Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Αυθαίρετα: Σε 100 οικισμούς θα εφαρμοστεί το νέο χωροταξικό - πιλότος της ανατ. Αττικής


    Μοντέλο για περιοχές αυθαιρέτων σε όλη τη χώρα, που είναι ευάλωτες σε φυσικές καταστροφές, φιλοδοξεί η κυβέρνηση να αποτελέσει το νέο ειδικό χωρικό σχέδιο για το Μάτι και την ευρύτερη περιοχή στην ανατολική Αττική. 

    Με δεδομένο ότι περίπου 100 παραθαλάσσιοι οικισμοί ανά την ελληνική επικράτεια εμφανίζουν χαρακτηριστικά ανάλογα με το Μάτι, τα αρμόδια υπουργεία και οι φορείς θέλουν να καταρτίσουν ένα πολεοδομικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίσει όλα τα κρίσιμα για την περιοχή ζητήματα, όπως η άναρχη δόμηση, η πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο, η διάνοιξη δρόμων και η δημιουργία ελεύθερων χώρων.

    Την εκπόνηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου έχει αναλάβει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα ενός έτους. Ηδη, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση εργασίας των εμπλεκόμενων φορέων, στην οποία καθορίστηκαν οι στόχοι και η διαδικασία εκπόνησης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, καθώς και το σχετικό χρονοδιάγραμμα παράδοσης (15/7/2020). Αποσαφηνίστηκε ότι το σχέδιο δεν αφορά μόνο τον οικισμό του Ματιού, αλλά την ευρύτερη πληγείσα περιοχή από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018, των Δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας - Πικερμίου (συνολική έκταση 7.900 στρέμματα).

    Ενδεικτικό της ταχύτητας με την οποία κινούνται στην κυβέρνηση είναι ότι ζητήθηκε από τους φορείς να καταθέσουν τις πρώτες απόψεις τους έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

    Κλειδί

    Το νέο ειδικό χωρικό σχέδιο θα αποτελέσει το κλειδί για την άρση των βασικών προβλημάτων που προϋπήρχαν στην περιοχή και συνέβαλαν στην εξέλιξη του καταστροφικού φαινομένου, όπως η εκτός σχεδίου αυθαίρετη δόμηση σε ρέματα και αιγιαλό, ο άναρχος πολεοδομικός χαρακτήρας, το ανεπαρκές κυκλοφοριακό δίκτυο, αλλά και οι ελλείψεις προσπελασιμότητας και οι ελλιπείς προσβάσεις/διέξοδοι προς την παραλία, λόγω ανθρωπογενών παρεμβάσεων (περιφράξεις, κτίρια, άλλες κατασκευές) και γεωμορφολογίας.

    Εχει αποφασιστεί, λοιπόν, η ανάπτυξη ενός σχεδίου το οποίο θα προσδιορίζει, μεταξύ άλλων, περιοχές προς πολεοδόμηση, περιοχές εκτός πολεοδόμησης, περιοχές για προστασία κ.ά.

    Οπως εξήγησε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, οι βασικές κατευθύνσεις του νέου σχεδίου αφορούν:

    α) τη ρύθμιση χρήσεων γης, σύμφωνα με τον χαρακτήρα της περιοχής (παραθερισμός - κατοικία - τουρισμός - αναψυχή), και την εξασφάλιση αναγκαίας κοινωνικής υποδομής. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο ρέμα Παππά ως σημαντικό φυσικό περιβαλλοντικό στοιχείο και στοιχείο σύνδεσης στο Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι,

    β) την προώθηση αντιπυρικής - αντιπλημμυρικής προστασίας για ανθεκτικότητα,

    γ) την αντιμετώπιση δευτερογενών επιπτώσεων των κατολισθήσεων και προστασία από διάβρωση στο παράκτιο μέτωπο,

    δ) την αποκατάσταση του ιδιαίτερου χαρακτήρα της περιοχής που ήταν δενδρώδης - θαμνώδης βλάστηση,

    ε) την ιεράρχηση του οδικού δικτύου και την ορθολογική αναδιάρθρωσή του,

    στ) τη διεύρυνση και την ενίσχυση του κοινόχρηστου χαρακτήρα παραλιακής ζώνης.


    Πηγή: https://www.dimokratianews.gr/content/101323/aythaireta-pilotos-mati



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.