεσηςς τροπολογίας, να ενταχθούν στην αυτοπαραγωγή και οι γεωτρήσεις, οι πτηνοκτηνοτροφικές µονάδες και, γενικότερα, το σύνολο των αγροκτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων. Το αρχικό σχέδιο του ΥΠΕΚΑ προέβλεπε ανώτερο όριο το ανώτερο πλαφόν στα 10 KW, κάτι που δεν κάλυπτε τις ανάγκες των αγροτών δεδοµένων των πολύ µεγαλύτερων καταναλώσεων για τις αρδεύσεις.
       
      Ένα «20άρι» ανά μετρητή, ανά τετράμηνο η εκκαθάριση
       
      Σύµφωνα µε την απόφαση, «η ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού συστήµατος µπορεί να ανέρχεται µέχρι 20 kWp. Ή µέχρι το 50% της συµφωνηµένης ισχύος κατανάλωσης (Ισχύς Φωτοβολταϊκού (kWp) ≤ 0,5xΣυµφωνηµένη Ισχύ Κατανάλωσης (kVA)), εφόσον η τιµή αυτή είναι µεγαλύτερη του ως άνω ορίου των 20 kWp. […]
       
      - Σε κάθε περίπτωση, η ισχύς ενός φ/β συστήµατος [...] δεν µπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 500 kWp της παρ. 1 του άρθρου 14Α του ν. 3468/2006, όπως εκάστοτε ισχύει.
       
      - Ειδικώς στα Μη ∆ιασυνδεδεµένα Νησιά, η ισχύς των συστηµάτων που εγκαθίστανται στο πλαίσιο της παρούσας µπορεί να ανέρχεται µέχρι 10kWp., και ειδικά για την Κρήτη µέχρι 20 kWp., ή µέχρι το 50% της συµφωνηµένης ισχύος κατανάλωσης (Ισχύς Φωτοβολταϊκού (kWp.) ≤ 0,5xΣυµφωνηµένη Ισχύ Κατανάλωσης (kVA)), εφόσον η τιµή αυτή είναι µεγαλύτερη του ως άνω ορίου των 10kWp ή των 20 kWp.[…]
       
      - Ως ενεργειακός συµψηφισµός νοείται ο συµψηφισµός της παραγόµενης από το φ/β σύστηµα ενέργειας µε την καταναλισκόµενη ενέργεια στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού, ο οποίος διενεργείται σε ετήσια βάση.
       
      - Οι διατάξεις [...]αφορούν σε σταθερά φ/β συστήµατα τα οποία εγκαθίστανται στον ίδιο ή όµορο χώρο µε τις εγκαταστάσεις κατανάλωσης τις οποίες τροφοδοτούν και οι οποίες συνδέονται στο ∆ίκτυο. Τα φ/β συστήµατα µπορεί να εγκαθίστανται επί κτιρίων ή επί εδάφους ή άλλων κατασκευών, περιλαµβανοµένων και αυτών του πρωτογενούς τοµέα, σύµφωνα µε την κείµενη πολεοδοµική νοµοθεσία.
       
      - ∆ικαίωµα ένταξης […] έχουν φυσικά πρόσωπα (επιτηδευµατίες ή µη) ή νοµικά πρόσωπα δηµοσίου ή ιδιωτικού δικαίου τα οποία είτε έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φ/β σύστηµα είτε έχουν τη νόµιµη χρήση αυτού (π.χ. µέσω µίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κλπ) και έχουν διασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου.
       
      - Σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο κτιρίου, επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός ή περισσοτέρων συστηµάτων. ∆ικαίωµα ένταξης έχουν οι κύριοι οριζόντιων ιδιοκτησιών ή οι έχοντες τη νόµιµη χρήση αυτών µετά από παραχώρηση της χρήσης του κοινόχρηστου ή κοινόκτητου χώρου ή µέρους αυτού από τους λοιπούς συνιδιοκτήτες.
       
      - Κάθε φ/β σύστηµα αντιστοιχίζεται αποκλειστικά µε έναν µετρητή κατανάλωσης.
       
      - Η Σύµβαση Ενεργειακού Συµψηφισµού, εφεξής, συνάπτεται µεταξύ του αυτοπαραγωγού και του Προµηθευτή µε τον οποίο έχει συµβληθεί ο αυτοπαραγωγός για την προµήθεια ηλεκτρικού ρεύµατος στην εγκατάσταση κατανάλωσής του, για είκοσι πέντε (25) έτη, µε έναρξη ισχύος την ηµεροµηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης του φ/β συστήµατος. Για την σύναψη Σύµβασης Συµψηφισµού πρέπει να έχει προηγηθεί Σύµβαση Σύνδεσης για το φ/β σύστηµα µε τον ∆ιαχειριστή του ∆ικτύου καθώς και πλήρης εξόφληση των λογαριασµών ηλεκτρικής ενέργειας του οικείου Προµηθευτή ή ένταξη σε καθεστώς ρύθµισης οφειλών προς τον οικείο Προµηθευτή.
       
      Πηγή: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=90046
    11. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Αλλαγές στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που πληρώνουν τα νοικοκυριά μέσα από τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας έρχονται από την 1η Ιανουαρίου του 2018.
       
      Σύμφωνα με παραδείγματα που επεξεργάστηκε το Euro2day.gr, με βάση το περιεχόμενο της χθεσινοβραδινής τροπολογίας που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο ΠΕΝ μεγάλοι κερδισμένοι από τις νέες χρεώσεις είναι οι οικογένειες που καταναλώνουν υψηλές κιλοβατώρες ρεύματος στο τετράμηνο και για την ακρίβεια όσοι ξεπερνούν τις 2.800 και λιγότερο εκείνες που κυμαίνονται στην περιοχή... των 1.200 με 2.000.
       
      Για την πρώτη κατηγορία το όφελος μπορεί να φτάσει και το 58% ή λίγο παραπάνω από τα 50 ευρώ ενώ στη δεύτερη κυμαίνεται κοντά στο 7% ή στα 0,67 με 1 ευρώ!
       
      Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά: Στους λογαριασμούς ρεύματος τα ποσά που πληρώνουν οι καταναλωτές για ΥΚΩ αφορούν στη χρηματοδότηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των νησιών και της προμήθειας με χαμηλή κιλοβατώρα των οικονομικά αδύναμων ομάδων (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο) και των πολύτεκνων. Για να διακρίνει κάποιος τις χρεώσεις ΥΚΩ θα πρέπει να ανατρέξει στο σκέλος του λογαριασμού που αφορά τις «ρυθμιζόμενες χρεώσεις».
       
