Net-billing: Ποιους καταναλωτές συμφέρει το νέο μοντέλο αυτοκατανάλωσης
Οικονομικά οφέλη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις προσφέρει ο ταυτοχρονισμένος ενεργειακός συμψηφισμός, net billing. Το νέο σχήμα προβλέπει ότι ο συμψηφισμός με όρους ενέργειας ισχύει μόνο σε συνθήκες ταυτοχρονισμού, όταν δηλαδή η παραγωγή του φωτοβολταϊκού και η κατανάλωση της ενέργειας γίνονται την ίδια στιγμή.
Σε διαφορετική περίπτωση, η ενέργεια που δεν καταναλώνεται, θα πωλείται στο σύστημα με τις εκάστοτε χονδρεμπορικές τιμές και θα περνάει στο λογαριασμό ρεύματος ως έκπτωση. Το net billing προσφέρεται πρωτίστως για πολίτες και επιχειρήσεις με υψηλές καταναλώσεις μέσα στην ημέρα που άρα μπορούν να αξιοποιήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό τον ταυτοχρονισμό παραγωγής-κατανάλωσης, μειώνοντας έτσι και τον χρόνο απόσβεσης του φ/β τους συστήματος.
Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών σε πρακτικό οδηγό που εξέδωσε αυτή τη βδομάδα σε σχέση με το net billing στην αυτοκατανάλωση, χρησιμοποιεί ως χαρακτηριστικό παράδειγμα για το παραπάνω ένα εμπορικό κατάστημα στη χαμηλή τάση με φ/β 20 kWp. Ο χρόνος απόσβεσής του υπολογίζεται σε μόλις 3,6 χρόνια, προσφέροντας καθαρό όφελος για διάστημα άνω των 16 χρόνων (στο πλαίσιο της 20ετούς σύμβασης που συνάπτεται). Αντίστοιχα, μία επιχείρηση στη μέση τάση με φ/β 650 kWp θα αποσβέσει σε 4,5 χρόνια.
Ο οδηγός που δημοσίευσε ο ΣΕΦ, αναφέρει επίσης ότι από 1/1/2024 εφαρμόζεται έκπτωση δαπανών για την ενίσχυση των μικρών οικιακών συστημάτων αυτοκατανάλωσης, με ή χωρίς μπαταρία. Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση μη συμμετοχής σε κάποιο πρόγραμμα επιδότησης, οι οικιακοί καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ωφεληθούν από φοροεκπτώσεις, οι οποίες θα εφαρμόζονται σε βάθος 5 ετών, μειώνοντας αντίστοιχα τον φόρο εισοδήματός τους.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξηγεί οδηγός, «οι δαπάνες που πραγματοποιούνται για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο 5 ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ. Το ποσό των δαπανών για αγορά αγαθών που λαμβάνεται υπόψη για τη μείωση του φόρου, δεν υπερβαίνει το 1/3 του ποσού των δαπανών για τη λήψη υπηρεσιών που λαμβάνεται υπόψη για τη μείωση του φόρου».
Ο οδηγός παραθέτει παράδειγμα οικιακού φ/β που εγκαθίσταται με συνολική δαπάνη 8.500 ευρώ -εκ των οποίων οι 3.000 ευρώ αφορούν σε υπηρεσίες- υπολογίζοντας το όφελος σε 4.000 ευρώ μοιρασμένα σε μία 5ετία, δηλαδή σε 800 ευρώ ανά έτος.
Στην περίπτωση που κάποιος εγκαθιστά οικιακό φ/β με μπαταρία, συνολικής δαπάνης 16.000 ευρώ -από τα οποία οι 4.000 ευρώ αφορούν σε υπηρεσίες- το όφελος ανέρχεται, αναλόγως και του φορολογητέου εισοδήματος, σε 4.500 με 5.335 ευρώ,.
Στο οικιακό net billing με έκπτωση δαπανών, ο χρόνος απόσβεσης ενός οικιακού συστήματος 5 kWp χωρίς μπαταρία υπολογίζεται σε 7,1 χρόνια ενώ με μπαταρία (10 kWh) σε 6,7 χρόνια. Αντίστοιχα, ένα φ/β 10 kWp, με ή χωρίς μπαταρία, έχει χρόνο απόσβεσης 5 ετών. Οι παραπάνω χρόνοι ακολουθούν τη σύσταση της ΕΕ για διάρκεια απόσβεσης μικρότερης των 10 ετών, ως βασικό κριτήριο βιωσιμότητας στον οικιακό τομέα.
Σημειώνεται ότι η απόσβεση για ένα σύστημα 5 kWp, ολοκληρώνεται περίπου στη 12ετία περιορίζοντας σημαντικά στα 8 χρόνια τον χρόνο καθαρής ωφέλειας της 20ετούς σύμβασης για τον αυτοκαταναλωτή.
Πηγή: https://www.energodromio.gr/energeia/net-billing-poious-katanalotes-symferei-to-neo-montelo-aftokatanalosis/
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now