Jump to content
 • Novatron
 • Engineer

  Κτηματολόγιο: Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης περνά η αρμοδιότητά του

  Στα ...δύο μοιράζει την αρμοδιότητα του Κτηματολογίου ο ανασχηματισμός αφού, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, η ψηφιοποίηση των διαδικασιών περνά στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπό τον νέο υφυπουργό αρμόδιο για Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο, Γιώργο Στύλιο.

  Ωστόσο, η χάραξη πολιτικής για το Κτηματολόγιο φαίνεται να παραμένει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αν και τα πολλά ερωτηματικά που έχουν δημιουργηθεί ως προς τη λειτουργικότητα του νέου σχήματος μένει να απαντηθούν με την αναλυτική περιγραφή των αρμοδιοτήτων στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί το προσεχές εξάμηνο αναμένεται η σημαντική υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση των προστίμων ύψους 300 έως 2.000 ευρώ για εκπρόθεσμες δηλώσεις στο Κτηματολόγιο που θα αρχίσουν να επιβάλλονται από τον Ιούνιο, ενώ το μείζον κεφάλαιο της κτηματογράφησης της χώρας συνδέεται άμεσα με άλλες αρμοδιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπως οι δασικοί χάρτες.

  Σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου φαίνεται ότι έχει μετατοπιστεί εκ νέου - αυτή τη φορά για το 2024. Οπως, πάντως, είχε πει και ο απερχόμενος υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, σε σχετική συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει προ ημερών, το 2021 θα είναι έτος ορόσημο για το Κτηματολόγιο με αιχμή τις ψηφιακές του υπηρεσίες.

  Συγκεκριμένα, το σύνολο σχεδόν των παλαιών υποθηκοφυλακείων θα μετεξελιχθούν σε σύγχρονα Κτηματολογικά Γραφεία του Φορέα (μέχρι σήμερα έχουν μετεξελιχθεί 6 από τα 17 Κτηματολογικά Γραφεία και 13 από τα 75 υποκαταστήματά τους). Όλες οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες καθώς και αυτές που θα τεθούν σε λειτουργία αργότερα μέσα στο 2021, θα επεκταθούν σε όλα τα νέα Κτηματολογικά Γραφεία του Φορέα καλύπτοντας το σύνολο των συναλλαγών.

  Θα υπάρξει σημαντική ωρίμανση όλων των φάσεων Κτηματογράφησης σε όλη την επικράτεια. Έως σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του φορέα, η συλλογή δηλώσεων έχει ξεπεράσει το 65%, καλύπτοντας το 93% της επικράτειας. Το επόμενο έτος θα ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων και στο υπόλοιπο 7% της χώρας (Κυκλάδες, μέρος της Κρήτης, Κέρκυρα και Θεσπρωτία).

  • Θα υπάρχει Κτηματολόγιο σε λειτουργία στο 37% των συνολικών δικαιωμάτων,
  • Το 40% των δικαιωμάτων θα βρίσκονται στη φάση της ανάρτησης/προανάρτησης
  • Το 16% των δικαιωμάτων θα βρίσκονται στη φάση της εξέτασης ενστάσεων
  • Το 7% των δικαιωμάτων θα βρίσκονται στη φάση συλλογής δηλώσεων

  Εμφαση αυτή τη χρονιά θα δοθεί στις νέες ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου, οι οποίες έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία παρέχοντας 24ωρη εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και των επαγγελματιών.

  Η τετράδα των ήδη παρεχόμενων υπηρεσιών περιλαμβάνει:

  1. Ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδικασία για αιτήσεις, πληρωμές και παραλαβή πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και αντιγράφων από τα Κτηματολογικά Γραφεία που έχουν ενταχθεί στον Φορέα.
  2. Ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδικασία για παραλαβές, πληρωμές και αιτήσεις από τους δικηγόρους αγωγών, δικογράφων και άλλων πράξεων που συντάσσουν και διακινούν για καταχώριση στα Κτηματολογικά Γραφεία του Φορέα.
  3. Ψηφιακή υποβολή συμβολαίων από τους συντάκτες τους για καταχώριση στα Κτηματολογικά Γραφεία του Φορέα.
  4. Αυτόματη σύγκριση τοπογραφικού του ιδιοκτήτη με το Κτηματολογικό Διάγραμμα- Αυτόματος προδικαστικός Έλεγχος που εξασφαλίζει την δυνατότητα εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων.

  Στις αρχές του 2021 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πρόσβαση των επαγγελματιών (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, δικαστικοί επιμελητές) στα κτηματολογικά στοιχεία (είδος ιδιοκτησίας, εμβαδόν, είδος δικαιώματος κ.λπ.), ενώ θα επεκταθεί και η ηλεκτρονική χορήγηση σε όλα τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από τα Κτηματολογικά Γραφεία του Φορέα. Σήμερα, εκδίδονται τα τρία δημοφιλέστερα που καλύπτουν το 80% των αιτούμενων πιστοποιητικών.

  Επιπλέον, εντός του 2021 ξεκινά και το μεγάλο έργο της ψηφιοποίησης του συνόλου των αρχείων των 390 υποθηκοφυλακείων, με ορίζοντα υλοποίησης τα 3 έτη και με χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπολογίζεται πως πάνω από 600 εκατομμύρια σελίδες πρόκειται να ψηφιοποιηθούν. Οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου είναι διαθέσιμες μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα του Δημοσίου Gov.gr καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα του Κτηματολογίου.

  Το τελευταίο έτος πάνω από 600.000 μοναδικοί χρήστες από 128 χώρες του κόσμου επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα για ενημέρωση και χρήση ψηφιακών υπηρεσιών, ενώ υπήρχαν 360.000 νέοι μοναδικοί επισκέπτες εκ των οποίων οι 120.000 δήλωσαν ψηφιακά την ιδιοκτησία τους.


  Πηγή: https://www.ethnos.gr/ellada/140206_ktimatologio-sto-ypoyrgeio-psifiakis-diakybernisis-perna-i-armodiotita-toy
  Κουφώματα Europa - Εξοικονομώ-Αυτονομώ

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.