      Οι «ΥΚΩ» τιμολογούνται με μοναδιαίες χρεώσεις ανά κλίμακα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτές είναι τέσσερις. Με την τροπολογία του υπουργείου ΠΕΝ μειώνονται από την 1η Ιανουαρίου του 2018 σε τρεις κι επίσης αλλάζουν και οι χρεώσεις σε κάθε κατηγορία.
       
      Τι ισχύει σήμερα και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου
       
      Σήμερα οι κλίμακες και οι αντίστοιχες χρεώσεις ημέρας ανά τετράμηνο είναι:
       
      · Από 0 έως 1.600 κιλοβατώρες 0,00699 ευρώ.
       
      · Από 1.601 έως 2.000 κιλοβατώρες 0,0157 ευρώ.
       
      · Από 2.001 έως 3.000 κιλοβατώρες 0,03987 ευρώ.
       
      · Από 3.001 και πάνω 0,04488 ευρώ.
       
      Επίσης για τις καταναλώσεις ρεύματος νύχτας (νυχτερινό ή μειωμένο) η χρέωση είναι ανεξάρτητα από την κλίμακα στα 0,00889 ευρώ.
       
      Με το τρέχον σύστημα τιμολόγησης των ΥΚΩ αν ένα νοικοκυριό ξεπεράσει έστω και κατά μία κιλοβατώρα συγκεκριμένο κλιμάκιο θα τιμολογηθεί και για τις υπόλοιπες με την υψηλότερη χρέωση του επόμενου κλιμακίου. Π.χ. αν η κατανάλωση είναι 1.601 κιλοβατώρες θα χρεωθεί για όλες με τα 0,0157 ευρώ, και όχι για τη μία που τον ανέβασε κατηγορία. Έτσι, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που το χειμώνα καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα λόγω θέρμανσης έρχονται να πληρώσουν φουσκωμένους λογαριασμούς εξαιτίας αυτής της στρέβλωσης.
       
      Τι αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου 2018
       
      Με την τροπολογία η προαναφερόμενη αδικία, διορθώνεται και μόνο η υπερβάλλουσα από συγκεκριμένη κλίμακα χρεώνεται με την επόμενη υψηλότερη τιμή. Ταυτόχρονα το υπουργείο ΠΕΝ μείωσε τις κλίμακες σε τρεις και άλλαξε και τις αντίστοιχες σε αυτές χρεώσεις. Έτσι, τα νέα κλιμάκια και οι αντίστοιχες χρεώσεις ημέρας για τις ΥΚΩ έχουν ως εξής:
       
      · Από 0 έως 1.600 κιλοβατώρες 0,00690 ευρώ
       
      · Από 1.601 έως 2.000 κιλοβατώρες 0,05 ευρώ
       
      · Από 2.001 και πάνω κιλοβατώρες 0,085 ευρώ.
       
      Με την τροπολογία που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2018, οι προαναφερόμενες χρεώσεις και τα κλιμάκια ισχύουν και για τη νύχτα (νυχτερινό ή μειωμένο τιμολόγιο). Δηλαδή, παύει να ισχύει η χρέωση των 0,00889 ευρώ που τιμολογούσε όλη την κατανάλωση ρεύματος που γίνεται το βράδυ, ανεξάρτητα από το ύψος της.
       
      Παραδείγματα
       
      Το Euro2day.gr, επεξεργάστηκε τα ακόλουθα παραδείγματα, τα οποία ενδεχομένως αντιστοιχούν και σε χιλιάδες νοικοκυριά προκειμένου να γίνουν κατανοητές οι αλλαγές καθώς και για να εξαχθούν τα συμπεράσματα ως προς το ποιοι κερδίζουν και ποιοι όχι.
       
      1. Έστω ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 1.200 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο εκ των οποίων οι 900 είναι ημέρας και οι 300 τη νύχτα. Με το ισχύον σύστημα χρέωσης των ΥΚΩ για τις 900 κιλοβατώρες θα χρεωθεί με 0,00699 ευρώ και θα πληρώσει 6,29 ευρώ. Για τις 300 της νύχτας θα τιμολογηθεί με 0,00889 ευρώ, άρα με 2,66 ευρώ. Το συνολικό ποσό είναι 8,95 ευρώ.
       
      Από την 1η Ιανουαρίου για τις 900 θα τιμολογηθεί με 0,00690 ευρώ, δηλαδή το γινόμενο είναι 6,21 ευρώ. Για τις 300 της νύχτας θα χρεωθεί πάλι με την ίδια χρέωση και άρα για αυτές θα πληρώσει 2,07 ευρώ. Το συνολικό ποσό είναι 8,28 ευρώ. Η διαφορά είναι 0,67 ευρώ ή περίπου 7% όφελος.
       
      2. Μία οικογένεια καταναλώνει 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο (1.200 την ημέρα και 400 τη νύχτα). Με το τρέχον σύστημα θα πληρώσει ΥΚΩ για τις 1.200 κιλοβατώρες 8,388 ευρώ (1200 *0,00699=8,388). Για τις άλλες 400 κιλοβατώρες 3,556 ευρώ (400*0,00889=3,556). Το συνολικό ποσό είναι 11,944 ευρώ.
       
      Από το νέο έτος για τις 1.200 θα πληρώσει 8,28 ευρώ (1200*0,00690=8,28) και για τις 400 κιλοβατώρες 2,76 ευρώ (400*0,00690= 2,76). Το σύνολο είναι 11,04 ευρώ. Και το όφελος 0,904 ευρώ ή περίπου 7%.
       
      Οι περισσότερο κερδισμένοι
       
      Ας δούμε όμως και δύο παραδείγματα αυτών που κερδίζουν περισσότερο με τις αλλαγές.
       
      3. Ένα νοικοκυριό καταναλώνει 2.801 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Οι 2.001 είναι την ημέρα και οι υπόλοιπες 800 τη νύχτα. Με το τρέχον σύστημα τιμολόγησης των ΥΚΩ για τις 2.001 κιλοβατώρες θα χρεωθεί με 0,03987 ευρώ άρα για αυτές θα πληρώσει 79,77 ευρώ. Για τις 800 της νύχτας θα τιμολογηθεί με 0,00889 ευρώ, δηλαδή με 7,112 ευρώ. Θα πληρώσει δηλαδή συνολικά 86,882 ευρώ.
       
      Από την 1η Ιανουαρίου του 2018 αλλάζει το σύστημα, όπως προαναφέρθηκε. Συνεπώς για τις 2.001 κιλοβατώρες της ημέρας οι υπολογισμοί θα γίνουν ως εξής: Οι 1.600 της πρώτης κλίμακας χρεώνονται με 0,00690 ευρώ και άρα το σύνολο τους είναι 11,04 ευρώ. Οι 401 πάνε με την επόμενη κλίμακα και τιμολογούνται με 0,05 ευρώ άρα το σύνολο είναι 20,05 ευρώ. Οι 800 της νύχτας χρεώνονται με 0,0069 ευρώ, ήτοι 5,52 ευρώ. Συμπέρασμα για τις 2.801 κιλοβατώρες ο λογαριασμός είναι 36,61 ευρώ.
       
