Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Αναμένονται τα προγράμματα "Σπίτι μου" και "Κοινωνική Αντιπαροχή" για την αξιοποίηση 1 εκ. ακινήτων


    Το 1 εκατ. φθάνουν, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων, τα κενά σπίτια στην εγχώρια αγορά την ώρα που το στεγαστικό πρόβλημα συνεχώς διογκώνεται.

    Διαμερίσματα "φαντάσματα" τα οποία είτε λόγω παλαιότητας δεν έχουν ανακαινισθεί για να βγουν στην αγορά, είτε λόγω χρεών παραμένουν κλειστά αποτελούν στην παρούσα φάση τη "ραχοκοκαλιά" του στεγαστικού προβλήματος της εγχώριας αγοράς. 

    Οπως δηλώνουν στελέχη του κλάδου στο ered, πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία που κατασκευάστηκαν κυρίως τις δεκαετίες του '60 και '70, έχουν μικρή έκταση και αγοράστηκαν τις εποχές που ευημερούσε η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα. 

    Τα εν λόγω ακίνητα σήμερα αποτελούν το βασικό αντικείμενο των κυβερνητικών δεσμεύσεων για "ανάσα" στην αγορά κατοικίας. Η κυβέρνηση όπως ανέφερε πρόσφατα και η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα με τη διάθεση €2,2 δισ. για τη στεγαστική πολιτική. Το πρόγραμμα "Σπίτι Μου" που ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο είχε αρχικό προϋπολογισμό μέσω της ΔΥΠΑ €275 εκατ. και έως τις αρχές Νοεμβρίου είχαν εγκριθεί 9.548 αιτήσεις που αφορούν σε συμβάσεις ύψους €1 δισ. ενώ ήδη έχουν γίνει 1.110 εκταμιεύσεις δανείων ύψους €109 εκατ. Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο, το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. 

    «Κοινωνική αντιπαροχή» για φθηνά ενοίκια σε νέους 

    Ένα ακόμη πρόγραμμα της ΔΥΠΑ υπόσχεται αλλαγή του τοπίου στην αγορά κατοικίας. Πρόκειται για το πρόγραμμα "Κοιωνικής Αντιπαροχής" που θα ωφελήσει -όπως συνέβη και με το "Σπίτι μου"- τους νέους. Στο πλαίσιο του προγράμματος  αυτού αναμένεται να αξιοποιηθούν ακίνητα του Δημοσίου, μέσω ΣΔΙΤ, για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών. Μεγάλο μέρος των ακινήτων θα παραχωρήσει η ΔΥΠΑ. Εντός του 2023, μάλιστα, υπολογίζεται να βγουν στην αγορά, 11 στρέμματα στη Κηφισιά, 20 στην Παιανία, 40 στη Λάρισα, 28 στρέμματα στη Ξάνθη και 74 στρέμματα στο Βόλο, όπου και θα ανεγερθούν κοινωνικές κατοικίες. Ο δημόσιος φορέας θα διατηρεί την κυριότητα των ακινήτων, ενώ ο ανάδοχος θα λαμβάνει ως αντάλλαγμα την παραχώρηση της εκμετάλλευσης μέχρι την κάλυψη του κόστους. Από τις αρχές του 2025 έως και το τέλος του έτους αναμένεται η μίσθωση σταδιακά του 50% των κατοικιών για λογαριασμό του Δημοσίου, με χαμηλό ενοίκιο, σε νέους βάσει κριτηρίων ενώ θα υπάρχει ειδική ποσόστωση για τρίτεκνους και πολύτεκνους.


    Πηγή: https://ered.gr/real-estate-news/to-programma-spiti-moy-tha-anoiksei-ta-kleista-akinhta



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.