      Το νοικοκυριό του παραδείγματος εξοικονομεί στο τετράμηνο 50,27 ευρώ ή περίπου 57%.
       
      4. Ας δούμε και μία πολύ υψηλή κατανάλωση (4.610 κιλοβατώρες) που να περιλαμβάνει και αλλαγή κλίμακας και στη νυχτερινή κατανάλωση ρεύματος. Το συγκεκριμένο νοικοκυριό καταναλώνει τις 3.001 την ημέρα και τις 1.610 τη νύχτα. Σήμερα θα χρεωθεί για τις 3.001 κιλοβατώρες με 0,04488 ευρώ, δηλαδή θα πληρώσει 134,68 ευρώ. Για τις 1.610 της νύχτας με τη χρέωση των 0,00889 ευρώ πληρώνει 14,31 ευρώ. Άρα το συνολικό ποσό είναι 148,99 ευρώ.
       
      Από το νέο έτος για τις 3.001 της ημέρας οι υπολογισμοί θα έχουν ως εξής: Οι 1.600 πολλαπλασιάζονται με 0,0069 ευρώ και το γινόμενο είναι 11,184 ευρώ. Οι επόμενες 1.401 κιλοβατώρες με 0,05 ευρώ βγάζουν 70,05 ευρώ. Για τις 1.610 της νύχτας, οι 1.600 υπολογίζονται με τη χρέωση των 0,0069 ευρώ και δίνουν αποτέλεσμα 11,04 ευρώ και οι υπόλοιπες 10 κιλοβατώρες χρεώνονται με 0,05 ευρώ και το γινόμενο είναι 0,5 ευρώ. Άρα το σύνολο των 1.610 κοστίζει 11,54 ευρώ. Έτσι το συνολικό ποσό για τις 4,610 κιλοβατώρες από το νέο έτος είναι 92,774 ευρώ. Το όφελος σε σχέση με το τρέχον σύστημα είναι 56,216 ευρώ ή 37,7%.
       
      Πηγή: http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1584856/timologia-reymatos-analytika-paradeigmata-me-tis-a.html
    12. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Απ' άκρου εις άκρον της χώρας, οι αντιδράσεις ενάντια στις ΒΑΠΕ ξεκινούν από αρνητικές γνωμοδοτήσεις, συνεχίζουν με κινητοποιήσεις και προσφυγές στο ΣτΕ, ενώ 57 κυβερνητικοί βουλευτές και συνάδελφοί τους από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ «βομβαρδίζουν» τον υπουργό ΥΠΕΚΑ με ερωτήματα που εμπεριέχουν σχόλια και καταγγελίες.
       
      «Καταζητούνται» σχεδόν σε όλη την χερσαία και νησιωτική Ελλάδα με την κατηγορία ότι δεν αποφέρουν τα αναμενόμενα ενεργειακά αποτελέσματα, οφελούν τους λίγους ισχυρούς που συνήθως επιδοτούνται σε βάρος των πολλών και υποβαθμίζουν περιβάλλον, πολιτιστική κληρονομιά και τοπικές κοινωνίες.
       
      Το προφίλ των ΒΑΠΕ (βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) φιγουράρει πλέον σε... προκηρύξεις με κατηγορώ και αρνητικές γνωμοδοτήσεις δημοτικών συμβουλίων, περιφερειών και τοπικών κοινωνιών «ερήμην των οποίων αποφασίζεται η εγκατάσταση φαραωνικών αιολικών πάρκων». Παράλληλα πληθαίνουν οι προσφυγές κινήσεων και πρωτοβουλιών πολιτών στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ).
       
      Συντονιστικές επιτροπές αγώνα στρέφονται κατά των ΒΑΠΕ και αντιπαρατίθενται απ' άκρου εις άκρου της χώρας: Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Τήνος, Πάρος, Νάξος, Ανδρος, Κρήτη, Ροδόπη, Εβρος, Ρόδος, Αχαΐα, Κορινθία, Λακωνία, Εύβοια, Γυάρος, Μακρόνησος, Σκύρος, Σύρος, Μύκονος, Κεφαλονιά, Χίος, Λήμνος, Ικαρία, Μυτιλήνη και αλλού.
       
      Η επιχειρηματολογία κοινή: «Με βάση την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από την λειτουργία των μεγάλων αιολικών πάρκων σε πακόσμια κλίμακα, καθώς και τις νεότερες σύγχρονες επιστημονικές μελέτες, αυξάνεται συνεχώς, η αμφισβήτηση για τα ενεργειακά οφέλη από τις ΒΑΠΕ.
       
      Ταυτόχρονα εκφράζονται έντονες ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις από την λειτουργία τους, που αρχικώς είχαν υποτιμηθεί (σ.σ.: ποιος θα μπορούσε να κατηγορήσει τον άνεμο. Την Τεχνολογία όμως και την δυναμική τους. Οι παίκτες μεγάλοι, ντόπιοι και ξένοι, που είτε χώρια είτε σε κοινοπραξίες ή συμπράξεις διεκδικούν τις... αιολικές μερίδες:
       
      Κοπελούζος, ΤΕΡΝΑ - Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Energon, Μυτιληναίος, Ρόκας Iberdrola, Acciona, ΗΠΕΚΤΩΡ και Gamesa οι γαλλικές EDF και Veolia, η ALLIANZ SE, η ιταλική Enel, οι γερμανικές WPD και WRE κ.α.
       
      Πηγή και πλήρες άρθρο: http://www.enet.gr/?i=news.el.ecoenet&id=438842
    13. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις των τελευταίων ετών, μπήκε μπροστά από τον περασμένο Ιούνιο, με την Ιταλική εταιρεία που αναπτύσσει το έργο να πλέκει το εγκώμιο της κυβέρνησης για τη συμβολή της στην υλοποίηση του έργου. Πρόκειται για την ιταλική Enel η οποία ξεκίνησε την κατασκευή του μεγαλύτερου και πιο πολύπλοκου αιολικού συμπλέγματος πάρκων στον Καφηρέα στην Εύβοια, με συνολική ισχύ 167 MW και συνολικό ύψος επένδυσης τα 300 εκατ. ευρώ.
       
      Για να ξεκινήσει το έργο πάντως καθοριστική στάθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει συγκεκριμένες χρονικές παρατάσεις - κάποιες εκ των οποίων αφορούσαν ειδικά στο συγκεκριμένο έργο - προκειμένου να μη χαθεί η σύμβαση για την εγγυημένη τιμή αποπληρωμής της πράσινης ενέργειας που θα παράγεται.
       
      Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η ιταλική εταιρεία που είναι διεθνής κολοσσός και μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας έχει απευθυνθεί στην κυβέρνηση προκειμένου να πραγματοποιήσει το Σεπτέμβριο ειδική τελετή εγκαινίων για την έναρξη της επένδυσης.
       
      Το πάρκο
      Το έργο που ξεκίνησε να κατασκευάζεται στις 28 Ιουνίου, αναπτύσσεται από τη θυγατρική της Enel, Enel Green Power Hellas, στη νότια Εύβοια κοντά στην περιοχή Καφηρέας στο δήμο Καρύστου. Πρόκειται να ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2019 και θα αποτελεί το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της χώρας, με παραγωγή 483GWh ετησίως, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες 129 χιλιάδων νοικοκυριών και η οποία θα οδηγεί στην αποφυγή εκπομπής 433 χιλιάδων τόνων CO2 ετησίως. Σημειώνεται ότι το έργο θα συνοδεύεται με υποβρύχια διασύνδεση 150 kV που θα μεταφέρει την ενέργεια στο ηπειρωτικό σύστημα.
       
      Η εταιρεία λειτουργεί ήδη δύο πάρκα ισχύος 7,5 και 9 MWστην Κάρυστο, ενώ συνολικά στη χώρα διαθέτει έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά) ισχύος 308MW.
       
      Τέλος να σημειωθεί ότι το έργο συνοδεύεται με 20ετή σύμβαση (PPA) για την αγορά από το λειτουργό της αγοράς ΛΑΓΗΕ της παραγόμενης από το πάρκο ενέργειας σε εγγυημένη τιμή πώλησης (feed in tariff).
       
      Η έναρξη κατασκευής του έργου, που εκκρεμούσε πάνω από 3 χρόνια έχοντας περάσει από αρκετά στάδια αβεβαιότητας, ιδιαίτερα όταν υπήρχε αβεβαιότητα στην ελληνική αγορά και οι επενδυτές δεν αποφάσιζαν ακόμη να ρισκάρουν μια τόσο μεγάλη επένδυση, κατέστη εφικτή εξαιτίας των ειδικών νομοθετικών παρατάσεων που δόθηκαν σε επενδυτές που ήθελαν να ξεκινήσουν αιολικές επενδύσεις, που είχαν εξασφαλίσει συμβάσεις με βάση το προηγούμενο καθεστώς αποπληρωμής (feed in tariff) το οποίο έχει τροποποιηθεί. Ωστόσο λόγω διαφόρων προβλημάτων (καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις, δυσκολίες στην εξασφάλιση χρηματοδότησης, περιβάλλον αβεβαιότητας) οι επενδύσεις αυτές δεν ξεκίνησαν εντός των χρονικών ορίων που όριζε ο νόμος. Δόθηκαν λοιπόν κάποιες παρατάσεις και μεταξύ των έργων που επωφελήθηκαν ήταν και το έργο της Enel.
       
      Πηγή: energypress.gr
    14. Ενέργεια-ΑΠΕ

      glaps

      Τουλάχιστον μέχρι και το 2020 θα συνεχίσει να δίνει ανάσες στην καθηλωμένη οικοδομή το πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον, αναζωογονώντας την με 700 εκατ. ευρώ για ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών.
       
      Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας τα Νέα, πρόκειται για το νέο Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον που θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με στόχο να διατεθούν περισσότερα χρήματα και σε περισσότερους ιδιοκτήτες για την περίοδο 2014-2020, καθώς αυξάνεται ο προϋπολογισμός του στα 700 εκατ. ευρώ έναντι 550 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου, ενώ θα επιδιωχθεί η διεύρυνση τόσο των εισοδηματικών κριτηρίων υπαγωγής, όσο και των επιλέξιμων δαπανών, και το κυριότερο η μείωση της γραφειοκρατίας. Εξετάζεται, για παράδειγμα, η υποβολή της αίτησης να πάψει να γίνεται όπως σήμερα χειρόγραφα από τον ιδιοκτήτη της κατοικίας, αλλά να αποστέλλεται απευθείας από τον ενεργειακό επιθεωρητή και μάλιστα ηλεκτρονικά.
       
      Το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα είναι μεγάλο και δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες έχουν υποβληθεί πανελλαδικά περίπου 15.000 νέες αιτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Οι αιτήσεις παρότι πληρούν τα κριτήρια δεν έχουν ακόμη εγκριθεί, καθώς σε πολλές περιφέρειες της χώρας τα κονδύλια που αναλογούσαν στο Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον έχουν απορροφηθεί από πέρυσι.
       
      Στο νέο Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον, που θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες, εξετάζονται μια σειρά από αλλαγές, όπως το να αναθεωρηθεί προς τα πάνω το όριο της τιμής ζώνης των 2.100 ευρώ / τ.μ., να διευρυνθούν τα κριτήρια εισοδήματος που πρέπει να πληροί ο δικαιούχος, καθώς και οι επιλέξιμες δαπάνες.
       
      Το κυριότερο που πρέπει να γίνει προκειμένου να απογειωθεί το πρόγραμμα είναι να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία. Σήμερα, με βάση και την εμπειρία του προγράμματος, απαιτούνται κατά μέσον όρο 10 μήνες από την ημέρα έγκρισης μιας αίτησης μέχρι και την αποπληρωμή του προμηθευτή των υλικών και των συνεργείων. Στόχος είναι αυτό το δεκάμηνο να συμπτυχθεί σημαντικά.
       
      Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται να μειωθεί ο αριθμός όσων εμπλέκονται στη διαδικασία κατάθεσης μιας αίτησης και η υποβολή της να γίνεται απευθείας από τον ενεργειακό επιθεωρητή αντί για τον ιδιοκτήτη και μάλιστα ηλεκτρονικά.
       
      Τα στατιστικά δείχνουν ότι 45.000 ιδιοκτήτες έχουν μέχρι στιγμής ενταχθεί συνολικά στο πρόγραμμα, αλλά από τους 30.000 που έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους, μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες είχαν πληρωθεί περίπου 23.000.
       
      Προκειμένου να εξοφληθούν οι περίπου 7.000 απλήρωτοι επαγγελματίες της οικοδομής ελήφθη πριν από μερικές εβδομάδες απόφαση για προχρηματοδότηση του Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον και να εκταμιευθούν αμέσως τα οφειλόμενα 65 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, εξετάζεται να μειωθεί ο αριθμός όσων εμπλέκονται στη διαδικασία κατάθεσης μιας αίτησης και η υποβολή της να γίνεται ηλεκτρονικά από τον ενεργειακό επιθεωρητή.
       
      Πηγή: www.newmoney.gr
    15. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Σε σχετική ανακοίνωση η ΔΕΗ αναφέρει:
      Η ΔΕΗ, καλεί τους πελάτες της στην επιλογή χρήσης ηλεκτρονικού λογαριασμού.
      Με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται ο χρόνος και η ποιότητα εξυπηρέτησης των πελατών της επιχείρησης, η εξοικονόμηση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων και η ουσιαστική ενίσχυση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών αειφορίας της.
      Παράλληλα, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο στόχο του εκσυγχρονισμού και της εναρμόνισης της με τις τάσεις της εποχής σε ευρωπαϊκή κλίμακα, για την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση.
      Στο πλαίσιο αυτό, πέραν των διαφημιστικών πρωτοβουλιών σχεδιάζει την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων στα καταστήματά της, και γενικά σε κάθε επαφή προκειμένου να διευκολύνει τους πελάτες της να εξοικειωθούν με τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς και να τους χρησιμοποιούν αντί των έγχαρτων.
      Παράλληλα το Δ.Σ. αποφάσισε ότι οι έγχαρτοι λογαριασμοί θα επιβαρύνονται με 1€ όσο περίπου το κόστος έκδοσης και αποστολής τους.
      Η ΔΕΗ πιστεύει ότι η πρωτοβουλία αυτή θα αποτελέσει λειτουργικό κίνητρο για τους όλους τους πελάτες της. Επιλέγοντας τη λήψη ηλεκτρονικού λογαριασμού, εκμεταλλεύονται παράλληλα και όλες τις δυνατότητες διαχείρισης θεμάτων του λογαριασμού ρεύματος όπως η
      δυνατότητα έκδοσης μηνιαίου λογαριασμού με ασφάλεια, αξιοπιστία, ταχύτητα, και πλήρη διαφάνεια και πληροφόρηση.
      Τα παραπάνω θα τεθούν σε ισχύ από την 01.12.2018. Ωστόσο, στην περίπτωση που οι πελάτες προβούν σε εγγραφή στο e-bill και επιλέξουν λήψη ηλεκτρονικού λογαριασμού έως 31.12.2018 και στην περίπτωση που η χρέωση έχει ενσωματωθεί σε λογαριασμό τους, αυτή θα πιστωθεί
      στον επόμενο λογαριασμό που θα εκδοθεί.
    16. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Η υπερκατανάλωση ρεύματος και φυσικού αερίου έχει φέρει στα όριά του το ενεργειακό σύστημα. Εξετάζονται ακόμα και περικοπές στην κατανάλωση εάν επιδεινωθεί η κατάσταση.
       
      Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες οδήγησαν τις τελευταίες ημέρες σε μεγάλες καταναλώσεις αερίου και ρεύματος, τόσο που δοκιμάζονται τόσο η επάρκεια όσο και οι αντοχές του ενεργειακού συστήματος.
       
      Είναι χαρακτηριστικό ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαμε ρεκόρ κατανάλωσης αερίου, με την αιχμή να φτάνει τις 279 χιλ.MWh όταν η προηγούμενη αιχμή ήταν στις 220 χιλ. MWh.
      Αλλά και στην ηλεκτρική ενέργεια είχαμε εκτίναξη της αιχμής πάνω από τα 9000MW, ενώ σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε τα 9400MW, κάτι που έχει να συμβεί αρκετά χρόνια.
      Η κατάσταση επιτείνεται από το γεγονός ότι το σύστημα φυσικού αερίου και εκείνο του ηλεκτρισμού έχουν φτάσει στα όριά τους.
       
      Στο μεν αέριο οι εισαγωγές από αγωγούς γίνονται τόσο από τη Βουλγαρία όσο και την Τουρκία στα επίπεδα των συμβάσεων με τους προμηθευτές, χωρίς λόγω των συνθηκών που επικρατούν σε όλη την Ευρώπη και την Τουρκία να υπάρχει η δυνατότητα αύξησης των παραδόσεων. Στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας όπου παραλαμβάνουμε υγροποιημένο αέριο, λόγω της υπερκατανάλωσης, το φορτίο που ήρθε το περασμένο Σάββατο (75 χιλ κυβικά μέτρα) βαίνει προς εξάντληση νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί, δηλαδή την Τετάρτη. Το επόμενο φορτίο (120 χιλ. κυβικά μέτρα) είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει την εκφόρτωση το μεσημέρι της Τετάρτης.
       
      Ούτως ή άλλως όμως, έχουμε "πιάσει" τα τεχνικά μέγιστα του συστήματος: Στη Ρεβυθούσα όσον αφορά τη δυνατότητα αεριοποίησης, στα Βόρεια σύνορα αερίου όσον αφορά τη χωρητικότητα του αγωγού. Στον αγωγό από Τουρκία υπάρχει κάποια ακόμα δυνατότητα, αλλά δεν υπάρχει διαθέσιμο αέριο για να εισαχθεί.
       
      Από την άλλη στο ηλεκτρικό σύστημα, βρίσκονται εκτός λειτουργίας 4 μονάδες της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα δύο μονάδες του Αγίου Δημητρίου βρίσκονται σε προγραμματισμένες εργασίες, μία μονάδα της Καρδιάς τέθηκε εκτός την Κυριακή, ενώ μία ακόμη μονάδα του Αμύνταιου βγήκε χθες νοκ άουτ. Επίσης λόγω των χαμηλών τιμών στην Ελλάδα και των υψηλών στη Βουλγαρία δεν μπορούν να γίνουν εισαγωγές, ενώ και οι ΑΠΕ είχαν - και προβλέπεται να έχουν - μειωμένη παραγωγή. Τα φωτοβολταϊκά βρίσκονται σε μηδενική παραγωγή, ενώ τα αιολικά σε πολύ μικρή.
       
      Με βάση αυτά τα δεδομένα, τέθηκαν σε εφαρμογή από χθες μετά το πέρας διευρυμένης σύσκεψης της ομάδας διαχείρισης κρίσης που συγκάλεσε η ΡΑΕ, έκτακτα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα ενεργειακής επάρκειας.
      Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό πρόκειται να δουλέψουν σήμερα όλες οι μονάδες αερίου και να υπάρξει σημαντική υδροηλεκτρική παραγωγή της τάξης των 22 χιλιάδων MWh.
       
      Επιπλέον, κάποιες μονάδες αερίου θα δουλέψουν με πετρέλαιο, θα εφαρμοστεί το μέτρο της «διακοψιμότητας» στις βιομηχανίες, τόσο στο ρεύμα όσο και στο αέριο και θα επιδιωχθεί να γίνουν εισαγωγές ρεύματος από τη Βουλγαρία.
       
      Προϋπόθεση πάντως για να μην περάσουμε στο επόμενο στάδιο συναγερμού είναι να μην υπάρξει άλλη αδυναμία σε λιγνιτική μονάδα, κάτι που όμως είναι εξαιρετικά πιθανό σε συνθήκες ψύχους, ιδιαίτερα για τις μονάδες που δεν έχουν αποθέματα καυσίμου και χρειάζεται να γίνει απόληψη λιγνίτη. Υπό αυτά τα δεδομένα σε περίπτωση που διαπιστωθεί σήμερα ότι τα μέτρα που ελήφθησαν δεν επαρκούν, υπάρχει το ενδεχόμενο να αναβαθμιστεί ο συναγερμός σε επίπεδο 3. Πρακτικά ο κίνδυνος που υπάρχει είναι να υπάρξει έλλειψη ενέργειας και να χρειαστεί να γίνουν περικοπές από το δίκτυο, δηλαδή τους οικιακούς καταναλωτές.
       
      Το θετικό σενάριο πάντως προβλέπει ότι ακριβώς εξαιτίας της αναμενόμενης μείωσης της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας (κλειστά σχολεία, κλπ) είναι πιθανόν η ζήτηση να είναι μικρότερη και να αποφευχθούν τα χειρότερα.
       
      Πηγή: http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/energy/ena-vhma-prin-to-mplak-aoyt-efere-o-xionias-to-energeiako-susthma.4470651.html
    17. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΕΤΕΑΝ) υπέγραψε απόφαση υπαγωγής νέων ωφελούμενων στο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
       
      Συνολικά υπάγονται: 480 Ωφελούμενοι, με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό επενδύσεων 5.651.903,22 €
       
      Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των έργων από τους Ωφελούμενους, είναι 3 μήνες από την ημερομηνία εκταμίευσης προκαταβολής ή την ημερομηνία υπογραφής της δανειακής σύμβασης με τις συνεργαζόμενες τράπεζες εφόσον δεν καταβάλλεται προκαταβολή.
       
      Καταληκτική ημερομηνία επιλεξιμότητας τόκων ορίζεται η 31-12-2015.
       
      Εάν μέχρι την υπογραφή της δανειακής σύμβασης δεν έχουν προσκομιστεί τα δικαιολογητικά που τυχόν δεν υποβλήθηκαν κατά την υποβολή της αίτησης, η υπαγωγή του Ωφελούμενου θα ανακληθεί.
       
      Απόφαση Υπαγωγής Ωφελούμενων στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» 34 15/07/2014
    18. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Αλλάζει τα δεδομένα στον ανταγωνισμό η εξαγορά από ιδιώτες φθηνών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.
       
      Η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για τη δημιουργία και πώληση της «μικρής» ΔΕΗ έκλεισε και σύντομα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής θα καταθέσει προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο.
       
      Σε συνδυασμό με την επικείμενη μεταβίβαση του 66% του ΑΔΜΗΕ (αναμένεται η προκήρυξη διαγωνισμού από το ΔΣ της ΔΕΗ) το τοπίο στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας μεταβάλλεται δραστικά, ενώ οι αλλαγές θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν με την πώληση του 17% της ΔΕΗ το 2016. Πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση στο πλαίσιο της απελευθέρωσης και της εισόδου νέων παικτών στην αγορά.
       
      «Η δημιουργία και η πώληση της "μικρής" ΔΕΗ είναι μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή. Θα υπάρξει αυτόματα ανταγωνισμός με τη μεγάλη ΔΕΗ, η οποία όμως θα έχει σημαντικά οφέλη από την πώληση» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας.
       
      Η «προίκα»
      Σύμφωνα με το σχέδιο, η ΔΕΗ θα εισφέρει το 30% της δυναμικότητάς της στη «μικρή» ΔΕΗ, ήτοι 1.400 MW με καύσιμο λιγνίτη (κυρίως από τις μονάδες στην Πτολεμαΐδα), 500 MW υδροηλεκτρικού δυναμικού και 500 MW δυναμικού φυσικού αερίου. Παράλληλα, στη «μικρή» ΔΕΗ θα δοθεί «προίκα» το 30% του προσωπικού, το 30% του πελατολογίου και πρόσβαση σε ορυχείο λιγνίτη.
       
      Η συναλλαγή δεν αφορά πώληση μετοχών αλλά στοιχεία ενεργητικού της ΔΕΗ. Τα έσοδα θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας της ΔΕΗ - υπάρχουν οφειλές πελατών άνω του 1,1 δισ. ευρώ - και για τη μείωση του δανεισμού που ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ και έχει προκύψει σε μεγάλο βαθμό από την αδυναμία της επιχείρησης να εισπράξει τις απαιτήσεις της.
       
      Επίσης, θα υπάρξει τροποποίηση του νόμου του 1999 με τον οποίο καθορίστηκαν τα εμπράγματα δικαιώματα των εργαζομένων επί της ΔΕΗ για το ασφαλιστικό ταμείο. Εκτοτε, το Δημόσιο καταβάλλει ετησίως 500 εκατ. ευρώ. Τα ερώτημα που τίθεται είναι ποιοι πελάτες θα επιλέξουν να πάνε στη «μικρή» ΔΕΗ, καθώς στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ο πελάτης είναι ελεύθερος να επιλέξει τον προμηθευτή του, κάτι που αναμένεται να αποσαφηνίζεται στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ.
       
      Ουσιαστικά θα πρέπει να πεισθούν περίπου 1,8 εκατομμύρια πελάτες να έχουν προμηθευτή τον ιδιώτη ιδιοκτήτη της «μικρής» ΔΕΗ. Βεβαίως, τη διανομή θα εξακολουθεί να την κάνει ο ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος ανάλογα με τα κόστη από τις δύο πλέον ΔΕΗ θα διαμορφώνει το τελικό τιμολόγιο. Υπάρχει δηλαδή και το ενδεχόμενο η «μικρή» ΔΕΗ να είναι πιο φθηνή, οπότε να καταγραφούν διαρροές πελατών από τη μεγάλη ΔΕΗ.
       
      Ενδιαφερόμενοι
      Εξυπακούεται πως το τίμημα για τη «μικρή» ΔΕΗ θα αποτελέσει πυξίδα για την πώληση του 17% της ΔΕΗ ώστε το μερίδιο του Δημοσίου στην επιχείρηση ηλεκτρισμού να μειωθεί στο 34%. Ενδιαφερόμενοι για τη μικρή ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα είναι όλοι οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί (π.χ. Elpedison, ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Motor Oil) οι οποίοι έχουν ως καύσιμο το φυσικό αέριο αλλά ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν το μείγμα της παραγωγής τους με πιο φθηνή πρώτη ύλη όπως οι λιγνίτες και τα νερά. Επειδή όμως η επένδυση είναι αρκετά μεγάλη, θα πρέπει να εξασφαλίσουν διεθνείς συμμαχίες, όπως π.χ. η πρόσφατη συνεργασία ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ με York Capital. Σοβαρό και πραγματικό ενδιαφέρον για τη «μικρή» ΔΕΗ από το εξωτερικό έχει δείξει η γερμανική RWE.
       
      Οι επίδοξοι επενδυτές της «μικρής» ΔΕΗ θα καθορίσουν το τίμημά τους λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, η οποία την τελευταία τριετία σωρευτικά φθάνει το 18%.
       
      Πηγή: http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=572319
    19. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Το πράσινο φως για ακόμα μία βιομηχανικού τύπου εγκατάσταση ΑΠΕ έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης για την ανατολική Κρήτη.
       
      Παρά τη σαφή αντίθεση της τοπικής κοινωνίας αλλά και την αντίρρηση της Περιφέρειας Κρήτης για την ανάπτυξη ηλιοθερμικών μονάδων, λόγω των επιβαρυντικών συνεπειών τους για το περιβάλλον και κυρίως λόγω της μεγάλης έκτασης γης που καταλαμβάνουν, ο υπουργός ενέκρινε την πρόταση της κοινοπραξίας των επιχειρήσεων Βαρδινογιάννη (Motor Oil Hellas) και της Nur Energy.
       
      Η απόφαση αφορά την επέκταση της εκδοθείσας άδειας για δημιουργία ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση «Πλαγιές Αθερινόλακκου» του Δήμου Σητείας, σε συνολική ισχύ 52 ΜW, από τα 38 που έχουν αδειοδοτηθεί στο παρελθόν (εντός όμως διαφορετικού νομικού πλαισίου για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά).
       
      Σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη, το έργο θα καταλαμβάνει συνολικά περίπου 1.700 στρέμματα γης με 24.000 ηλιοστάτες, επιφάνειας 19 τ.μ. ο καθένας.
       
      Ο ηλιοθερμικός σταθμός παράγει ενέργεια μέσω της αντανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας από τους ηλιοστάτες σε έναν κεντρικό συλλέκτη που βρίσκεται στην κορυφή ηλιακού πύργου.
       
      Από εκεί θερμαίνεται μια δεξαμενή νερού το οποίο μετατρέπεται σε θερμό ατμό, που τελικά χρησιμοποιείται σε στρόβιλο-γεννήτρια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
       
      Η εγκατάσταση τέτοιων έργων απαιτεί τεράστιες επίπεδες εκτάσεις για την τοποθέτηση των ηλιοστατών, κάτι που δεν συναντά κανείς στα βουνά της Σητείας και άρα θα προκύψει ευρείας έκτασης αλλαγή της μορφολογίας της περιοχής.
       
      Τις ενστάσεις των τοπικών φορέων τροφοδοτεί επιπλέον η μεγάλη ποσότητα νερού που θα καταναλώνει το έργο, ενώ συνολικά για την Κρήτη αποτελεί «αιτία πολέμου» η θεσμοθέτηση της χρήσης των γεωτρήσεων για ενεργειακά έργα, τη στιγμή που υπάρχουν τεράστιες ανάγκες για ύδρευση και άρδευση σε όλο το νησί.
       
      Τα υδατικά αποθέματα
       
      Ειδικά στην ξηρή περιοχή της Σητείας, με τις ελάχιστες πηγές νερού, θα αποτελέσει πλήγμα η προβλεπόμενη ετήσια κατανάλωση των 124.000 κυβικών από τον ηλιοθερμικό σταθμό, ο οποίος θα τροφοδοτείται με νερό και από γεώτρηση της περιοχής.
       
      Σε συνδυασμό με άλλες «υδροβόρες» δραστηριότητες για τις οποίες το υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει έγκριση, όπως το γειτονικό γκολφ στη Μονή Τοπλού, η συγκεκριμένη «επένδυση» δημιουργεί προβληματισμό για τα υδατικά αποθέματα της περιοχής.
       
      Σοβαρό ζήτημα επίσης αποτελεί η πρόβλεψη για μονάδα αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας, η οποία εγγυάται την παροχή ρεύματος στο σύστημα για πέντε ώρες σε περιόδους αραιής νέφωσης.
       
      Η ενέργεια θα αποθηκεύεται σε δύο δεξαμενές υγροποιημένου άλατος (μείγμα νιτρικού νατρίου και καλίου) το οποίο φτάνει σε θερμοκρασίες 400 έως 600 βαθμών Κελσίου.
       
      Το στοιχείο αυτό μετατρέπει την «πράσινη» ενέργεια σε μια βιομηχανικού τύπου εγκατάσταση η οποία μάλιστα ενέχει και κίνδυνο ατυχήματος από πιθανή έκρηξη σε περίπτωση ανάμειξης του υπέρθερμου ατμού με τα υγροποιημένα άλατα.
       
      Εξ αυτού του λόγου, τα έργα με μεγάλες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας συγκαταλέγονται στις επικίνδυνες εγκαταστάσεις της Οδηγίας Sevezo.
       
      Η Περιφέρεια Κρήτης, στις παρατηρήσεις που έχει στείλει ως προς την αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού του νησιού, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, έχει ζητήσει να μην υπάρξει καμία νέα αδειοδότηση για ηλιοθερμικούς σταθμούς στο νησί, ενώ έχει απειλήσει πως αν δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις της θα προσφύγει κατά του σχετικού νόμου στο ΣτΕ.
       
      Σοβαρή επιπλοκή
       
      Για το συγκεκριμένο έργο ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής τονίζει στην «Εφ.Συν.» πως «είχε πάρει θετική γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο καθώς ήταν το πρώτο αντίστοιχο που μας ήρθε. Και τότε όμως η έγκριση αφορούσε τα 38 MW και όχι την επέκταση σε 52 MW. Στην πορεία ζητήσαμε συνολικά τη μη χωροθέτηση τέτοιων μονάδων στην Κρήτη λόγω της τεράστιας έκτασης που καταλαμβάνουν και των μεγάλων παρεμβάσεων που απαιτούν στη γεωμορφολογία του τόπου».
       
      Σοβαρή εμπλοκή, τέλος, έχει προκύψει με το συγκεκριμένο έργο ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης όπου έχει χωροθετηθεί.
       
      Ενώ αρχικά η έκταση θεωρούνταν «δημοτική», γεγονός που θα απέφερε σημαντικό έσοδο στο ταμείο του Δήμου Σητείας, στην πορεία χαρακτηρίστηκε «δασική», εξανεμίζοντας τις προσδοκίες για ανταποδοτικά οφέλη στην περιοχή.
       
      Πηγή: http://www.efsyn.gr/arthro/siteia-amfilegomenes-ependyseis
    20. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Παρά τις αντιδράσεις των οικολόγων, η Τουρκία άρχισε σήμερα στο νότιο τμήμα της χώρας την κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2020.
       
      Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ και ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom Σεργκέι Κιριένκο παρέστησαν στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ακουγιού, στην επαρχία της Μερσίνας, για την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου στον πρώτο από τους τέσσερις αντιδραστήρες ισχύος 1.200 μεγαβάτ που προβλέπεται να κατασκευαστούν στον σταθμό.
       
      Την κατασκευή του σταθμού αυτού, η οποία αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 19 δισεκατομμύρια ευρώ, έχει αναλάβει η Ρωσία.
       
      "Δεν υπάρχει εξέλιξη σε μια χώρα χωρίς πυρηνική ενέργεια. Μια Τουρκία που μεγαλώνει δεν μπορεί να απαρνηθεί την ενέργεια αυτή", σημείωσε ο Γιλντίζ.
       
      Για να διαφοροποιήσει τις πηγές από τις οποίες προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεις και να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία ή το Ιράν, η Τουρκία ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο προβλέπει την κατασκευή τριών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας ως το 2030.
       
      "Αν αυτός ο σταθμός είχε κατασκευαστεί πριν από δέκα χρόνια, θα είχαμε μπορέσει να εξοικονομήσουμε 14 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ) από την αγορά φυσικού αερίου", πρόσθεσε ο Γιλντίζ.
       
      Εκτός από τον σταθμό στο Ακουγιού, η Τουρκία προβλέπει την οικοδόμηση ενός δεύτερου πυρηνικού σταθμού στην επαρχία της Σινώπης, στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ στα τέλη του 2014 ο Τουρκός πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε αναφερθεί δημοσίως στο ενδεχόμενο να δρομολογηθεί η κατασκευή ενός τρίτου σταθμού ως το 2030.
       
      Το σχέδιο για την κατασκευή του σταθμού στο Ακουγιού δέχεται έντονες επικρίσεις από τους οικολόγους, οι οποίοι καταγγέλλουν τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον και την κατασκευή του σε μια ζώνη με έντονη σεισμική δραστηριότητα.
       
      Την περασμένη Τετάρτη, ο υπουργός Ενέργειας διαβεβαίωσε ότι ο σταθμός του Ακουγιού θα μπορεί να αντέξει σεισμό μεγέθους 9 βαθμών και ότι δεν θα επηρεάσει τα πολυάριθμα τουριστικά θέρετρα που υπάρχουν σ΄ αυτά τα μεσογειακά παράλια.
       
      Πηγή: http://www.ypodomes.com/index.php/ypodomes-exoterikou/item/29825-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CE%BE%CE%B5%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%85%CF%81%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%BC%CE%BF%CF%8D
    21. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Τεχνικά εφικτή με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα κρίνεται η διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα. Αυτό προκύπτει από τις πρώτες μελέτες βυθού που ολοκλήρωσε ο ΑΔΜΗΕ. Ωστόσο, τις κρίσιμες λεπτομέρειες για το όλο εγχείρημα αναμένεται να δώσουν πιο αναλυτικές μελέτες, οι οποίες θα γίνουν τον επόμενο χρόνο.
       
      Σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, έχουν γίνει μέχρι στιγμής μελέτες βυθού μέσω χαρτών, οι οποίες οδήγησαν σε μια πρώτη διαπίστωση ότι είναι διαχειρίσιμα τα μεγάλη βάθη της Κρήτης, συνεπώς, θεωρείται ότι μπορεί να υλοποιηθεί η διασύνδεση, με χρήση της τελευταίας τεχνολογίας. Ο ΑΔΜΗΕ προγραμματίζει να ακολουθήσουν μέσα στο 2015 μελέτες βυθού με πλοία, ώστε να χαρτογραφηθεί και να προσδιορισθεί η διαδρομή που θα επιλεγεί. Το κρίσιμο ζητούμενο είναι το σύνολο των διατάξεων σύνδεσης και όχι μόνον η διαδρομή του υποθαλάσσιου καλωδίου. Δηλαδή, τόσο η τοποθέτηση του υποσταθμού ζεύξης, όσο και του τερματικού του καλωδίου στην Κρήτη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το καλώδιο θα ξεκινά μεν από το νομό Αττικής, αλλά όχι απαραίτητα από το Λαύριο, καθώς εξετάζονται και άλλες θέσεις, κοντά σε υφιστάμενο κέντρο υπερυψηλής τάσης.
       
      Ο μεγάλος πονοκέφαλος, βέβαια, είναι στην Κρήτη, καθώς δεν έχουν υπερπηδηθεί οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Οι διάφορες θέσεις που είχαν αρχικά επιλεγεί για το τερματικό συνάντησαν τη σθεναρή αντίδραση κατοίκων των περιοχών, συνεπικουρούμενων, σε αρκετές περιπτώσεις και από την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο ΑΔΜΗΕ έχει καταλήξει τώρα σε εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες έχουν τεθεί υπόψη στις κατά τόπους αρμόδιες Περιφέρειες και τους Δήμους, συνεπώς, σε αυτούς πλέον έχει μετατεθεί η ευθύνη.
       
      Με την ολοκλήρωση των μελετών βυθού με πλοίο θα ακολουθήσει η περιβαλλοντική μελέτη του έργου και εφόσον έχουν οριστικοποιηθεί όλες οι διατάξεις της σύνδεσης και εγκριθούν το επόμενο βήμα θα είναι ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση κατασκευής του project, που προϋπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα με το διαγωνισμό στόχος είναι να επιδιωχθεί και η έκδοση των πολεοδομικών αδειών για την Αττική και την Κρήτη. Με τα δεδομένα αυτά, εκτιμάται ότι το έργο μπορεί να αρχίσει να κατασκευάζεται το 2020.
       
      Σήμερα στην Κρήτη λειτουργούν Αυτόνομοι Σταθμοί Παραγωγής με πετρέλαιο, συνολικής ισχύος 819,25 MW, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ ανέρχεται περίπου σε 265 MW. Το 20% της ηλεκτροπαραγωγής στην Κρήτη προέρχεται από τις ΑΠΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ. Από τις ΑΠΕ, τα 186 MW προέρχονται από αιολικά πάρκα και τα 78 MW από φωτοβολταϊκά. Η συνολική παραγωγή από ΑΠΕ ανέρχεται σε 62.606 MWh, εκ των οποίων οι 46.479 MWh είναι αιολικά και οι 16.127 MWh φ/β. Η μέγιστη ετήσια αιχμή της ζήτησης στην Κρήτη, πάντα σύμφωνα με το ΔΕΔΔΗΕ, υπολογίζεται σε 587 MW.
       
      Πηγή: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=85362
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.